VIR MVA Ch Julisha F

Rotu
suomalainen puoliverinen
Skp säkä
tamma 161 cm
Väri
ruunikko
Genotyyppi
gg Ee Aa CC
Syntm pvm
14.02.2014
VH-tunnus
Kasvattaja
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
koulu, porrastetut
Koulutustaso
GP 80cm

KTK-II palkittu 15.12.2014 (74 p)
KRJ-I palkittu 08/2016 tilaisuudessa (108 p).
YLA1 palkittu 30.08.2016 tilaisuudessa (106 p). AP3, parhaat tekstipisteet ja jaetut parhaat kilpailupisteet.
VPVL-I palkittu 31.03.2017 tilaisuudessa (159 p) 3. parhaat pisteet!
Champion arvonimi myönnetty 09.03.2017
VIR MVA arvonimi myönnetty 14.06.2017

Kuvat

     

© Tierra

Historia

Olin käynyt Facondessa pariin kertaan kyläilemässä milloin mistäkin syystä. Silmiini oli osunut joka kerta kaunis tummanruunikko tamma Stock's Juliana, joka hurmasi upealla luonteellaan, kauniilla värillään ja tietysti todella mahtavilla kouluratsun liikkeillään. Olin vannonut itselleni että joskus vielä otan tuosta tammasta varsan. Sain tietää Fridan suunnittelevan tamman astuttamista vielä kerran, sillähän oli jo kahdeksan jälkeläistä ennestään. Soitin heti Fridalle ja kyselin tarkemmin orista jolla tamma olisi tarkoitus astuttaa. Oriksi tulisi tallin oma komistus Romasanta, tummanruunikko ja KRJ-II palkittu vaativa A tason ratsu. Mietin parin päivää, tulisiko varsasta GP tason tykkiä kuten olin toivonut jos ori on "vain" Vaativa A tasoinen. Lopulta kiusaus kävi liian suureksi, eihän tammasta ehkä enää saisi myöhemmin varsaa. Niinpä sovimme varauksesta ja odotus alkoi. Viimein ystävänpäivänä sain puhelun, että kaunis tammavarsa oli syntynyt! Kävin pian katsomassa varsaa ja päätimme yhdessä sille nimen, Julisha F.

Luonne

Reipas tamma on avoin ja ystävällinen kaikkia kohtaan. Kuten emänsä, se on luotettava hoidettava ja liikutettava, vaikkei todellakaan mikään automaatti. Julisha on aina se joka on ensimmäisenä portilla vastassa kaikkia ja tutkimassa laitumelle lentäneet muovipussit kun muut vielä pälyilevät sitä kauempaa. Välillä tamman uteliaisuus on jopa raivostuttavaa kun se tonkii myös hoitajien taskut, harjapakit ja lähettyville unohtuneet muut esineet saattaen vahingossa rikkoa niitä matkalla. Hevonen ei pelkää uusia ihmisiä tai tilanteita ja kun sen innokkuuden saa pidettyä hallinnassa, Julisha on mukavaa seuraa niin hoidettaessa kuin ratsastaessakin. Tamma ei välitä siitä kuka sitä hoitaa. Olkoot tuttu tai vieras, kunhan sillä on jotain herkkuja ja hoitaja tai ratsastaja on itsevarma eikä anna tamman pienten jekkujen säikyttää itseään.

Hoitaessa hevonen on usein alkuun hieman rauhaton. Se saattaa tepastella ympäriinsä, haluaa tutkia hoitajan läpikotaisin ja yrittää siepata harjan hoitajan kädestä. Kun hoitaja pysyy rauhallisena ja päättäväisenä tehden selväksi ettei turha hötkyily ole sallittua, hevonen rauhoittuu hiljalleen ja osaa nauttia harjauksesta. Se on helppo hoidettava siinä mielessä, ettei se juuri arastele itseään mistään vaan antaa hoitajan tehdä mitä tahansa. Kavioiden nostamisessa pitää joskus hieman testailla, mutta kun pyytää tiukemmin, Julisha nostaa jalkansa jopa teatraalisen korkealle. Varustaminen sujuu hyvin, mitä nyt joskus tamma alkaa olla jo niin innoissaan liikkeelle pääsemisestä, että voi hieman pyöriä ja viskoa päätään jolloin suitsien laittaminen voi olla haastavaa. Taluttaessa hevonen kävelee kiltisti hoitajan lähellä, mutta voi hieman pelleillä nähden varjoissa mörköjä pomppien sinne tänne. Harvoin naru kuitenkaan kiristyy ja kun hoitaja osaa pyytää, hevonen kyllä tietää miten kävellä rauhallisesti ja asiallisesti. Traileriin kävelee pienen suostuttelun jälkeen viimeistään kauraämpärin perässä. Julisha on rauhallinen matkustaja joka tuntuu viihtyvän auton kyydissä. Se ei juuri nosta meteliä vaikka joutuisi olemaan kyydissä pidempäänkin ja tulee rauhallisesti alas hoitajan perässä.

Ratsastaessa Julisha voi olla alkuun turhankin reipas ja energinen säpsyen ja poukkoillen innoissaan. Alkuverryttelyssä se kuitenkin nopeasti alkaa hakeutua muotoon, herkistuu ja keskittyy ratsastajaan. Vaikka Julisha on herkkä ja kuuliainen ratsu, se ei juurikaan tee mitään ylimääräistä ja siltä saa todella pyytää liikkeitä jotta se toimii. Huonoina päivinä voi kiukkuilla ja vastustella, muttei juuri koskaan pukittele tai yritä saada ratsastajaa kyydistään. Tamma myös hermostuu helposti liian kovakouraisista otteista, sillä sitä on pienestä asti käsitelty aina mahdollisimman pienin ja huomaamattomin avuin niin maasta kuin selästäkin käsin. Kun kyydissä on ratsastaja joka tuntee tamman ja tietää miten sitä pitää ratsastaa, Julisha tekee parhaansa ja siitä sukeutuu mukavan pehmeäaskelinen ja notkea kouluratsu. Toki jos selkään laittaa pienen lapsen, tamma osaa mukautua myös siihen ja tekee mitä pieni ihminen pyytää. Esteillä Julisha on hieman toivoton, sillä vaikka se varoo visusti jalkojaan, sen hyppytyyli on melko karmea. Irtohypytys sujuu paremmin ja sitä onkin harrastettu koulutreenien väliin.

Kilpailuissa Julisha on vielä energisempi ja vauhdikkaampi kuin kotona touhottaen jatkuvasti eteenpäin. Se on levoton ja pyörii hoitaessa jatkuvasti, mutta kun varusteet saa päälle ja tamman verryttelyalueelle, se alkaa keskittyä hiljalleen. Lämmittely saa olla melko intensiivinen, jotta saa hevosen huomion kokonaan itselleen, mutta kilpailusuorituksen aikana se on yleensä jo oma itsensä ja suoriutuu parhaansa mukaan. Tamma tuntuu nauttivan kun sillä on yleisöä ja se saa olla huomion keskipiste, minkä kyllä huomaa kouluradoilla.

Sukutaulu

i. Romasanta
fwb 163 cm rn
KTK-II, KRJ-II, YLA2
ii. Cottonwill's Sam (evm)
holst 167 cm m
iii. Dreest Boysblack (evm)
holst 164 cm rn
iie. Tin Tamaranth (evm)
holst 169 cm mkm
ie. Bouws čishler (evm)
fwb 170 cm rt
iei. Commondor (evm)
swb 168 cm rn
iee. Wiskahia člwet (evm)
fwb 166 cm rn
e. Stock's Juliana
fwb 161 cm rn
KRJ-II, SPL-II, YLA2
ei. Dommarby (evm)
fwb 165 cm rn
eii. Caplaticet Elmer (evm)
swb 163 cm rn
eie. Hew's Dandelia (evm)
swb 167 cm rn
ee. Elwyihts Crystalia (evm)
fwb 160 cm rn
eei. Provscall (evm)
fwb 160 cm m
eee. Farsymnithia (evm)
fwb 165 cm rn

Julishan suku on yksipolvinen ja kumpikin vanhemmista on palkittu KRJ-II ja YLA2 palkinnoilla.

Isä Romasanta on 163 cm korkea suomalainen puoliverinen. Komea tummanruunikko ori on kilpaillut koulua Vaativa A luokissa, sekä kiertänyt parissa näyttelyssä saaden kaksi MVA-Sertiä. Julisha on rauhallisen ja hyväluontoinsen orin kuudes varsa. Orilla on upeat liikkeet ja sillä on todella hyvä työmotivaatio. Kouluratojen lisäksi ori hyppää myös 100 cm ratoja esteillä.

Isän isä Cottonwill's Sam on 167 korkea musta holstein. Toisella palkinnolla kantakirjattu ori on hieman raskaamman tyyppinen, mutta silti erittäin hyvällä menestyksellä kouluradoilla GP-luokkia kiertänyt komistus. Saksassa syntynyt ja koko ikänsä kasvattajallaan asunut ori on periyttänyt erityisesti hyvää ravia ja upeita liikkeitä.

Isän isän isä Dreest Boysblack on tummanruunikko holsteinorii Hollannista, jolla korkeutta on 164 cm. Jo varsana Saksaan siirtynyt ja nuorena uransa tehnyt hevonen jäi jostain syystä varhain radoilta eikä sitä koskaan koulutettu Vaativa -tason luokkia pidemmälle vaikka kapasitettia olisi riittänyt. Se kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla ja tälle upealuontoiselle ja rauhalliselle orille onkin riittänyt kysyntää siitospuolella.

Isän isän emä Tin Tamanth on kevyt 169 cm korkea ja hyväntyyppinen holsteintamma, joka ei juuri itse kilpaillut. Se on kuitenkin jättänyt niin este- kuin kouluhevosia jälkeensä useita ja varsoja sille kertyikin kymmenisen kappaletta. Saksassa syntynyt ja kasvanus kimo hevonen itse oli lahjakas esteratsu, mutta sen suvusta löytyy estetähtien lisäksi Vaativissa luokissa kilpailleita kouluratsuja. Se on saanut kunniamaininnan nuorten hevosten katselmuksessa.

Isän emä Bouws čishler on rautias suomalainen puoliverinen, joka on kantakirjattu toisella palkinnolla. Int II-tasolla kilpaillut 170 cm korkea tamma on erittäin hyväluontoinen ja kauniilla liikkeillä varustettu. Se on niittänyt sijoituksia myös kansallisella tasolla. Romasanta on tamman ensimmäinen ja tähän asti menestynein varsa.

Isän emän isä Commondor on hyväluontoinen ja erittäin upearakenteinen ori, joka vaikutti aikanaan paljon puoliveristen jalostuksessa. Tämä ruotsalainen puoliverinen on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla Ruotsissa ja Suomessa. Tummanruunikko ori oli 168 cm korkea. Se ehti kerätä sijoituksia myös kansallisella tasolla toista kymmentä, vaikka se olikin liikkeiltään hieman vaatimaton.

Isän emän emä Wiskahia člwet, tuo tumamnruunikko suomalainen puoliverinen joka menestyi niin koulussa kuin estekilpailuissakin. Molemmissa lajeissa 166 cm korkea hevonen on kilpaillut kansallisissakin luokissa, koulua vaativissa luokissa ja esteillä 130 cm radoilla. Vaikka hyväluontoisella hevosella olikin lahjoja, sen rakenne ei ole riittänyt näyttelypalkintoihin ja kantakirjaankin vasta kolmannelle palkinnolle.

Emä Stock's Juliana on 161 cm korkea tummanruunikko koulutamma. Se on kilpaillut GP tasolla huimat 70 sijoitusta. Kaunisrakenteinen ja yhteistyöhaluinen tamma onkin palkittu KRJ-II palkinnolla, sekä SPL-II palkinnolla. Tamman varsoista useimmat ovat kilpailleet GP tasolla ja keränneet mukavasti sijoituksia.

Emän isä Dommarby on suomalainen puoliverinen, joka menestyi upeasti aikanaan kouluradoilla. 165 cm korkea punaruunikko ori on jättänyt myös useita kymmeniä jälkeläisiä, joille se on periyttänyt komean ulkomuotonsa lisäksi hyviä liikkeitä ja rauhallista, yhteistyöhaluista luonnetta. Ori on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla.

Emän isän isä Caplaticet Elmer on ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu ja Ruotsin kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimäisellä palkinnolla palkittu ruotsalainen puoliverinen. 163 cm korkea ruunikko ori, joka tunnettiin hieman hankalastakin luoteesta, on jättänyt lähes puolen sataa varsaa, jotka ovat perineet isältään lahjat kouluratsastukseen. Ori itse kilpaili aktiivisesti GP-luokissakin ja menestyi hyvin kansallisissa luokissa.

Emän isän emä Hew's Dandelia on koulupainotteinen ruotsalainen puoliverinen, joka myytiin jo nuorena Suomeen. Se kilpaili uransa Suomessa ja pärjäsikin hyvin aluetasolla. Tempperamenttinen, mutta näyttävä 167 cm korkea punaruunikko tamma jätti jälkeensä kaikkiaan viisi jälkeläistä, jotka ovat jatkaneet sen kavionjäljissä niin siitoksessa kuin koulukentilläkin.

Emän emä Elwyihts Crystalia on tummanruunikko 160 cm korkea suomalainen puoliverinen. Tamma kilpaili uransa aikana tasaisesti sijoituksia keräten niin koulussa kuin esteratsastuksessakin. Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisen palkinnon saanut hevonen jätti jälkeensä viisi varsaa, joista suurin osa painottui kouluratsastukseen. Rauhallinen ja erittäin helposti käsiteltävä ja luotettava hevonen periytti hienoja liikkeitä, sekä pari varsaa on kilpaillut myös esteitä korkeissa luokissa.

Emän emän isä Provscall on estepainotteinen suomalainen puoliverinen. 160 cm korkea musta ori oli luonteeltaan ailahteleva ja sen menestyskin sen mukainen. Ori ei kiertänyt laatuarvosteluita tai kantakirjausta, sillä omistaja tiesi ettei sieltä olisi odotettavissa mitään. Kuitenkin oria käytettiin siitoksessa jonkin verran ja se on jättänyt laajan kirjon esteratsuja, joista osa löytyy ratsastuskouluilta ja ainakin yksi on kilpaillut myös kansallisella tasolla.

Emän emän emä Farsymnithia on erittäin kilttinä tunnettu ratsu, joka toimi niin koulukilpailuiden tähtenä kuin tuntihevosenakin. 165 cm korkea ruunikko hevonen jätti vain kaksi jälkeläistä, joista Elwyihts Crystalia oli toinen ja toinen päätyi kilpailemaan aktiivisesti kouluradoilla Vaativissa luokissa.

 

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 01.03.2014
2 vuotta - 15.03.2014
3 vuotta - 01.04.2014
4 vuotta - 15.04.2014
5 vuotta - 01.05.2014
6 vuotta - 15.05.2014
7 vuotta - 01.06.2014
8 vuotta - 01.07.2014
9 vuotta - 01.08.2014
10 vuotta - 01.09.2014
11 vuotta - 01.10.2014
12 vuotta - 01.11.2014
13 vuotta - 01.12.2014
14 vuotta - 01.01.2015
15 vuotta - 01.03.2015
16 vuotta - 01.09.2015
17 vuotta - 01.09.2016
18 vuotta - 09.09.2016
19 vuotta - 20.09.2016
20 vuotta - 01.10.2016

s. 16.05.2017 o. Quastro'Le (i. Wolf's Martian)
s. 10.09.2016 o. Bedazzaled Wander (i. Rolwer Rewa)
s. 01.09.2016 o. VIR MVA Ch Mic Tivadar (i. Oldifion v. Tico) KTK-I, KV-I, KRJ-II, VSN World Champion
s. 08.03.2015 t. Hoist the Colours Mic (i. Glass Slipper FW)
s. 10.02.2015 o. Columbo Mic (i. Glass Slipper FW) KTK-II, Silver Premium
s. 28.10.2014 t. Julienne Mic (i. Serpentard PB) KTK-III, KRJ-I

Kilpailutulokset

Koulu (51 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

28.10.2018 KRJ, 04/25, VaB:1 2009, KRJ Senior Champion
27.10.2018 KRJ, 17/50, HeA Breeder's Prize 2002, KRJ Senior Champion
26.10.2018 KRJ, 46/75, HeB:3 2009, KRJ Senior Champion
25.10.2018 KRJ, 71/83, KN Special 2009, KRJ Senior Champion
23.09.2017 KRJ, 44/50, HeA Breeder's Prize 2002, KRJ Senior Champion
22.09.2017 KRJ, 33/72, heB:3 2009, KRJ Senior Champion
21.09.2017 KRJ, 21/73, KN Special 2009, KRJ Senior Champion
21.06.2014 KRJ, 01/08, Int I kansallinen
20.06.2014 KRJ, 02/13, Int I kansallinen
19.06.2014 KRJ, 03/09, Int I kansallinen
18.06.2014 KRJ, 02/06, Int I kansallinen
17.06.2014 KRJ, 02/07, Int I kansallinen
17.06.2014 KRJ, 02/04, PSG kansallinen
16.06.2014 KRJ, 01/17, PSG kansallinen
16.06.2014 KRJ, 02/04, PSG kansallinen
15.06.2014 KRJ, 02/04, PSG kansallinen
14.06.2014 KRJ, 03/09, PSG kansallinen
14.06.2014 KRJ, 03/10, PSG kansallinen
11.06.2014 KRJ, 03/28, VaA kansallinen
09.06.2014 KRJ, 03/12, VaA kansallinen
07.06.2014 KRJ, 02/03, GP tarina
07.06.2014 KRJ, 03/04, GP tarina
02.06.2014 KRJ, 02/05, VaA kansallinen
01.06.2014 KRJ, 02/04, VaA kansallinen
31.05.2014 KRJ, 03/11, VaB kansallinen
29.05.2014 KRJ, 01/09, HeA kansallinen
28.05.2014 KRJ, 02/10, HeA kansallinen
26.05.2014 KRJ, 01/17, HeA kansallinen
26.05.2014 KRJ, 07/10, VaB tarina
25.05.2014 KRJ, 03/11, VaB alue
25.05.2014 KRJ, 02/03, VaA kür tarina
25.05.2014 KRJ, 01/02, VaB kür tarina
25.05.2014 KRJ, 03/04, GP tarina
25.05.2014 KRJ, 01/02, VaA tarina
20.05.2014 KRJ, 01/04, HeA alue
20.05.2014 KRJ, 01/15, HeB alue
19.05.2014 KRJ, 03/16, HeB alue
18.05.2014 KRJ, 02/07, HeA seura
18.05.2014 KRJ, 01/07, HeB seura
16.05.2014 KRJ, 02/04, HeA seura

Match show't ja näyttelyt

21.05.2017 NJ, 01/12, BIS3, MVA-SERT
23.04.2017 NJ, 01/07, BIS4, MVA-SERT
30.01.2017 NJ, 03/12, irtoSERT
05.02.2015 NJ, 03/12, irtoSERT
16.09.2014 NJ, 03/12, irtoSERT

11.08.2017 VSN, SW5
15.05.2017 VSN, 01/09, CH
10.05.2017 VSN, 02/12, RCH
05.02.2017 VSN, 02/10, RCH
24.12.2016 VSN, 01/12, CH
18.11.2016 VSN, 04/11, RCH
10.08.2014 VSN, 02/12, RCH
16.07.2014 VSN, 03/12, RCH

12.07.2014 MSY, SIN1, BIS4

24.09.2016 KRJ, 36/50, Vaativa B:0 2009 (KRJ Champion)
23.09.2016 KRJ, 01/74, Helppo A:4 2009 (KRJ Champion) 22.09.2016 KRJ, 05/87, Helppo B:3 2009 (KRJ Champion)
12.08.2016 KRJ, 19/28, GP tarina
20.07.2014 KRJ, 02/07, GP kansallinen
16.07.2014 KRJ, 02/04, GP kansallinen
14.07.2014 KRJ, 01/02, GP kansallinen
13.07.2014 KRJ, 02/04, GP kansallinen
12.07.2014 KRJ, 02/04, GP kansallinen
11.07.2014 KRJ, 01/02, GP kansallinen
09.07.2014 KRJ, 01/04, GP kansallinen
08.07.2014 KRJ, 02/05, GP kansallinen
07.07.2014 KRJ, 01/02, GP kansallinen
06.07.2014 KRJ, 02/04, GP kansallinen
02.07.2014 KRJ, 01/08, Int II kansallinen
02.07.2014 KRJ, 01/05, Int II kansallinen
01.07.2014 KRJ, 01/10, Int II kansallinen
01.07.2014 KRJ, 02/12, Int II kansallinen
30.06.2014 KRJ, 02/04, Int II kansallinen
30.06.2014 KRJ, 01/11, Int I kansallinen
29.06.2014 KRJ, 01/11, Int I kansallinen
26.06.2014 KRJ, 01/11, Int I kansallinen
24.06.2014 KRJ, 01/13, Int I kansallinen
22.06.2014 KRJ, 02/02, GP tarina
22.06.2014 KRJ, 02/03, GP tarina

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

KRJ tarinakilpailu 12.08.2016
Tehtävä: Tehtäväanto: Kilpailupäivä avataan Irehtin puheella Viisikosta. Puheesta puuttuu kuitenkin vielä adjektiivit. Kirjoita 10 adjektiivia, hauskin lopputulos voittaa.
Tarina: hurmaava hekumallinen karismaattinen taidokas yliherkkä huumaava suoraselkäinen fysikaalinen freesi balansoiva

Kouluvalmennus 29.07.2014
Naapuritallin omistaja tuli pitämään meille kouluvalmennuksen. Julisha tepasteli lämmittelyssä miten sattuun peläten mörköjä ja sain komentaa sitä reilusti, että hevonen kuuntelisi. Alkuun saimme ohjeeksi tehdä käynnissä taka- ja etuosakäännöksiä ja voltteja. Sitten siirryttiin voltteihin ja kiemurauriin ravissa ja samalla piti tietyissä kohdissa väistää kentällä olevien tolppien lomitse. Valmentaja huomautteli usein käsistäni kun vien niitä jatkuvasti liian ylös. Kun laskin käsiä, Julishakin rentoutui paremmin ja taipui helpommin. Sitten treenailtiin hieman siirtymiä ja saimme hyviä vinkkejä niihinkin. Laukassa tehtiin vielä jonkin verran laukanvaihtoja ja vastalaukkaa. Temmon kanssa oli kuulema parannettavaa, vaikka muuten Julishan hyvät askelet antavat hieman anteeksi. Loppuverryttelyssä vielä ravailtiin ravipuomeja ja harjoiteltiin hieman etu- ja takaosakäännöksiä joista Julisha yritti kovasti tehdä jatkuvasti piruetteja.

Kouluvalmennus 12.07.2014
Lämmittelin ravipuomeilla ja vaihtelemalla tempoa kentän eri kohdissa. Hieman tuntui tammalla olevan huono päivä ja sain pari pientä pukkiakin vastauksena kun vaadin oikein reipasta vauhtia. Ravipuomit sujuivat hyvin kun tamma alko lämmetä ja oikeasti keskittyä, alkuun jalat kolisivat joka kerralla. Ravissa keskityin myös väistöihin peilin avulla. Tamma yritti hieman lusmuilla ja sain raipan kanssa komentaa sitä, että se alkoi astua kunnolla. Lennokkuutta saatiin myös hieman lisää kun sain hevosen innostumaan laukkapätkien avulla. Väistöt sujuivat paremmin oikealle, joten tein vielä vartin verran töitä vasemmalle väistämisen kanssa ja hieman avo- ja sulkutaivutuksia. Laukassa vielä lopputunnista harjoittelin hieman vaihtoja. Julisha innostui niistä kunnolla ja vauhdissa oli hieman hillitsemistä, kun tamma yritti itsekseen vaihdella laukkaa suorallakin. Loppuverryttelyssä annoin hevosen kulkea vapaasti pitkin kenttää ja välilä ohjailin sitä kevyin avuin kokeille miten herkästi se reagoi ohjeisiin. Hienostihan väistöt sujuivat ilman ohjasapuakin!

Kouluvalmennus 31.06.2014
Valmennuksen teemana oli vain yleinen kokonaisuus. Julisha oli hyväntuulinen ja herkkä tänään, joten päätin tehdä pienen tehotreenin. Alkuun keskityin tempoon ja omaan istuntaani peilin kautta. Teimme siirtymiä ja pohkeenväistöjä oman mielikuvituksellisen radan perusteella. Siihen kuului myös pysähtymisiä ravista ja peruutuksia. Julisha hieman vastusteli peruutuksia, mutta kun otin raipan avuksi, ne sujuivat hyvin. Treenailimme myös laukannostoja jonkin aikaa ja taivutuksia. Nostot menivät hyvin kun muistin taas keskittyä omiin apuihini ja pitää ne selkeinä. Pidin temmon koko valmennuksen ajan hyvänä ja valmentaja kehui lopussa Julishan keskittymiskykyä ja yritteliäisyyttä. Saimme paljon neuvoja juurikin laukannostoihin, sekä väistöihin, joissa Julisha yrittää hieman luistaa. Loppuun vielä teimme uralla taivutteluita ja annoin tamman päättää tahdin.

KRJ tarinakilpailu 22.06.2014
Luokka 5 Tehtävä: Saavut aamulla talliin ja jaat hevosille aamuruoat, jonka jälkeen pitäisi lähteä kilpailuihin. Ratsusi on kuitenkin kadonnut! Mistä ratsusi löytyy ja miten se oli sinne päätynyt?
Tarina: Aamulla saavuin talliin iloisella ja reippaalla mielellä. Kaikki pitäisi olla valmiina suurta kilpailupäivää varten! Lähdin kierrokselle jakamaan hevosille rehuja. Mutta mitä ihmettä, Julishan karsina oli tyhjä! Jaoin ruoat nopeasti loppuun ja kurkin samalla jokaiseen karsinaan. Tammaa ei löytynyt mistään ja aloin jo hätääntyä. Ei näkynyt tarhassa, ei maneesissa eikä itse asiassa traileriakaan ollut pihalla. Tallitytöt eivät olleet nähneet mitään ja mies oli yhtä ihmeissään kuin minäkin. Lopulta tajusin soittaa kuskillemme, tietäisikö hän jotain. Syyllinen oli sittenkin kuskimme Jorma. Hän oli saapunut tallille tavallista aikaisemmin kun oli ymmärtänyt eilen puheistani että tulee hirveän kiireinen päivä ja pitäisi lähteä ajoissa liikkeelle. Oli ajatellut minun jo menneen kun meidän autoa ei näkynyt, sehän oli ollut korjaamolla mistä Jorma ei tiennyt. Onneksi hevonen oli tallessa ja kaverini lähti heittämään minua kilpailupaikalle, jossa hevonen jo odotteli. Oli Jorma vähän ihmetellyt miksi sinne kilpailuihin niin kiire on, kun ei siellä ollut vielä paikallakaan ketään.

Luokka 6 Tehtävä: Kirjoita runo päivästänne, joka ei sujunut läheskään kuten oli suunnitellut
Tarina: Jo aamulla sen aavistin
tästä voisi tulla päivä kauhehin
sitten lemmikkiahman kuoleman
tai sen ludeongelman kamalan.
Heppa autoon pakattiin,
matkalle lähdettiin ja ruuhkaankin juudutiin.
Oli ratsu uljas kiukkunen kuin mikä,
ei auttanut herkut saati hieronta, hellittely, höpinä.
Lämmittelyssä pukit lensi, hiekkakin
muiden silmiin ja vaatteisiin
ja kiukusta meille huudettiin.
Viimein radalle päästiin ja parhaamme tehtiin.
Julisha häntä viuhtoen ja päätään viskoen
radan loppuun kuitenkin suorittaen
teki mitä pyydettiin.
Kotiin lopulta suuntasi tiemme,
siellä noloissamme pitkään liemme,
sillä oli tämä kisareissu ehkä karmein,
ei pahempaa luvassa lienne.

Kouluvalmennus 21.06.2014
Valmennuksen veti hyvä ystäväni ja hän ilmoitti teemaksi siirtymät. Alkulämmittelyissä jo teimme paljon pysähdyksiä ja peruutuksia. Kun kaverini oli tyytyväinen, saimme siirtyä raviin. Seuraavana oli vuorossa paljon käynnistä raviin ja ravista käyntiin siirtymiä. Teimme myös siirtymisiä pysähdyksestä raviin ja päin vastoin. Julishalla ei ole ihan hirveästi näitä harjoiteltu, joten sain tehdä töitä kunnolla ja keskittyä selkeisiin apuihin. Kun muistin istua kunnolla ja tarjota tammalle selkeät neuvot, se suoriutui kohtalaisen hyvin. Otimme vielä myös laukannostoja. Nostoja tehtiin sekä ravista, että käynnistä ja kokeiltiimpa huvikseen myös käynnistä. Julisha oli hyvällä tuulella ja keskittyi upeasti tehden varmasti parhaansa. Se oli hyvin herkkä ja totteli pienintäkin merkkiä. Loppuverryttelyissä vielä tehtiin peruutuksia jonkin verran ennen kun annettiin hevoselle pitkät ohjat.

Päiväkirjamerkintä 12.06.2014
Tänään oli minun syntymäpäivä ja pari kaveria tuli meille lähteäksemme synttärimaastoon. Harjailimme hevoset pihalla koivujen varjossa jutellen samalla. Varustimme ratsut ja kiipesimme selkään suuntana tallin takainen metsä. Annoimme hevosten kävellä pitkin ohjin kun juttua riitti. Kun yksi hevosista alkoi selkeästi ilmoitella että haluaisi lisää vauhtia, keräsimme ohjat ja nostimme ravin. Hetken mielijohteesta käännyimme maastoesteradalle, jossa tiesin olevan vain pieniä ristikoita ja muita alle 50 cm esteitä. Julisha oli hieman epävarman oloinen, mutta kannustin sitä ja tamma hyppäsi kuitenkin kaikki esteet. Hieman kömpelöähän se oli kun esteet eivät ole Julishan vahvuus, mutta se selvästi innostui niistä. Kävimme noin kahden kilometrin mittaisen laukkalenkin rauhalliseen tahtiin ennen kääntymistä takaisin tallille. Hidastimme käyntiin hyvissä ajoin ja kävelimme takaisin tallille. Tallilla purimme hevoset ja päästimme ne laitumelle, joka oli otettu käyttöön muutama päivä sitten. Julishakin juoksu pukkilaukkaa laituman päästä päähän jääden lopulta syömään ruohoa.

KRJ tarinakilpailu 07.06.2014
Luokka 9 Tehtävä: Olet itse nukkunut huonosti ja kaikki kiukuttaa. Tuntuu ettei mikään onnistu ja meinaat jo perua lähdön kilpailuihin. Miten saat itsesi tsempattua ja kilpailutunnelmaan? Kirjoita enintään kahdellakymmenellä (20) virkkeellä, miten valmistauduit aamulla päivään. Sisällytä tarinaan seuraavat aiheet: ponien lastaus, rikkoontunut heinähäkki ja harjan purkautuneet letit.
Tarina: Heräsin kellon soittoon aivan liian huonosti nukutun yön jäljiltä. Olin nähnyt unta ponien lastaamisesta, kuinka ne kaikki olivat karanneet ja juosseet ties minne. Ja kun ponit oli saatu kiinni, kaikilta oli harjoista letit auenneet ja ponit olivat ihan kurassa ja ties missä. Raahauduin alakertaan ja laitoin teeveden tulemaan. Kaveri tuli koputtelemaan ovelle, että joku kissoista oli keksinyt yöllä kivan leikin ja rikkonut puolet heinäverkoista järsimällä ne palasiksi. Lisää riemua ja ihanuutta tähänkin aamuun, varsinkin kun ulos alkoi kerääntyä synkkiä pilviä. Näitä aamuja kun tuntuu että ei ole mitään syytä lähteä liikkeelle talosta. Käskin hakea uusia varastosta paketeista, tulisin kohta. Tee valmistui ja nappasin kaapista eilen valmiiksi tekemäni herkkuvoileivät, levyn suklaata ja hipsin vielä miehen kainaloon sänkyyn hetkeksi. Laitoin cd-levyn pyörimään ja istuin hetken aikaa sängyssä kaikessa rauhassa yrittäen vain keskittyä hengittämiseen. Huomasin syöneeni kolmanneksen suklaalevystä, joten hörppäsin teen ja söin leivän, ennen kuin aloin vaihtamaan vaatteita. On se kumma miten hetki hyvää musiikkia ja suklaa tekee ihmeitä. Eikun reippaasti tallia kohti ja kilpailemaan. Julisha olikin tuntunut tosi hyvälle parina päivänä, joten tänään olisi varmasti ruusuke luvassa!

Luokka 10 Tehtävä: Kaikki sujui loistavasti aamulla, olette ajoissa kilpailupaikalla ja ajat purkamaan hevosia kyydistä. Joku uljaista ratsuistasi on keskinyt kuitenkin yllätyksen. Kerro minkälainen yllätys oli ja mitä siitä seurasi. Mitta 1-20 virkettä, yllätyksellisyys ja huumorit plussaa.
Tarina: Saavuimme kilpailupaikalle hyvissä ajoin, kerrankin, ja alan purkamaan hevosia autosta. Avaan lastaussillan ja ulos kävelee ilman riimua tai riimunnarua Julisha. Saan sitä napattua päästä kiinni ja kaveri tuo äkkiä narua että saamme sen jotenkin sidottua. Tamma on lisäksi yltä päältä heinissä. Harja on heinäkerroksen peitossa ja kun kurkkaan traileriin, on siellä muidenkin hevosten ja ponien päällä heiniä. Julishan riimu on pettänyt kun tamma oli ilmeisesti nykinyt itseään vapaaksi ja hevonen oli sitten levittänyt kaikki heinäverkot pitkin poikin trailerin lattiaa ja poneja. Oli sillä mahtanut olla melkoisen hauskaa, meillä ei niinkään kun kasasimme tallottuja heiniä takaisin säkkeihin.

Kouluvalmennus 01.06.2014
Heti alkulämmittelyistä pyysin tammalta reipasta tahtia. Sain pientä korvien luimintaa vastaukseksi, mutta alkukäynnit sujuivat kuitenkin hyvässä temmossa. Ravissa aloitin tekemään temmonvaihteluita, pitkät sivut reippaasti ja lyhyet oikein hidasta ja tahdikasta ravia. Julisha oli hieman ulalla välillä ja sain tehdä selkeät puolipidätteet jotta se reagoi kunnolla. Tein välillä kahdeksikkoa niin että päädyt mentiin eri temmolla kuin keskellä. Meidän laukka on ollut hieman ongelma viime aikoina, joten tein samaa myös laukassa. Julisha innostui lopussa niin että vauhti nousi helposti liiankin kovaksi, mutta ainakin askelissa oli lennokkuutta. Hevonen tuntui oikealle kouluratsulle kun sain sen kunnolla toimimaan ja herkistymään. Loppua kohti rauhoitin ja harjoittelimme jonkin aikaa ravissa pohkeenväistöjä ennen siirtymistä käyntiin. Käynnissä vielä teimme pysähtymis ja peruutusharjoituksia.

KRJ tarinakilpailu 26.05.2014
Tehtävä: Mahtipontinen romaanikatkelma: kirjoita vähintään 15 virkkeen tarina sinun ja ratsusi satunnaisesta päivästä. Tuomaristo odottaa tuotoksilta suuruudenhulluutta ja hevoskirja-kliseiden runsasta käyttöä. Päästä sisäinen kirjailijasi valloilleen ja hurmaa katkelmalla, joka on kuin suoraan satumaisesta tyttöjen heppakirjasta!
Tarina: Olin lastannut jo edellisenä päivänä ratsuni Julishan tarvikkeet traileriin. Saavuin silti tallille jo hyvissä ajoin saadakseni viettää rauhassa aikaa hevosen kanssa ja letittääkseni vielä sen harjan ja hännän. Julisha oli innoissaan minut nähdessään ja hörisi hirveästi tuuppien minua jatkuvasti. Omenoitahan se vain kerjäsi, tuo mahdoton herkkusuu. Kikatin kun tamma puhalteni ilmaa naamalleni ja hamusi käsiäni. Sain letit kuitenkin tehtyä ja niistä tuli todella ihanat! Laitoin vielä kauniit ruusut letteihin kiinni ennen kuin varustin hevosen kuljetusta varten ja talutin traileriin. Julisha ei olisi halunnut mennä autoon, mutta kun juttelin sille lempeästi, hevonen uskaltautui kävelemään sisään. Kilpailupaikalla hain numeromme ja huomasin että olisimme luokan puolivälissä. Harjasin vielä hevosen kiiltäväksi ja hehkuvaksi. Julisha oli innoissaan kilpailuista ja hirnahteli muille hevosille jatkuvasti. "Oles välillä hiljaa hupsu, kaikki kyllä huomasivat sinut jo" kerroin hevoselle ja se katseli minua lempeillä silmillään rauhallisesti. Varustin hevosen ja lähdimme lämmittelemään. Julisha oli hieman vekkulilla tuulella hypähdellen vallattomasti ilman syytä, mutta se vain nauratti. Tiesin että radalla hevonen keskittyy aina loistavasti. Pääsimme ajallamme kentälle ja aloittamaan kilpailusuorituksen. Kumarsin tuomareille ja Julisha päästi valtaisan hirnahduksen joka sai tuomarit hymyilemään. Kun lähdimme liikkeelle, tamma nosti häntänsä upeaksi soihduksi perään ja totteli erittäin herkästi ja kuuliaisesti. Tamman askelet olivat pehmeät ja sulavat, sen karva välkehti kuin suklaa auringon valossa ja hevonen nautti selvästi siitä mitä teki. Se suorastaan esiintyi yleisölle varmistaen että kaikki huomaavat sen. Pääsimme radan loppuun kunnialla ja ratsastimme pois. Jäähdyttelin sen kävelemällä tallin vieressä olevaan upeaan metsään, jossa linnut lauloivat ja pyrähtelivät aivan päämme päältä. Näimme myös siilin heräilemässä talviunilta ja pari oravaa leikkimässä puiden oksilla. Kun palasimme takaisin jäimme odottelemaan tuloksia ja sen jälkeen pääsimme lähtemään kotiin, missä ihana tammani saisi ison herkkuannoksen päivän työstä.

KRJ tarinakilpailu 25.05.2014
Luokka 5 Tehtävä: Oliko kisamatka hirveä katastrofi vai uinuvan rauhallinen matka? Kuvaile yhdellä virkkeellä tätä kisamatkan auvoa ja sisällytä lauseeseen sanat siili, jalka ja puu. Sanoja saa taivuttaa mihin tahansa muotoon.
Tarina: Olimme hieman kiireellä lähdössä matkaan ja Julisha meinasi astua jalallaan siili päälle, joka oli metsiköstä tullut etsimään ruokaa tallialueelta.

Luokka 6 Tehtävä: Löydän hämmentävän kaljun kohdan hevosesi pehvasta ja kisahoitajasi näyttää hieman nolostuneelta. Mikä onkaan sinun kisahoitajasi selitys tälle yhtäkkiä ilmestyneelle kaljulle laikulle?
Tarina: Saavuin hakemasta kilpailunumeroa ja aloin harjata Julishaa varustamista varten. Huomasin tamman takapuolessa kaljun läntin, joka ei varmasti ollut siinä kun lähdin paikalta ja pyysin kisahoitajaa purkamaan hevoset autosta. Ei läikkä kovin iso ollut, mutta selvästi näkyvissä. Onneksi ei verta näkynyt, vain karvat olivat kadonneet. Huutelin hoitajan paikalle ja kyselin että mistä moinen oli tullut hevoseen. Hoitaja meni hieman vaivautuneeksi ja selitti, miten hän oli ottanut kaikki hevoset autosta ja sitonut ne kiinni auton viereen. Sitten hän oli alkanut nostamaan takaluukkua ylös. Kun luukku oli ollut lähes yläasennossa, se oli luiskahtanut hänen käsistään ja Julisha oli ehtinyt tunkea takapuolensa sen alle. Painava luukku oli raapaissut sen takamukseen loven. Olimmehan ennenkin puhuneet että nostetaan luukku yhdessä kun se on melkoisen painava näin pienille naisihmisille ja ehkä kisahoitajakin oppi tästä ensi kertaa varten. Ja onneksi tammalle ei tullut sen suurempia vahinkoja.

KRJ tarinakilpailu 25.05.2014
Luokka 2 Tehtävä: Ratsastatte musiikin tahdissa. Minkä kappaleen olet valinnut itsellesi ja ratsullesi, miksi? Millaisen radan ratsastatte ja kuinka suoritus onnistui omasta mielestäsi?
Tarina: Tarkanin Sikidim on lennokas ja energinen kappale. Aivan kuten Julishakin. Toivoin että kappaleen rytmi toisi tammalle silti hieman rytmitajua lisää, sillä tuntuu välillä että nuori hevonen sotkeutuu jalkoihinsa. Lämmittelyssä sain sen hyvään vireeseen, mutta se hieman katosi kun ravasimme kentälle. Julisha suoritti radan läpi ja toimi ohjeideni mukaan, vaikka olisin toivonut jotain enemmän.

Luokka 3 Tehtävä: Ratsastatte musiikin tahdissa. Minkä kappaleen olet valinnut itsellesi ja ratsullesi, miksi? Millaisen radan ratsastatte ja kuinka suoritus onnistui omasta mielestäsi?
Tarina: Mr Presidentin Coco Jambossa on ihanaa energiaa, johon sekä minä että Julisha reagoimme kumpikin. Tamma höristeli korviaan heti kappaleen alkaessa ja hyvin sujuneet lämmittelyn lupasivat hyvää. Ratsastin kentälle ja tervehdin tuomareita. Julisha lähti liikkeelle ja kuunteli korvat tiukasti taakse kääntyneinä. Se nosti ravin kauniisti ja ravasi sievästi lisäten tempoa pyynnöstä. Ei juuri tarvinut kuin hieman vihjata mitä halusin ja tamma totteli erittäin hyvin. Liekö musiikin ansiota, mutta tuomarit kehuivat irtonaisia ja lennokkaita liikkeitä.

Kouluvalmennus 23.05.2014
Tänään työskenneltiin pääosin ravissa taivutuksien parissa. Alkulämmittelyissä jo tein paljon voltteja ja kiemurauria notkistaen ja herkitäen hevosta. Kun siirryimme raviin, Julisha yritti hieman temppuilla eikä olisi halunnut taivuttaa ollenkaan. Tempoa sai myös reilusti lisätä sillä tamma yritti hieman luistella ja laiskotella. Menin pääty-ympyrään ja keskityin siinä taivutteluihin. Sain tehdä töitä kunnolla, että tamma suostui asettumaan kauniisti ja taivuttamaan itseään. Toiseen suuntaan oli edessä sama taistelu, mutta lopulta Julisha huomasi jutun juonen. Myös avo- ja sulkutaivutukset alkoivat sujua kun olimme niitä harjoitelleet maasta jo aiemmin. Loppuun vielä treenailin pohkeenväistöä jonkin aikaa. Loppuverryttelyksi riitti rauhallinen kävely pitkin maneesia ja kokeilin miten herkillä avuilla sain tamman pysähtymään ja peruuttamaan.

Päiväkirjamerkintä 19.05.2014
Meillä oli tänään jälleen aluekilpailut. Nämä olivat ensimmäisiä tamman alue-tason kilpailuja ja tasona olikin helppo B. Kasasin hevosen varusteet jo edellisenä iltana ja tänään oli vuorossa aamulla vain pikainen harjaus ja lastaaminen. Kilpailupaikalla annoin sen rauhassa tutustua paikkaan ennen lämmittelyyn siirtymistä. Julisha tuntui energiselle ja herkälle totellen nopeasti pyyntöihini. Hieman vaistosin hermostuneisuutta, sillä tammalla ei vielä ole kunnon rutiinia kilpailuihin. Itse suoritus meni mielestäni hyvin, Julisha oli lennokkaalla tuulella ja teki kaiken mitä pyysin. Jäimme jännittämään tuloksia kun sijoituimme listalla toisiksi ja enää olisi pari ratsukkoa meidän jälkeen. Lopputulos oli kolmas, mikä oli parempi kuin olin osannut toivoa. Onnellisena hain tamman ruusukkeen ja pakkasin hevoseni kotimatkalle. Kotona Julisha sai herkkuja ja kunnon harjauksen kiitoksena päivän hyvästä työstä.

Päiväkirjamerkintä 15.05.2014
Tammalla oli tänään 6v syntymäpäivä. Aamuruokien seassa oli reippaasti hedelmiä ja porkkanoita. Julishan mutustaessa niitä, harjasin sen läpikotaisin niin että karva kiilsi upeasti. Kampasin harjan ja hännän kun hevonen lopetteli aamupalaansa. Kun ruoka oli syöty, otin hevosen päitset ja laitoin ne sen päähän ja kiinnitin siihen juoksutusliinan. Lähdimme kävelemään metsään ja annoin hevosen kulkea omaa tahtiaan tutkien pensaita ja naukkaillen sieltä täältä orastavia ruohotupsuja. Kävelimme noin tunnin verran ja Julisha kulki rauhallisesti ja rentona perässäni. Välillä pysähdyimme kun jokin asia piti tutkia hieman tarkemmin. Lenkin päätteeksi vein tamman tarhaan ja kun se jäi heiniä syömään, päätin vielä hieman hieroa sitä. Hevonen nautiskeli hellästä hieronnasta ja hörähteli välillä itsekseen ylähuuli väpättäen. Loppupäivän hevonen sai olla rauhassa tarhassa ja vein sille ruoat sinne. Iltapalalla oli vielä hieman extraherkkuja, joille tamma ei sanonut lainkaan vastaan.

Kouluvalmennus 10.05.2014
Päätin tänään treenata laukkaa joka suunnasta. Alkuun lämmittelyssä Julisha tuntui hieman jäykälle joten verryttelin sitä volteilla ja kaarilla, sekä hieman avo- ja sulkutaivutuksilla. Tamma oli herkkänä ja kuunteli alusta asti hyvin, vaikka hieman protestoi alkuun liian tiukkoja ohjia. Ravista nostin nopeasti laukan. Tamman nostot ovat olleet hieman haparoivia, kuten tämäkin. Siirsin takaisin raviin ja nostin uudelleen, tällä kertaa tehden selkeän puolipidätteen ennen laukka-apuja. Tämä meni jo paremmin, mutta kolmannella kerralla avustin hieman raipalla. Siirryin kahdeksikolle ja nostin laukan aina lyhyen sivun kohdalta ja tiputin raviin keskellä kenttää. Tätä saimme työstää aika kauan, ennen kun olin tyytyväinen myös vasemman puolen nostoihin. Yritin myös hieman vastalaukkaa, mutta se ei ihan onnistunut. Kun vielä työskentelin kymmenisen minuuttia pääty-ympyrällä jotta sain laukan mielestäni riittävän pyöreäksi ja pehmeäksi, oli aika lopettaa.

Kouluvalmennus 04.05.2014
Alkulämmittelyssä keskityin herkistämään Julishan kunnolla. Tein pieniä puolipidätteitä ja paljon pysähdyksiä, parin askeleen peruutuksia ja taas käyntiin. Testailin miten pienillä avuilla saisin tamman kääntymään ja taipumaan. Julisha oli hieman höselöllä tuulella, eikä olisi malttanut keskittyä. Kuitenkin se hiljalleen rauhoittui ja alkoi kuunnella paremmin herkistyen mukavasti. Otin ravisiirtymiä ja ravissa voltteja ja kaaria, koko ajan oikein kevyellä tuntumalla ja pienillä avuilla. Alussa joutui hieman välillä antamaan selkeämpiä ohjeita, mutta loppua kohden tamma selvästi totteli pienempiä ohjeita. Tein myös muutamia laukannostoja ja laukassa samoja harjoituksia. Selvästi laukassa tamman keskittyminen herpaantuu ja jouduin tekemään enemmän töitä, jotta sain sen kuuntelemaan. Loppukäynneissä sain vielä tamman tekemään oikein nättejä väistöjä pienestä pyynnöstä ja peruuttaminen onnistui erittäin hienosti.

Päiväkirjamerkintä 01.05.2014
Julisha oli vaikuttanut pitkästyneelle koulutunneilla, joten päätin pitkästä aikaa tehdä pitkän maastolenkin. Varustin tamman kaikessa rauhassa harjaten sen huolella. Julisha oli harvinaisen rauhallinen ja torkkui kevätauringon lämmittäessä sen ruskeaa karvaa. Lähdimme metsään kohti pätkää jossa saisi laukata sydämensä kyllyydestä. Matka taittui rauhalliseen tahtiin polkuja pitkin. Välillä vastaan tuli joku lenkkeilijä koiransa kanssa, mutta muuten saimme nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta metsän siimeksessä. Välillä pyysin ravia ja viimein tuli laukkapätkä, pitkä hiekkasuora. Julisha nosti laukan laiskasti, mutta kun annoin lisää ohjaa ja annoin vapautta, se innostui ja kohta viiletimme harja ja hiukset hulmuten täyttä vauhtia. Pätkän lopulla tamma osasi jo itse hidastaa tuttuun mutkaan ja laukkasimme rauhallisesti vielä seuraavan mäen ylös. Sen jälkeen ravailimme pitkin risteleviä polkuja ja tulimme takaisin tallille vasta puolentoista tunnin jälkeen. Tallilla harjailin vielä hevosen kunnolla läpi ennen kuin päästin sen tarhaan piehtaroimaan kuivuneessa maassa.

Päiväkirjamerkintä 30.04.2014
Kylällä oli tapahtuma ja minua pyydettiin paikalle jonkun hevosen kanssa. Päätin ottaa mukaan Julishan, jotta tamma tottuisi erilaisiin ympäristöihin. Tamma oli hieman hermostunut ihmisten hälystä ja aluksi ihmetteli kun nostin vuorotellen kyytiin lapsia ja kävelimme pienen lenkin. Hiljalleen se rauhoittui ja rentoutui. Lapset rapsuttelivat sitä ja tahtoivat antaa herkkuja, mutta ohjasin tiputtelemaan ne ämpäriin, jonka illalla antaisin hevoselle. Lopulta ämpärissä oli sen verran herkkuja, että Julisha joutui jakamaan sen muutaman muun hevosen kanssa. Olimme paikalla pari tuntia ja Julisha alkoi lopussa jo hieman hermostua haluten selvästi pois. Kotona tamma sai kunnon harjauksen ja osan herkuista. Kaikkiaan päivä meni hienosti ja tamma oli yllättävän rauhallinen vaikka se sai kiertää pienen parkkipaikan melkoisen monta kertaa. Tämä oli hyvää harjoittelua kilpailupaikkojen hälinään.

Päiväkirjamerkintä 23.04.2014
Olin ajatellut viettää päivän kunnon koulutreenien parissa. Ensimmäisenä oli vuorossa Julisha, joka vaikutti innokkaalle heti alkuunsa. Tallissa sen hoitaminen oli hieman vaikeaa kun hevonen pyörähteli ja tuhisi jatkuvasti. Ilmeisesti parin päivän liikkumattomuus ei ollut ollut hyvä idea. Kiipesin vauhdista selkään ulkona ja Julisha olikin heti jo ravissa. Hidastin sen käyntiin ja ohjasin kentälle. Alkuun verryttelin väistöillä ja kiemuraurilla. Tamma vastasi hyvin ja teki työtä käskettyä, vaikkakin yritti tarjota koko ajan ravia. Annoin sille lopulta luvan ravata ja ravissa jatkoimme kiemuroita, voltteja ja väistöjä. Tarkistin omaa istuntaa ja tamman liikkeitä peilistä ja hioin pieniä juttuja pitkään. Laukassa harjoittelimme laukkakahdeksikkoa, joka tuotti tammalle hieman vaikeuksia. Julisha kuitenkin kuunteli ja yritti hienosti parhaansa koko ajan. Tunnin lopussa olimme kumpikin hiestä märkiä ja päätinkin hieman huuhdella tammaa letkulla. Lopulta päätin kuitenkin pestä sen ihan kunnolla. Julisha nautiskeli vesisuihkun alla kun jynssäsin sen karvan joka puolelta puhtaaksi. Vielä nopea kuivaus ja päästin hevosen loimi päällä tarhaan loppupäiväksi.

Päiväkirjamerkintä 15.04.2014
Kävimme tänään ensimmäisissä koulukilpailuissa lähitallilla. Luokkana helppo C ja kyseessä Julishan ensimmäiset kilpailut. Tamma oli aamun oma itsensä, touhukas ja selvästi vaistosi meidän jännityksen kun lastasimme sen autoon varusteiden kanssa. Hevonen ei meinannut nousta traileriin ollenkaan ennen kuin talutin sen ponikaverin sinne ensin. Perillä kaveri purki hevoset kun kävin ilmoittautumassa ja hain numerolaput. Julisha tähyili ympärilleen uteliaasti pyörähdellen sen mitä naru antoi myöten. Sain sen varustettua ajallaan ja lämmittelyssä tamma rentoutui hiljalleen alkaen kuunnella. Kun vuoromme koitti, Julisha tuntui rennolle ja rauhalliselle. Itse radalla se alkoi hätäillä kavereiden perään. Miksi kaikki muut ovat tuolla ja minä yksin täällä isolla kentällä? Sain tehdä kaikkeni että pääsimme suorituksen loppuun, mutta pisteet eivät juuri päätä huimanneet ja jäimme selvästi luokan loppupäähän. Tärkeintä oli saada hieman kokemusta tammalle kilpailupaikoista ja matkustamisesta ja olin kaikkiaan tyytyväinen siihen miten tamma suoriutui!

Päiväkirjamerkintä 02.03.2014
Uusi uljas koulutähteni saapui tänään. Tosin ei siltä näyttänyt kun pieni pirteä tamma talutettiin pihaan ja varsa pyöri taluttajan ympärillä kuin hyrrä hirnuen jatkuvasti. Talutimme tamman sisään karsinaan rauhoittumaan. Julisha kiersi karsinan ympäri muutaman kerran ja ryntäsi sitten ovelle taas hirnumaan muille hevosille. Missähän oli se rauhallinen ja kiltti varsa jota olin käynyt Facondessa katsomassa. Päästimme vähän ajan päästä tamman tarhaan purkamaan energiaansa ja kaveriksi päästin tallimme rauhallisen welaran Speed BEMin. Speed laittoikin varsan pian ruotuun ja tunnin päästä kaksikko jo mutusti heinää yhdessä tarhassa. Illalla hain kaksikon sisälle ja Julisha tuntui rauhoittuneen omaksi itsekseen tarkitaen välillä että viereisessä karsinassa on varmasti kaveri tallessa. Sain harjata tamman ja hoivailla sitä ja Julisha tyytyi näykkimään heinää ja välillä kävelemään karsinan ympäri. Eiköhän varsa tästä rauhoitu hiljalleen ajan kanssa.

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.