Veoletta F

Rotu
suomalainen puoliverinen
Skp säkä
tamma 164 cm
Väri
ruunikko
Genotyyppi
gg Ee aa CC
Syntm pvm
01.02.2017
VH-tunnus
Kasvattaja
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
koulu, porrastetut
Koulutustaso
GP 90cm

KV-I palkittu 20.04.2017 (50,5 p) Luokkavoittaja II, paras 3v puoliverinen

Kuvat

 

© VRL-05186

Historia

Veoletta syntyi Faconden tilalla niin sanotusti mittatilaustyönä. Olin halunnut omalle Bulbbikselleni jälkeläisiä, mutta omasta tallista ei sopivaa tammaa ollut löytynyt. Facondesta meillä on ennestään useita hevosia ja tiesin, että sieltä jos jostain löytyisi sopiva neitokainen Bulbbikselle. Tellu oli kaikin puolin täydellinen ehdokas ja astutus onnistui ja sain kuvista seurata Tellun kasvavaa vatsaa ennen varsan syntymistä. Myönnän että olin toivonut oripoikaa jatkamaan isänsä jalanjäljissä, mutta Veoletta valloitti minut täysin. Myös Letuksi kutsuttu tamma on aina ollut erittäin avoin ja luottavainen ihmisiä kohtaan ja täyspäinen hoidettava, joka kunnioittaa ihmisiä hyvin. Myöhemmin kyllä selvisi, että ratsastaessa neidin oma tahto paljastuu selkeämmin ja se osaakin olla oikea diiva. Letulla on upeat liikkeet ja kyky tehdä mitä ikinä vaaditaan, mutta jos ratsastaja ei osaa pyytää oikein, on peli menetetty.

Luonne

Veoletta on melkoisen omalaatuinen persoona. Se on karsinassa erittäin kiltti ja asiallinen, mutta ratsastaessa melkoinen hienohelma! Kapasiteettia löytyy, mutta se onkin eri asia osaako ratsastaja pyytää oikein

Tallissa ja maastakäsittelyssä Lettu osaa olla maailman kiltein hevonen. Se ei koskaan testaile tai uhittele, vaan nauttii kaikesta huomiosta mitä ikinä vain saa. Jos laitumella yrität rapsuttaa jotain toista hevosta, voit olla varma, että Veoletta tulee kohta siihen tunkemaan turpaansa tielle. Lettu laskee itse päänsä kuolaimia varten ja seisoo kuin tatti satuloidessa. Vyötä kiristäessä sen on jostain syystä pakko heiluttaa päätään kiristämisen tahtiin. Selvästikään se ei pahemmin kiukkua vyön laittoa, vaan päätä vain pitää heiluttaa. Parasta Letusta on, kun sitä harjataan todella karkealla harjalla mahdollisimman lujaa! Taluttaessa se kulkee nätisti vieressä rauhallisesti ja seuraa myös traileriin helposti. Lettu ei pahemmin arkaile matkustelua, vaikka varsana vähän saattoikin hermostua välillä. Eläinlääkärin, kengittäjiin ja muihin vastaaviin Lettu suhtautuu luottavaisen rauhallisesti.

Ratsastaessa huomaa, että Lettu on Tamma isolla teellä. Se on vähän yhden ihmisen ratsu, vaikka tallissa osaakin olla kenen kanssa vain asiallisesti. Tutun ihmisen kanssa, johon tamma luottaa täysin, Lettu on rauhallinen ja asiallinen ratsu, joka yrittää parhaansa ja jolla riittää talenttia mihin vain. Letun pitää aluksi usein vähän kokeilla, onko pakko tehdä töitä, mutta kun sen saa työmoodiin, se todella tekee töitä! Jos selässä on vieras ihminen tai hieman epävarma tyyppi, Lettu pistää homman lekkeriksi! Se osaa hienosti käyttäytyä kuin ei ymmärtäisi ollenkaan mitä siltä pyydetään ja kaikki ohjeet pitää antaa viimeisen päälle tarkasti. Vaatii aikansa, että sen saa uskomaan, että juuri tämän ratsastajan kanssa pitää yrittää oikeasti tosissaan ja tehdä hommia. Kilpailuissa hevonen onneksi yleensä unohtaa pelleilyn ja oikein esiintyy yleisölle. Esteradoilla se tahtoo kuumua vähän liikaakin eikä malttaisi lopettaa laukkaamista. Silloin sitten vain laukkaa vaikka paikallaan puhisten ja puhkuen innosta. Hypyt ovatkin usein sitten vähän huolimattomia ja turhankin innokkaita.

Sukutaulu

i. Grey Bulbasaur
hann 166 cm m
KTK-II, KV-II, KRJ-III
ii. KWB Bossanova
hann 165 cm trn
KRJ-I
iii. HT Charisma
hann 168 cm prn
KRJ-I
iiii. VIR MVA Ch Domiro
hann 167 cm tprn
KTK-I ERJ-II YLA2 HJL-II, VJA:n jälk. A
iiie. R.M Jasmin
hann 163 cm rn
KTK-II
iie. KWB Flamenco
hann 162cm prt
KRJ-II
iiei. Ch Reubens
hann 169 cm mrn
KRJ-II
iiee. Tanzlehrerin
hann 165 cm tmrn
KTK-II
ie. Baltic Sea Pb
hann 165 cm rt
KTK-II
iei. Big OneB Holmes
hann 167 cm m
KTK-III, KRJ-I, YLA2, HANN-I
ieii. VIR MVA Ch Big Arson
hann 170 cm rn
ieie. GS Metropolis
hann 164 cm rn
KRJ-I, HANN I
iee. Enjoy The Misery PB
hann 164 cm rt
KTK-II, KRJ-I, Class I
ieei. Dermot Owin
hann 163 cm m, KRJ-I, YLA3, jälkeläisluokka AB
ieee. Filthy Nails
hann 163 cm rt, KRJ-II, YLA3
e. Ch Dastlyn F
fwb 165 cm prn
KTK-II
ei. Dust Collector F
trak 166 cm m
KTK-II, KRJ-I, YLA2
eii. Sceleton Scene CIS
trak 165 cm rn
KRJ-I
eiii. Da Vinci Code
trak 167 cm km
KRJ-I, YLA2
eiie. VIR MVA Ch Phantome
trak 160 cm rn
KRJ-II, YLA2
eie. Vampretta PB
trak 164 cm m
KTK-III, KRJ-II, KRL-III, YLA2
eiei. VIR MVA Ch Nazgûl
trak 166 cm trn
KTK-III, KRJ-I
eiee. Vamps&Wolves
trak 165 cm km
KTJ-I
ee. Oldifion Edlyn
trak 167 cm rt
KTK-III, KRJ-I
eei. Ch VSN ch Rosenhof Alfons
trak 170 cm m
KTK-II, KRJ-I, YLA1
eeii. Bardulf
trak 171 cm rn
KTK-II, KRJ-I
eeie. VSN Ch Anika
trak 165 cm rn
KTK-II, KRJ-I, jälkeläisluonna AB
eee. Rosenhof Edda
trak 170 cm prt
KTK-II, KRJ-I
eeei. Red State
trak 168 cm prt
eeee. VSN ch Elke
trak 170 cm rt
KTK-II, KRJ-I, jälkeläisluokka AB

Muita sukulaisia:
iiiei. VIR MVA Rembrant KTK-II
iiiee. Reseda Ines

Veolettan emä on komea musta hannoverorii, joka tuli Miche'Lesiin jo kilpailleena siitosorina. 166 cm korkea ori on rauhallinen ja rento hevonen, jota voi hoitaa kuka tahansa. Veoletta on sen toinen varsa. Grey Bulbasaur ei ole mikään unelmien hevonen, hieman tavallista parempi kuitenkin. Se sai varsalaatuarvostelussa toisen palkinnon ja tuntuu olevan "ikuinen kakkonen".

Isänisä KWB Bossanova on Kinship Warmbloodsin kasvattama ja omistama näyttävä läsipäinen tummanruunikko hannoverori. Kouluratsastuksessa GP-tasolla pitkään kilpaillut 165-senttinen ori tunnetaan luonteikkaana ja orimaisena. KRJ-I palkitun Bossanovan lukuisista jälkeläisistä löytyy omalaatuisia persoonia, joista saa pitkäjänteisellä työskentelyllä loistavia kouluhevosia.

Isänisänisä HT Charisma on poikansa Bossanovan tapaan orimainen, mutta punaruunikolla hannoverilaisella on hieman enemmän kuumakallen piirteitä luonteessaan. Kuitenkin kun yhteistyö 168cm korkean orin kanssa toimi, se menestyi aivan GP-luokissa asti. Esikantakirjatulla ja KRJ-I palkitulla orilla on muutama jälkeläinen, joista mainittakoon Ch KWB Infamous KRJ-III.

Isänisänisänisä Domiro on yksi legendaarisimmista hannoveroreista. Vista Ridgellä asunut 167cm korkea tummanpunaruunikko on saavuttanut lukuisia palkintoja, kuten Virtuaalinen muotovalio, KTK-II, YLA2, ERJ-II. Domirolla oli itsellään hyvät kilpahevosen ominaisuudet, mutta se tunnetaan ennen kaikkea periytyjänä. Jälkeläisiä Domirolla on yli 30 kappaletta ja sen nimi on vahvasti edustettuna hannover- ja FWB-suvuissa.

Isänisänisänemä R.M Jasmin on Haltian Kartanossa asunut rembrandtilainen tamma, joka starttasi sekä koulu- että estekisoissa. Jasseksi kutsuttu tamma oli normaalisti hyvin kultainen, mutta sillä oli myös temperamenttisempi puolensa. 163cm korkea ruunikko varsoi kaksi kertaa.

Isänisänemä KWB Flamenco on hyvin älykäs ja yritteliäs piirtopäinen punaraudikko tamma. Kinship Warmbloods oli aikeissa myydä kasvattinsa, mutta lopulta hyväluonteinen ja -liikkeinen tamma sai jäädä loppuelämäkseen synnyinkotiinsa. Intermediate- ja GP-tasolla kilpaillut 162-senttinen kouluhevonen on saavuttanut KRJ-II palkinnon. Bossanovan lisäksi Flamencon tammajälkeläinen KWB Lambada on menestynyt hienosti saavuttaen KRJ-I ja KTK-III palkinnot.

Isänisänemänisä Reubens on ryhdikäs mustanruunikko hannover, jonka jaloa päätä koristaa tähtipiirto. 169cm korkea Champion-arvonimellä palkittu ori kilpaili Kinship Warmbloodsin omistuksessa kouluratsastuksessa Grand Prix -luokissa erinomaisella menestyksellä, saaden uransa loppupuolella KRJ-II palkinnon. Reubens oli aina valmiina työskentelemään, mutta valitettavasti siitä jäi vain yksi jälkeläinen.

Isänisänemänemä Tanzlehrerin on hyvin sievä, merkitön tummanpunaruunikko hannovertamma, joka ostettiin Kinshipiin samalta kasvattajalta kuin Reubens. II-palkinnon kantakirjatamma on mitä miellyttävin luonteeltaan ja kouluradallakin sillä oli liikettä vaativiin luokkiin asti. Tammalla on kuusi jälkeläistä, joista suurimmalla osalla on meriittejä kouluradalta ja sen ulkopuolelta.

Isänemä Baltic Sea PB edustaa modernimpaa kouluhevostyyppiä sporttisena ja pitkäjalkaisena tammana. Rautias piirtopäinen hannover on Skurvashin kasvatteja, mutta noussut turjakkeen omistuksessa GP-luokkiin asti. Kilpauransa jälkeen 165cm korkea Bambi kantakirjattiin II-palkinnolla. Tamma on toistaiseksi varsonut vain kaksi orivarsaa.

Isänemänisä Big OneB Holmes on kouluratsastuksessa menestyksekkäästi kilpaillut Sherlock Horses -tallin kasvattama hannover. Big OneB kantakirjattiin III-palkinnolla ja sen lisäksi se on saavuttanut KRJ-I, YLA2, HANN-I palkinnot. Mustalla 167cm korkealla orilla on viisi jälkeläistä, joista muutama on osoittautunut mainioksi kilpahevoseksi.

Isänemänisänisä Big Arson on Chaon omistuksessa oleva ruunikko hannover. 170cm korkea ori on rakenteeltaan kompakti ja se onkin saavuttanut Virtuaalisen Muotovalion arvonimen ja kantakirjattu III-palkinnolla. Big Arson on startannut lukuisia kertoja GP-tasolla kouluratsastuksessa. Jälkeläisiä ori on jättänyt kolme kappaletta ja ne ovat olleet kaikki pesunkestäviä kilpahevosia.

Isänemänisänemä GS Metropolis on tummanruunikko Saksassa syntynyt hannovertamma, jolla on korkeutta 164cm. Tamma oli alkuun Moulin-tallissa Assilla, jossa se varsoi kerran. Lopulta tamma päätyi Sherlock Horses-talliin, jossa se varsoi vielä viidesti. Yhteensä tammalla on seitsemän varsaa. Kilpauransa aikana Metropolis saavutti menestystä ja sillä onkin KRJ-I ja HANN-I palkinnot.

Isänemänemä Enjoy The Misery PB on hyvin kaunispiirteinen II-palkinnon kantakirjatamma, joka on asunut kotitilallaan Skurvashissa koko elämänsä ajan. 164cm korkea raudikko on kilpaillut kouluratsastuksessa GP-luokissa ja menestyksestä on ansaittu KRJ-I palkinto. Yhdeksän kertaa varsonut Envy on jättänyt varsoilleen paitsi viekasta luonnettaan, myös hienoja liikkeitään. Jälkeläisten joukossa on useita menestyjiä, joista mainittakoon Rococolus PB KTK-I KRJ-I.

Isänemänemänisä Dermot Owin on vaikuttava, 2000-luvun puolessa välin, Te Adoro Estatella asunut hannoverori. 163cm korkea yönmusta ori hallitsi vaativia kouluratsastusluokkia ja palkittiin saavutuksistaan KRJ-I ja YLA3 palkinnoin. Eloisalla ja herkällä ratsuorilla on lähes 20 jälkeläisiä, joiden kautta sen nimi on pysynyt hannoverlinjoissa.

Isänemänemänemä Filthy Nails syntyi Itävallassa, josta se ostettiin Skurvashiin nuorena hevosena, osoittaessaan hyviä otteita muutamissa helpoissa koululuokissa. Uuden omistajansa luotsaama upean kevyesti ja lennokkaasti liikkuva tamma nostettiin vaikeisiin luokkiin, joissa se sai hyvät arvostelut. Tyylikäs 163cm korkea raudikko palkittiin KRJ-II ja YLA3 tittelein. Tamman neljä jälkeläistä ovat esittäneet emältä perittyjä liidokkaita liikkeitään kiitettävällä menestyksellä kouluradoilla.

Isän puolen sukuselvityksestä kiitos VRL-03335.

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 01.03.2017
2 vuotta - 01.04.2017
3 vuotta - 01.05.2017
4 vuotta - 15.05.2017
5 vuotta - 01.06.2017
6 vuotta - 15.06.2017
7 vuotta - 01.07.2017
8 vuotta - 15.07.2017
9 vuotta - 01.08.2017
10 vuotta - 01.09.2017
11 vuotta - 01.10.2017
12 vuotta - 01.11.2017
13 vuotta - 01.12.2017
14 vuotta - 01.01.2018

s. 00.00.2000 o/t. varsa (i. isä

Kilpailutulokset

Koulu

Veoletta kilpailee KRJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa. Sen ominaisuuspisteet ja tason saat tarkastettua VRL:n profiilista, johon löytyy linkki ylempää. Alla ovat edellisen omistajan kilpailut, tarinakilpailut ja KRJ-CUP sijoitukset.

29.07.2017 KRJ, 02/03, VaA, tarina
29.07.2017 KRJ, 01/03, VaB, tarina
28.07.2017 KRJ, 01/03, VaA, tarina
28.07.2017 KRJ, 01/03, VaB, tarina

Match show't ja näyttelyt

15.05.2017 VSN, 04/07, RCH
05.05.2017 VSN, 04/11, RCH

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Kouluvelmannus 10.05.2018 valmentaja Jannica
Alkutunnista olin taas sen verran etuajassa että yllätyksekseni löysin ratsukon vielä tallista. Saitte aloitella muutaman kierroksen vapaan käynnin jälkeen peruutuksilla sivujen keskelle. Alkuun Lettu peruutti hieman vinoon, joka kieli siitä ettei sen kanssa perustehtäviä juuri oltu kertailtu viime aikoina. Päädyimmekin niiden pariin ja saitte peruutuksen jälkeen ottaa ensin ihan koottua käyntiä ja myöhemmin sitten nostaa kevyenravin, jossa peruutuksen lisäksi otettiin lyhyille sivuille pääty-ympyrät ravissa muoto säilyttäen. Siinä oli hieman hakemista, en ole varma jännittikö tamma jotakin vai oliko ratsastajalla vain huono päivä, koska tamman muoto kärsi aina välillä keskittymisen puutteesta ja katosi. Vähitellen kuitenkin, etenkin toiseen helpompaan suuntaan alkoi keskittyminen ainakin ratsastajan osalta tuottaa tulosta ja tamma työskenteli kivassa muodossa myöskin ravissa pidempiä pätkiä.

Laukannostot otettiin peruutuksista, ensimmäisestä Lettu tuntui kilahtavan aivan täysin ja ryntäsi laukkaan pukkien kera kuin ei olisi koskaan nostanut ratsastajan kanssa laukkaa. Siitä se saikin komennon aitaa kohti Tierran nopeiden refleksien toimesta sillä idealla, että toista kertaa oli moista turha yrittää. Tempaus oli ilmeisesti myös ratsastajan yllättänyt täysin ja hän kirosi, että tällaista se sitten on kun muut ratsastaa tammaa myös. Noh, siitä selvittiin kertaheitolla eikä tamma toisella kerralla enää mitään tuhmaa yrittänyt, vaan laukannostot olivat myös toiseen suuntaan oikein maltilliset. Loppuun otettiin vielä laukkaa pääty-ympyrällä hetki, koska energiaa tuntui riittävän kuin pienessä kylässä ja lopeteltiin laukkalisäykseen keskihalkaisijalla vaihtoineen, jonka jälkeen sait tarjota rauhoittuneelle tammalle vähän kevyempää tuntumaa ja kevennellä loppuravit ympyröitä tehden ja istunnalla vauhtia hidastaen.

Kouluvelmannus 02.05.2018 valmentaja Jannica
Tälle päivälle valittiin valmennuksen teemaksi yhdessä Tierran kanssa siirtymiset, koska tamma ei kuulemani mukaan oikein ollut toista ratsastajaa kuunnellut Tierran pitämällä koulutunnilla alkuviikosta ja oli sitten ollut hänelläkin tänään alkuverryttelyssä todella vireä ja vahva kädelle siirtymisten suhteen. Saitte aloittaa jo käynnissä kuuliaisuustehtävällä, jossa toinen pitkä sivu otettiin lyhennettyä koottua käyntiä ja toinen reipasta käyntiä pitkällä tai puolipitkällä ohjalla, mikä tuntui vähiten tammaa kuumentavan ja stressaavan. Hetken kuluttua vaihdettiin suuntaa ja saitte muutamien volttien lisänä tehdä tätä samaa tehtävää. Pitkällä ohjalla tamma tuntui parhaiten rentoutuvan, mutta sillä oli melkoinen kiire jatkaa, kun ohjat koottiin tuntumalle. Ravissa työskentely ja tahti oli selkeästi reippaampi kuin aiemmissa valmennuksissa, mutta kyllä Lettu silti kuunteli tarpeeksi apuja hidastamisen suhteen. Ravissa tehtiin toinen pitkä sivu koottuna, mukaan sai halukkuuden mukaan ottaa voltteja, avotaivutusta tai pieniä väistöpätkiä uralta sisäpuolelle. Toisella sivulla tehtiin rennolla tuntumalla ja vähän pidemmällä ohjalla rentouttavaa toimintaa. Tammalle tuntui tämän tyylinen työskentely sopivan erinomaisesti ja se lähti kivasti pyöristymään kaulasta sekä tarjoamaan peräänantoa itsenäisesti. Siitä se sai kiitosta ja lopettelimme tältä kerralta tähän. Ei ollut järkevää ottaa laukkatehtäviä, joista se olisi vain kuumentunut, koska se oli niin rento ja hyvä ravien jälkeen.

Kouluvelmannus 29.04.2018 valmentaja Jannica
Letulla oli tänään varsin omaperäinen tyyli tehdä avotaivutuksia ja Tierra epäili sen olevan jumissa jostakin, onneksi hieroja oli jo tilattu samalle illalle, joten ei auttanut kuin kestää ja taivutella tänään paljon. Saitte aloitella avotaivutuksista käynnissä, joiden jälkeen tehtiin paljon voltteja, loivaa kiemurauraa ja kolmikaarista, nämä kaikki vielä alkuun käynnissä, vaikka olittekin verrytelleet jo hetkisen saavuttuani. Ravissa otettiin nelikaarista, jotta tamma joutui vielä enemmän asettumaan ja taipumaan varsinkin kaulasta, puutteellinen liike sai kokemukseni mukaan helpostikin kaulan ja lavat jumiin, joten tänään pidettiin huolta siitä, että tamma todella ravasi eteenpäin eikä päässyt löntystelemään alusta asti. Tahti vaikutti sopivalta kuitenkin, eikä sitä montaa kertaa tarvinnut muistuttaa tempon ylläpitämisestä. Laukassa tehtiin hieman helpompaa tehtävää kahdeksikolla, jossa joka toisella kerralla vaihdettiin laukka suoraan ja joka toisella käynnin kautta. Siinä ratsusi oli kivasti kuulolla ja valmistelit sen molempiin oikein kivasti, jolloin se teki tasapainoiset siirtymiset, laukannostot ja -vaihdot, hienoa työskentelyä tänään, Tierra!

Kouluvelmannus 27.04.2018 valmentaja Jannica
Tänään keskityttiin kouluvalmennuksessa huolelliseen kulmien ratsastukseen. Itsenäistä alkuverryttelyä ette olleet vielä ehtineet tehdä, koska olin tapani mukaan etuajassa ja niinpä aloittelimme ihan käynnissä ratsastamaan kulmiin. "Muista sisäohja vain pitää asetuksen, ulkoavut kääntävät" muistutin kun Tierra yritti päästä helpomman kautta alkuun. "Aseta vaan reilummin, että se joutuu kunnolla töihin ja taipumaan!" kannustin kun tamma yritti keksiä jos vaikka mitä luistaakseen hommasta. Ei sen kuitenkaan auttanut kuin sopeutua, sillä tänään oli ratsastajallakin sellainen työmoodi että oksat pois! Lettu toimi hienosti myös ravissa. Laukassa se oli hitusen kiireinen, joten saitte ottaa ennen kulmaa laukkavoltin ja sitten myös myöhemmin tehdä kulmaan voltin laukassa. Ne onnistuivat jopa yli odotusten ja toiseenkin suuntaan laukkakulmia hiottuanne hetkisen saitte tehdä loppuverryttelyt.

Kouluvelmannus 23.04.2018 valmentaja Jannica
Tierra oli jo verryttelemässä Letun kanssa saapuessani paikalle. Maneesin takanurkassa tuntui kuitenkin asuvan mörkön mötkäle, jota piti alkutunti stressata, paeta ja kytätä. Onneksi alkukäynnit olivat pian ohi ja valmennuksen raviosuuden alkaessa alkoi Lettu työskennellä jo paremmin joutuessaan keskittymään olennaiseen. Laukkatehtävien alkaessa olivat möröt palanneet ja muutaman äkkilähdön ja niistä seuranneen selkäsaunan jälkeen alkoi yllättäen yhteistyö löytyäkin eikä möröistä kuulunut lopputunnin aikana pihaustakaan. Edes kovassa tuulessa rämisevä maneesinovi ei häirinnyt sitten kun tamma saatiin työmoodiin asetettua. Tänään harjoittelun aiheina olivat edellistunnilta tutut avotaivutukset ja väistöt pituushalkaisijalle ja uralta sinne. Laukkatehtäväksi otimme ympyrätyöskentelyä, jossa aseteltiin ja taivuteltiin ulos ja sisälle hevosta. Lopuksi saitte vielä tehdä muutamat ravilisäykset kokorataleikkaalla.

Kouluvelmannus 20.04.2018 valmentaja Jannica
Letulla oli tänään todellinen tammapäivä, sen kuuli jo kaukaa saapuessani paikalle, koska Tierra nähtävästi neuvotteli tamman kanssa maneesissa siitä kumpiko tänään olikaan pomo. Aika pian onneksi alkuverryttelyn aikana tammaan saatiin työmoodi päälle mamman kanssa ja se rupesi yritteliäämmäksi tehtävien suhteen. Vaikeampiin asioihin päästyämme Lettu heitti vähän taas leikiksi ja oli kuin ei olisi mukamas ymmärtänyt mitä avotaivutukset ja väistöt ovat. Löytyihän ne taidot sieltä sitten kun käynnissä ja ravissa ruvettiin hakemaan, tekipä tamma lopputunnista samat tehtävät jo laukassakin, joten ilmeisesti se oli joko kokenut äkkioppimisen tai sitten käsittänyt, että oli parempi käyttäytyä hevosiksi, mikäli mieli tänään vielä poiskin päästä talliin..

Tarinakilpailut 29.07.2017
Tehtävä luokka 1: Kirjoita runo suorituksestanne. Pituus ja tekninen toteutus on toissijaista, huumori ja kekseliäisyys voittakoon.
Tarina: Veoletta kiilsi kuin aurinko
eikä haitannut pieni vahinko,
joka sattui keskellä rataa.
Sitä sattuu jos tosissaan yrittää
ja voittoon todella pyritään
ja ratsastetaan kilpaa.

Tehtävä luokka 2: Mikä laulu kuvaa suoritustanne parhaiten?
Tarina: https://www.youtube.com/watch?v=iahacR4eFL4

Tarinakilpailut 28.07.2017
Tehtävä luokka 1: Mikä meemi kuvaa parhaiten suoritustanne? Linkitä se mukaan ja selitä lauseella tai parilla.
Tarina: https://tinyurl.com/y9bs9vkj Veoletta yritti kyllä kaikkensa, ehkäpä liikaakin...

Tehtävä luokka 2: Toimittaja ottaa teistä kuvan paikallislehden kilpailuista kertovaan juttuun. Mitä kuvatekstissä lukee?
Tarina: "Veoletta F esittelee upeita liikkeitään lauantain kilpailuissa VaA luokassa."

Päiväkirjamerkintä 22.06.2017 hoitaja Jannica. Kouluvalmennuksessa.
Liikutusrupeaman lopuksi ajattelin mennä Veoletan kanssa tallille tulevan valmentajan tunnille. Mitään isompia odotuksia ei minulla ollut tunnin suhteen, kaipasin vain vaihtelua ja ohjausta perusjuttujen suhteen. Verryttely meni oikein hienosti ja kyllä täytyy ylpeänä myöntää, että valmennusta olivat seuraamassa iso joukko hoitajia ja Tierra, joka näytti myös tyytyväiseltä tammaan tunnin loputtua. Tunnin aiheena olivat siirtymiset ja väistöt, se olikin hyvä, koska juuri niitä asioita olimme Veoleten kanssa hioneet tällä viikkoa. Verryteltyämme kaikissa askellajeissa saimme pitää välikäynnit valmentajan opastaessa tehtäviä alkuun. Tunnilla oli kolme ratsukkoa ja kaikki saivat oman tehtävän tehtäväkseen, jota hän sitten tulisi jossain kohtaa seuraamaan, sen jälkeen tehtävää vaihdettaisiin toisten kanssa. Ensimmäinen tehtävä oli väistöt, toisena pitkältä sivulta väistöt keskelle ja kolmantena ulkoapujen vahvistaminen ympyrällä, jossa tehtiin lievää sulkutaivutusta koko ajan. Se oli tehtävistä ainoa yllättävän vaikea, mutta pääsimme hyvin käynnissä jo alkuun sen harjoittelussa. Tunti meni ihan hyvin, vaikka vielä jäi harjoiteltavaa..

Päiväkirjamerkintä 20.06.2017 hoitaja Jannica. Väistöä ja laukkaharjoitukset jatkuvat.
Toiseksi viimeinen harjoituskerta aloiteltiin Veoletan kanssa keskihalkaisijaa pitkin käynnissä ja ravissa väistäen alkuverkat tehtyämme. Väistöt menivät hyvin, mutta vasemmalle väistäessä sai harjoitella tasapainoisempaa suoritusta vielä vähän. Tamma myös laittoi kaulaa hieman vinoon väistöissä, jossa oli täysi työ suoristella. Matkustelemaan ei siis missään nimessä osaavankaan tamman kyydissä päässyt vaan siltä piti koko ajan vaatia enemmän ja enemmän. Väistöjen jälkeen otin kulmanratsastuksia käynnissä, ravissa ja laukassa, joista viimeisessä tamma yritti jälleen poikittaa lapa ja kaula edellä. Sain sen kuitenkin hyvin suoristettua ja paljon paremmin kulmiin laukassakin kuin olin ensin ajatellut meneväni. Ennen välikäyntejä otimme vielä lävistäjällä ravilisäyksiä ja sitten tamma sai kävellä hetken. Lopuksi otimme vielä laukassa voltteja ja palasimme raviväistöihin, jotka sujuivat paremmin kuin alussa. Lopussa teimme vielä kahdeksikkoa laukassa ja vaihdettuani suunnan siinä muutamaan kertaan otimme laukassa kulmaharjoitusta. Tamma alkoi taipua hyvin ja myötäsi niskasta kulkien todella hyvässä muodossa. Laukassa muoto oli myös sinnepäin, mutta luulen Veoletan jännittäneen uutta ratsastajaa sen verran, ettei se ihan rentoutunut eteen-alas.

Päiväkirjamerkintä 16.06.2017 hoitaja Jannica. Laukanvaihtotreeniä.
Seuraavan ratsastuskerran aiheeksi ajattelin ottaa laukanvaihdon harjoittelun, koska laukannostot sujuivat jo napakasti. Oikea laukka oli tammalle vaikeampi joten alkuverkkojen jälkeen otin ensin oikean kierroksen, nostin laukan ja laukkasin pääty-ympyrällä ensin myötälaukkaa ja sitten vaihtaen käynnin kautta vastalaukaksi, otimme vielä tasapainoharjoituksia ympyrällä vastalaukassa, joka meni oikein hyvin, oikeastaan paremmin kuin olin osannut edes odottaa tasoiseltani ratsastajalta! Aloitimme laukanvaihtotreenien harjoittelun perusharjoituksella lävistäjällä, jossa tamma vaihtoi laukat tietenkin helposti Grand Prix-tason taitajana. Laukka oli tänään mukavan tahdikasta. Vaihdoimme suuntaa ja teimme lävistäjällä laukanvaihtoja askeleessa, sen verran mitä itse niitä osasin vaatia, Veolettakin näytti kiinnostuneelta haastavasta tehtävästä ja suoritti sen hyvin. Myös laukat pyörivät tänään molempiin suuntiin paremmin kuin aiemmilla kerroilla. Lopuksi otin laukanvaihtotehtäviä ympyrällä, joka olikin jo vaativampaa ja oma tasapaino ei ihan kaikkiin Tierran antamiin tehtäviin vielä riittänyt, mutta ainakaan ymmärrykseni mukaisesta työskentelystä ei tammalle ongelmia koitunut, vaan se yritti parhaansa mukaan käsittää mitä siltä milloinkin halusin. Päätimme harjoittelun loppuverryttelyjen kautta.

Päiväkirjamerkintä 14.06.2017 hoitaja Jannica. Koulua maneesissa.
Tammalla tuntui tänään energiaa riittävän, joten alkuverkassa sain tehdä paljon hommia saadakseni jotain tolkkua menoon. Vähitellen neiti alkoi rauhoittua ja työntekokin alkoi kiinnostaa altajuoksemista enemmän.. Otimme siirtymisiä ravista käyntiin ja saatuani verkat loppuun otin laukannostoja hiomismielessä saadakseni reagointiin nopeutta ja terävyyttä. Laukannostot pitkien sivujen alussa onnistuivat ja tempokin oli sopivan rauhallinen tänään. Kokeilin myös ottaa laukannostoja välillä eri kohdista ja myös pysähdysten ja peruutusten jälkeen, joiden jälkeen siirryin tekemään laukkaympyröitä, kahdeksikkoja ja vaihtaen laukan siinä keskellä kenttää. Lopuksi otettiin vielä muutamia raviharjoituksia, joiden aikana Veoletta rentoutui hyvin alun kiireistä ja alkoi venyttää kaulaansa eteen-alas josta palkitsin sen pidemmällä ohjalla ja käynnein.

Päiväkirjamerkintä 08.06.2017 hoitaja Jannica. Esteitä maneesissa.
Edellisen kerran maastoesteistä innostuneena päätin hypätä tänään tamman kanssa ihan maneesissa, jonne olin koonnut meille verryttelyesteiden lisäksi muutamia noin 80-senttisiä esteitä. Hieman ajattelin vielä jättää varaa tamman maksimikorkeuteen, koska viime ratahypyistä oli aikaa. Verryttely sujui hyvin, joskin tamma vaikutti tänään hyvin itsekeskeiseltä, eikä välillä oikein kuunnellut mitä minulla oli sanottavana. Verryttelyhypyt sujuivat hyvin, samoin alkurata isommalla korkeudella. Neljännen esteen takana Veoletta luuli selkeästi jonkin piileskelevän, koska se kielsi kerran. Toiselle yrityksellä suoritus kuitenkin onnistui ja myös sarjaesteen okserin pilkullinen yläpuomi ylitettiin kunnialla. Loput radasta sujuivat kevyesti ja tamma nautti hyppäämisestä selvästi. Loppuverkassa se oli hieman kiireinen alkuun, mutta alkoi rentoutua hyvin loppua kohden.

Päiväkirjamerkintä 06.06.2017 hoitaja Jannica. Ensimmäistä kertaa maastoesteillä!
Olin ajatellut viedä villikkotamma Veoletan tänään elämänsä ekaa kertaa maastoesteille. En oikein tiennyt miten tamma käyttäytyi maastossa muutenkaan, joten olin varustanut sen hieman tavallista vahvemmalla kuolaimella ja pukenut perussuojien lisäksi tammalle bootsit. Teimme ensin kentällä perusverryttelyt kaikissa askellajeissa sisältäen paljon siirtymisiä, pysähdyksiä ja peruutuksia, jotta sain tamman jarrut testattua, ja toimihan ne! Menimme myös muutamia puomeja ja kavaletteja, jotka oli kuin tilauksesta kentälle jätetty. Maastoesteille saavuttaessa aloitimme helpoimmasta päästä, mitättömän pienestä tukista, jolla oli korkeutta ehkä 30-40cm:n verran. Se sujui hyvin ravissa ja laukassa, jonka jälkeen rohkaistuimme kokeilemaan myös vaikeampia esteitä, tamma ylitti kaikki rohkeasti, joskin hyppäsimme vain noin 20cm pienempiä esteitä kuin mitä se oli radalla hypännyt. Vesiestettä emme vielä mukaan ottaneet, koska kevät oli ollut myöhässä eikä vedenlämpö olisi varmasti vielä kovin lämmin. Loppuverryttelyt teimme kentällä, koska läheinen pelto oli edellispäiväisen sateen jäljiltä varmasti vielä liukas. Itse maastorata olikin onneksi hiekalla, joten ylitys sujui turvallisesti ilman nurmihokkejakin. Loppuverryttely sisälsi lähinnä vain rennoksi ratsastelua ravissa ja pitkät loppukäynnit lähimaastossa.

Päiväkirjamerkintä 15.02.2017 Tervetuloa Veoletta!
Veoletta alias Lettu saapuu Miche'Lesiin! Matkalla piti kertaalleen pysähtyä, kun tamma hieman meinasi hermostua, mutta saimme sen nopeasti rauhoitettua. Tallilla Lettu oli aika rauhallinen, mutta valpas ja varuillaan. Päästimme sen heti tarhaan jaloittelemaan matkan jäljiltä. Oma eläketammamme Julisha F tuli heti ottamaan varsan hoiviinsa ja selvästi rauhoitti Letun oloa. Illemmalla tamma jo laidunsi isompien joukossa ja oli kuin kotonaan. Karsinastaan se hieman huuteli selvästi Julishan perään, sillä kun Julisha vastasi hieman kauempaa, Lettu hiljentyi näykkimään heiniään.

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.