Grey Bulbasaur

Rotu
hannover
Skp säkä
ori 166 cm
Väri
musta
Genotyyppi
gg Ee aa CC
Syntm pvm
04.03.2015
VH-tunnus
Kasvattaja
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
koulu, porrastetut
Koulutustaso
GP 100cm

KTK-II palkittu 20.08.2017 (73 p)
KV-II palkittu 20.06.2015 (33 p)
KRJ-III palkittu 15.04.2017 (88,5 p)

Kuvat

   

© With promission from Superior Equine Sires, thank you!

Historia

En oikeastaan ollut suunnitellut ostavani koulupainotteisia hevosia enää ollenkaan, enkä ainakaan muista roduista, kuin suomalaisina puoliverisinä. Selailin puhelimellani Keskustaa ja olin klikkaamassa auki jonkin varmasti supertärkeän topicin, kuten "Hullu yötopa" tai vastaavaa, mutta vahingossa avasinkin sen alla olleen turjakkeen myynti-ilmoituksen. Olin jo peruuttamassa kiukusta kihisten takaisin edelliselle sivulle, eihän tämä ollut ensimmäinen vahinkoklikkaus tällä surkealla varapuhelimellani, kun huomasin vahingossa Grey Bulbasaurin nimen. Pokémonvillitys oli jo laantumassa, mutta hihittelin itsekseni pókehepalle niin, että oli pakko käydä kurkkaan minkä näköinen hevonen siellä olisi. Upea musta hannoverori miellytti heti silmääni ja katselin huvikseni sen tietoja ja sukua tarkemmin. Ihanalla luonteella varustettu hevonen oli käynyt jo varsalaatuarvostelussakin, mistä se oli saanut toisen palkinnon hyvillä pisteillä. Mietin asiaa yön, mutta minun oli pakko käydä vielä seuraavana päivänä katsomassa oria ja sen sukua tarkemmin läpi ja lopulta pistin ostotarjousta. Pian kotiin muuttikin upea rauhallinen ja kiltti ori, joka sai meillä kutsumanimekseen leikkisästi Bulbbis.

Luonne

Perusluonteeltaan Bulbbis on rauhallinen ja rento ori, jonka kanssa on ilo työskennellä. Se osaa käyttäytyä tallissa ja tallin ulkopuolella, vaikka siitä löytyykin välillä suuri ja mahtava orimoodikin. Selästä käsin se on huomattavasti eloisampi ja hieman haastavampi, kuin maasta, eikä sen selkään laiteta mielellään ketä tahansa.

Tallissa oria voi hoitaa kuka tahansa lähes miten tahansa. Se on saanut erittäin hyvän peruskoulutuksen ja opetettu hienosti tavoille jo pienenä. Ori pysyy yleensä käsissä taluttaessa ilman kummempia ketjuja tai kuolaimia, vaikka joskus se yrittää pörhistellä ja puhista tammojen lähistöllä. Harjauksessa täytyy hieman varoa mahapuolella, sillä Bulbbis on vähän herkkähipiäinen sieltä. Suitsien kanssa se joskus testailee hieman. Kengittäjän kanssa voi olla satunnaisesti pientä luimimista ja jalkojen nykimistä, mutta onneksi luottokengittäjämme on päässyt nopeasti juttuun Bulbbiksen kanssa eikä ota orin mutinoita turhan vakavasti.

Ratsastaessa voi alkuun joutua hieman komentamaan oria kovemmin, jotta se keskittyy. Yleensä ori on melko innoissaan päästessään töihin ja voi alkuun olla hieman turhan kiireinen ja ottaa omia pikku hyppyjään tarjoillen laukkaa jo ensimetreillä. Se on kyllä äärimmäisen herkkä ja tottelevainen, mutta varsinkin alussa vaatii hieman töitä osatakseen rauhoittua. Kokematon ratsastaja saa sen helposti hermostumaan, mikäli ohjastuntuma ei ole hyvä ja jos ratsastajan istunta on rauhaton tai antaa epäselviä ohjeita. Kun Bulbbis hermostuu, se on vaikea saada jälleen kuuntelemaan ja se voikin todeta, että teeppäs sitten ihan itse. Keskinkertainenkin ratsastaja saa sen kyllä kulkemaan hienosti ja rauhassa, kun jaksaa hetken jumpata. Ammattilainen saa alleen kultakimpaleen, joka taipuu hetkessä lähes miten tahansa, tarjoaa itse vaihtoehtoja ja on valmis kokeilemaan lähes mitä tahansa miellyttääkseen ratsastajaansa. Bulbbis yrittää todella parhaansa ja välillä niin sanotusti yrittää liikaakin ennakoida mitä ratsastaja seuraavaksi haluaisi. Maastossa ori on hieman hermostunut, mutta kulkee kuitenkin hallinnassa joka askellajissa. Esteet eivät Bulbbista juuri kiinnosta ja sitä voi olla vaikea saada innostumaan niistä, vaikka se metrin ratoja hyppääkin melko hyvällä tekniikalla ajoittain.

Kilpailuihin lähdettäessä ori innostuu nopeasti. Se tuntuu jo suojia pukiessa heti tietävän, että nyt päästään esiintymään! Lastaus sujuu ongelmitta ja Bulbbis on rauhallinen matkustaja. Toisinaan se hermostuu, jos traileri on liian kauan paikallaan, kun se on kyydissä. Esimerkiksi kuskin ruokatauon aikana pidemmillä matkoilla on Bulbbis usein otettava ulos kopasta auton viereen katselemaan maisemia, ettei se ala rymyämään kärryssä. Kilpailuissa ori on helppo hoidettava, mutta hieman rauhaton ratsastettava lämmittelyssä. Kilpailutilanteissa se on kotonaan ja tuntuu nauttivan suurista yleisöistä.

Sukutaulu

i. KWB Bossanova
hann 165 cm trn
KRJ-I
ii. HT Charisma
hann 168 cm prn
KRJ-I
iii. VIR MVA Ch Domiro
hann 167 cm tprn
KTK-I ERJ-II YLA2 HJL-II, VJA:n jälk. A
iie. R.M Jasmin
hann 163 cm rn
KTK-II
ie. KWB Flamenco
hann 162cm prt
KRJ-II
iei. Ch Reubens
hann 169 cm mrn
KRJ-II
iee. Tanzlehrerin
hann 165 cm tmrn
KTK-II
e. Baltic Sea Pb
hann 165 cm rt
KTK-II
ei. Big OneB Holmes
hann 167 cm m
KTK-III, KRJ-I, YLA2, HANN-I
eii. VIR MVA Ch Big Arson
hann 170 cm rn
eie. GS Metropolis
hann 164 cm rn
KRJ-I, HANN I
ee. Enjoy The Misery PB
hann 164 cm rt
KTK-II, KRJ-I, Class I
eei. Dermot Owin
hann 163 cm m, KRJ-I, YLA3, jälkeläisluokka AB
eee. Filthy Nails
hann 163 cm rt, KRJ-II, YLA3

Muita sukulaisia:
iiei. VIR MVA Rembrant KTK-II
iiee. Reseda Ines

Isä KWB Bossanova on Kinship Warmbloodsin kasvattama ja omistama näyttävä läsipäinen tummanruunikko hannoverori. Kouluratsastuksessa GP-tasolla pitkään kilpaillut 165-senttinen ori tunnetaan luonteikkaana ja orimaisena. KRJ-I palkitun Bossanovan lukuisista jälkeläisistä löytyy omalaatuisia persoonia, joista saa pitkäjänteisellä työskentelyllä loistavia kouluhevosia.

Isänisä HT Charisma on poikansa Bossanovan tapaan orimainen, mutta punaruunikolla hannoverilaisella on hieman enemmän kuumakallen piirteitä luonteessaan. Kuitenkin kun yhteistyö 168cm korkean orin kanssa toimi, se menestyi aivan GP-luokissa asti. Esikantakirjatulla ja KRJ-I palkitulla orilla on muutama jälkeläinen, joista mainittakoon Ch KWB Infamous KRJ-III.

Isänisänisä Domiro on yksi legendaarisimmista hannoveroreista. Vista Ridgellä asunut 167cm korkea tummanpunaruunikko on saavuttanut lukuisia palkintoja, kuten Virtuaalinen muotovalio, KTK-II, YLA2, ERJ-II. Domirolla oli itsellään hyvät kilpahevosen ominaisuudet, mutta se tunnetaan ennen kaikkea periytyjänä. Jälkeläisiä Domirolla on yli 30 kappaletta ja sen nimi on vahvasti edustettuna hannover- ja FWB-suvuissa.

Isänisänemä R.M Jasmin on Haltian Kartanossa asunut rembrandtilainen tamma, joka starttasi sekä koulu- että estekisoissa. Jasseksi kutsuttu tamma oli normaalisti hyvin kultainen, mutta sillä oli myös temperamenttisempi puolensa. 163cm korkea ruunikko varsoi kaksi kertaa.

Isänemä KWB Flamenco on hyvin älykäs ja yritteliäs piirtopäinen punaraudikko tamma. Kinship Warmbloods oli aikeissa myydä kasvattinsa, mutta lopulta hyväluonteinen ja -liikkeinen tamma sai jäädä loppuelämäkseen synnyinkotiinsa. Intermediate- ja GP-tasolla kilpaillut 162-senttinen kouluhevonen on saavuttanut KRJ-II palkinnon. Bossanovan lisäksi Flamencon tammajälkeläinen KWB Lambada on menestynyt hienosti saavuttaen KRJ-I ja KTK-III palkinnot.

Isänemänisä Reubens on ryhdikäs mustanruunikko hannover, jonka jaloa päätä koristaa tähtipiirto. 169cm korkea Champion-arvonimellä palkittu ori kilpaili Kinship Warmbloodsin omistuksessa kouluratsastuksessa Grand Prix -luokissa erinomaisella menestyksellä, saaden uransa loppupuolella KRJ-II palkinnon. Reubens oli aina valmiina työskentelemään, mutta valitettavasti siitä jäi vain yksi jälkeläinen.

Isänemänemä Tanzlehrerin on hyvin sievä, merkitön tummanpunaruunikko hannovertamma, joka ostettiin Kinshipiin samalta kasvattajalta kuin Reubens. II-palkinnon kantakirjatamma on mitä miellyttävin luonteeltaan ja kouluradallakin sillä oli liikettä vaativiin luokkiin asti. Tammalla on kuusi jälkeläistä, joista suurimmalla osalla on meriittejä kouluradalta ja sen ulkopuolelta.

Emä Baltic Sea PB edustaa modernimpaa kouluhevostyyppiä sporttisena ja pitkäjalkaisena tammana. Rautias piirtopäinen hannover on Skurvashin kasvatteja, mutta noussut turjakkeen omistuksessa GP-luokkiin asti. Kilpauransa jälkeen 165cm korkea Bambi kantakirjattiin II-palkinnolla. Tamma on toistaiseksi varsonut vain kaksi orivarsaa.

Emänisä Big OneB Holmes on kouluratsastuksessa menestyksekkäästi kilpaillut Sherlock Horses -tallin kasvattama hannover. Big OneB kantakirjattiin III-palkinnolla ja sen lisäksi se on saavuttanut KRJ-I, YLA2, HANN-I palkinnot. Mustalla 167cm korkealla orilla on viisi jälkeläistä, joista muutama on osoittautunut mainioksi kilpahevoseksi.

Emänisänisä Big Arson on Chaon omistuksessa oleva ruunikko hannover. 170cm korkea ori on rakenteeltaan kompakti ja se onkin saavuttanut Virtuaalisen Muotovalion arvonimen ja kantakirjattu III-palkinnolla. Big Arson on startannut lukuisia kertoja GP-tasolla kouluratsastuksessa. Jälkeläisiä ori on jättänyt kolme kappaletta ja ne ovat olleet kaikki pesunkestäviä kilpahevosia.

Emänisänemä GS Metropolis on tummanruunikko Saksassa syntynyt hannovertamma, jolla on korkeutta 164cm. Tamma oli alkuun Moulin-tallissa Assilla, jossa se varsoi kerran. Lopulta tamma päätyi Sherlock Horses-talliin, jossa se varsoi vielä viidesti. Yhteensä tammalla on seitsemän varsaa. Kilpauransa aikana Metropolis saavutti menestystä ja sillä onkin KRJ-I ja HANN-I palkinnot.

Emänemä Enjoy The Misery PB on hyvin kaunispiirteinen II-palkinnon kantakirjatamma, joka on asunut kotitilallaan Skurvashissa koko elämänsä ajan. 164cm korkea raudikko on kilpaillut kouluratsastuksessa GP-luokissa ja menestyksestä on ansaittu KRJ-I palkinto. Yhdeksän kertaa varsonut Envy on jättänyt varsoilleen paitsi viekasta luonnettaan, myös hienoja liikkeitään. Jälkeläisten joukossa on useita menestyjiä, joista mainittakoon Rococolus PB KTK-I KRJ-I.

Emänemänisä Dermot Owin on vaikuttava, 2000-luvun puolessa välin, Te Adoro Estatella asunut hannoverori. 163cm korkea yönmusta ori hallitsi vaativia kouluratsastusluokkia ja palkittiin saavutuksistaan KRJ-I ja YLA3 palkinnoin. Eloisalla ja herkällä ratsuorilla on lähes 20 jälkeläisiä, joiden kautta sen nimi on pysynyt hannoverlinjoissa.

Emänemänemä Filthy Nails syntyi Itävallassa, josta se ostettiin Skurvashiin nuorena hevosena, osoittaessaan hyviä otteita muutamissa helpoissa koululuokissa. Uuden omistajansa luotsaama upean kevyesti ja lennokkaasti liikkuva tamma nostettiin vaikeisiin luokkiin, joissa se sai hyvät arvostelut. Tyylikäs 163cm korkea raudikko palkittiin KRJ-II ja YLA3 tittelein. Tamman neljä jälkeläistä ovat esittäneet emältä perittyjä liidokkaita liikkeitään kiitettävällä menestyksellä kouluradoilla.

Sukuselvityksestä kiitos VRL-03335.

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 01.04.2015
2 vuotta - 01.05.2015
3 vuotta - 01.06.2015
4 vuotta - 01.07.2015
5 vuotta - 01.08.2015
6 vuotta - 01.09.2015
7 vuotta - 01.10.2015
8 vuotta - 01.11.2015
9 vuotta - 01.11.2016
10 vuotta - 01.12.2016
11 vuotta - 01.01.2017
12 vuotta - 01.02.2017
13 vuotta - 01.03.2017
14 vuotta - 01.04.2017
15 vuotta - 01.04.2018
16 vuotta - 01.09.2018

s. 01.02.2017 t. Veoletta F (e. Dastlyn F)
s. 20.12.2016 o. B'Cutiesaurus (e. Cutiepie Cliff)

Kilpailutulokset

Koulu

Bulbbis kilpailee KRJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa. Sen ominaisuuspisteet ja tason saat tarkastettua VRL:n profiilista, johon löytyy linkki ylempää. Alla ovat edellisen omistajan kilpailut, tarinakilpailut ja KRJ-CUP sijoitukset.

26.10.2018 KRJ, 64/75,HeB:3 2009, KRJ Senior Champion
25.10.2018 KRJ, 38/83, KN Special 2009, KRJ Senior Champion
31.08.2017 KRJ, 01/127, Int II, KRJ-Cup
23.09.2017 KRJ, 46/50, VaB:0 2009, KRJ Champion
22.09.2017 KRJ, 34/53, HeA:4 2009, KRJ Champion
21.09.2017 KRJ, 52/54, HeB:3 2009, KRJ Champion
30.09.2017 KRJ, 01/129, Int II KRJ-Cup
29.07.2017 KRJ, 01/02, GP, tarina
28.07.2017 KRJ, 02/03, Int II, tarina
31.12.2016 KRJ, 09/171, GP KRJ-cup
10.12.2016 KRJ, 01/01, GP tarina
10.12.2016 KRJ, 02/02, GP tarina
30.11.2016 KRJ, 01/02, GP tarina
30.11.2016 KRJ, 01/01, Int II tarina

Edellisen omistajan kanssa kilpaillut:
1) 09.04.2015 KRJ Serellenders GP 01/30
2) 11.04.2015 KRJ Hukkapuro GP 05/30
3) 16.04.2015 KRJ Hukkapuro GP 04/30
4) 17.04.2015 KRJ Hukkapuro GP 03/30
5) 18.04.2015 KRJ Hukkapuro GP 01/30
6) 23.04.2015 KRJ Hukkapuro GP 02/30
7) 25.04.2015 KRJ Hukkapuro GP 02/30
8) 29.05.2015 KRJ Rêve de Haussea GP 03/30
9) 25.05.2015 KRJ Rêve de Haussea GP 04/30
10) 21.05.2015 KRJ Rêve de Haussea GP 05/30
11) 30.04.2015 KRJ Kk Reiter GP 01/30
12) 04.05.2015 KRJ Kk Reiter GP 02/30
13) 05.05.2015 KRJ Kk Reiter GP 01/30
14) 06.05.2015 KRJ Kk Reiter GP 05/30
15) 30.05.2015 KRJ Maanan Suomenhevoset vaa 06/50

Match show't ja näyttelyt

09.08.2017 VSN, 02/06, RCH
15.05.2017 VSN, 04/08, RCH
24.12.2016 VSN, 04/11, RCH

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Tarinakilpailut 29.07.2017
Tehtävä: Kuvaile suoritustanne tiivistäen kaiken viiteen sanaan.
Tarina: traileri aita koira lennokas laukka

Tarinakilpailut 28.07.2017
Tehtävä: Kuvaile suoritustanne mahdollisimman pitkästi aloittaen jokainen sana samalla kirjaimella. Saat valita kirjaimen itse.
Tarina: Tarkka työskentely toi täydellisen tuloksen. Topakka touhu tarkoitti tuhansia taputuksia.

Kouluvalmennus 04.04.2017 valmentaja Jannica
Tierra oli viimein itse päässyt orin selkään, joten päätimme pitää tänään kevyen valmennuksen koulun merkeissä. Aloittelimme muutaman vapaan kierroksen jälkeen kokoavilla harjoituksilla pikkuhiljaa etsien lyhempää muotoa. Hiomista siinä riitti vielä tunniksi, mutta alku näytti ihan kivalta. Saitte tehdä muutamia pysähdyksiä ja peruutuksia, jotka menivät alun korjauksen jälkeen hyvin, Bulbbis kun yritti peruuttaa hieman uran sisäpuolelle helposti ja sait korjata sen suoraksi sisäpohkeella. Kokoavia harjoituksia tehtyänne aloiteltiin kolmikaarisen ratsastusta ravissa ja sen jälkeen saitte siirtyä ympyrälle tekemään harjoitusravissa töitä, samalla laitettiin istunta uuteen uskoon pitkän tuntitauon jälkeen. Sitten saitte tehdä käynnissä avotaivutuksia ja sulkuja ennen kuin tuli odotettu hengähdystauko. Sen jälkeen sait koota ohjat tuntumalle ja nostaa laukan, jossa saitte ensin ottaa nostoja pitkän sivun alusta ja sen jälkeen jatkaa uraa pitkin tehden voltit pitkien sivujen loppuun.

Kouluvalmennus 02.04.2017 valmentaja Jannica
Toisen kouluvalmennuksen alkaessa Bulbbis tuntui hieman ylivireältä jo siinä kohtaa, kun talutin orin maneesille. Se malttoi juuri ja juuri seisoa sen aikaa kun hyppäsin kyytiin. Alkukäynneissä piti tietenkin taas katsella yhtä sun toista, mutta sitten kun päästiin hommiin ori lopetti ihmettelyn.. kerrankin.. Otimme kevyen ravin ja teimme tasapainoharjoituksia, Bulbbis tuntui rennolta, vaikka mukana oli muutama ulkopuolinen uusi tamma. Teimme kevyessä istunnassa muutamia mielikuvaharjoituksia siirtyessämme käyntiin ja sitten otimme laukkaharjoitusta, tämän tunnin aiheena tuntui olevan tasapaino. Bulbbis oli hyvin rento koko tunnin, eikä ylimääräinen vauhti oikeastaan ollut edes haitaksi, kun ei tarvinnut keskittyä siihen, että ori liikkui itse eteen.. Lyhensimme hieman laukkaa istuen alas harjoituslaukkaan ja teimme kunkin sivun loppuun aina voltin, josta ratsastettiin huolellisesti kulmiin. Meidän volttimme tuppasivat aina hieman valahtamaan kulmaa kohti, jolloin en saanut oria kunnolla suoristettua, mutta oppia ikä kaikki.. Itse tuntiin ja hevoseen olin kuitenkin tyytyväinen.

Kouluvalmennus 01.04.2017 valmentaja Jannica
Olin ilmoittautunut Sannan tunnille toisenakin viikonloppuna. Kahdella tunnilla ratsunani toimisi Bulbbis-ori, jolla muistaakseni olin kyllä aiemminkin mennyt joskus Tierralla. Lisäksi olin luvannut pitää naiselle oriin kanssa vielä yhden valmennuksen seuraavana maanantaina, mikäli hän olisi jo flunssastaan eroon päässyt, sitkeässä se tuntui tänä vuonna olevan muillakin.. Bulbbis oli tänään hauskalla tuulellaan (ainakin omasta mielestään). Se ei millään olisi keskittynyt olennaisiin asioihin tunnilla, sen mielestä maneesissa oltiin kyttäämässä pikkulintuja ja kaikkea muuta turhaa. Puolivälissä tuntia ori alkoi kuunnella edes joten kuten mitä minulla oli sanottavana ja alkoi myötäämään ja herkistymään. Tänään harjoiteltiin siirtymisiä ensin käynnistä raviin ja sitten ravista laukkaan ja toisinpäin. Käsittämätöntä miten joku noinkin helppo asia vaati jatkuvaa treeniä pysyäkseen yllä..

Päiväkirjamerkintä 07.03.2017 hoitaja Jannica
Bulbbiksen viimeisenä liikutuspäivänä en olisi voinut kuvitellakaan, että minua vähän harmitti, kun jouduin jättämään oriin tänne. Sen kanssa oli ollut hauskaa ja se tarjosi sopivasti haasteita ponien jälkeen, ollen kuitenkin tarpeeksi varma tällaiselle "tädille". Lysähdin hoitajien huoneen penkille ja vedin satulatelineen viereeni putsaten satulan ja suitset. En normaalisti tehnyt sitä ennen ratsastusta, mutta kello oli sen verran vähän ettei minulla ollut muutakaan tekemistä, kun hevoset söivät heiniään vielä. Harjasin suojat ja sitten menin hakemaan oria ulkoa. Onneksi se oli saanut jo syötyä, muuten temppu olisi varmasti ollut ihan mahdoton. Otin kaviot ensimmäisenä säästyäkseni isommilta ongelmilta. Se sujui yllättävän hyvin, joten harjailin poitsun ja varustin sitten kiiltävin varustein. Talutin orin maneesiin ja suljin oven perässämme.

Noustessani selkään ori ei millään malttanut seisoa aloillaan, vaan olisi pyörinyt joka suuntaan. Vasta kun se suostui seisomaan aloillaan nousin kyytiin ja pidennettyäni jalustinhihnoja reilusti päästin sen kävelemään uralle. Ulkona tuuli melkoisesti ja ori oli säpäkkänä käynnissä, joten nostin melko pian ravin ja aloin tekemään ympyröitä saadakseni sen huomion muualle. Se tepsi nopeasti ja ratsu alkoi rentoutua. Tein pysähdyksiä ja sitten tulimme maneesiin jätettyä puomijonoa muutaman kerran molemmista suunnista. Sen jälkeen maneesissa oli alkamassa yksityistunti, joten tänään ratsastelu jäi 40 minuuttiin. Talutin orin maneesista ja kävin kävelemässä lähistöllä loppukäynnit. Se käyttäytyi hyvin kovasta viimasta huolimatta. Paluu kotiin oli hyvin ajoitettu, koska hetkeä myöhemmin ulko-ovelle vilkaistuani lunta tuli jo vaakatasossa, niin ettei eteensä nähnyt!

Päiväkirjamerkintä 06.03.2017 hoitaja Jannica
Tänään olin tallilla hieman aikaisemmin, jotta riittäisi päivänvaloa mennä maastoon oriin kanssa. Harjasin vyön ja huovan eilisen käytön jäljiltä, orilla ja muillakin oli alkanut selkeästi karvanlähtö. Nostin pienen siivun heinää karsinaan, koska toisetkin saivat ne pian ja talutin orin sinne metsästettyäni sitä aikani tarhasta. Kävin hakemassa harjat, varusteet ja suojat, jotka toin karsinan eteen. Oriin syötyä kiinnitin sen seinään ja harjailin reippaasti. Sitten laitoin suojat ja varusteet, kavioita putsatessa ori oli vähän levoton, mutta kohtuullisen helposti ne sain kuitenkin otetuksi. Laitettuani kypärän ja turvaliivin suuntasimme pihalle selkäännousua varten. Kiristettyäni vyön pääsimme matkaan ja ohjasin orin tutulle polulle jossa olimme viime viikolla käyneet toisen ratsun kanssa.

Alkukäynneissä ori oli malttamaton ja steppaili sivuttain, ei se kuitenkaan mitään haitannut, koska muuten se käyttäytyi hyvin, joten en kiinnittänyt asiaan huomiota. Ravissa se olisi halunnut laukata jatkuvasti ja nosteli päätään kun ei saanutkaan tahtoaan läpi. Laukkasuoralle päästyämme varmistin ettei se ole liukas ja annoin Bulbbiksen sitten laukata rauhallista vauhtia suoran päähän asti. Metsänsiimeksessä oli peuroja syömässä jotakin. Bulbbis nosti päätään ihmetellen asiaa, mutta jatkoi sitten hetken katseltuaan rauhassa matkaa. Kotiin tullessa emme enää laukanneet, mutta sen verran reipasta ravia vetelimme, että kyllä siinä hiki tuli molemmille! Tallille tullessa talutin orin suoraan pesukarsinaan napaten riimun matkalta mukaan. Pestyäni orin kokonaan vetelin pahimmat vedet hikiviilalla pois ja laitoin sitten linimenttiä ennen loimitusta. Vein varusteet pois ja talutin orin karsinaan syömään loputkin päiväheinänsä. Vesisateeseen sitä oli turha pistää seisomaan, kun toisetkin kohta jo sitä paitsi tulisivat sisään.

Päiväkirjamerkintä 05.03.2017 hoitaja Jannica
Bulbbiksella tuntui tänään olevan poikkeuksellisen hyvä päivä. Ori antoi tarhasta kiinni, sain puhdistaa kaviot helposti eikä ori kiukutellut vatsanalustaakaan harjatessa. Jäin jo epäilemään mahtoiko se olla ihan kunnossa, mutta ilmeisesti se oli vain jo tottunut siihen, että ilmestyin tallille aina iltapäiväheinien jälkeen. Haettuani varusteet satulahuoneesta satuloin Bulbbiksen ja sain suitsetkin päähän ensiyrittämällä, outoa.. Vedin kypärän päähäni ja hanskat käteen, sitten lähdimme maneesille. Kenttä oli melko jäässä viime päivien sulien kelien vuoksi, joten näin harjoittelumahdollisuudet parhaiksi maneesissa. Talutin orin kaartoon ja nousin jakkaralta kyytiin. Sitten kävelimme hetkisen. Reilujen alkukäyntien jälkeen otin ohjat tuntumalle ja aloin tehdä asetuksia ja taivutuksia erinäisiä tehtäviä apuna käyttäen. Otin muutamia etu- ja takaosankäännöksiä ja sitten otimme ravin, jossa aloin tehdä kulmiin voltit ja keskelle sivua ympyrät sekä kesken ympyrän pysähdyksen. Ne sujuivat hyvin, Bulbbis kuunteli hyvin ja malttoi pysähtyä hyvin. Siitä orilla oli kyllä kiire jatkaa, mutta hyvin se hetkisen malttoi seisoakin. Bulbbis rupesi olemaan hyvin kuulolla ja selkäkin pyöristyi kivasti. Otimme ravissa muutamat väistöt ja avotaivutukset ja sitten vaihdoimme suuntaa tehden ympyröitä lisää ja kolmikaarista.

Nostin kulmasta laukan ja laukkasin aina pitkät sivut. Bulbbis meinasi vähän ennen aikojaan siirtyä raville, mutta vähitellen alkoi pääsemään juonesta kiinni. Ympyrälle kääntäessä Bulbbis yritti kiihdytellä alta pois ja pukitti kun komensin sitä käyttäytymään. Kyllä se siitä onneksi pian kokosi itsensä ja jatkoi laukkaa kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Loppukäyntien ja ravien jälkeen talutin orin talliin ja riisuin suitset ja satulan päästäen orin samalla karsinaan. Heitin ruokakuppiin leivänpalan kiitokseksi ja menin pesemään kuolaimet. Tein samalla melassivedet, jotka kävin heittämässä ruokakuppiin. Sitten jäin harjailemaan orin ja otin telineestä sille loimen, vaikkei se nyt ihan hirvittävästi hikinen ollutkaan. Olimme viimeiset tulijat ennen iltatallia, joten lakaisin käytävän ja nostin Bulbbiksen heinäpussin roikkumaan oveen suitsikoukkuun suitsien tilalle.

Päiväkirjamerkintä 04.03.2017 hoitaja Jannica
Vilkaisu rannekellooni kertoi, että nyt oli kiire. Vauhdilla siivosin loput karsinat ja saavuin parahiksi liikuttamaan Bulbbiksen kuuden maissa. Huh, vielä ehtisi hyvin! Lähdin hakemaan oria tarhasta, ulkona satoi vettä, mutta onneksi tunnistin tutun tummanvihreän loimen keskeltä tarhaa. Huokaisten talutin orin tallille, sitä oli tälläkin säällä saanut metsästää hyvän aikaa tarhasta. Onneksi ne hyvin pian ymmärsivät, että vaihtoehtona oli juosta loputtomasti narun viuhuessa tarhaa ympäri tai sitten antaa kiinni. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon ne päätyivät yleensä toisella tai kolmannella kerralla. Sitten oltiinkin jo portilla vastassa seuraavilla kerroilla.. Harjattuani orin varustin sen ja suuntasimme vaihteeksi kentälle treenaamaan. Ei ainakaan ollut liukasta, koska pohja oli sulanut. Noustuani selkään mietin alkukäyntien äärellä syntyjä syviä. Sitten keräsin ohjat ja aloin treenaamaan orin kanssa kouluohjelmia. Olimme päässeet helppo B ja A ohjelmat juuri läpi, kun Tierra ilmestyi katselemaan kentänlaidalle.
- Osaatko sä kaikki noi ulkoa? nainen ihmetteli.
- Joo, pakko ollut joskus opetella kun hevosia on niin paljon, naurahdin tarjoten oriille vapaan ohjan hetkeksi.

Juteltuamme aikamme Tierra lähti sisälle treenaamaan tammansa kanssa päätään pudistellen.. Eipä ollut kentällä ruuhkaa tällä kelillä, eikä minua pikkuinen ripsiminen haitannut, kypärä suojasi hyvin. Eikä orinkaan karva tällaisesta vielä kastunut.

Välikäyntien jälkeen aloimme treenaamaan väistöjä ja sitten lopettelimme onnistuneen vaativa B kouluohjelman suoritukseen. Siitä vaikeampia en ulkoa muistanutkaan, koska Adinan ponit harvoin kisasivat vaikeampia luokkia. Muutama puoliverinen meilläkin kyllä oli, jotka olivat Bulbbiksen tasoa, mutta harvemmin niillä itse kilpailin, vaikka sen tasoinen ratsastaja olinkin loppujen lopuksi. Talutin orin onnistuneen treenin päätteeksi talliin, jossa se sai hyvän hoidon. Ori ollut tänään erittäin mukava, yhteistyöhaluinen ja toiminut etenkin istunnalla ihailtavasti! Se oli myös kuuliaisempi kuin muina päivinä, joten tästä oli kiva jatkaa huomenna. Ehdottomasti oria pitäisi päästä myös kokeilemaan maastoreissun verran tällä viikolla. Pitäisi vain ensin puhua Tierran kanssa sen maastokäytöksestä. Vieraan hevosen kanssa ei ollut hyvä lähteä maastoon muutenkaan yksin. Harjasin oriin ja tarjosin sille melassiveden ruokakuppiin. Sitten kävin hakemassa sen loimen samalla kun vein harjat ja varusteet pois. Bongasin loimen vihdoin kuivatushuoneesta, onneksi kaikilla oli oman värisensä loimet, ei tarvinnut oikeita kauaa etsiskellä, vaan vihreäruudullinen loimi oikein loisti kuivaustangosta, jossa myös oli Bulbbiksen nimi ylhäällä. Jätin työntekijälle lapun ottaisiko hän loimen illalla pois ja piirsin perään ison hymiön - kiitos tekstin jälkeen.

Päiväkirjamerkintä 03.03.2017 hoitaja Jannica
Nappasin portin pielestä narun ja maanittelin Bulbbiksen kiinni. Se oli jo vähän sen näköinen, että lenkkeilylläkin joku raja sentään. Lopulta se kuitenkin uskoi, että on parempi antaa kiinni juoksutettuani sitä aikani tarhassa. Talutin orin käytävälle, koska muita ei näkynyt ja sain melko kauan harjata piehtaroinutta hevosta. Harjasin lopuksi pään, mistä se oli kuraakin korvan taakse löytänyt? Sitten putsailin kaviot kaikessa rauhassa, vaikka ori yritikin niitä nykiä. Periksi ei kuitenkaan annettu, sen olin oppinut jo aloittelijana. Tänään ajattelin hypätä orin kanssa hieman, joten harjattuani sen ja puettuani suojat jalkaan laitoin sen hetkeksi karsinaan odottamaan. Kävelin lyhyen matkan maneesille pistämään esteitä valmiiksi, ne olivat tänään melko pieniä, noin 50-60-senttisiä, koska en ollut varma oliko orilla hypätty talvikaudella. Palasin takaisin talliin ja otin orin käytävälle varustamista varten. Suoristin huovan ja kiristin vyötä sen verran että satula pysyisi paikallaan, jos tulisi jokin tilanne matkalla maneesille, ei näistä oripojista voinut ikinä tietää, kun kiimatkin olivat tammoilla alkaneet.. Tänään suitset menivätkin oikein mallikkaasti.

Maneesissa talutin ison oriin kaartoon, heitin ohjat kaulalle ja kiristin vyön. Sitten laskin jalustimet, kipusin selkään jakkaralta ja lyhensin jalustimet esteitä silmällä pitäen. Pistin orin heti alusta alkaen töihin, jotta se olisi hyppäämisen alettua kunnolla hereillä ja keskittyisi työhönsä. Mikään laiskahan Bulbbis ei siis luonteeltaan ollut, älä ymmärrä väärin, mutta saattoi tuhlata patoutunutta energiaa kaikkeen sähläämiseen, jos sitä ei valmistellut tehtäviin huolellisesti. Kiristin vyötä ja käänsin Bulbbiksen uralle kävelemään. Sitten otimme rentoa ravia muutamia kierroksia pidemmällä ohjalla. Sen jälkeen rupesimme varsinaisiin hommiin lyhentämällä ja pidentämällä ravia sekä tekemällä toiselle pitkälle sivulle väistöt ravissa, jos huomio alkoi herpaantumaan. Väistöjen jälkeen vaihdoin suuntaa täyskaarrolla ja nostin laukan. Laukattuamme muutaman ympyrän käänsin vauhdikkaan orin pystylle lyhyen sivun keskellä. Bulbbis hyppäsi rauhallisesti, vähän ehkä liiankin.. Seuraavaksi edessä oli 10cm korkeampi pystyeste, jolle ori sentään nosti jalkojaan vähän paremmin. Hyppyjen jälkeen otin kahdeksikolla laukkaa vaihtaen laukat keskellä. Se toi oriin sopivasti vireyttä ja etenkin laukan kokoamisastetta ja tulimme lopuksi sarjaestettä, jonka toinen osa oli okseri. Ne eivät tuottaneet kokeneelle orille ongelmia, vaan se hyppäsi tasaisesti molemmat osat. Onnistuneeseen suoritukseen oli hyvä lopetella ja keventelin ravissa muutaman kierroksen uralla, kunnes siirsin ratsuni käyntiin.

Päiväkirjamerkintä 02.03.2017 hoitaja Jannica
Puhdistettuani Bulbbiksen kaviot tarkistin jalat ja puin sitten suojat. Ajattelin mennä vaihteeksi ilman satulaa, koska ori eilen ollut loppujen lopuksi ihan rauhallinen ja mukava. Riisuin riimun ja laitoin suitset tilalle. Sitten nappasin koukusta kypäräni ja lähdimme kentälle, jossa oli mukavan pehmeä lumi tippumisen varalle.. Tierra asteli tallinovesta samalla ovenavauksella ja tervehdimme. Naisella oli kiire, joten mekin jatkoimme tahollemme. Käänsin orin jakkaran eteen ja selkään päästyäni suuntasimme kentälle. Bulbbis tuntui reippaammalta kuin eilen, mutta oli kuitenkin onneksi rento. Kymmenen minuuttia käveltyämme nostin ravin ja ravailimme kenttää ympäri. Bulbbis vaikutti aina vaan innokkaammalta, hetken jo ehdin katua valintaani mennä ilman satulaa.. Vaihdettuani suuntaa kävelimme hetkisen, orilla oli melko iso ravi istua ja se kysyi vatsalihaksia. Käveltyämme viitisen minuuttia jatkoimme ravissa ja vaihdoimme jossakin kohtaa suuntaa. Sitten tiivistin istuntaa ja ohjasotetta ja nostin laukan. Keikuin mielestäni hyvin mukana epätasaisessa laukassa. Se sujui hyvin orin innokkuudesta huolimatta, ehkä se olikin vain odottanut laukkaamista.. Sitten otin vielä ravia, Bulbbis pukitti protestiksi, koska en huolinutkaan sen tarjoamaa laukkaa vaan siirsin orin takaisin raville. Ravailtuamme hetken yhteisymmärryksessä siirsin Bulbbiksen käyntiin ja kävelyt tehtyämme käänsin sen kaartoon.

Päiväkirjamerkintä 01.03.2017 hoitaja Jannica
Toin orin tarhasta karsinaan ja harjasin sen huolellisesti, vatsan alta harjatessa ori nosti varoittavasti jalkaa, mutta antoi minun kuitenkin hoitaa hommani kunnialla loppuun. Laitettuani suojat otin satulan telineestä ja laitoiin selkään. Suitsetkin menivät hyvin päähän. Otin ohjat kaulalta ja talutin ison orin maneesia kohti. Siellä ei ollut ketään, joten saisimme treenata onnekseni rauhassa. Nousin ratsaille vyötä kiristettyäni ja korjasin kypärää sekä lyhensin jalustimet. Ori vaikutti vähän hermostuneelta, mutta aavistelin sen johtuvan oudosta ratsastajasta, joten en kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota, kyllä se siitä.. Otin ohjat tuntumalle ja teimme hetken käynnissä lämmittelyä. Sitten otin raville ja rupesimme tekemään erilaisia harjoituksia sileällä ja puomeilla. Oria tuntuivat puomit kiinnostavat, ei ilmeisesti ollut päässyt hetkeen hyppäämään tai sitten se oli innokas luullessaan päästessään hyppäämään maneesissa olevia esteitä. Laukassa ori yritti vähän testata minua kuskaamalla puomeille, mutta sain sen pian hallintaani ja seuraava ylitys sujuikin jo paljon paremmin. Loppuravit ravailtuamme kävelimme vielä pidempään ja heitin jalustimet pois kun ori tuntui rennommalta.

KRJ tarinakilpailu 10.12.2016
Tehtävät: Mitään rajattua aihetta ei ole. Tuotos saa olla kuva, piirros, runo tai tarina, yhdistettynä tai yksin. Maksimipituus 200 sanaa. Tuomarit painottavat tekstien sujuvuutta ja persoonallisuutta.
Tarina luokka 2: Bulbbis oli tänään erityisen riehakkaalla päällä. Jo varustaessa sain hieman taistella sen kanssa. Satulan kanssa piti pullistella, suitsiessa se nosteli päätään ja suoranaisesti illisteli minulle. Taluttaessa se näki mörköjä ja hyppeli kuin varsa ainakin. Pelotti jo nousta koko hevosen selkään ja verryttelyssä se pomppikin ihme sivukoikkaloikkiaan välillä väistellen lehtiä tai ties mitä. Muut ratsukot jo meitä mulkoilivat, kun yritin pitää virnuilevan ratsuni kurissa (se virnuili ihan varmasti!). Viimein oli meidän vuoromme ja ravasimme kentälle. Bulbbis tuntui yhtäkkiä tajuavan missä me olemme ja itse rata menikin yllättäen erittäin hyvin. Suoriuduimme radalta ehjin nahoin ja pahemmin itseämme nolaamatta. Harmikseni tosin Bulbbis aloitti ihme shownsa jälleen radalta poistumisen jälkeen, mutta onneksi se sentään osasi itse suorituksen aikana olla kunnolla. Ymmärrä sitten näiden sielunelämästä.
Tarina luokka 3: Tämä kuva kertoo kaiken tarpeellisen meidän päivästämme...

Kouluvalmennus 06.12.2016 valmentaja leahiii
Alkuverryttelyksi pyysin Tierraa ja Bulbbista tekemään ravissa lyhyitä, loivia pätkiä pohkeenväistöä ja välillä tekemään askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä. Ori oli tänään paljon rauhallisemmalla vaihteella liikkeellä, mutta silti teki ahkerasti töitä. Muistuttelin ratsastajaa välillä pitämään muodon rentona, ja kokoamaan vain lyhennettäessä ravia. Laukassa pyysin rentoa laukkaa ja kevyttä taivuttelua molempiin suuntiin. Bulbbiksen ollessa hyvin avuilla ja rentona, sai se hetken hengähtää pitkin ohjin käynnissä. Tehokkaamman verryttelyn takia keskityimme tänään varsinaisessa tehtävässä siksak-sulkutaivutuksiin ravissa ja laukassa. Ravissa pyysin ratsukkoa tekemään sulkutaivutuksen ensin pitkän sivun alusta toisen pitkän sivun puoliväliin, josta toiseen suuntaan takaisin toiselle pitkälle sivulle. Bulbbikselle tehtävä ei ollut haaste eikä mikään, joten pyysin ratsukkoa tekemään siksakit pituushalkaisijalla tiheämmin. Ravissa sulkutaivutukset olivat ratsukolle helppo nakki, mutta laukassa oli jo hieman enemmän haastetta. Alussa Tierra sai pyytää oria jatkuvasti ylläpitämään laukkaa myös taivutuksessa, mutta loppua kohden ongelma parani. Näytettyään useamman hyvän taivutussarjan, ratsukko sai vihdoin siirtyä loppuverryttelyihin.

Kouluvalmennus 03.12.2016 valmentaja leahiii
Alkuverryttelyt Tierra ja Bulbbis sai tehdä itsenäisesti, kun seurasin sivusta ratsukon menoa. Verryttelyiden ja nopean katsauksen orin luonteeseen jälkeen alkoi varsinainen työnteko. Ratsukon tuli tehdä ravissa kolmikaarista kiemurauraa, jossa Tierran oli tarkoituksena ratsastaa kaarteet etuosakäännöksen tyylisesti, jossa hän ratsastaa orinsa kaarteeseen hieman pohkeenväistön tapaisesti. Pyysin ratsastajaa ottamaan ennen kaarretta ronskimmin puolipidätteitä, jotta Bulbbis ei tulisi sinne niin vauhdikkaasti. Rauhallisemmassa ravissa Tierra sai vaadittua orin takaosan paremmin mukaan, mikä teki liikkeestä heti sulavamman näköistä. Pienen käyntitauon aikana pyysin ratsastajaa tekemään muutamat takaosakäännökset, jotta seuraavaa tehtävää olisi helpompi lähteä työstämään. Ratsukon tuli laukata pituushalkaisijalla melkein lyhyelle sivulle saakka, ja tehdä puolipiruetti kääntyen takaisin halkaisijalle. Keskellä halkaisijaa tuli tehdä laukanvaihto käynnin kautta, ja tehdä toinen puolipiruetti vastakkaiselle lyhyelle sivulle. Tierra sai taas olla tehokas puolipidätteiden kanssa ennen piruettia, ettei Bulbbis ollut liian innokas, vaan jaksoi tehdä liikkeen huolellisesti ja maltillisesti. Loppua kohden ratsukko tekikin muutaman erittäin hienon puolipiruetin, joka antoi oivallisen tilaisuuden kiittää ratsua ja siirtyä loppuverryttelyihin.

Kouluvalmennus 01.12.2016 valmentaja Veera R
Bulbbis ja tämän omistaja olivat jo kentällä ravailemassa. Tervehdin ratsastajaa ja kysyin tämän toiveita valmennusta koskien. Ratsastajalla ei sen kummallisempia toiveita ollut valmennuksen suhteen, joten ideoin heille itse tehtävän. Halusin nähdä orin passagen ja piaffen. Näitä ratsukko saikin näyttää pitkällä sivulla vuorotellen; noin 5 metriä passagea ja sen jälkeen vaihto piaffeen jota tuli mennä noin 12 askelta. Laskin ratsastajan avuksi hieman askeleita, sillä piaffe tuppasi hieman orilla takkuamaan aluksi, mutta kyllä se sieltä löytyi! Sen jälkeen pyysinkin hieman näyttämään laukan vaihtoja; ensiksi joka toisella askeleella laukanvaihto ja sen jälkeen joka askeleella. Laukanvaihdot taisivat olla oikein orin bravuuri; sen verta hienosti ne onnistuivat!

KRJ tarinakilpailu 30.11.2016
Tehtävä luokka 3: On sateinen päivä ja kaikki tuntuu menevän päin honkia. Radallakin sattuu yhtä ja toista. Kerro suorituksestanne aloittamalla jokainen sana ratsusi nimen ensimmäisellä kirjaimella. Saa aloittaa myös toisella, mikäli ensimmäinen kirjain on liian vaikea (z, q, å tms)
Tarina: Räntäsateessa rymysimme ryhtyen ravia rakentelemaan. Rohkea rokansyö! Raimo raivosi riemuissaan, rakennuksen rakenteiden rämistessä ratsuni ristilaukkaa ryöstäessään.

Tehtävä luokka 4: Mitään rajattua aihetta ei ole. Tuotos saa olla kuva, piirros, runo tai tarina, yhdistettynä tai yksin. Maksimipituus 200 sanaa. Tuomarit painottavat tekstien sujuvuutta ja persoonallisuutta.
Tarina: Vei tiemme kisoihin taas,
miksipä syyttä jarruttaa
tätä voittoputkea.

Bulbbis oli valmis ja minä myös,
kunnes varpaani lyön
ja varpaani tarvitsi sitoa.

Vaan eipä mahtunut enää jalkaan saapas!
Ei hätää, huusi mieheni armas.
Hänen saapastaan lainaisin.

Oli omani kokoa kolmekymmentäkuusi
ja miehen siis aivan liian suuri
vaan mahtuipa sentään siteenikin.

Niin radalle ratsastin saappaissa eriparisissa
ja totta kai tuomarin silmissä
se oli aivan kamalaa!

Tuli merkintä meille arvosteluun,
ja kutsuttiin mut puhutteluun,
vaan olihan se päivä silti mahtava!
Tuomarin kommentti: Tuomarin kommentti: Vähän erikoisemmassa muodossa kerrottu tarina, erottui edukseen. Hyvä, että saapas mahtui vielä jalustimeen

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.