Diana F

Rotu
suomalainen puoliverinen
Skp säkä
tamma 170 cm
Väri
mustanruunikko
Genotyyppi
gg Ee Aa CC
Syntm pvm
01.08.2017
VH-tunnus
Kasvattaja
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
este
Koulutustaso
HeA 150cm

EV-I palkittu 31.10.2018 (36 p)

Kuvat

 

© VRL-10356

Historia

Diana oli tarkkaan suunniteltu ja toivottu varsa. Sen emä Diamante F on ollut yksi suosikeistani Facondessa jo vuosia ja seurasin mielenkiinnolla sen uraa jo alkumetreiltä Diamanten isän vuoksi. Diana sai useita varsoja ennen kuin löysin orin, jonka kelpuutin niin hienolle tammalle ja Diana jäikin Diamanten toiseksi viimeiseksi varsaksi. Diana asui ensimmäisen vuotensa Facondessa kasvattajallaan, jonka jälkeen se muutti ensin Miche'Lesin Suomen talliin ja sieltä kesän lopulla muiden sen ikäluokan varsojen kanssa yhdessä Saksaan. Diana oli jo pikku varsana rauhallinen, terveellä tavalla utelias ja tasapainoinen. Siitä löytyy myös potkua ja vuosikkaana se karkasi pariin kertaan tarhasta hyppäämällä aidan ylitse ennen kuin korotimme aitoja. Dianasta näkee, että se on perinyt luonteensa emältään (onneksi!) ja ollut hyvissä käsissä pienenä ennen meille tuloaan.

Luonne

Diana on luonteeltaan yhteistyöhaluinen, rauhallinen ja kaikille ystävällinen. Hyvät tallitavat on opittu jo pienenä ja se on helppo käsitellä lähes kaikissa tilanteissa. Selästä käsin hieman hitaasti lämpenevä hevonen on oikein mukava ratsastettava ensimmäisen vartin ajan. Jos siis tykkää sellaisesta eteenpäin potkittavasta ja jopa hitaasta hevosesta! Sen jälkeen alkaa moottori käynnistymään ja saakin varoa hipomasta jaloillaan yhtään enempää kuin on pakko.

Tallissa Diana on itse ihanuus. Se rakastaa rapsutuksia, on kaikkien kaveri ja tekee mitä pyydetään. Joskus hieman tosin liikaakin yrittää ennakoida ihmisen aikeita. Esimerkiksi se avaa suutaan jo kun näkee suitsien lähestyvän ja yrittää napata ilmasta kuolaimen suuhunsa ja jalkoja harjatessa yrittää nostaa niitä koko ajan valmiiksi kavioiden putsaamista varten. Taluttaessa Diana kävelee lähellä, mutta pitää aina kunnioittavan välimatkan ihmiseen. Traileriin meno on toisinaan hieman jännittävää, mutta kun parin kierrosta saa kävellä ensin trailerin ympäri voi sisällekin astella herkkujen perässä. Eläinlääkärin, kengittäjän, hierojan ja muiden tapaamiset sujuu yleensä ongelmitta.

Ratsastaessa Diana on tosiaan alkuun jopa patalaiska! Joku voisi tosin sanoa, että se vain lämpenee hitaasti. Yleensä vartin jälkeen alkaa hevonen heräillä tähän päivään ja viimeistään puomien tai pikku esteen jälkeen se alkaa lämmetä. Diana on kyllä herkkä, tarkkaavainen ja kuuliainen ratsastettava, mutta alkuun tahtoo vauhti hiipua koko ajan itsestään, eikä turhaan lisäile vauhtia jos ei pyydetä. Kun Diana on lämmennyt ja pääsee vauhtiin, se onkin sitten menoa. Se ei varsinaisesti lähde käsistä helposti tai mitään, mutta kunhan on erittäin innoissaan menossa esteille. Jos sen antaa itse päättää vauhdin, Diana kaahaisi radan läpi niin lujaa kuin pääsisi. Se osaa aika hyvin varoa jalkojaan ja katsoa hyppykohdan, mutta vaatii ratsastajalta tarkkaa istuntatyöskentelyä jotta vauhdin saa pidettyä hallussa. Ohjista ei yleensä tarvitse ottaa kovasti kiinni edes pehmeillä kuolaimilla, sillä Diana vain hermostuu liiasta repimisestä.

Kilpailuissa voi lämmittelyn jättää lyhyemmäksi, sillä tilanteen jännitys ja sähköisyys saa hevosen reipastumaan jo alusta alkaen. Nuorempana se tahtoi välillä olla vähän huono keskittymään, mutta iän ja kokemuksen karttuessa Diana on oppinut rentoutumaan kilpailupaikoilla ja keskittyy paremmin ratsastajaan tai hoitajaan. Kilpailumatkat sujuvat sen kanssa yleensä oikein rennosti.

Sukutaulu

i. Ch Bellfire F
fwb 166 cm trn
KTK-II, ERJ-II, YLA2
ii. Crocodilehunter
fwb 169 cm m
KTK-II, ERJ-I, YLA2, SPL-II
iii. Habberdashed (evm)
fwb 181 cm rn
iie. Death by Insomnia (evm)
swb 170 cm rn
ie. Never Boder
fwb 158 cm prn
ERJ-I, YLA2
iei. Sean Paul Z (evm)
fwb 161 cm prn
iee. Never Say Never (evm)
fwb 158 cm prn
e. Diamante F
fwb 171 cm km
KTK-III, ERJ-I
ei. VIR MVA Ch Crixus
hann 174 cm m
KTK-I, ERJ-I, YLA1
eii. Lux Noctis (evm)
hann 170 cm m
eie. Amaranthine (evm)
hann 164 cm prt
ee. Rio Regalia
old 169 cm rn
ERL-III, ERJ-II, YLA2
eei. Made My Luke (evm)
old 160 cm km
eee. Turtle Dove (evm)
old 165 cm km

iii. Habberdashed on Hollannista lähtöisin oleva vaaleanruunikko puoliveriori. Tämä näyttäväliikkeinen ja isorakenteinen herra omaa säkäkorkeutta huimat 181cm, joten kokoa ainakin tämän jälkeläisiltä pitäisi löytyä. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa GP-tasolla menestyen kiitettävästi, muunmuassa lennokkaiden askeleidensa ansiosta. Ori on ratsuna nöyrä ja kuuliainen, pyrkii aina parhaimpaansa. Tuomareiden suosikkileima on varmaan tullut osittain myös orin erikoisemmista merkeistä, sellaisia kun harvalta enää löytyy. Nykyisin ori viettää eläkepäiviä omistajansa luona, toimien satunnaisesti siitoshevosena. Orilla on jälkeläisiä siunaantunut kahdeksan kappaletta ja suurin osa on isänsä tavoin menestynyt vaativilla kouluradoilla. (kirjoittanut isla)

iie. Death by Insomnia on kaunis ruotsalaisvahvistus orin suvussa. Loistavasti esteradoilla pärjännyt tamma, joka kuitenkin tulee koulusuvusta. Kaikkien hämmästykseksi se kuitenkin omaa suuren kapasiteetin ja onkin kilpaillut 140cm radoilla saakka hyvällä menestyksellä. Tamman ratsastaja on kiitellyt ratsuaan useasti eikä kuulemma olisi pärjännyt ilman Inniä niin hyvin. Nykyisin tamma toimii siitostammana Suomen puolella, johon se saapui ollessaan 10- vuotias. Jälkeläisiä Innille on siunaantunut vain nelisen kappaletta, mutta jokainen näistä pärjää hyvin omalla tasollaan ja periyttävät tamman kapasiteettia eteenpäin. (kirjoittanut isla)

iei. Sean Paul Z on punaruunikko, 161cm korkea suomalainen puoliverinen-ori, jonka painotuslajina toimii esteratsastus. Vaikka ori ei enää ikänsä vuoksi useissa kisoissa käykkään, niin silti sillä pyritään edes muutamassa kisassa käymään kuukausittain, jottei laji pääsisi kokonaan unohtumaan. Tämä ori onkin jo nuorena hankkinut nimiinsä erittäin suuren kasan sijoituksia omasta lajistaan ja Sean Paul Z onkin palkittu myös esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimäisellä palkinnolla, joten se jo varmaan kertoo ettei ihan huonosta esteratsusta ole kysymys. Ori on myös periyttänyt kaikille viidelletoista jälkeläiselleen sekä rohkeaa luonnettaan, että erinomaista sopivuutta estekentille ja siksi Sean Paul Z:taa kysellään edelleen satunnaisesti jalostukseen, vaikka sen omistaja onkin tehnyt päätöksen, että varsoja on jo tällä herralla tarpeeksi. (kirjoittanut *lumienkuli*)

iee. Never Say Never on punaruunikko, 158cm korkea suomalainen puoliverinen-tamma, joka on kisannut itselleen todella menestyksekkään uran taakseen esteratsastuksessa ja nauttiikin siis tällä hetkellä hyvin ansaitusta kisaeläkkeestä. Tamma kisasi 16-vuotiaaksi saakka säännöllisesti sekä Suomessa, että ulkomailla ja siksi Never Say Neverin nimi tunnetaankin laajalti esteratsastuspiireissä. Tammalla on jälkeläisiä tällä hetkellä kuusi kappaletta ja enempää tuskinpa on tulossakaan, sillä se on Never Say Neverin omistajan mielestä aivan loistava määrä varsoja. Tamma on luonteeltaan rauhallinen, miellyttämisenhaluinen, mutta silti rohkea ja noita piirteitä yritettiinkin vaalia jälkeläisiä teettäessä. Never Say Never on käynyt myös kantakirjauksessa, jossa se palkittiin ensimäisellä palkinnolla ja täysillä pisteillä. (kirjoittanut *lumienkuli*)

eii. Rhaskos on ruumiinrakenteeltaan jykevähkö tummanruunikko ori, joka toimi elämänsä aikana pääsääntöisesti siitosorina. Hieman kömpelönäkin pidetty ori kisasi muutaman kauden 120cm ulkoradoilla menestyen kohtalaisesti. Vaikka ori itse ei menestynytkään mainittavasti, ovat sen jälkeläiset menestyneet sen itsensäkin edestä. Johan Bergmannin omistuksessa oleva Rhaskos viettää tätänykyä eläkepäiviä astuen silloin tällöin tilan omia tammoja.

eie. Autumn's Dreamin lupaavasti alkaneelta kisauralta katkesi siivet alkuunsa, kun tamma teloi jalkansa pahanlaatuisesti kotikentällään. Autumn's Dream astutettiin heti tamman toivuttua siihen kuntoon, että rikkinäinen jalka kestäisi kantavana olevan tamman painon. Tamman laittaminen kantavaksi oli kuitenkin virhearvio, sillä Autumnin tila meni nopeasti huonompaan suuntaan ja tiineyden loppumetreillä tammalle annettiin runsaasti kipulääkitystä. Pian varsan syntymän jälkeen Autumn päästettiin laukkaamaan vihreämmille laitumille, sillä telottu jalka ei olisi koskaan toipunut ennalleen.

eei. Made My Luke on upea kimo ori. 158 senttinen komistus on loistava esteiden hyppääjä ja suorittaa esteradan aina yhtä hienosti, kunnialla läpi. Made My Luke on helppo B tasoinen kouluratsastuksessa ja esteillä hyppää hienosti jopa 160cm radat. Made My Luke omistaa hienon rakenteen joka periytyy myös sen jälkeläisilleen. Tämä kimo ori on upea ilmestys myös näyttelyissä joissa se on pärjännyt hyvin.

ee. on upea tamma Turtle Dove. 165 senttinen kimo tamma on kaunis ilmestys kisakentillä. Tamma suorittaa kouluratsastuksen perusteet aina helppo A:han asti ja esteitä hyppää ratana 140cm. Upea tamma kyseessä. Turtle Dove omistaa hienon luonteen joka onkin ihastuttanut monia. Miellytyshaluinen neiti on täysin ihmisen hallittavissa ja alistuu täysin ihmisen tahtoon. Turtle Dove antaa myös pienempien käsitellä itseään mainiosti. Herttainen tamma kyseessä. Turtle Dove omistaa hieman massiivisemman ja lihaksikkaamman rakenteen. Kisakentillä se on pärjännyt erittäin hienosti. Turtle Dove periyttää mahtavaa luonnetta.

Emän puoli emän omistajan kirjoittama

 

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 10.08.2017
2 vuotta - 10.04.2018
3 vuotta - 01.06.2018
4 vuotta - 08.11.2018
5 vuotta - 01.01.2019
6 vuotta - 01.02.2019

Ei vielä jalostuskäytössä.

Kilpailutulokset

Diana kilpailee ERJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa. Sen ominaisuuspisteet ja tason saat tarkastettua VRL:n profiilista, johon löytyy linkki ylempää. Alla ovat tarinakilpailut ja ERJ-CUP sijoitukset.

31.07.2017 KRJ, 06/135, GP, KRJ-Cup

Match show't ja näyttelyt

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 08.09.2018
Oli hieman erilainen päivä varsojen kanssa, sillä tänään vietimme erään ystäväni polttareita. Koska tiesin, että hän oli hevosihmisiä myös, otimme tallin varsat ja tehtävä oli koristella varsa mahdollisimman hullusti! Samalla piti pitää tilanne varsalle mukavana ja totuttaa sitä uusiin asioihin rauhallisesti. Diana otti kaiken touhun rauhallisesti ja uteliaana vain seuraili, että mitä ihmettä aikuiset touhusivat. Se nuuhki varovasti ympärillä pyöriviä naisia ja nautiskeli rapsutuksista, joita sille riitti koko ajan myös. Koristelun jälkeen varsat talutettiin pihalle ja tallin työntekijät päättivät voittajan. Dianalla oli harjassa niin paljon kukkia kuin saimme pysymään, myrkyttömillä maaleilla piirretty köynnöksiä jalkoihin ja kukkia sinne tänne. Sille tehtiin myös iso seppele ja häntään tuli kukkia letin tapaisen sekaan. Tarkoitus oli tehdä myös kaulaan iso seppele, mutta Diana repi siitä suihinsa aina palasia, joten siitä jouduttiin luopumaan. Voittajaksi valikoitui toisen varsan joukkue, mutta hauskaa meillä oli yhtä kaikki. Varsat huuhdeltiin maaleista ja ne päästettiin laitumelle loppupäiväksi muun ohjelman jatkuessa tallin ympäristössä.

Päiväkirjamerkintä 01.07.2018
Päätimme lähteä hellepäivän piristykseksi uittamaan varsoja. Minä otin Valentian, Tanja Dianan ja Markus halusi ehdottomasti Rosen matkaan. Uimarannalle oli hiukan kävelyä, mutta mikäs siinä varsat mukana tallustella pitkin metsäteitä lintujen laulaessa ja auringon säteillessä oksien lomitse hevosten kiiltävään karvaan. Kaikilla oli tavallista pidempi riimu tai juoksutusliina käytössä, jolloin rannassa varsat saivat enemmän liikkumatilaa ja pystyivät polskuttamaan kunnolla ottaen pikku laukkapyrähdyksiäkin. Valentia suoraan käveli veteen ja alkoi kuopia kavioillaan niin että minäkin varmasti kastuin. Diana nuuhki ensin vettä varovasti ja pari hitaan askelen jälkeen heittäytyi piehtaroimaan veteen. Rose oli sitä mieltä, että vesi oli ihan liian pelottavaa ja suostui hädin tuskin ottamaan kahtakaan askelta. Rose kuluttikin aikansa Markuksen kanssa nautiskelemalla rannan herkuista, kun Valentia ja Diana ottivat ilon irti viileästä vedestä. Kun varsat alkoivat rauhoittua, lähdimme kotimatkalle. Vierelläni kulki leppoisaan tahtiin Valeria, eikä Dianallakaan juuri ollut virtaa jäljellä. Rosen mielestä kotimatkalla olisi voitu ottaa vaikka pikku kisa tai leikkiä, mutta sekin kyllästyi pian. Kotona päästimme varsat tarhaan ja ei mennyt aikaakaan, kun kaksi väsynyttä tammavarsaa tuhisi heinikossa Rosen pitäessä vahtia.

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.