Ch Zarry Glow

Champion arvonimi myönnetty 09.10.2016
Kantakirjattu KTK-III palkinnolla 15.12.2014 (66 p)
YLA1 palkittu 30.04.2017 (101,5 p)
ARJ-II palkittu kevään 2017 tilaisuudessa (132 p)

Rotu
morganinhevonen
Skp säkä
ori 151 cm
Väri
musta
Genotyyppi
gg Ee aa CC
Syntm pvm
01.11.2013
VH-tunnus
VH14-059-0005
Kasvattaja
Omistaja
Micram / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
askellajit
Koulutustaso
english, HeC, 60cm

Kuvat

   

© Janzen Morgan Farm, thank you!

Historia

Pitkän mietinnän jälkeen etsin itselleni erikoisempaa hevosta johonkin uuteen lajiin perinteisten este-, koulu- ja laukkahevosten rinnalle. MariH:lta löytyikin sopiva yhdistelmä morganeista, joita olin ihaillut aina. Emä Castleberry oli todella kaunis hevonen, jonka olin joskus nähnyt kilpailuissakin. Isä puolestaan oli ehtinyt keräämään menestystä reilusti ja en epäröinyt näiden vanhempien kanssa yhtään varata varsaa. Tavoite oli korkealla, halusin hevosen jolla päästä voittamaan kilpailuita ja menestymään! Sellainen varsahan sieltä tuli, komea ruunikko ori joka hurmasi kaikki heti alkuhetkistä ihanalla luonteellaan. Koska minulla ei ollut juurikaan kokemusta askellajihevosista, hain orin talliin vasta kaksi ja puolivuotiaana. Silloin MariH oli ehtinyt opettaa meitä kumpaakin käytännön harjoitteluissa. Zarry myös loukkaantui vuoden ikäisenä ja halusimme olla varmoja että sen jalat olivat kunnossa ennen sen muuttamista meille. Kun ori oli täysissä voimissa, hain sen kotiin jossa jatkoimme harjoittelua MariH:n käydessä välillä neuvomasa ja auttamassa.

Luonne

Zarry on luonteeltaan eloisa ja energinen, vaikka ihmisiä kohtaan nöyrä ja tottelevainen. se innostuu uusista asioista helposti ja yrittää aina parhaansa miellyttääkseen hoitajaansa tai ratsastajaansa, mutta osaa myös ilmoittaa mikäli ei pidä jostain. Zarry on helppo käsiteltävä ja useimpien ihmisten lellikki tallissa, eikä orimaisia temppuja juurikaan löydy. Joskus toki pitää esittää tammoille jos niitä tulee lähistölle, mutta pysyy aina aisoissa.

Ori osaa nauttia huomiosta ja hoidosta. Se rakastaa harjaamista ja mitä kovempaa harjataan, sen parempi. Kavioiden kanssa joskus pitää hieman kokeilla ja helposti yrittää nojata hoitajaan kun ei muka pysy kolmella jalalla pystyssä, mutta muuten helppo tapaus. Varustamisen kanssa ei tule ongelmia kuin orin energian kanssa kun se ei malttaisi pysyä paikallaan tietäen pääsevänsä töihin. Taluttaessa kulkee lähellä ja naru harvoin kiristyy, ellei sitten vain heinäturppaan nyppäämisen ajaksi. Traileriin Zarry kiipeää helposti ja tottuneesti, eikä välitä oudoista tilanteista juurikaan.

Ratsastaessa Zarryn energia pääsee purkautumaan ja alkuun suurin ongelma usein onkin hallita se niin ettei hevonen vain syöksy edes takaisin kentällä. Parin päivän tauon jälkeen on syytä aina juoksuttaa Zarry ensin ja sitten vasta hypätä selkään. Usein liika energia purkautuu myös pieninä pukkeina ja ihmeellisinä loikkina. Kun ori alkaa keskittyä, se on herkkä ja kuuliainen tehden aina parhaansa. Se jaksaa yrittää samaa juttua pitkäänkin, eikä hermostu helposti. Ainoa mistä se ei pidä, on liian napakat ja kovat otteet, jolloin se voi alkaa väistelemään niitä ja lopulta yrittää karistaa epämiellyttävän olennon selästään pukeilla. Tämä vaatii kuitenkin jos melko paljon ja yleensä ratsastaja tajuaa hellittää aikaisemmin. Esteillä hieman koheltaja ja vauhti nousee nopeasti liikaa, jolloin ratsastajan täytyy tietää mitä tekee ja olla napakkana. Orilla on pehmeät isot askelet ja se on ilo ratsastaa. Zarry ei maastossa juurikaan pelkää mitään vaan on korvat hörössä menossa läpi jokaisen pusikon.

Ajaessa alkuun innoissaan höseltää ja touhottaa niin ettei keskity kunnolla. Kun ratsastaja saa sen kuuntelemaan, ori tekee kaiken mitä pyydetään mukisematta. Välillä nopeustehtävissä se innostuu ja tahtoisi kiihdyttää vauhtia liiankin paljon, mutta pieni muistutus ohjilla ja tarvittaessa raipalla saa sen palaamaan ruotuun. Ei ehkä mikään helpoin ohjastettava sillä Zarryn kanssa saa olla hieman tarkkana kun ori ei itse ole mikään kaikkein huolellisin suorittaja, vaikka yrittääkin parhaansa.

Kilpailuissa Zarry jännittää hieman ja keskittyminen saattaa olla hieman hukassa. Hyvä alkulämmittely ja rauhallinen tutustuminen alueisiin vie pahimman jännityksen ja ori jaksaa sen jäkeen keskittyä itse suoritukseenkin. Tekee työt yhtä tunnollisesti kuin kotonakin, vaikka intoa riittää kilpailutilanteissa yhtä paljon kuin muulloinkin. Joskus muut hevoset ja etenkin tammat voivat viedä sen huomiota hieman, mutta pieni palautus maanpinnalle saa sen taas keskittymään suoritukseen.

Sukutaulu

i. Twin Tanzar
155 cm rn
ii. Hubsche Hazel (evm)
157 cm rn
iii. Steve Kasdo (evm)
157 cm rn
iie. Fancy Blondie (evm)
155 cm rnvkk
ie. Foamy Guinness (evm)
154 cm m
iei. Abel Of Tall (evm)
156 cm m
iee. Deja Vu (evm)
153 cm rn
e. Castleberry
150 cm rn
ei. Behr Chax (evm)
152 cm rnvkk
eii. Blue Eighteen (evm)
155 cm rnvkk
eie. Foyla (evm)
153 cm rn
ee. Fontele Green (evm)
151 cm rn
eei. Emery Jawn (evm)
154 cm m
eee. Solace (evm)
153 cm rn

Isä Twin Tanzar on 155 cm korkea komea ruunikko morganori. Täysin askellajeihin painottunut hevonen on sijoittunut english-luokissa kymmeniä kertoja. Orilla on myös useita sijoituksia ARJ-cupeista 3-käynti-luokista. Energinen ori on todella kaunisliikkeinen ja sillä on todella ilmaa askeltensa alla. Zarry on isänsä toinen varsa.

Isän isä Hubsche Hazel on upea tummanruunikko ori, joka aikanaan keräsi paljon menestystä askellajien parissa englis-luokissa. 157 cm korkea ja isoilla merkeillä varusteltu rauhallinen hevonen oli helppo ratsastaa ja hoitaa. Tätä luonnetta se on periyttänyt jälkeläisilleen hyvän rakenteen ohella. Ori on palkittu näyttelyissä useaan kertaan ja se on myös kantakirjattu toisella palkinnolla Amerikassa morganien kantakirjaan. Jälkeläisiä hevoselle kertyi kaikkiaan puolisen sataa, joista useimmat ovat menestyneet hyvin englis-luokissa kilpailuissa.

Isän isän isä Steve Kasdo ei juuri luonteellaan ketään hurmannut. Kiukkuinen ja tulinen ori oli harvojen käsiteltävissä, mutta silti se haluttiin jääräpäisesti pitää orina. Ruunikko ja 157 cm korkea hevonen menestyi hyvin english-luokissa ja se oli erittäin hyvän tyyppinen. Se onkin kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja jälkeläisiäkin tälle kuumakallelle on kerääntynyt useita kymmeniä.

Isän isän emä on kuvankaunis ruunivoikko Fancy Blondie. Tämä 155 cm korkea kiltti ja hyväluontoinen tamma eli koko elämänsä kasvattajallaan Oklahomassa, kilpaillen sieltä käsin lähinnä ajoluokissa. Jälkeläisiä tamma jätti yhteensä kahdeksan, joista yksikään ei perinyt sen hienoa voikkoa väriä. Luonnetta se kuitenkin on jättänyt hyvin, sekä hienoja liikkeitä. Näyttelyissäkin hevonen kävi kahdesti napaten voiton kummastakin. Kun vielä hevonen oli kantakirjattu toisella palkinnolla, kasvattaja jätti sen kotiin hoitamaan jälkeläisiään ja toimimaan harrasteratsuna.

Isän emä on musta tamma Foamy Guinness. Tämä erittäin energinen ja omalaatuinen morgan on 154 cm korkea ja se kilpaili aktiivisesti kansainvälisiä ratoja myöten english-luokissa. Tamma oli täysin musta, ilman yhtään merkkiä herättäen mielenkiintoa erikoisella käytöksellään. Tamma on erittäin vauhdikas ja kova höseltämään, mutta silti hyvin käsiteltävissä ja tuntui vain nauttivan kun sai enemmän huomiota. Se oli erittäin hyvä emä varsoilleen hoitaen ne erinomaisesti ja sillä on kuusi varsaa.

Isän emän isä Abel Of Tall on 156 cm korkea musta orii, joka tunnettiin valtavasta läsistä, sekä isoista puhtaan valkoisista sukista. Lähinnä showmanship-luokkia kierrellyt ori toimi enimmäkseen siitoshevosena, eikä juuri omistaja jaksanut kilpailuissa sitä käyttää sen hyvän suvun vuoksi. Muutaman arvokilpailun hevonen kävi kokeilemassa mustan lampaan roolissa vieden sijoitukset useimmilla kerroilla. Ori myös menestyi erinomaisesti näyttelyissä ja se oli todella hyväluontoinen, sekä askellajeissa menestyneellä suvulla varustettu, joten tammoja riitti. Orista on ainakin 42 varsaa, enemmänkin voi olla tilastoina.

Isän emän emä on punaruunikko villikkotamma Deja Vu. Hevonen oli erittäin vaikea käsiteltävä ja 153 cm korkea hevonen haastoi kokeneetkin harrastajat käytöksellään. Se kilpaili jonkin verran ajoluokissa, sillä selästä käsin se ei toiminut kenenkään kanssa. Tammalla teetettiin kolme varsaa, jonka jälkeen sen käytös muuttui niin mahdottomaksi, että hevonen päätettiin lopettaa. Hevonen jätti kuitenkin jälkeläisilleen hyvät liikkeensä ja periytti kaunista ulkomuotoa.

Emä Castleberry on oikea kaunotar. 150 cm korkea ruunikko tamma on kilpaillut english-luokkia hyvällä menestyksellä, keräten useita kymmeniä sijoituksia. Zarry on tamman ensimmäinen varsa. Näyttelyissä hevosta ei juuri ole nähty, mutta se on tuttu näky english-luokissa. Tammalla on pari sijoitusta myös equitation-luokista.

Emän isä Behr Chax on 152 cm korkea ruunivoikko ori, joka menestyi hienosti niin ajoluokissa, kuin show-luokissakin. Se todella rakasti esiintymistä ja ori oli erittäin helppo ratsastettava koko uransa ajan. Valitettavasti hevonen loukkaantui ennen suuriin arvokilpailuihin pääsyä, mutta ehti osoittaa taitonsa sitä ennen riittävästi. Kun vielä näyttelyistä tuli hyvää palautetta ja ori pääsi kantakirjaan kolmannella palkinnolla, omistaja saattoi itse valikoida tammat, jotka orilla astutettiin. Oria käytettiinkin säästeliäästi ja siitä on vain kymmenen jälkeläistä, jotka ovat kilpailleet aktiivisesti.

Emän isän isä on show-luokkien konkari Blue Eighteen. Ruunivoikko 155 cm korkea ori menestyi erinomaisesti ja kilpaili pitkin Eurooppaa aktiivisesti useita vuosia. Se oli helppo tapaus ratsastaa ja usein sitä luultiinkin ruunaksi. Hevonen ei juuri näyttelyissä menestynyt pienten seikkojen vuoksi, mutta silti siitä on toista kymmentä varsaa ympäri maapalloa. Osan arvostaan se saa vanhemmiltaan, jotka olivat show-luokissa menestyneitä hevosia.

Emän isän emä on ruunikko tamma Foyla. Tämä 153 cm korkea kaunis hevonen kilpaili pääasiassa showmanshipiä ja park-luokkia. Se kilpaili säästeliäästi ja omistaja vei sitä lähinnä isompiin kilpailuihin. Tamman ongelma oli sen hieman liian rauhallinen ja jopa laiska luonne, eikä sitä juuri kilpailut olisi voineet kiinnostaa. Kun sen sai kilpailuvireeseen, siitä kehkeytyi näyttävä ja upealiikkeinen hevonen, jolle oli vaikea vastata. Tamma sai myöhemmin kolme varsaa, joista kaksi päätyi kilpailukäyttöön ja kolmas jäi harrasteratsuksi.

Emän emä on 151 cm korkea tummanruunikko tamma Fontele Green. Classic-luokissa uransa kiertänyt huomiotaherättävän kaunis hevonen ei juuri esittelyitä kaivannut. Hevonen tunnettiin helposta ratsastettavuudesta ja muutenkin helposta luonteesta. Se kiersi myös näyttelyitä aktiivisesti pitkin Eurooppaa ja hevonen onkin useampien maiden muotovalio. Enimmän aikaa se asui Ranskassa, jossa se myös kuoli 25 vuotiaana. Tamma ehti synnyttää seitsemän varsaa, joista yksi kuoli kuukauden ikäisenä.

Emän emän isä on melko tuntematon orii Emery Jawn. Tämä 154 cm korkea musta hevonen on melko oudosta suvusta, jossa ei näyttelytähtiä juurikaan löydy. Ori itsekin kilpaili vain pienellä alueella satunnaisia english-luokkia, eikä hevosta näkynyt näyttelyissä koskaan. Silti se jostain syystä tiedettiin hyvin, mahdollisesti erikoisen muotoisten merkkiensä ansiosta. Emery Jawnista on yhteensä yhdeksän varsaa, jotka ovat kaikki todella hyväluontoisia, rakenteeltaan erinomaisia ja liikkuvat hienosti.

Emän emän emä Solace on 153 cm korkea punaruunikko tamma, jolta odotettiin paljon. Sen vanhemmat kilpailivat aikanaan aktiivisesti english-luokissa ja menestyivät kansainvälisesti hyvin. Tammasta puhuttiin tulevaisuuden tähtenä ja sen lentoon lähtöä odotettiin jatkuvasti. Jostain syystä hevonen vain ei täyttänyt odotuksia lainkaan. Sillä oli vaatimattomat liikkeet, se oli hieman hankala luonteeltaan ja ainoa missä se menestyi, oli näyttelykehät. Tammalla riitti silti kysyntää ja se onkin varsonut huimat yksitoista kertaa. Jälkeläiset ovat perineet sen geeneistä pääasiassa parhaat palat ja useita varsoja on nähty isommissakin kilpailuissa.

 

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 01.12.2013
2 vuotta - 01.01.2014
3 vuotta - 01.02.2014
4 vuotta - 15.02.2014
5 vuotta - 01.04.2014
6 vuotta - 01.05.2014
7 vuotta - 01.06.2014
8 vuotta - 01.07.2014

s. 09.12.2016 t. Red Picar (e. Red Hot Mary)
s. 12.10.2016 t. Cherry May Bee (e. Mreehke al Najya)
s. 08.09.2016 t. Zara Glow Ion (e. Radiating Red Dutchess)

Kilpailutulokset

Askellajit (49 sijoitusta)

31.07.2016 ARJ, 01/25, english pleasure driving, ARJ-Cup
31.07.2014 ARJ, 03/39, english pleasure driving, ARJ-Cup
30.06.2014 ARJ, 01/05, informal combination
30.06.2014 ARJ, 01/05, english pleasure driving
28.06.2014 ARJ, 02/05, english pleasure
26.06.2014 ARJ, 01/05, fine harness
26.06.2014 ARJ, 01/08, english pleasure
23.06.2014 ARJ, 02/08, fine harness
22.06.2014 ARJ, 01/12, english pleasure driving
11.06.2014 ARJ, 01/01, roadster
11.06.2014 ARJ, 02/04, equitation
11.06.2014 ARJ, 01/04, showmanship
11.06.2014 ARJ, 01/05, english pleasure driving
11.06.2014 ARJ, 02/05, english pleasure
10.06.2014 ARJ, 01/01, roadster
10.06.2014 ARJ, 01/04, equitation
10.06.2014 ARJ, 01/04, showmanship
10.06.2014 ARJ, 02/04, informal combination
10.06.2014 ARJ, 01/04, english pleasure driving
09.06.2014 ARJ, 01/01, roadster
09.06.2014 ARJ, 01/02, fine harness
09.06.2014 ARJ, 01/05, pleasure driving
09.06.2014 ARJ, 02/04, equitation
09.06.2014 ARJ, 02/04, showmanship
09.06.2014 ARJ, 02/04, informal combination
09.06.2014 ARJ, 02/04, english pleasure driving
23.05.2014 ARJ, 01/01, equitation
23.05.2014 ARJ, 01/01, showmanship
23.05.2014 ARJ, 01/02, informal combination
20.05.2014 ARJ, 02/09, english pleasure driving
07.05.2014 ARJ, 03/15, english pleasure
05.05.2014 ARJ, 02/15, informal combination
04.05.2014 ARJ, 02/15, english pleasure driving
18.04.2014 ARJ, 04/18, informal combination
16.04.2014 ARJ, 04/18, informal combination
12.04.2014 ARJ, 03/17, english pleasure
12.04.2014 ARJ, 04/17, english pleasure driving
11.04.2014 ARJ, 01/17, informal combination
10.04.2014 ARJ, 03/17, informal combination
08.04.2014 ARJ, 02/19, pleasure driving
08.04.2014 ARJ, 03/16, english pleasure
07.04.2014 ARJ, 04/16, english pleasure driving
06.04.2014 ARJ, 03/16, english pleasure
05.04.2014 ARJ, 01/16, informal combination
11.03.2014 ARJ, 02/15, english pleasure
30.02.2014 ARJ, 01/33, informal combination, ARJ-cup
27.02.2014 ARJ, 05/26, informal combination
26.02.2014 ARJ, 01/26, informal combination
25.02.2014 ARJ, 01/26, informal combination

Match show't ja näyttelyt

13.08.2017 VSN, SW4
12.08.2017 VSN, 02/09, RCH
09.08.2017 VSN, 01/01, SW5
15.05.2017 VSN, 04/11, RCH
05.05.2017 VSN, 02/09, RCH
20.11.2016 VSN, 03/12, RCH
18.11.2016 VSN, 02/09, RCH
10.08.2014 VSN, RCH

18.03.2018 NJ, 01/12, BIS3, MVA-SERT
11.08.2017 NJ, 01/02, BIS4, MVA-SERT
14.10.2016 NJ, 02/12, irtoSERT
02.02.2015 NJ, 02/12, irtoSERT
10.08.2014 NJ, 01/10, irtoSERT

Koulu (4 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

06.11.2016 KRJ, 03/03, HeD tarina
30.10.2016 KRJ, 02/02, HeC tarina
30.10.2016 KRJ, 06/13, HeC, tarina
25.10.2016 KRJ, 01/01, HeD tarina
31.01.2015 KRJ, 16/301, HeC, KRJ-Cup
31.01.2015 KRJ, 01/123, HeD, KRJ-Cup
04.08.2014 KRJ, 01/04, HeC tarina
04.08.2014 KRJ, 04/12, HeC tarina

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 01.01.2017 hoitaja Jannica
Ulkona vallitsivat miltei myrskyolosuhteet taluttaessani Zarryn maneesiin suosiolla. Rauhallinen orikin vaikutti olevan ilman vuoksi kuin lentoon lähdössä, joten taluttelin sitä ensin maastakäsin alkukäynnit. Se alkoi rentoutua, joten suuntasimme kaartoon ja nousin selkään kiristettyäni vyön. Ohjasin sen vapaalla ohjalla kävelemään uralle ja alkukäyntien jälkeen otin ohjat tuntumalle. Tein pysähdyksiä, voltteja ja peruutuksia, sitten siirryimme tekemään samoja asioita ravissa. Tein tehtävien välissä pieniä puolipidätteitä varmistuen siitä, että ori oli kuulolla koko ajan. Ulkona oleva tuuli kolisutti maneesin seiniä, mutta onneksi ori oli ilmeisen tottunut ääneen. Se kulki kivassa muodossa kaula kaarella tehdessäni voltteja kulmiin. Sitten otin muutamia pysähdyksiä ravista. Puolisen tuntia ratsastettuani nostin laukan harjoitusravista. Tein laukasta siirtymisiä käyntiin ja raviin ja sitten otimme myös temponlisäyksiä lävistäjällä, josta ori erityisesti tuntui tykkäävän. Teimme samoja juttuja toiseenkin suuntaan laukassa ja sitten ravasin viisitoista minuuttia loppuraveja pidemmällä ohjalla kevennellen. Loput kymmenen minuuttia tunnista se sai kävellä.

Kouluvalmennus 07.12.2016 valmentaja Veera R
Jälleen musta ori oli kentällä odottamassa kouluvalmennusta! Tällä kertaa tehtäväksi oli valikoitunut kolmikaarinen kiemuraura, jonka joka kaarteessa tuli tehdä voltti. Koska kenttä oli iso, olin suunnitellut, että aluksi tehtävää tehdään ravissa, niin että voltit tehdään käynnissä, mutta päätimme kokeilla sitä myös niin, että muuten laukassa ja voltit ravissa. Ravivolttien jälkeen sai nätisti myös laukan vaihdettua. Zarry liikkui tänään oikein nätisti ja siirtymiset olivat hienoja. Hieman meinasi ori yrittää livistää omia reittejään, mutta ratsastajan pysyessä rauhallisena ja napakkana orikin pysyi hanskassa. Kolmikaarinen kiemuraura volteilla, oli selkeästi oikein hyvä tehtävä ratsukolle ja suosittelinkin heitä treenaamaan tällä tehtävällä jatkossakin. Zarry oli valmennuksen jälkeen melko uupunut, kuten oli myös ratsastajakin.

Kouluvalmennus 05.12.2016 valmentaja Veera R
Ratsukko oli jo kentällä verryttelemässä, kun saavuin. Zarry oli tänään hieman rauhallisemman oloinen kuin edelliskerroilla. Tällä kertaa olin suunnitellut ratsukolle tehtävän, jossa lyhyeltä sivulta käännyttiin pituushalkaisijalle ja vuorotellen toisessa päässä käännyttiin oikealle tai vasemmalle. Kaikkiin kulmiin tehtiin voltit. Tehtävä suoritettiin muuten ravissa, mutta aina pitkillä sivuilla nostettiin vuorotellen oikea tai vasen laukka, kulmien voltit tehtiin harjoitusravissa. Pituushalkaisijalla halusin nähdä myös tempon lisäyksen ravissa Zarrylta, sillä ori suoritti sen hienosti. Zarry oli tänään selkeästi paremmin kuulolla kuin viimeksi, sillä voltitkin olivat aivan ympyröitä ja laukan nostot hyvin siistejä, eikä lainkaan räjähtäviä. Tierra paljastikin juoksuttaneensa orista ylimääräiset energiat ennen valmennusta. Suosittelin häntä juoksuttamaan jatkossa aina ennen valmennusta - sen verran sen näytti orin suoritukseen vaikuttavan.

Kouluvalmennus 03.12.2016 valmentaja Veera R
Zarrylle ja Tierralle olin tälle päivälle suunnitellut tehtävän, jossa tehtiin loiva kiemuraura jokaiselle sivulle. Asettelin jokaisen sivun keskikohtaan tötsän, joka ratsukon tulisi kiertää tehdessään loivaa kiemurauraa - tötsät helpottavat hahmottamista hirveästi, eikä reitiltä lipsu niin herkästi. Tehtävässä ratsastaja joutuukin asettamaan kaarteelle lähtiessään ratsuansa ulos ja kaarelta palatessa sisään.

Zarry oli tänään yhtä reippaalla tuulella kuin viimeksikin. Ratsukko verrytteli taas itsenäisesti ja sitten kerroin ratsastajallekin tämän päivän tehtävän. Pitkien sivujen kaarteet tuli tehdä ravissa ja lyhyiden sivujen käynnissä. Tierra joutui nyt olemaan tarkkana siirtymisissä askellajista toiseen, sillä Zarry ei meinannut hidastaa ravista käyntiin. Halusin kuitenkin siirtymisistä täsmällisiä ja hioimmekin näitä tovin. Samaa tehtävää tehtiin myös toiseen suuntaan ja lopulta siirtymisetkin näyttivät jo oikein hyviltä!

Kouluvalmennus 01.12.2016 valmentaja Veera R
Uusi tuttavuus Zarry oli tänään omistajansa kanssa kouluratsastuksen saralla valmennettavanani. Ori oli hyvin energisellä tuulella, kun Tierra asteli sen kanssa kentälle ja loikkasi lähes vauhdista kyytiin. Alkuverkoissa jo pyysin ratsukkoa tekemään paljon pysähdyksiä ja voltteja, jotta ori saataisiin kuulolle. Reippaiden alkukäyntien jälkeen annoin ratsukolle ensimmäiseksi tehtäväksi kääntyä aina lävistäjälle ja näin kentälle muodostui ikään kuin X. Kulmat tuli ratsastaa tarkasti ja lyhyillä sivuilla tuli tehdä pääty-ympyrät. Tehtävää tultiin ravissa. Lävistäjillä tuli tehdä tempon lisäyksiä ravissa ja pääty-ympyrät ratsastajan tuli olla harjoitusravissa. Zarry näytti nyt olevan oikein nätisti ratsastajallaan kuulolla, mutta muutaman ihme loikan se teki tempon lisäyksissä ravissa. Zarry meinasi huidella menemään hieman liian vauhdilla, mutta Tierra sai orin pidettyä nätisti lapasessa.

KRJ tarinakilpailut 06.11.2016
Tehtävä: Matka radalle ei suju ihan odotusten mukaan, koska Jannica ja tallitytöt ovat koristelleet verryttelystä radalle menevän tien kurpitsoilla. Miten ratsusi käyttäytyi ja pääsittekö radalle asti? Kirjoita, piirrä tai runoile tehtävään vastaus.
Tarina: Olimme lähdössä lämmittelyalueelta radalle, kun joku oli keksinyt koristella radan varren täyteen kurpitsoja kynttilöineen. Zarry, joka yleensä on melko rauhallinen, ei suostunutkaan kävelemään tietä pitkin ollenkaan, vaan alkoi hyppiä pystyyn, kun yritin. Jouduin hyppäämään alas selästä ja yritin taluttaa oria eteenpäin, se kieltäytyi edelleenkin kävelemästä ja tunki vaan turpaansa syliini. Lopulta tajusin ottaa orin pään syliini ja rapsutella sitä vasemmasta korvasta, jolloin se kulki nätisti rinnallani äärettömän pelottavien kurpitsojen ohitse. Vielä kun hyppäsin takaisin selkään ja kävelimme kentälle, ori vähän puhisi ja hypähteli ennen rauhoittumistaan.

KRJ tarinakilpailu 30.10.2016
Tehtävä: Kirjoita vapaamuotoinen kuvaus kisapäivästä. Tarinan tulee päättyä lauseeseen "Ja niin sain tarpeekseni meetvurstista". Luokan tuomareina toimivat Hanne ja Melina.
Tarina: Olimme Zarryn kanssa lämmitelleet hyvin kilpailua varten ja oli seuraavaksi meidän vuoromme. Ravasin kentälle ja pysähdyimme tervehdimään tuomareita. Kävelimme eteenpäin ja olimme juuri nostaneet ravin, kun yllättäen kentän läpi juoksee pieni karvainen otus suussaan paketillinen meetvurstia. Zarry ei vielä tähän reagoi mitenkään vaan jatkaa raviaan kuuliaisesti. Vasta kun karvapallon perässä syöksyy kolme muuta koiraa ja kaksi lasta niiden perässä, Zarry säikähti heitä ja teki pienen loikan sivulle jääden ihmettelemään kentällä sinkoilevia koiria. Ensimmäisenä juoksevan koiran suussa oleva meetvurstit suusta lennellen. Kun viimein omistajat saivat koirat kiinni, pääsimme aloittamaan radan alusta. Ja niin sain tarpeekseni meetvurstista.

KRJ tarinakilpailu 30.10.2016
Tehtävä: Kuvatehtävä. Etsi netistä kuva, joka sopii mahdollisimman hyvin hevosesi nimeen (esim. hevosen nimeltä "Sunshine" suoritus voisi olla kuva auringosta). Arvostelussa huomioidaan osuvuus ja se, että tuomari ymmärtää kuvan ja nimen yhteyden.
Tarina: kuva

KRJ tarinakilpailu 25.10.2016
Tehtävä vapaavalintainen, ei ohjeita.
Tarina: Oli sateinen aamu, kun olimme valmistautumassa lähtöön kilpailupaikalle. Zarry oli jo sisällä valmiina ja pakkailimme autoa. Yhtäkkiä kuului kunnon rymähdys ja kolinaa ja ori juoksee pitkin käytävää! Kissa oli kiivennyt ikkunalaudalle karsinan viereen pesupaikalle ja tullessaan alas, oli tiputtanut hyllyllisen tavaraa alas, jota Zarry säikähti ja karkasi karsinastaan. Olin jättänyt karsinan tapani mukaan puoleksi auki, sillä ori harvoin keksii mitään tyhmää ja pysyy karsinassaan. Nyt se säntäsi aina pihalle asti ja sieltä sain lähteä sitä houkuttelemaan kiinni kauraämpärillä. Zarry oli pysähtynyt jo pihalle, mutta tajuttuaan olevansa irti, lähti pukkilaukkaa kuin pikku varsa viilettämään tietä pitkin! Onneksi tiellä tuli juuri traktori, jolloin Zarry veti u-käännöksen kuin paraskin esteratsu ja säntäsi suoraan minua kohti. Sain sen pysähtymään viereeni ja nakkasin nopeasti narun orin kaulalle ja turvalle. Zarry höristeli onnellisena ja steppaili vieressäni innoissaan, kun talutin sen takaisin karsinaan. Ori oli tämän reippaan aamun jälkeen melkoisen virkeä kilpailuissakin ja lämmittelyssä se yritti spurttailla jatkuvasti ties minne. Sain sen lopulta kuuntelemaan ja itse kilpailusuoritus meni jo oikein mukavasti.
Tuomarin kommentit: Villihevonen koulukisoissa!

KRJ tarinakilpailu 04.08.2014
Luokka 1 tehtävä: Minkälaisen tekstiviestin lähetät ystävällesi kilpailupäivänne jälkeen? Pituus enintään 300 merkkiä, välilyönnit mukaan laskettuna. Huumori ja yllätykset aina plussaa.
Tarina: Avainsanat tälle päivää: orava -> pukki -> suitset -> etsi koko tallialue läpi ja löydä joku joka lainaa ehjät. Ja se oli vaan vielä vauvaorava! Rata meni kuten odotettua, herra täydellisyys paistatteli suosiossa niinku se lämmittäs enemmän kuin tuo aurinko.

Luokka 2 tehtävä: Nämä luokat on omistettu sadonkorjuulle ja sen juhlimiselle! Tarjolla on ilmaiseksi herkkuja tämän kesän sadosta, löytyy mansikkakakkua, omenapiirakkaa, lettuja hillahyytelöllä, leipiä jos jonkinmoisia ja muita ihania ruokia. Näissä luokissa on tarkoitus pukeutua tätä juhlaa kunnioittaen. Kerro millaisen asun olet valinnut itsellesi ja ratsullesi. Kerro yksityiskohtia ja kehitä teille yhteneväinen mielikuvitusrikas asukokonaisuus, joka saa yleisön ihastelemaan, nauramaan tai kauhistumaan. Omaperäisin asu voittaa, kunhan kerronta on kunnossa!
Tarina: Mikäpä olisi Zarryn kanssa parempi vaihtoehto kuin pukeutua variksenpelätiksi! Askartelin meille vanhasta juuttikankaasta loimentapaisen, johon tuli satulalle aukko. Samasta kankaasta ja pahvista sai taiteiltua hevoselle hatun, josta korvat tulivat läpi ja hattu sidottiin kiinni suitsiin. Tein hieman risuhiuksiakin sitomalla vanhaa hamppua ratsun mustaan harjaan. Häntä sai myös osansa hampusta. Jalkoihin revittiin sinistä vanhaa lakanaa ja kiepautettiin sitä suojien päälle. Tein vielä muutaman "paikan" ompelemalla loimeen samaa sinistä satunnaiseesti olemattomien reikien päälle. Itselleni hain vaarin ullakolta vanhat saappaat, oikean olkihatun, vaarin omat vanhat housut jotka olivat polvesta puhki (paikkasin samalla sinisellä kuin loimen), sekä aivan liian ison parkatakin. Mahdoimme olla hullu näky hatut heiluen ja loimi lepattaen.

Päiväkirjamerkintä 29.04.2014
Zarryn vapaapäivä, eli meidän tallilla höntsäilypäivä. Hevonen sai aamupalansa muiden kanssa ja annoin sen syödä rauhassa. Sen jälkeen reilu harjaus ja harjan, sekä hännän selvittely. Ihanan aurinkoinen päivä suorastaan kutsui ulos ja maastolenkille. Zarry oli pirteä ja energinen puhisten innoissaan kun lähdimme kävelemään pitkin metsäpolkuja. Mukaan lähti kaverini Niina toisella hevosella. Aurinko lämmitti jo mukavasti ja matkalla saimme riisua hanskoja pois ja takkia auki. Ravailimme rauhalliseen tahtiin pitkin metsäpolkuja ja otimme pari laukkapätkää jolloin hevoset saivat mennä niin lujaa kuin halusivat. Zarry intoutui pieniin pukkeihinkin laukkapätkien päätteeksi. Tallille saavuttiin rauhallisesti käynnissä hevosten roikottaessa rennosti päätään. Päätin vielä pestä hevosen huolella tulevia kilpailuja varten. Zarry nautiskeli korvat ja alahuuli lurpalla pesuhetkestä. Vielä pikainen kuivaus pyyhkeellä hieroen hevonen läpi jonka jälkeen ori pääsi loppupäiväksi laitumelle.

Päiväkirjamerkintä 30.02.2014
ARJ-cup oli ollut tähtäimessä tälle kaudelle ja orilla oli ollut melkoisen hyvä putki päällä. Kolme viimeistä kilpailua kaikki sijoituksille ja kaksi voittoakin. Saavuin tapamme mukaan reilusti ajoissa jotta ori ehtisi rauhoittua ja tottua paikkaan. Se tuntui heti alussa rauhallisemmalle. Ehkä Zarry alkaa tottua kilpailuihin ja reissaamiseen, ehdin ajatella ennen sen varustamista. Selästä käsin hevonen oli kireä ja jäykkä ja sain taas tehdä pitkän kaavan mukaisen intensiivisen lämmittelyn ennen kuin se rentoutui. Radalla hevonen totteli hienosti, vaikka apujen piti olla erittäin selkeitä että se toimi kunnolla. Lopussa hevonen hieman tuntui väsähtäneelle, mutta teki kuitenkin mitä pyysin ja mietin että näkyiköhän se tuomareille. Olimme luokan puolivälissä, joten jouduin jännittämään vielä viisitoista ratsukkoa ennen tuloksia. Pääsimme kärkeen tuloksellamme, mutta monia hyviä ratsukkoja oli vielä tulossa. Ihmeekseni pysyimme kärjessä vielä viimeistenkin ratsujen ajan. Yksi tavoitteistani oli täyttynyt, ARJ-cupin voitto!

Päiväkirjamerkintä 25.02.2014
Tänään oli taas kilpailupäivä. Aiemmat muutamat kilpailut olivat menneet niin ja näin. Hevonen jännittää selvästi kilpailutilanteissa kovasti ja tällä kertaa tulimme paikalle reilusti ajoissa. Otin orin autosta ja annoin sen tarkkailla ympäristöään rauhassa ennen sitomista kiinni traileriin. Harjailin sen kaikessa rauhassa kun mieheni haki kilpailunumeron. Tarkistin varusteet ja kun luokan alkuun oli vielä aikaa, lähdin lämmittelemään. Meni kauan että ori rauhoittui ja rentoutui, mutta lopulta se tapahtui. Zarry alkoi kuunnella, hengähti kerran syvään ja tunsin miten lihakset löysäsivät. Lämmittelyn loppu meni hienosti ja lähdin radalle luottavaisin mielin. Zarry kuunteli myös suorituksen ajan. Se teki liikkeet hienosti kuten olimme harjoitelleet, kuunteli tarkasti ja toimi kuin unelma. Olin erittäin tyytyväinen suoritukseen kun taluttelin hevosta jäähdytysalueella. Harjailin sen rauhassa trailerin vieressä ja annoin kunnon annoksen heinää eteen ennen kuin lähdin seuraamaan muiden suorituksia. En uskonut kovin korkeaan sijoitukseen, sillä muillakin meni melkoisen hyvin. Hämmästys oli melkoinen kun lopulta tulokset kuulutettiin ja olimme voittaneet! Hain Zarryn kiireen vilkkaa palkintojen jakoon ja ori edustikin hienosti heinää suu täynnä. Onnellinen omistaja lähti hevosineen kotia kohti.

Päiväkirjamerkintä 17.01.2014
Olin miettinyt jo jonkin aikaa erikoisemman rodun ottamista mukaan. Tällä kertaa sen pitäisi olla oikea hevonen, jolla voisi tehdä jotain erilaista kuten valjakkopainotteinen, länkkäri kenties tai askellajeihin painottunut. Kiertelin myynti-ilmoituksia kun sieltä löytyi MariH:n kirjoittama ilmoitus myytävistä morganinhevosvarsoista. Kävin heti tallin sivuilla ja sieltä löytyi mitä ihanin orivarsa. Valitettavasti se oli jo ehtinyt mennä, mutta MariH tarjosi että voisimme katsoa tilausvarsaa mikäli olen kiinnostunut. Olinhan minä, sillä heidän upea orinsa Twin Tanzar oli vienyt sydämeni. Tammoja oli tarjolla kaksi ja valitsin niistä ulkomuodoltaan ja luonteeltaan kauniimman Castleberryn. Tästä yhdistelmästä syntyi hieno komea orivarsa Zarry Glow. Zarry oli heti alkuun mitä kiltein varsa, jota kaikki saivat hoitaa. Se lyöttäytyi välittömästi yhteen meidän ruunan Iqbal for Auron kanssa ja pojat ovatkin olleet erottamattomat. Kun Zarry alkaa nyt olla kolmivuotias iso hevonen, ovat ne Iqbalin kanssa vielä mitä parhaat kaverukset. Zarryn ratsastuskoulutus on aloitettu ja se on paljastanut jo upeat pehmeät askelensa ja upean luonteensa. Kilpailu-uraa aloitellaan hiljalleen ja tavoite on saada ensimmäiselle vuodelle pari sijoitusta, mutta annetaan pojan kasvaa rauhassa ja kehittyä. Tervetuloa Micramiin Zarry Glow!

Design by Namuless. Modified by Tierra. Wood pattern by Shizoo, Thank you!
Ulkoasun kuvien © / Layout pictures © missery., Rachin, josh, AE ja mmeiju, thank you!

Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen!
This is a sim-game stable / horse!