Boom Boom

Gaala Winner 2010!
LJP-II palkittu 01.09.2012 (40,25 p + 2,5, 74,5%)
SHLA-II palkittu 25.05.2014 (107,5 p)
YLA1 palkittu 20.07.2014 (96 p, parhaat kilpailupisteet)
KRJ-III palkittu 15.08.2014 (85 p)
VVJ-III palkittu 30.01.2015 (84,3 p)

Lopetettu 28.10.2015 vanhuuden vaivojen vuoksi

Rotu
shetlanninponi
Skp säkä
ori 100 cm
Väri
rautias mushroom
Genotyyppi
gg ee Aa CC mush
Syntm pvm
20.04.2009
VH-tunnus
VH11-017-0545
Tuoja
Micram / Tierra (VRL-02841)
Omistaja
Micram / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
koulu, valjakko, laukat
Koulutustaso
HeC, 60cm, noviisi
 
 
 
 
Laukkapainotus
Sileät
Tasot
r ug / s grade I
Sileät
18: 6-4-4-3 (17)
Voittosumma
89 600v€
Risut
6: 0-1-0-2 (3)
Voittosumma
2 250v€
Risu prosentit
00 % / 50 %
Sileä prosentit
33 % / 94 %

Kuvat

     

© Mari H kiitos!

Historia

Löysin Boomin Ruotsista huutokaupasta kun se oli vain vuoden ikäinen varsa. Hyväkäytöksinen poni herätti heti mielenkiinnon. Suku oli ihan menettelevä, vaikka isän laukkaura ei juuri huurraahuutoja kerääkään. Kuitenkin isän suku oli miellyttävä. Poni oli muuten hieno, hyvä rakenteeltaan ja selvästi helppo käsiteltävä. Se antoi taluttajan johtaa itseään ja vaikka siinä oli paljon energiaa ja poni pyörähteli hieman narun päässä, naru ei kertaakaan kiristynyt. Huutojen alkaessa maltoin hetken mieleni, mutta lopulta uteliaisuus voitti. Jouduin maksamaan ponista melko kovan hinnan, sillä muutkin huomasivat sen potentiaalin, mutta lopulta sain hakea orivarsan traileriimme. Se katseli luottavaisesti kun laitoin suojia sen jalkoihin. Traileriin meno hieman jännitti ja poni pomppi narun päässä, mutta kun talutin ensin toisen ponin kyytiin, Boom seurasi kiltisti perässä.

Luonne

Reipas ja menevä oripoika, joka nimensä mukaan on täynnä energiaa ja vauhtia. Joskus joutuu toppuuttelemaan pojan innokkuutta radalla ja tallissa. Boom on kuitenkin perusluonteeltaan erittäin kiltti ja hyvin koulutettu, eikä koskaan yritä pomottaa ihmisiä. Ainoa pieni vika on liika energia jota se ei aina ihan hallitse ja huomaamattaan saattaa talloa varpaille tai tönäistä päällään.

Tallissa Boom on harvoin paikallaan ja tahtoo nähdä kaiken mitä tapahtuu. Ponimaisen utelias kaikesta ja kaikista, mikään ei saa jäädä siltä näkemättä. Hoitaessa antaa tehdä itselleen lähes mitä vain, sekä antaa varustaa helposti. Ei juuri arastele mistään ja nauttii harjauksesta täysin rinnoin. Taluttaessa kulkee vierellä ja hieman saattaa steppailla ja heilua, mutta naru kiristyy harvoin. Traileriin kävelee mielellään, liekö ehdollistunut kauraämpäriin joka odottaa useimmiten kopin perällä. Boom on rauhallinen matkustaja, joka ei juuri hermostu vaikka matka kestäisi pidempäänkin vaan odottelee rauhassa kunnes pääsee pois.

Ratsastaessa menevä ja vauhdikas, mutta kuitenkin hyvin hallittavissa. Tottelee ketä tahansa, mutta heikompaa voi hieman pelottaa pojan innokkuus esteillä ja laukkaradalla. Reippailla otteilla ja antamalla pojalle tekemistä se pysyy hyvin hallussa ja tekee mitä käsketään. Parhaimmillaan se tottelee herkästi ja nopeasti eikä pelkää juuri mitään. Kilpailuissa keskittyy vaihtelevasti, joskus toimii erittäin hienosti mutta joskus muut ponit kiinnostaa enemmän kuin itse suoritus. Vaatiikin kokeneen ratsastajan selkäänsä kilpailuihin.

Valjakkoradoilla herkkä ja kuuliainen, eikä sitä juuri joudu komentamaan tiukemmin. Boom tottelee pienestäkin vihjeestä ja on erinomainen valjakkoponi. Hieman tarvitsee joskus muistutusta siitä, ettei valjakkoajossa aina nopeus ole tärkeintä, sillä nopeuden myötä tarkkuus kärsii, mutta muuten toimiva tapaus.

Sukutaulu

i. Booming (evm)
101 cm rtmush
ii. Hommy (evm)
103 cm rtmush
iii. Denis (evm)
103 cm rt
iie. Honeycomb (evm)
105 cm rtmush
ie. Delerian (evm)
103 cm m
iei. Delirium (evm)
102 cm m
iee. Sunnyside (evm)
109 cm mkm
e. Alexandro (evm)
104 cm m
ei. Billy (evm)
107 cm m
eii. Bomber (evm)
107 cm m
eie. Delilah (evm)
102 cm rn
ee. Imagine (evm)
103 cm rtkrj
eei. Mastermind (evm)
102 cm m
eee. Jigsaw (evm)
101 cm rtkrj

Isä Booming on näppärä 101cm korkea shetlanninponiori, jonka hieno rautias mushroom -väritys on saanut tammanomistajien huomion. Booming on kilpaillut jonkin verran helpon C:n tasolla kouluratsastuksessa ja kokeillut vanhempiensa tavoin kykyjään myös ponilaukoissa, joskin melko huonolla menestyksellä. Booming on luonteeltaan rohkea ja hyvin itsetietoinen poni, joka vaatii tietynlaista käsittelyä pysyäkseen ruodussa. Mikään erityinen rakennekukkanen Booming ei ole, mutta omistajansa on käyttänyt ponia näyttelyissä ja sitä kautta orille onkin ollut tunkua tammojen kanssa. Jälkeläisiä orilla on toistakymmentä kappaletta.

Isänisä Hommy on hieno shetlanninponiori, joka on väritykseltään hieno tummanrautias mushroom. Säkäkorkeutta orilta löytyy 103cm ja se on kilpaillut pelkästään ponilaukoissa sileillä saavuttaen hienot palkintosummat ja kivat voittoprosentit. Se myös voitti muutaman grade I tason suurkilpailun. Hommy on ollut melko suosittu jalostuskäytössä ja siltä löytyykin toistaiseksi jo liki kolmekymmentä jälkeläistä sekä kotimaassaan että sen ulkopuolella. Luonteeltaan Hommy on peloton ja se tarvitseekin kuskikseen luotettavan ratsastajan, joka ymmärtää ponin rajat.

Isän isän isä Dennis on 103 cm korkea rautias poniori, joka on 12-vuotiaan omistajansa itse kouluttama ja kilpailuttama. Vauhdikas ja hieman villiluonteinen ori kiersi ahkerasti risuestelaukkoja ympäri Britanniaa ja keräsi ison kasan startteja, menestystäkin tuli mukavasti mutta pääasiassa orilla kilpailtiin vain huvin ja harrastuksen vuoksi. Myös rataesteillä ponia nähtiin jonkin verran. Ori siirtyi eläkkeelle kilpailuista omistajan kasvettua liian pitkäksi, nykyään se on satunnaisessa siitoskäytössä ja lemmikkinä.

Isän isän emä Honeycomb on erittäin itsetietoinen ja omapäinen tamma. Kilpailuvietti sillä on kova ja vauhtia löytyy sen mitä 105-senttisen pikkuponin töpöjaloista voi, joten tamma on menestynyt sileillä radoilla oikein mukavasti. Muuten käsiteltäessä tamma ei ole kovin mukava, se muistuttaa hyvin äkkiä hampaillaan missä ihmisen paikka sen mielestä on. Väriltään tamma on jännä rautias mushroom ja se onkin periyttänyt väriään kaikille jälkeläisilleen. Honey viettää eläkepäiviään pienen tammalauman ehdottomana pomona ja varsojen kurinpitäjänä.

Isänemä Delerian on musta ponitamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 103 cm. Delerian on nuorempana kilpaillut ponilaukoissa risuilla ja sileillä ja saavuttanut sieltä jonkin verran menestystä, mutta vanhemmiten se siirrettiin kouluratsastusta opettelemaan. Delerian ei kouluratsastuksessa enää kilpaillut, mutta se koulutettiin kuitenkin niin, että se olisi hyvin pärjännyt helpon C:n luokissa. Tammalla on hieno rakenne ja se onkin kiertänyt joitakin näyttelyitä saaden parit ruusukkeet kotiintuomisiksi. Tamma varsoi eläessään 3 jälkeläistä.

Isän emän isä on 102 cm korkea pikimusta pikku poninpaholainen. Delirium viskoo toisinaan ratsastajansa pöpelikköön ja sen lempipuuhaa on karkailu etenkin vieraissa paikoissa, mutta oikean vaihteen löytyessä siitä kuoriutuu huikean hyvä laukkaponi. Statistiikat eivät sillä ole kovin kummoiset, mutta vauhtia riittäisi vaikka muille jakaa jos vaan ori pysyisi paremmin käsissä. Korrektin rakenteensa vuoksi Deliriumia on käytetty jonkin verran jalostukseen ja etenkin tasaluonteisempien tammojen kanssa se on jättänyt oikein kelvollisia suoritusponeja.

Isän emän emä Sunnyside teki elämäntyönsä ratsastuskouluponina ja oli siitoskäytössä vain aivan viimeiset vuotensa. Kolmanteen varsomiseen Sunny lopulta kuolikin 23-vuotiaana. Tamma oli 109 cm korkea ja väriltään mustankimo. Poni oli tallinpitäjän tyttären silmäterä ja tuntitoiminnan ohella hänen harrastuskaverinaan, he kävivät lähitalleilla aivan joka lajin kilpailuissa vaihtelevalla menestyksellä. Tytär sai itse valita orin jolla Sunny astutettiin ensimmäisen kerran ja vaikka Delirium ehkä olikin vähän mielenkiintoinen pari tammalle, oli lopputulos eli Delerian kuitenkin ihan onnistunut.

Emä Alexandro on sievä musta ponitamma ja säkäkorkeutta sillä on 104 cm. Alexandro on luonteeltaan vähän sellainen nirppanokka, joka saa kaikki sen kanssa tekemisissä olevat ihmiset säännöllisin väliajoin raivon partaalle. Kaikkien onneksi tamma on kelvollinen kouluratsu ja se sijoittuukin usein helpon C:n tasolla kilpailuissa, saaden tietysti sen ansiosta monet jekkunsa anteeksi. Lisäksi tamma kilpaili aktiivisesti sileillä radoilla ponilaukoissa voittaen pari grade II tason arvokilpailua. Alexandro on rakenteeltaan varsin kelvollinen otus vaikkei se näyttelyissä olekaan menestynyt, ja se on varsotettu tähän mennessä kolmeen kertaan. Alexandro on vasta 11-vuotias ja omistajat suunnittelevat varsottavansa sen vielä kertaalleen.

Emänisä Billy kuoli jo 11-vuotiaana, mutta eläessään se kilpaili ponilaukoissa saavuttaen G2-tason. Ponilla oli hieno sijoitusprosentti 95 %, vaikka sen voittoprosentti oli vähän niin ja näin, vaatimaton 20 %. Ori oli komea ilmestys kiiltävänmustassa värityksessään ja 107 cm korkeudessaan ja luonteeltaan se oli melko miellyttävä poni, vaikka ori olikin. Billyä käytettiin jonkin verran jalostuksessakin ja sille ehtikin kertyä liki kymmenen jälkeläistä. Billy asusti Iso-Britanniassa kasvattajallaan syntymästä kuolemaansa.

Emän isän isä Bomber oli kovan luokan laukkaponi. Se voitti jokaisen lähdön mihin osallistui ja lopetti laukkauransa G1-tason arvokilpailuvoittajana. 107 cm korkea musta poni oli shetlanninponiksi suht kevytrakenteinen ja pitkäjalkainen, mikä varmasti osaltaan selittää sen menestystä. Ori oli luonteeltaan reipas ja peloton. Sen jälkeläisistä suurin osa oli laukkaponeja, mutta valitettavasti monikaan ei saavuttanut mainittavaa menestystä.

Emän isän emä Delilah oli oikea kouluratojen kuningatar seuratasolla. Se keräsi helpoista kilpailuista ison kasan ruusukkeita useammankin ratsastajan kanssa, laukoissa poni ei koskaan kilpaillut. Delilah oli 102 cm korkea ja väriltään punertava ruunikko. Tamma kävi jonkin verran myös näyttelyissä ja sai kohtalaisen hyvät arvostelut, vaikkei rakenteeltaan niin täydellinen ollutkaan. Kiltti ja lempeä tamma oli esimerkillinen äiti varsoilleen ja varsoikin useasti ennen kuolemaansa korkeassa 28 vuoden iässä.

Emänemä Imagine oli eläessään tamma, jolta löytyi säkäkorkeutta 103 cm ja hieno rautiaankirjava väritys. Imagine kilpaili aluksi ponilaukoissa, mutta kun menestystä ei kuulunut, se siirrettiin kilpailemaan kouluratsastuksessa, jossa se saavuttikin muutamat sijoitukset ennen siitostammaksi siirtymistään. Vaikkei tamma kovin hyvin missään menestynytkään, sillä oli hieno suku, jota sen omistaja tahtoi jatkossakin nähdä maailmalla. Tamma varsoi 5 jälkeläistä, joista kaikki ovat menestyneet elämässään jollain saralla.

Emän emän isä Mastermind on nimensä mukaisesti hyvin kekseliäs ja nokkela poniruuna. Nuorempana se kilpaili risuestelaukoissa G3-tasolle asti, mutta poni kyllästyi hyvin äkkiä juoksemaan ja hyppimään. Rata- ja maastoesteillä oli hieman enemmän haastetta ja niillä Master kilpailikin myös jonkin verran ennen kun alkoi pudottelemaan puomeja huvikseen. Poni myytiin eteenpäin kun ei kukaan jaksanut sen kepposteluja ja useammalla omistajalla kierrettyään se päätyi erään tädin kärryponiksi sunnuntaikirkkoa ja kaupassakäyntiä varten. Poniparka tietenkin pitkästyi ja alkoi keksiä omaa tekemistä, siitä tulikin tuttu näky kiertelemässä kylällä. Lopulta ori sentään ruunattiin ja se alkoi viihtymään paremmin kotona kun sai seuralaisen. Masterilta jäi kylälle useita jälkeläisiä erilaisten tammojen kanssa.

Emän emän emä Jigsaw on sirkustähden uralta eläkkeelle siirtynyt 101 cm korkea rautiaankirjava shetlanninponitamma. Poni kiersi sirkuksen mukana Keski-Euroopassa varsasta lähtien ja oli oikein taitava tekemään erilaisia temppuja. Tamma jäi kodittomaksi sirkuksen lopettaessa ja lopulta se päätyi erinäisten vaiheiden kautta Englantiin lemmikkiponiksi. Varsoja se on tehnyt hieman vahingossa, ensimmäisellä kerralla pääsi karkuun naapurin shetlanninponiori ja toisella kertaa tamma karkasi itse samaisen ponin luokse. Nykyään ponit asuvatkin yhdessä kun ori lopulta ruunattiin. Jiggy aiheuttaa vielä toisinaankin emännälleen harmaita hiuksia tekemällä jotain yllättävää, kuten kuperkeikan kesken talutuksen.

Sukuselvityksestä kiitos Meow, täydentänyt Tierra, kolmannesta polvesta kirjoittanut sandi

Ikääntyminen ja jälkeläiset

1 vuotta - 15.06.2009
2 vuotta - 07.09.2009
3 vuotta - 30.11.2009
4 vuotta - 22.02.2010
5 vuotta - 17.05.2010
6 vuotta - 09.08.2010
7 vuotta - 01.11.2010
8 vuotta - 24.01.2011
9 vuotta - 18.04.2011
10 vuotta - 11.07.2011
11 vuotta - 03.10.2013
12 vuotta - 03.11.2013
13 vuotta - 03.12.2013
14 vuotta - 03.02.2014
15 vuotta - 03.04.2014
16 vuotta - 03.06.2014
17 vuotta - 03.08.2014
18 vuotta - 03.10.2014
19 vuotta - 03.12.2014
20 vuotta - 03.02.2015
21 vuotta - 03.04.2015
22 vuotta - 03.06.2015
23 vuotta - 03.08.2015

s. 31.12.2011 t. Mic Samar (e. Samantha)
s. 21.09.2012 t. Mic Leyah (e. Leya)
s. 18.08.2011 t. Presta Becky (e. Jeri Chelsey)
s. 18.08.2011 o. Happy Hombre PA (e. Milly More)
s. 20.04.2011 t. Mic Vanilja (e. Vanessa)
s. 10.11.2010 o. Buffery Mic (e. Aftercare)
s. 01.11.2010 o. Mic Boom (e. Vanessa)
s. 29.07.2010 t. Tabitha PA (e. Tacey)
s. 04.07.2010 t. Bandido Bam HV (e. Teensy Teeth)

Kilpailutulokset

Sileät laukat

9v kausi (2: 0-0-0-2)
19.05.2011 PLJ 4/4, Grade I, 5F sileä (10 000v€) Classic Challenge
16.05.2011 PLJ 4/6, Grade I, 2F sileä (8 000v€) Sprint Race

7v kausi (1: 1-0-0-0)
01.01.2011 PLJ 1/8, Grade I, 4F sileä (30 000v€ + seppele + kunniakirja) Gaala Winner 2010

6v kausi (5: 2-1-1-1)
25.10.2010 PLJ 1/5, Grade I, 4,5F sileä (10 000v€)
18.10.2010 PLJ 3/3, Grade I, 4,5F sileä (4000v€)
21.09.2010 PLJ 1/4, Grade II, 2F sileä (6000v€)
13.09.2010 PLJ 2/4, Grade II, 2F sileä (3600v€)
02.09.2010 PLJ 4/4, Grade II, 2F sileä (1200v€)

5v kausi (6: 2-1-2-0-0)
30.06.2010 PLJ 5/5, Grade II, 4F sileä (600v€)
22.06.2010 PLJ 3/3, Grade II, 3F sileä (2400v€)
17.06.2010 PLJ 1/3, Grade III, 2F sileä (4000v€)
14.06.2010 PLJ 3/3, Grade III, 2F sileä (1600v€)
06.06.2010 PLJ 2/2, Grade III, 3F sileä (1200v€)
24.05.2010 PLJ 1/5, Allowance, 2,5F sileä (3000v€)

4v kausi (4: 1-2-1-0-0)
04.04.2010 PLJ 2/7, Allowance, 2,5F sileä (1200v€)
02.04.2010 PLJ 3/5, Allowance, 2,5F sileä (1200v€)
02.03.2010 PLJ 1/7, Maiden, 2F sileä (1000v€)
22.02.2010 PLJ 2/14, Maiden, 2F sileä (600v€)

Risuestelaukat

11v kausi (6: 0-1-0-2)
16.02.2012 PLJ 5/6, maiden 1,5F risut
01.01.2012 PLJ 8/9, maiden 2F risut (250ve) Toivon tuoja 2011 karsinta
23.12.2011 PLJ 4/5, maiden 2F risut (400ve)
14.12.2011 PLJ 6/6, maiden 2F risut
08.12.2011 PLJ 2/4, maiden 2F risut (1 200ve)
17.11.2011 PLJ 4/4, maiden 3F risut (400ve)

Este (8 sijoitusta)

04.10.2012 VVJ, 03/30, noviisi yhd. pareille
01.10.2012 VVJ, 04/30, noviisi yhd. pareille
06.07.2012 ERJ 06/50, 60 cm
05.07.2012 ERJ 04/50, 60 cm
31.01.2012 villit 01/05, 60 cm
30.01.2012 villit 02/05, 60 cm
30.01.2012 villit 02/05, 50 cm
27.01.2012 villit 01/05, 60 cm

Gymkhana (1 sijoitusta)

07.03.2012 GY 04/14, stepping stones, yksilöluokka

Koulu (49 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

31.07.2014 KRJ, 01/259, HeC, KRJ-Cup
22.06.2014 KRJ, 03/03, HeC tarina
22.06.2014 KRJ, 01/03, HeD tarina
07.06.2014 KRJ, 02/04, HeC tarina
07.06.2014 KRJ, 02/03, HeD tarina
07.06.2014 KRJ, 03/40, HeC
06.06.2014 KRJ, 03/40, HeC
05.06.2014 KRJ, 02/40, HeC
31.05.2014 KRJ, 03/30, HeC
28.05.2014 KRJ, 01/30, HeC
28.05.2014 KRJ, 04/40, HeC
26.05.2014 KRJ, 03/30, HeC
25.05.2014 KRJ, 01/04, HeC tarina
24.05.2014 KRJ, 03/40, HeC
23.05.2014 KRJ, 01/40, HeC
23.05.2014 KRJ, 04/30, HeC
16.05.2014 KRJ, 02/40, HeB
11.05.2014 KRJ, 08/08, HeC tarina
06.05.2014 KRJ, 04/34, HeC
04.05.2014 KRJ, 03/37, HeC
25.04.2014 KRJ, 04/40, HeC
24.04.2014 KRJ, 01/10, HeC
24.04.2014 KRJ, 01/03, HeD
23.04.2014 KRJ, 01/03, HeD
22.04.2014 KRJ, 03/20, HeC alue
14.04.2014 KRJ, 01/05, HeD
31.03.2014 KRJ, 04/40, HeC
27.03.2014 KRJ, 01/40, HeC
24.03.2014 KRJ, 02/40, HeC
19.03.2014 KRJ, 03/40, HeC
18.03.2014 KRJ, 02/40, HeC
17.03.2014 KRJ, 04/40, HeC
09.03.2014 KRJ, 02/40, HeC
28.12.2012 KRJ, 01/08, HeC
10.12.2012 KRJ, 02/07, HeC
29.11.2012 KRJ, 06/40, HeC
18.11.2012 KRJ, 04/50, HeC
10.11.2012 KRJ, 07/50, HeC
10.11.2012 KRJ, 01/60, HeC
30.10.2012 KRJ, 06/60, HeC
30.10.2012 KRJ, 06/40, HeC
28.10.2012 KRJ, 04/40, HeC
21.10.2012 KRJ, 05/28, HeC
01.10.2012 KRJ, 02/60, HeC
27.09.2012 KRJ, 05/40, HeC
20.09.2012 villit, 02/21, HeC
29.06.2012 SISF 02/10, HeC
08.03.2012 SISF 04/10, HeC
09.01.2011 SISF 03/10, HeC
01.11.2011 KRJ 01/27, HeC
23.08.2011 KRJ 05/30, HeC

Valjakko (44 sijoitusta)

30.01.2014 VVJ, 04/48, noviisi yhd. pareille, VVJ-Cup
30.06.2014 VVJ, 19/28, noviisi yhd. yksilö, VVJ-Cup tarina
24.05.2014 VVJ, 04/30, noviisi yhd. pareille
07.05.2014 VVJ, 01/40, noviisi yhd. yksilö
06.05.2014 KRJ, 02/29, noviisi yhd. yksilö
29.04.2014 VVJ, 03/37, noviisi yhd. yksilö
28.04.2014 VVJ, 02/06, noviisi koulu yksilö alue
27.04.2014 VVJ, 01/04, noviisi tark. yksilö alue
26.04.2014 VVJ, 01/04, noviisi koulu yksilö alue
18.04.2014 VVJ, 01/17, noviisi koulu yksilö seura
17.04.2014 VVJ, 01/17, noviisi koulu yksilö seura
17.04.2014 VVJ, 01/33, noviisi yhd. pareille
16.04.2014 VVJ, 01/17, noviisi koulu yksilö seura
15.04.2014 VVJ, 01/17, noviisi koulu yksilö seura
14.04.2014 VVJ, 01/12, noviisi koulu yksilö seura
13.04.2014 VVJ, 02/30, noviisi yhd. yksilö
11.04.2014 VVJ, 04/18, noviisi koulu yksilö seura
10.04.2014 VVJ, 04/18, noviisi koulu yksilö seura
09.04.2014 VVJ, 04/18, noviisi koulu yksilö seura
02.04.2014 VVJ, 03/30, noviisi yhd. yksilö
30.03.2014 VVJ, 04/126, noviisi yksilö VVJ-cup
20.03.2014 VVJ, 04/30, noviisi yhd. yksilö
19.03.2014 VVJ, 04/30, noviisi yhd. yksilö
18.03.2014 VVJ, 04/30, noviisi yhd. yksilö
17.03.2014 VVJ, 03/30, noviisi yhd. yksilö
14.03.2014 VVJ, 02/32, noviisi yhd. yksilö
11.03.2014 VVJ, 04/40, noviisi yhd. yksilö
26.03.2013 VVJ, 01/03, noviisi yhd. yksilö
04.02.2013 VVJ, 04/30, noviisi yhd. yksilö
24.01.2013 VVJ, 02/40, noviisi yhd. yksilö
22.01.2013 VVJ, 04/24, noviisi yhd. yksilö
26.10.2012 VVJ, 05/30, noviisi yhd. yksilö
26.10.2012 VVJ, 03/26, noviisi yhd. pareille
25.10.2012 VVJ, 01/30, noviisi yhd. yksilö
22.10.2012 VVJ, 04/30, noviisi yhd. yksilö
05.10.2012 VVJ, 05/36, noviisi yhd. pareille
03.10.2012 VVJ, 01/36, noviisi yhd. pareille
02.10.2012 VVJ, 05/36, noviisi yhd. pareille
28.09.2012 VVJ, 03/43, noviisi yhd. pareille
20.09.2012 VVJ, 04/30, noviisi yhd. pareille
09.09.2012 VVJ, 04/20, noviisi yhd. pareille
08.09.2012 VVJ, 02/27, noviisi yhd. yksilö
15.08.2012 VVJ, 02/30, noviisi yhd. pareille
06.08.2012 VVJ 04/38, noviisi yhd. pari
03.08.2012 VVJ 05/38, noviisi yhd. pari

Valmennukset ja päiväkirja

VVJ-cup tarinakilpailu 30.06.2014
Tehtävä: Etsi kappale, jonka lyriikat kuvaavat kisapäiväänne tai yksittäistä suoritustanne. Muutama rivi riittää eli koko kappaleen ei tarvitse sopia tehtävänantoon. Kielenä saa käyttää suomea tai englantia. Liitä osallistumiseesi kappaleen nimi sekä esittäjä. Tuomarointiperusteena ennen kaikkea mielikuvituksellisuus, yllätyksellisyys ja hauskuus. Tehtävä on valjakkokohtainen!
Tarina: Hoobastank - The Reason
"I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning"

KRJ tarinakilpailu 22.06.2014
Luokka 1 Tehtävä: Ratsullasi on hieman huono päivä ja se yrittää jopa näykkäistä kun purat sitä autosta. Kuvaile tarkasti kuinka lämmittelet ratsusi ja miten rata meni. Saitko uljaan kilpurisi viritettyä lämmittelyn aikana, vai joudutko radallakin tekemään kaikkesi, jotta näyttäisitte hyvälle?
Tarina: Purin Boomin autosta ja ori peruutteli luimistellen alas. Se yritti jopa näykkäistä kun olin sitomassa sitä puomiin varustamista varten. Harjailin sen silti läpi ja varustin kuten normaalistikin. Kun olimme kävelemässä verryttelyalueelle, ori pälyili koko ajan vieressä olevaa ravirataa. Lopulta käänsin sen hetken mielijohteesta raviradalle, jossa pari ponia ja yksi lämminverinen ravaili. Annoin ponin ravata omaan tahtiinsa ulkoreunaa pitkin ja ihmetellä rauhassa outoa paikkaa. Kun takaa tuli sisärataa pitkin pari ponia ohitse, syttyi Boomissa vanha kilpailuvietti ja se halussi välttämättä näiden perään. Annoin ponin lähteä ottamaan muita kiinni ja sehän yritti ravata kuin raviponi ainakin. Lopulta laukkaveri voitti ja kohta kiisimme kiitolaukkaa raviponien perään. Olihan siinä kuskeilla kummat ilmeet kun takaa tulee laukalla joku keskellä ravirataa! Puolen kierroksen jälkeen hidastin ponin käyntiin ja menimme takaisin koulukilpailuiden lämmittelyalueelle. Nyt Boom oli kyllä pirteä ja hyvällä tuulella, mutta aivan liian täynnä energiaa! Se puhkui ja puhisi ja pörhisteli tammoille höristen kaikille minkä ehti. Sain vaivoin sen lämmiteltyä ja pääsimme ajallaan helppo D rataa suorittamaan. Jouduin jatkuvasti pidättämään innokasta oria, kun se yritti koko ajan tarjoilla laukkaa ja lisätä vauhtia. Lopulta saimme radan suoritettua, mutta papereihin lienee kirjoitettu "vauhdikas suoritus" tai jotain vastaavaa.

Luokka 2 Tehtävä: Vaikka itse olisit valmistautunut miten hyvin tahansa, aina voi joku muu järjestää päänvaivaa. Olette jo radalla kun joku aiheuttaa ongelmia säikäyttäen ratsusi. Kerro mitä tapahtui ja miten siitä selvittiin.
Tarina: Boom tuntui virkulle ja reippaalle ratsastaa ja ratamme sujui hienosti. Olimme jo lähes lopussa, kun kentän vieressä jo vähän aikaa seisoskellut poni riuhtaisee itsensä irti omistajalta ja pinkaisee portista sisään! Tamma säntää suoraan Boomia kohti ja ori tietenkin pysähtyy ja jää tuijottamaan ponia. Ilmeisesti tälle selvässä kiimassa olevalle neidolle Boomin häikäisevä suoritus ja upea ulkonäkö olivat liikaa ja se päätti kokeilla onneaan. Sain todella pidellä oria, ettei pääsisi käymään minkään sortin vahinkoa, kun tamma keimaillen alkaa lähennellä meitä minkä ehtii. Omistaja pinkoo kentän laidalta nolona hakemaan poniaan pois. Shetlanninponit pistävät pystyyn dramaattisen show'n suuresta erosta ja traagisesta rakastavaisten tuoreen suhteen tuhoamisesta. Saamme vielä jatkaa radan loppuun, vaikka on hieman vaikeaa saada enää ori kuuntelemaan mitään kun se vain huutelee vielä viimeisiä rakkaudentunnustuksiaan uudelle ihastukselleen.

KRJ tarinakilpailu 07.06.2014
Luokka 1 Tehtävä: Hevostasi ei aamulla tunnu koko kilpailut kiinnostavan lainkaan. Mitä temppuja teet, jotta saat sen innostumaan? Riittääkö vain tiukka lämmittely vai kutsutaanko paikalle poppamies? Ehkä joku musiikki tai hieronta? Kirjoita enintään kymmenen virkkeen verran kuinka sait ratsusi kilpailuvireeseen.
Tarina: Boom oli ollut hieman äkeä aamun. Se ei halunnut traileriin eikä sitten takaisin talliinkaan. Lopulta poni riuhtaisi narun irti taluttajan kädestä ja säntäsi pukkilaukkaa kenttää kohti. Lähdimme kaikki perään valmiina pitkään metsästykseen. Boom painalsi kentälle ja kiersi kiitolaukassa sen kerran ja toisenkin kerran kääntyen sitten ravailemaan meitä kohti. Korvat hörössä tuhisten se tuli suoraan meidän luokse ja käveli sitten helposti traileriin. Muistelin että sama juttu oli aikaisemminkin, Boom tarvitsee heti aamusta pienen paineenpurkukierroksen ruoan jälkeen, taas omistaja oli unohtanut sen.

Luokka 2 Tehtävä: Kuvaile kilpailusuoritustanne hevosen näkökulmasta 5-10 virkkeellä.
Tarina: Olin täynnä energiaa enkä olisi malttanut odottaa että ratsastaja kumartelee ja tuomarit kumartelee. Vihdoin päästiin liikkeelle ja yritin ravata oikein vauhdikkaasti vihjaillen, että voisin nostaa laukankin. Se ei muka kelvannut vaan sain napakan komennon kuunnella. Kuunnellaan kuunnellaan, ei tarvii hermostua! Yritin hillitä itseni ja keskittyä siihen mitä selästä pyydettiin. Ratsastaja oli kyllä mukavan pehmeällä tuulella ja yritin tulkita pienetkin merkit. En vain voi mitään että innostun kun saan laukata pikku pätkän, vaikka lisäsin vauhtia vain vähän. Kaikkiaan olin hurjan tyytyväinen itseeni, mahdoin näyttää superhyvältä!

Kouluvalmennus 03.06.2014 valmentaja Sofia W
Boom tepasteli perässäsi kentälle katsellen ympärilleen uteliaana korvat hörössä. Satulaan nousemisen ajan poni pysyi oikein nätisti aloillaan ja lähti liikkeelle vasta luvan saatuaan. Alkuverryttelyissä huomasin, että aluksi niin tyyneltä vaikuttaneessa Boomissa oli kuin olikin vähän kuumakallen vikaa. Raviin ja laukkaan ori kyllä siirtyi mielellään, mutta takaisin käyntiin hidastaminen tuntui paikoitellen olevan suorastaan ylivoimaista – Boom vastusti kuolainta ja jopa heitti pari kiukkuista pukkia hillitessäsi sen menoa. Istuntasi oli kuitenkin kunnossa, joten putoamisilta ja muilta hidastuksilta vältyttiin. Voltitkin menivät plörinäksi siitä syystä, että vauhtia yksinkertaisesti oli ihan liikaa. Ylimääräistä virtaa tuntui riittävän vielä verryttelyn jälkeenkin, joten teetin teillä vauhdikkaan pujotteluharjoituksen. Notkea ori oli selvästi elementissään kiertäessään tötsiä suorastaan tuulen nopeudella! Harjoitus tylsytti terävimmän kärjen Boomin energiapiikistä, joten sen jälkeen pääsimme varsinaisen treenin pariin.

Kun pahimmat höyryt oli puhkuttu pois, työskentelynne näytti sangen lupaavalta. Ihan koko aikaa Boom ei tosin ollut ihan sataprosenttisesti kuulolla – tai oli, mutta apujesi sijaan kentän viereisessä tarhassa höriseville heppakamuille. Tällöin sait kuitenkin hyvin kiinnitettyä ponin huomion takaisin itseesi ja meneillään olevaan treeniin. Vaikka teitte temponvaihteluita jo alkuverryttelyjen aikana, määräsin niitä teille vielä lisää, sillä niitä itse asiassa olin ajatellut valmennuksen keskeiseksi teemaksi. Verryttelyn aikana olin tehnyt muutamia havaintoja, joista päällimmäisenä se, että Boomilla on tosi kaunis laukka, iso ja keinutuolimainen. Käynnissäkään tuskin olisi ollut moittimista, ellei se olisi ollut niin mahdottoman kiireistä, malttamatonta ja sen vuoksi kovin rikkonaista. Ravi oli lyhyttä ja tikuttavaa, toisin sanoen tyypillistä shettisravia. Seuraava huomioni oli, että toimitte suhteellisen hyvin yhteen. Apusi olivat pääosin huomaamattomia, mutta pari kertaa sait vetää aika näkyvästi ohjista saadaksesi Boomin hidastamaan silloin, kun se meinasi päästä taas ylikierroksille. Vaikka edellä mainitun kaltaisia yksittäisiä kauneusvirheitä mahtui joukkoon, oli kokonaisuus harmoninen ja miellyttävää katsottavaa.

Temponvaihteluista Boom nautti, mutta niiden lomassa treenatut pysähdykset ja peruutukset olivat sille kuin myrkkyä. Ori taisi kuitenkin valmennuksen loppupuolella olla jo sen verran väsyksissä, ettei se jaksanut vastustella pidätteitäsi kuin muutaman kerran näön vuoksi. Boom pysähtyi hienosti jakaen painonsa tasaisesti joka jalalle. Myöskään peruutuksissa ei ollut huomauttamista enää siinä vaiheessa, kun ori ei kieltäytynyt niitä tekemästä. Koska molemmat olitte aika puhki valmennuksen päätteeksi, loppuverryttelyiksi en enää määrännyt mitään sen kummempaa kuin muutaman kierroksen kentän ympäri pitkin ohjin. Loppukäynnit Boom lönkytteli läpi kaikin puolin rennon oloisesti ja päättäessämme onnistuneen valmennuksen täyskaartoon, vaikutitte kumpikin ihan syystäkin olevan tyytyväisiä yhteiseen suoritukseenne.

Kouluvalmennus 30.05.2014 valmentaja Julle
Tällä kertaa valmennettavanani olikin Tierra upean shettisorinsa kanssa. Heti kentälle tullessaan Boom hieman steppaili, ihan vain näyttääkseen kuinka komea olikaan. Se ei kuitenkaan rynninyt, vaan odotteli kiltisti että Tierra sai itsensä selkään ja jalustimet sun muut valmiiksi. Alkuverryttelyt itsenäisesti tehtyään, siirryimmekin päivän päätehtävään eli laukkaan. Aluksi Boomilla oli sen verran paljon energiaa, että laukan laatu kärsi. Pahimmat energiat päästettyään, laukka oli paljon paremman näköistä. Keskityimme saamaan laukkaan oikean tempon, sekä teimme paljon pääty- ja keskiympyröitä. Boom oli oikein kuuliainen, joskin energinen poni. Laukkojen jälkeen teimme vielä muutamat pysähdykset ja peruutukset. Boomin pysähdykset olivat aivan erinomaisia, huolimatta sen energisyydestä. Peruutuksia jouduimme vähän aikaa hiomaan, mutta pian nekin olivat oikein nättejä. Sitten olikin vielä loppuravit, jonka jälkeen siirryimme seuraavan valmennettavan pariin.

KRJ tarinakilpailu 25.05.2014
Tehtävä: Oliko kisamatka hirveä katastrofi vai uinuvan rauhallinen matka? Kuvaile yhdellä virkkeellä tätä kisamatkan auvoa ja sisällytä lauseeseen sanat siili, jalka ja puu. Sanoja saa taivuttaa mihin tahansa muotoon.
Tarina: Kilpailuissa asetuimme metsän laitaan puun viereen enkä huomannut lainkaan siiliä, jolloin turhan utelias poni sai piikin turpaansa ja jalkaansa.

Kouluvalmennus 20.05.2014 valmentaja yaren
En tiedä, miten loukkaantunut Tierra oli reaktiostani, mutta en voinut muuta kuin nauraa, kun näin hänet pikkuisen shetlanninponin selässä. Orissa oli kuitenkin puhtia ja nimi Boom sopi sille kuin valettu. Kävelimme vieretysten takaisin kentälle ja tämä suloinen kaksikko aloitti samoin tein alkuverryttelyt, kun minä aloin purkamaan muiden valmennettavien jäljiltä esteitä kentän sivulle. Boom vaikutti sivusilmällä hyvinkin energiseltä ja sen tikittävä ravi antoi Tierralle tosissaan töitä harjoitusravin saralla. Tuulenvire pörrötti ponin tuuheaa harjaa ja häntää ja välillä näytti jopa siltä, että muutama jouhi tahtoi eksyä myös Tierran suuhun. Ratsukon saatua alkuverryttelynsä päätökseen, halusin paneutua ihan alkuun mitä perinteisimpiin pysähdyksiin ja peruutuksiin. Boomin vireystaso voisi noissa tehtävissä kostautua, eikä hiominen ollut koskaan pahitteeksi. Orille tuntui jo käyntikin olevan liian hankalaa ja keskikäyntiä tavoitellessa Tierra sai jälleen tosissaan käyttää pidätteitä. Pienen taistelun jälkeen poni suostui lopulta pysähtymään aika somastikin ja pieniä päänheittelyitä lukuunottamatta se suostui peruttamaankin. Tierra jäi hetkellisesti ehkä liikaakin kiinni suuhun, joten opastin häntä hieman kevyempään ohjastuntumaan. Oli kuitenkin tärkeää, ettei näinkin kovapäisestä ponista tekisi enää enempää kovasuista. Tierra noudatti hyvin ohjeitani ja vaikka Boom tuntui häntä jatkuvasti kokeilevan, ei nainen antanut periksi. Ilmeisesti ori alkoi muutenkin kuuntelemaan paremmin, kun sillä oli joku pähkinä purtavanaan. Useamman pysähdyksen ja peruutuksen jälkeen, niiden alkaessa sujumaan jo huomattavasti paremmin, annoin ratsukolle seuraavaksi tehtäväksi harjoitusravissa etenemisen ja pienet temponmuutokset. Boom tuntui edelleen kuuntelevan melkoisen hyvin, eikä alun pienestä temppuilusta ollut enää tietoakaan. Temponlisäyksessä ori tuntui tosin yrittävän kiihdyttää vauhtiaan vähän liikaakin, mutta kun Tierra sitä hiukan pidätti, palasi poni oitis kuuliaisesti hänen aisoihinsa. Seuraavaksi tehtäväksi annoin kaksikolle ihan perinteisen laukkaharjoituksen; ohjasin heidät toiseen päätyyn isolle ympyrälle. Ratsukko nosti laukan aikamoisella sutimisella ja jälleen sai tuoda peliin kunnon pidätteet. Taisi Boomin suuri intohimo olla juuri tämä askellaji, tosin eihän se mikään ihme ollut ponin laukkataustoja miettiessä. Harjoitus sujui kumpaankin suuntaan sujuvasti, joten tältä erää ratsukko sai jo siirtyä loppuverryttelyihin.

Kouluvalmennus 17.05.2014 valmentaja cirus
Tierra ratsasti kentälle shetlanninponiorillaan, joka kaukana stereotyyppisestä laiskanpulskeasta ponista. Boom Boom käveli reippaasti välillä höristen lähitarhoissa oleville tammoille. Päätimme aloittaa työskentelyn ihan käynnissä, hakien rauhallista tahtia ja tekemällä aina kentän sivujen puolivälissä pysähdyksen ja peruutuksen. Ori pysähtyi hieman kättä vasten ja peruuttaessa puri kiinni kuolaimeen nostaen samalla päänsä ylös. "Käytä vähemmään kättä ja nouse vaikka peruuttaessa hieman ylös satulasta", sanoin. Nyt ori peruutti sujuvammin. Itse pysähdykset olivat hyviä; ori teki nätit tasajalka pysähdykset ja malttoi pysyä paikallaan juuri niin pitkään kuin Tierra halusi. Seuraavaksi aloimme työstämään ratsukon ravi-laukka-ravi-siirtymisiä. Ensimmäisessä nostossa Boom heitti pienen pukin, mikä ei tosin menoa haitannut. Käytössä oli koko kavio ura niin, että pitkät sivut ravataan keventämättä ja lyhyet sivut laukkaa, siten että laukka nostetaan jo pitkän sivun lopussa eikä kulmassa, jottei tehtävä olisi liian helppo. Keskityimme erityisesti siihen, että laukan jälkeen raviin saataisiin heti hyvä tahti ja tempo ilman epämääräisä askelia siirtymisessä. Valmennus oli sujunut oikein hyvin ja kävimme vielä loppukäyntien aikana Tierran kanssa läpi valmennuksen antia.

Tarinakilpailu 11.05.2014
Tehtävä: Minulla on lyhyt tarina josta puuttuu sanoja, tehtävänäsi on antaa nuo puuttuvat sanat alla olevassa järjestyksessä ja minä sijoitan ne tarinaan. Hupaisin lopputulos voittaa.
substantiivi, adjektiivi, adjektiivi, adjektiivi, substantiivi, verbi, verbi, verbi, adjektiivi, substantiivi
Tarina: kakku kauhea tuhnuttava kitisevä aurinko kaataa pompata laulaa lapio

Päiväkirjamerkintä 08.05.2014 hoitaja Veera
Boomin kanssa kävimme tänään pienellä maastolenkillä. Ori oli karsinassa mutustamassa aamuheiniänsä, kun saavuin talliin. Ajan kulukseni hain tarvittavat varusteet valmiiksi ja lakaisin tallin lattiaa, että Boom sai syötyä heinänsä. Orin lopetettua ruokailunsa talutin sen käytävälle ja laitoin molemmin puolin kiinni. Ori steppaili jonkin verran paikallansa, kun aloin satulaa ja suitsia laittamaan, mutta satulavyö kiristyi ja kuolaimet menivät suuhun hienosti. Hain itselleni vielä lainaksi kypärän varustehuoneesta ja sitten lähdimme pihalle. Pihalla pyysin erästä tallityttöä pitämään oria paikoillaan, sillä se pyöri paikallaan kuin hyrrä. Pääsin selkään ja onneksi olin katsonut jalustimet jo tallissa suunnilleen oikean mittaisiksi, niin niitä ei tarvinnut säätää. Pääsimme siis heti matkaan ja suunnistimme kohti läheistä metsää. Ohittaessamme tammojen tarhoja Boom steppaili ja hörisi innoissaan, mutta pohkeita antamalla ori liikkui eteenpäin. Päästyämme pois tallin pihasta annoin orin kävellä melko löysin ohjin jonkin aikaa omaa reipasta käyntiään, kunnes saavumme tienhaaraan. Käännyimme siitä vasemalle ja annoin orille pohkeita. Yritin keventää orin ravissa, mutta se oli sen verran nopeata, että yritin istua harjoitusravissa. Ravasimme jonkin aikaa kunnes siirryimme käyntiin ja käännyimme toiselle tielle. Tiesin, että kyseisellä tiellä ei liiku autoja joten päätin laukata siinä. Siirryimme laukkaan ja Boom innostuneena heitti muutamat iloputkit. Tarrauduin orin harjaan ja siirryin kevyeeseen istuntaan. Laukkasimme pitkän matkaa, kunnes edessämme oli jyrkkä kaarre. Poni hieman vastusteli käyntiin siirtymistä ja olisi jatkanut matkaa vielä ravissa. Sain sen kuitenkin hidastettua ja päätimme kääntyä ympäri, sillä en tuntenut tietä enään pidemmälle. Paluumatkalla ravasimme melko paljon ja otimme lyhyen laukkapätkän. Tallille johtavalle tielle tullessamme kävelimme loppumatkan ja Boom pärski tyytyväisenä. Tammoillekkaan se ei jaksanut niinkään erityisemmin machoilla. Hoidin Boomin tallissa ja vein sen sitten tarhaan.

Kouluvalmennus 02.05.2014 valmentaja Pöpi
Boomiksi kutsuttu pieni poniori oli varsin mukavannäköinen kouluponi. Mushroom kuvioitu pikkuinen saikin testata aluksi niin käynti, ravi kuin laukkakykyjään. Käynnissä poni kulki hyvin sievästi ratsastajansa alla, mutta jo ravissa se olisi tahtonut mennä aina vain kovempaa. Vaadittiinkin aikamoista pidättelyä ennen kuin Boom suostui asettumaan ja ravaamaan kunnollisesti. Kun ratsukko pääsi laukkaan asti, oli poni ratsastajansa avuilla lähes täydellisesti. Siispä ei poni kiihdytellyt sen kummemmin, ja pääsimme jatkamaan nopsaan. Valmennuksen aikana kokeilimme myös erillaisia pysähdyksiä ja peruutuksia. ori pysähtyi kyllä kuuliaisesti, mutta peruutus tuotti alkuun sekä ihmetystä että kummastusta. Mitä nyt oikein pitikään tehdä? Aikansa ratsastaja saikin orille apuja annella, mutta kyllähän se liikkeen idean lopulta tajusi. Aluksi peruutukset olivat kokeilevia, hiukan jopa arkoja, mutta kokemuksen myötä myös itseluottamus kasvoi. Lopulta ori peruuttikin kuin se olisi ollut sille aina kuin toinen käynti. Ratsastaja oli erittäin tyytyväinen pieneen poniinsa, joten hänen toiveestaan loppuvalmennus menikin pienen kiihdyttelyn parissa. Kun Boomille annettiin lupa juosta, se ei turhia pidätellyt vaan nautti laukkaamisesta täysin siemauksin.

Valjakkovalmennus 31.03.2014 valmentaja Näpsä.
Piskuinen poni tuli radalle, se näytti ehkä hieman huvittavalta kärryineen. Se oli todella ylpeä tekemisistään ja oli valmis töihin. Pyysin heitä tekemään pysähdyksiä suoraan ravista, tekemään kolmikaarista kiemuraa niin, että aina pysähdys jokaisen "nyppylän kohdalla". Ori teki tehtävät mielellään, mutta tuntui hieman jäykältä, sen ravi oli turhan tököttävää. Siirryimme käyntiin ja teimme pysähdyksiä, käynnin lisäyksiä ja peruutuksia tasaisesti ja rauhallisesti. Ori alkoi hetken päästä rentoutua, ja pyysin Tierraa kokeilemaan yhdellä kädellä ajoa. Ori hieman hämmentyi sen huomattua jotain outoa, mutta rentoutui takaisin. Tierra tiesi mitä teki ja se sai ponillekin rauhallisen olotilan. Siirryimme takaisin raviin mutta nyt homma sujui täysin eritavalla, sillä se oli nyt täysin rentona ja kuuliaisena. Teimme temponvaihteluita, kiemurauria ja pysähdyksiä, koko ajan vaadin että ori pysyi rentona ja rauhallisena. Ori rupesi jopa kokoamaan raviaan ja tekemään näyttävää numeroa, joka sai Tierraankin hiukan show-mieltä joten sainkin pienen esityksen parin taidoista. Ja hyvä esitys olikin! Kunhan poni pysyy rentona ja kuuliaisena kisatilanteessakin, on se todella kova vastus.

Kouluvalmennus 21.03.2014 valmentaja Taru
Maneesiin asteli hyvin virkeän oloinen, rautias shetlanninponi-ori, selässään pieni, mutta sitäkin napakampi ratsastaja. Ori käveli eteenpäin hyvin tarmokkaan oloisena, ja jopa hirnahti muutamaan otteeseen. Muutaman tarhauksilta kuuluneen vastahirnahduksen jälkeen Boom -niminen poni kuitenkin hiljentyi. Valmennuksen teemana oli tällä kertaa ihan vain sujuvat laukannostot ja temponlisäykset laukassa. Alkukäyntien jälkeen pyysin ratsukkoa aloittamaan verryttelyn tekemällä kummallekin pitkälle sivulle loivan kiemurauran, ja päätyihin suuret pääty-ympyrät. Kulmat tuli ratsastaa mahdollisimman huolellisesti, eikä pientäkään oikomista sallittu. Pääty-ympyrillä ravia sai ratsastaa reilusti eteenpäin.

Boom työskenteli pienen ratsastajansa kanssa oikein terhakasti, ja ratsukko suoriutui tehtävistä varsin ongelmitta. Kulmien ratsastamisessa jouduin pyytämään lisää huolellisuutta, ja huomattavasti parempia valmistelevia apuja. Kun ratsastaja alkoi valmistella kulman hyvin, muistaen asettaa hevosen hyvissä ajoin ja pitää ulko-ohjan tuntuman, Boom kulki kulmat lähes seinää nuollen, nätisti taipuneena. Kiemuraurilla asettaminen ja oikeanmuotoinen reitti luonnistuivat kuin itsestään.

Pyysin ratsukkoa siirtymään käyntiin ja selitin ohjeet seuraavaan tehtävään. Boomin tuli kulkea keiloin merkityllä keskiympyrällä, ja viiden askeleen välein nostaa laukka, ja siirtyä kymmenen askeleen ajaksi raviin. Tämän jälkeen ponin tuli jälleen nostaa laukka viiden askeleen ajaksi. Jokatoinen kierros mentiin siirtymiä tehden ja joka toisen sai laukata kokonaan. Boom tuntui olevan vähän turhankin innokas tehtävään, sillä laukannostoista poni tuntui saavan pökköä pesään ja raviin hiljentäminen oli aavistuksen haasteellisempaa. Tosin, ainakin laukannostot olivat todella energisiä! Kun tehtävää oli tehty kumpaankin suuntaan, neuvoin ratsukkoa tekemään loppuverryttelyn ravailemalla melko löysään tahtiin, paljon voltteja ja ympyröidä tehden. Boom näytti varsin tyytyväiseltä, ja kuunteli ratsastajan apuja koko ajan huolella, korvat käännettynä taaksepäin.

Kouluvalmennus 06.03.2014 valmentaja wishmaster
Kentälle saapui pieni pörröinen poni, joka korvat pystyssä, harjansa takaa, hörisi menemään kävellessään. Tierran noustessa selkään ponista uhkui selkeät menohalut ja paikallaan pysyminen tuntui olevan varsinainen haaste. Alkulämmittelyksi pyysinkin Tierraa ratsastamaan käynnissä tempon vaihteluita. Lisäykset onnistuivat hienosti, kuten olin odottanutkin. Hidastaminen puolestaan aiheutti protestointia ja Boom muutamaan otteeseen polkaisikin äreästi takajalalla kentän hiekkaa. Käskin ratsastajaa olemaan napakampi, jottei nuori poni pääsisi temppuilemaan. Lämmittelyn jälkeen halusin nähdä muutamia ravistä pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöjä. Pysähdykset viivästyivät lähes joka kerta ja väliin ehti tulla käyntiaskeliakin. Liikkeelle lähdöt puolestaan olivat hieman turhankin räväkkäitä. "Pidä istunta tiiviinä ja vaadi ponilta pysähdys, kyllä se osaa kun käsket," sanoin napakasti. Pysähdykset alkoivat pikkuhiljaa tulla paremmaksi. Liikkeelle lähdöissä Boom hieman uhitteli ja yritti jopa laukkalähtöä pukin kera. Käskin Tierraa rauhoittamaan oman olemuksensa ja tekemään pienemmät avut lähdöissä. Vihdoin tehtävä alkoi näyttää siltä miltä pitikin, vaikkakin sekä poni, että ratsastaja aivan valuivat hikeä. Näin rankaksi käyneen tehtävän jälkeen pyysin Tierraa venyttelemään Boomia eteenalas rauhallisessa ravissa, jonka jälkeen pitkä loppukäynti.

Päiväkirjamerkintä 04.05.2013
Päätin tänään itse ottaa oripoikani ja lähteä sen kanssa käymään kävelyllä maastossa. Ensin harjailin pommitukseni tallissa kiiltäväksi ja selvittelin hieman hännän takkuja. Britta oli jo muutama päivä sitten sitä selvitellyt, mutta ori oli saanut ne jo uudelleen sotkuun. Sitten riimu päähän ja menoksi. Ulkona oli ihanan keväinen ilma. Linnut lauloivat ja annoin Boomin kävellä pitkällä narulla omaa tahtiaan ja maistella tuoreen kevään herkkuja maasta. Näkyipä muutamia vihreitä heiniäkin polun varrella mitä ori tietenkin maisteli innoissaan. Ojissa oli vesi jo sulanut ja annoin pojan juoda hieman yhdestä. Välillä juostiin pikku matka, kaikkiaan lenkkiä tuli useampi kilometri. Tallilla vielä tarkistin pojan jalat ja vein sen sitten takaisin tarhaan.

Päiväkirjamerkintä 29.04.2013 valmentaja Britta
Toinen hoitamiseni kohde oli Boom Boom-ori, Boom lempinimeltään, kuten arvata saattoi. Harjasin Boomin läpi rivakasti ja selvitin hännän ja harjan selvitysaineen kanssa. Kavioiden putsaamisessakaan ei mennyt kauaa aikaa, koska Boomin kaviot olivat niin pienet ja sievät! Minun oli tarkoitus käydä Boomin kanssa kävelemässä pikkuinen lenkki maastossa ja niin me lähdimmekin matkaan. Ilma oli kaunis ja aurinkoinen. Boom tykkäsi katsella maisemia, ravasimmekin välillä, ettei aika kävisi orilla ihan liian tylsäksi. Siltä se ei ainakaan näyttänyt, ori oli nimittäin todella innoissaan päästyään ulos lenkille! Pikkuponi oli siivokäytöksinen, joten missään vaiheessa lenkkiä ei ollut ongelmia. Palasimme tallille käveltyämme jonkin matkaa, ja hoidin Boomin vielä uudelleen. Oli todella mukava kokemus!

Päiväkirjamerkintä 20.04.2013 hoitaja Jemina R.
"Voi herran jumala! Maria, katso nyt tuota!" lähestulkoon kiljuin kaverilleni nähdessäni ylisuloisen shetlanninponiori Boomin. Olin ajatellut viedä ponipojan läheiselle järvelle sekä uimareissulle että piknikille. Boom oli yllättävän siisti, ja pääsimme lähtemään matkaan erittäin nopeasti. Oletin pärjääväni ponin kanssa pelkällä riimulla, sillä eihän tuollainen sintti minua mihinkään puskaan pystyisi vetämään ruuan perässä. Muutamaa puskavierailua lukuun ottamatta päästiinkin ihan mallikkaasti järvelle. "Sehän vei sua ihan sata nolla", Maria nauroi järven rannalla. "No ei varmana vienyt!" väitin vastaan hieman hymyillen. Olin keskittynyt täysin eväskorimme sisällön ihailuun, kunnes ponille iski hirmuinen tarve päästä kahlaamaan järveen. Yllättäen löysinkin itseni maasta multaa maistelemasta. "Se selvästi haluaa näyttää sulle, että on paljon vahvempi kuin luulet", Maria naureskeli rannalta. Mulkaisin ensin Mariaa murhaavasti ja sitten hupsua ponia, joka leikki vedessä innoissaan. Loppupäivämme sujui melko mallikkaasti, mitä nyt kävimme kotimatkallakin pari kertaa tutustumassa tienviereisiin puskiin ja poni taisi syödä vähintäänkin puolet meidän kaksijalkaisten eväistä.

Kouluvalmennus 01.04.2013 valmentaja Rebecca
Astelin maneesiin ja näin ratsukon jo ravailevan pitkin maneesia. Aloittelimme ihan perussiirtymisillä, ori kun tuntui olevan aika säpäkkänä eikä olisi jaksanut kuunnella ratsastajansa apuja. Kun nämä siirtymiset alkoivat sujua, otimme suoraan siirtymisiä ravista pysähdykseen, käynnistä laukkaan, ja niin edellen. Boom alkoi pikkuhiljaa rauhoittua, ja pääsimme aloittamaan valmennusta siirtymisillä askellajin sisällä. Käynnissä ori alkoi herkästi sipsuttamaan kun piti ottaa lyhyempaa askelta, mutta askeleen pidennys sillä onnistui shetlanninponiksi loistavasti. Ravi olikin hankalempaa, kun ori olisi vain niin mielellään pistellyt menemään tasaisessa tempossa. Kunhan ratsastaja muisti tehdä paljon puolipidätteitä ja jatkoi itsepintaisesti orin kanssa, alkoi tuloksia syntyä. Laukassa Boom olikin jo ihan hiestä märkä, mutta alkoi kuuntelemaan herkkiäkin pidätteitä, joten emme joutuneet samaa asiaa tahkoamaan enää sen enempää. Kiitokseksi siitä, annoin ratsukon aloittaa loppuverryttelyt. Boom oli kyllä mukava tuttavuus, ja ratsukko oli helppo valmennettava!

Päiväkirjamerkintä 30.03.2013 kirjoittaja Sani
Saavuin Micramiin aamulla hoitomaan Boom-ponia. Hevoset olivat vielä karsinoissaan, joten otin oriin käytävälle ja aloin huollellisesti harjaamaan. Selvitin myös huolellisesti harjan ja hännän. Häntä varsinkin oli täynnä takkuja, joten siinä vierähti vähän pidempi aika. Lopulta Boomille alkoi tulla tylsää, joten lähdin taluttamaan sitä maastoon. Ori tepsutteli reippaasti vierelläni ja säpsyili pieniä rasahduksia. Nauroin ponille, se oli niin hassu ison harjansa kera. Kävelimme Boomin kanssa pitkän lenkin ja pelleilimme aina välillä. Oriin kanssa oli hauska touhuilla ja olisin voinut kävellä tunti tolkulla metsässä Boomin kanssa. Päätin kuitenkin pian palata tallille, kun muistin reitin vielä jotenkin. Tallilla rapsuttelin ja harjailin Boomia vielä vähän, jonka jälkeen vein sen tarhaan.

Päiväkirjamerkintä 01.12.2012
Olin päättänyt aamulla irtohypyttää Boomia tänään. Poni ei juuri esteistä välittänyt selästä käsin, mutta se oli nyt innostunut irtoesteistä. Hain sen talliin harjattavaksi ja hemmoteltavaksi. Poni oli hieman likainen ja sain kunnolla pyöritellä kumisukaa, että kaikki kura irtosi. Boom oli oma itsensä, hieman levoton ja malttamaton. Hain sille juoksutuspäitset ja liinan, sekä raipan ja lähdin ulos. Aluksi juoksutin ponia kumpaankin suuntaan viitisen minuuttia kunnes se lämpeni kunnolla. Sitten päästin ponin irti ja kaverin kanssa ohjasimme sitä esteille. Boom innostuikin heti ja loikki ensimmäiset esteet yli hieman liian lujaa tiputtaen pari. Sen jälkeen se säntäsin pukkilaukkaa pitkin kenttää vähän aikaa. Saimme sen uudelleen esteille ja nyt vauhti oli vähän rauhoittunut, jolloin hypytki menivät paremmin. Annoimme ponin touhuta aikansa omiaan ja hypätä esteitä omaan tahtiin välillä niitä muutellen. Puolen tunnin jälkeen poni tuli itse kerjäämään huomiota. Nappasin höyryävän Boomin kiinni ja lähdimme metsään kävelemään jäähdytelläksemme sen rauhassa.

Päiväkirjamerkintä 01.10.2012
Kävimme tänään Koston Suomenhevostilalla kouluratsastuskilpailuissa Boomin kanssa. Tulimme jo aamusta paikalle, jotta poni sai rauhassa tutustua ympäristöön. Ori käveli traileriin nätisti tallissa ja käyttäytyi sievästi kilpailupaikalla, vaikka selvästi oli innoissaan tilanteesta. Varustin sen ennen lämmittelyä rauhassa. Lämmittelyssä poni oli kuin ruutia ja saimme tehdä kunnolla töitä jotta se alkoi rentoutua. Radalla hieman keskittyminen välillä herpaantui, mutta silti loppujen lopuksi olimme toisia! Jäimme vain muutamilla pisteillä ensimmäiseksi tulleesta. Poni oli kyllä niin edukseen, että sai illalla herkkuämpärin palkinnoksi, sekä kunnon harjauksen. Vielä on hieman hiomista askellajien vaihdoissa, sillä poni hieman tuppaa syöksähtämään laukkaan välillä, eikä pysähtyminen aina onnistu vasta kuin parin yrittämän jälkeen. Kuitenkin olen tyytyväinen kun poni alkoi keskittyä hyvin lämmittelyn aikana.

Päiväkirjamerkintä 18.09.2012, kirjoittanut mibula
Saavuin tallille noin kymmenen aikoihin ajatuksena harjailla ja kävelyttää Boom-ponia. Ori oli todella utelias ja herttainen tapaus ja olisin voinut viettää aikaa sen kanssa loputtomasti! Harjailin sen ensin kunnolla tallissa pitkän kaavan kautta. Kävelytin ponia tallin ympäristössä ja välillä Boom innostuikin steppaamaan suuntaan jos toiseen - mutta ei onneksi kuin muutaman kerran. Oikein mukana poni jonka kanssa ihan varmasti tulen olemaan vielä tekemisissä!

Kouluvalmennus 08.08.2012, valmentaja Ezzu
Kentälle saavuttuaan Boom alkoi reippaasti astella uraa pitkin odottaen ratsastajan seuraavia käskyjä. Alkuravit sujuivat hienosti ja ori nosti ravin aina kun sitä pyydettiin! Tosin muutamana kertana se siirtyi omasta tahdostaan kesken ravipätkän käyntiin. Ensimmäiseksi tehtäväksi ravattiin kenttää ympäri ja jokaisen sivun keskimmäisen kirjaimen kohdalle täytyi pysähtyä, jonka jälkeen peruuttaa muutaman metrin verran. Boom totteli ratsastajaansa hyvin! Se ei pullikoinut yhtään, vaan teki kuten ratsastaja siltä tahtoi. Vauhtia tosin täytyi aina vähän väliä yrittää hiljentää pidätteillä. Boom oli innokkaalla päällä, jolloin se välillä kiihdytti vauhtiaan liian kovaksi. Temponlisäys ravissa sujui hyvin sekä myös harjoituslaukka. Loppukäynneissäkään Boom ei malttanut heti rauhoittua. Se olisi halunnut kovasti ravata käynnin sijaan!

Valjakkovalmennus 20.07.2012 valmentaja sylttis
Oi katso tuota ihanaa tukkajumalaa! Boom oli ylisöpö näky kärryjen edessä heiluttaen pitkää tukkaansa välillä pois silmiltä hirnuessaan kavereilleen, jotka tarhailivat lähi tarhoissa. Ohjastana saatua kärryt kiinni poniin hän nousi kyytiin ja ohjasti oriin kentälle. Koko matkan saapuessaan kentälle ori hirnui ja kaipaili kavereitaan, mutta rauhoittui nopeasti kentälle päästyään. Hieman katse haki vielä alkukäynneissä kavereita, mutta työn alkaessa kaikki taisi unohtua. Käynti oriilla oli temmokas ja hyvä ja raviin siirryttäessä tempo pysyi hyvänä. Ori ravasi hyvin ryhdikkäänä ja kuuliaisena totteli ohjastajaansa ympyröillä ja kiemurtavalla uralla. Kulmissa ori tahtoi hieman oikoa, mutta ohjastaja ohjasi oriin hyvin kulmiin ja sitten käänti. Ravista laukkaan siirryttiin melkoisella innolla oriin tukka heiluen. Ori oli niin söpö tukan heiluessa hurjassa laukassa, jota ohjastaja hallitsi hyvin. Temmosta ei puutosta, mutta voisi hieman rauhoitellakin. Ravi-laukka-ravi siirtymisillä ori oli oikein mallikas, mutta käyntiin ei onnistuttu heti ensimmäisillä kerroilla siirtymään kunnolla. Kova työ palkitaan ja ori onnistui siirtymisissä hyvin. Loppukäynnit lähdimme yhdessä maastoon vielä ravailemaan ja sitten kävelemään pitkin ohjin. Kukapa ei tahtoisi nauttia ihanan rauhallisesta maastolenkistä kevään kukoistaessa?

Design by Namuless. Modified by Tierra. Wood pattern by Shizoo, Thank you!
Ulkoasun kuvien © / Layout pictures © missery., Rachin, josh, AE ja mmeiju, thank you!

Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen!
This is a sim-game stable / horse!