Pääsivu     Sähköposti     Laukkajaos
© 2003-2012 Ponilaukkajaos, photos © Mark Siggers
Ponilaukkajaos
Säännöt         Kilpailukalenteri         Jäsentallit         Gaalalaukat         Huutokauppa         Laatuarvostelu

Mikäli tulee kysyttävää, voi laittaa sähköpostia virtuaaliset(a)hertjekker.net

Pikaopas

Ponilaukkojen säännöt voivat vaikuttaa äkkiseltään vaikeilta ja sekavilta. Tämän sivun tarkoitus on selkeyttää sääntöjä ja tehdä aloittamisesta helppoa jättäen kaiken ylimääräisen pois.

Alkuun

Aluksi on hyvä selvittää, minkä rotuinen oma poni on ja mihin ryhmään se kuuluu. Ryhmät on kerrottu säännöt sivulla. Ilmoittautuakseen laukkoihin, on myös kerrottava ponin ikä, joten se on syytä myös ottaa ylös. Sitten etsitään oikea lähtö.

Oikean lähdön löytäminen

Kaikki PLJ:n alaiset ponilaukat löytyy yläpuolella olevasta "Kilpailukalenteri" linkistä. Sivussa näkyy päivä jolloin laukat järjestetään, sekä viimeinen ilmoittautumispäivä. Tämän jälkeen on järjestäjä ja kutsu. Kutsuun pääsee siis klikkaamalla "ok" tekstiä. Tämän jälkeen on olennainen tieto, eli mille ryhmälle laukat ovat tarkoitettu. Ensin täytyy siis tietää minkä rotuinen oma ponisi on ja mikä sen säkäkorkeus on. Oletetaan että sinulla olisi 143 cm korkea connemara ja 100 cm korkea shetlanninponi. Näistä shetlanninponi kuuluu ryhmään 1 ja connemara ryhmään 3. Mikäli ryhmä kohdassa kilpailukalenterissa siis lukee ryhmä 1, 3 tai kaikki niin laukoissa on näille poneille sopivia lähtöjä. Seuraavana on tieto että onko laukat risuilla vai sileillä. Erona näissä on se, että toisessa radalla on esteitä, toisessa ei. Risuesteille poin on oltava 4-15 vuotta ja sileillä 3-15 vuotta.

Sitten tulkitaan lähtöjä. Lähes jokainen osaa varmasti tulkita miten osallistuminen lähetetään ja lukea rajoitteet osallistumisten suhteen, mutta lähtölista voi käännyttää pelokkaimmat pois. Otetaan esimerkki:
x Lähtö 14. Ryhmälle 3, maiden 400 metriä D, open 4-15 yo
Lähtö numero 14, ryhmän 3 poneille (säkäkorkeus 130 cm - 148 cm), taso maiden (poneille jotka eivät ole voittaneet ponilaukoissa), juostava matka on 400 metriä, lähtö on avoin 4-15 vuotiaille
Tämä sopii siis connemaralle. Maiden on lähtö poneille, jotka eivät ole voittaneet grade tason lähtöjä. Kun poni on ilmoitettu mukaan, odotetaan tulokset. Ponilaukoissa ei yleensä ilmoiteta ponia kerralla useisiin laukkoihin, vaan osallistutaan yhteen, odotetaan tulokset ja sitten seuraavaan.

Tasoilla eteneminen

Oletetaan että connemara olisi voittanut maiden lähtönsä, mutta shetlanninponi ei. Tällöin shetlanninponin tulee osallistua uudelleen maiden lähtöön, mutta connemara voi edetä tasoille. Maidenin jälkeen on allowance, joten connemara voi osallistua allowance tason lähtöön. Allowancen jälkeen voi edetä grade III lähtöön, sitten grade II ja viimeisenä grade I.

Statistiikka

Ratsuilla kilpailleille statistiikka on usein vaikea käsite. Koska poneilla voittoprosentti painaa enemmän kuin kilpailuiden määrä, on statistiikka vakiintunut määrittämään ponien paremmuutta. Esimerkiksi: Ponin 1 statistiikka on 35: 1-1-2-1. Eli poni 1 on startannut 35 kertaa, sijoittunut kerran ensimmäiseksi, kerran toiseksi, kahdesti kolmanneksi ja kerran neljänneksi. Ponin 2 statistiikka on 10: 7-2-1. Tämä on siis startannut kymmenen kertaa sijoittuen seitsemästi ensimmäiseksi, kahdesti toiseksi ja kerran kolmanneksi. Näistä siis jälkimmäinen on huomattavasti parempi, sillä sen statistiikka osoittaa että vaikka poni on startannut vähemmän, mutta voittanut enemmän, joten sitä pidetään parempana. Starttien määrä ei siis ratkaise, vaan tulokset. Usein lasketaan myös voitto- ja sijoitusprosentit ponin tuloksista ja näitä seurataan myös. Voittosumma ei näyttele kovin suurta osaa ponien tuloksissa, vaikka sillä on väliä laatuarvostelussa.

Lyhyesti
x tarkista ponisi ryhmä ja ikä
x päätä haluatko risuille vai sileille
x etsi ryhmälle suunnattu lähtö
x ilmoita poni mukaan
x tarkista tulokset, voittaessaan poni saa edetä seuraavalle tasolle
x ilmoita seuraaviin kilpailuihin
x älä välitä nurmista, hiekoista, metreistä tai furlongeista, aluksi etsi vain oikealle ryhmälle suunnattu oikean tason lähtö

Sanasto
x CAS - laukkamaailmassa yleisesti käytetty ikääntymisjärjestelmä, jonka käyttöä suositellaan (1 irl viikko = 1 url kuukausi)
x Ryhmä 1. Pienet ponit (säkäkorkeus 114,9 cm ja alle)
x Ryhmä 2. Keskisuuret ponit (säkäkorkeus 115 cm - 129,9 cm)
x Ryhmä 3. Suuret ponit (säkäkorkeus 130 cm - 148 cm)
x Maiden - poni, joka ei ole koskaan voittanut (maiden) lähtöä
x Allowance - maiden lähdön voittanut poni
x Grade III (G3) - allowance lähdön voittanut poni
x Grade II (G2) - grade III:n voittanut poni
x Grade I (G1) - grade II:n voittanut poni (juostaan vain arvokilpailulähtöinä)
x Furlong (f) - 1f = 1/8 mile = 200 m
x Dirt (D) - hiekkapohja
x Turf (T) - nurmipohja
x 3yo - avoin vain ilmoitetun numeron ikäisille, esim. vain 3 vuotiaille
x 4yo+ - avoin ilmoitetun numeron ikäisille ja siitä ylöspäin, esim. 4 vuotta tai enemmän
x open - avoin sekä oreille ja tammoille
x colts - avoin oreille (ja ruunille)
x fillies - avoin tammoille
x sukuluokitus - taso jolle poni saa nousta voitettuaan maidenin, riippuu vanhempien tasosta
x kilpailutaso - grade -taso jota poni kilpailee