Iqbal for Auro

MSY-P ja MSY-B arvonimet myönnetty 14.11.2012
YLA2 palkittu 20.06.2014 (87 p)
LJP-III palkittu 01.04.2014 (28,6 p, 66,3 %)
ERJ-III palkittu 25.06.2014 (91 p)

Rotu
welara pony
Skp säkä
ruuna 136 cm
Väri
rautias
Genotyyppi
gg ee aa CC
Syntm pvm
09.09.2010
VH-tunnus
VH11-237-0011
Tuoja
Gens Aurea
Omistaja
Micram / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
esteet, laukat
Koulutustaso
heB, 120cm
 
 
 
 
Laukkapainotus
sileät
Tasot
r ug / s grade II
Sileät
8: 4-0-0-2 (6)
Voittosumma
30 400v€
Risut
5: 0-1-3-0 (4)
Voittosumma
4 100v€
Risu prosentit
0 % / 80 %
Sileä prosentit
50 % / 75 %

Kuvat

     

kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Historia

Olin ponilaukkajaoksen huutokaupassa katselemassa uusia laukkatähtiä talliini. Welaroiden luona löytyi pari mukavaa tammaa ja olin yhtä ruunaa katselemassa kun edestäpäin kuuluva mekastus kiinnitti huomioni. Rautias ori vikuroi ja pullisteli taluttajalleen kieltäytyen täysin liikkumasta samaan suuntaan. Ponia oltiin taluttamassa tarhaan jotta ihmiset voisivat katsella sitä ja harkita ostamista, mutta ori ei halunnut sisään portista. Lopulta kolmen miehen voimin se saatiin tarhaan, jossa se kiiti pari kierrosta pukkilaukkaa protestina. Kurkistin ponin myyntilappua. Sen isä ei juuri vakuuttanut, vaikka sen vanhemmat olivatkin mukavia tapauksia. Nyt 3-vuotias ori oli aloittanut ratsukoulutuksen, mutta hankalaluontoista tapausta oli hieman haastavampi kouluttaa. Poni oli melko huokeaan hintaan lähdössä myyntiin ja päätin seurailla sen hinnan kehitystä. Selvästi siinä oli potentiaalia radoille, vaikkakin luonteen vuoksi sen voisi joutua ruunaamaan. Ponista lähti tarjoamaan kaksi muuta laukkatallia. Toinen luovutti 3 000ve kohdalla ja meklari huuteli jo ponin kohta menevän kun tarjosin vielä 4 000ve. Sain korottaa vielä muutaman kerran ja lopulta poni lähti kuitenkin meille 4 500ve hintaan. Jouduin pyytämään mieheni avuksi että sain kiukuttelevan oripojan talutettua meidän traileriin.

Luonne

Ennen ruunaamista Iqbal, eli tutummin vain Ibi, oli todella hankala käsitellä ja haastava ratsastaa. Sitä täytyi aina käsitellä niin että orilla oli kuolaimet tai ketju suussa, muuten saattoi olla varma että poni lähti käsistä, mutta se oli silti mahdoton tammojen lähellä.. Ruunauksen myötä kuitenkin meno rauhoittui ja ponista tuli mukava mussukka, joka antaa tehdä itselleen lähes mitä tahansa. Se on reipas ja avoin kaikille, mutta onneksi ruunauksesta huolimatta energia ja vauhti säilyi hyvin.

Hoitaessa kiltti ja leppoisa kaveri, joka ei turhia hötky. Joskus pitää vielä tammoille höristä ja pörhistellä, mutta muuten toimii nätisti. Poni antaa kuitenkin hoitaa itseään joka puolelta eikä arastele itseään muualta kuin mahan alta, jonka ilmaisuun riittää yleensä hännän viuhahtelu ja pienet väistöyritykset. Hieman voi kiukutella kuolainten kanssa huonona päivänä. Taluttaessa kulkee vierellä. Lastaus sujuu helposti ja Ibi on helppo ja rauhallinen matkustaja. Eläinlääkäriä pitää joskus muka pelätä hieman ja väistellä, mutta rauhoittuu nopeasti. Kengittäessä toimii moitteetta.

Ratsastaessa yleensä aluksi hieman testailee ja kokeilee ratsastajaa, mutta kun saa tekemistä tyytyy toimimaan kuten kunnon poni ainakin. Ei ole mitenkään älyttömän herkkä avuille, vaan sillä joutuu antamaan erittäin selkeät ja voimakkaat ohjeet mitä tehdä. Hieman kankea alkuun, mutta vetreytyy yleensä melko nopeasti. Esteillä elementissään ja rakastaa hyppäämistä. Kuumuukin joskus hieman liikaa ja sitä joutuu toppuuttelemaan. Maastossa kuuntelee hyvin ja on erittäin itsevarma. Koulukiemuroista ruuna ei jaksaisi niin välittää, mutta suorittaa nekin tarvittaessa. Laukkaradoilla hieman saattoi jarrujen kanssa olla hakemista, vaikka muuten kuuntelikin erinomaisesti. Kilpailuissa poni ei stressaa isommin vaan katselee rauhassa muiden touhuja ja saadessaan ratsastajan kyytiin, toimii kuten kotonakin.

Sukutaulu

i. Iqbalia ox (evm)
156 cm rt
ii. Dvivana ox (evm)
157 cm rt
iii. Darin ox (evm)
153 cm rt
iie. Abbo Garda ox (evm)
155 cm rnkm
ie. Loranna ox (evm)
150 cm rnkm
iei. Wirtin ox (evm)
152 cm rnkm
iee. Layana Zere ox (evm)
159 cm rtkm
e. Samantha v. Aman (evm)
134 cm rt wB
ei. Sirakuko (evm)
133 cm rtkm wB
eii. Sultana (evm)
137 cm rt wB
eie. Acence (evm)
122 cm rnkm wB
ee. Always YES (evm)
135 cm rt wB
eei. Hinzke (evm)
127 cm rt wB
eee. Yepal Nuria (evm)
131 rn wB

Iqbal on ehdottomasti perinyt luonteensa isältään Iqbalia oxilta. 156 cm korkea rautias Iqbalia oli vaikea ori käsitellä ja ratsastaa, ruunauksen myötä tilanne hieman helpottui. Isä ehti jättää vain muutamia jälkeläisiä ennen ruunaustaan. Iqbalia ox on käynyt jonkin verran laukkaradoilla, mutta huonohkolla menestyksellä. Sen sijaan se on nähty usein koulu- ja esteradoilla joissa se on pärjännyt hyvin. Esteillä se on vieraillut muutamilla kansainvälisillä kentillä, mutta loukkasi jalkansa eräässä kilpailussa ja jäi silloin eläkkeelle.

Isän isä 157 cm korkea rautias Dvivana ox on tuttu näky laukkaradoilla ja vaikka uralta jäi puuttumaan suur- ja arvokilpailuvoitto, se on silti suosittu tammojen omistajien keskuudessa. Ori voitti urallaan kuitenkin grade 1 tason lähdön kerran ja useita kertoja pienempia grade 2 tason lähtöjä. Suosio voi toki johtua myös orin hyvästä luonteesta tai sen upeasta laukkasuvusta, jossa loistaa useita laukkataivaan kirkkaita tähtiä. Rautiaalla orilla on myös ulkonäköä ja se on pärjännyt hyvin näyttelyissä, sekä kantakirjattu toisella palkinnolla.

Isän isän isä Darin ox on 153 cm korkea rautias laukkaori, joka menestyi hienosti useissa arvokilpailuissa. Kymmenestä startista seitsemän voittoa, joista kolme grade 1 tasolla. Ori menestyi myös näyttelyissä kotimaassaan Ruotsissa, sekä muualla Euroopasssa. Hyväluontoinen ja rauhallinen hevonen oli helppo käsiteltävä ja sitä olisi voinut hyvin luulla ruunaksi. Oria käytettiin siitoksessa paljon ja siitä on tiedettävästi ainakin neljäkymmentä varsaa.

Isän isän emä Abbo Garda o 155 cm korkea ruunikonkimo tamma, joka ei juuri kilpaillut. Se kiersi muutamia pieniä laukkalähtöjä lähellä kotitalliaan, mutta jäi muuten siitostammaksi kotiinsa. Sen vanhemmat sen sijaan olivat kumpikin grade 1 tason laukkahevosia ja tämän vuoksi tamma oli suosittu siitoksessa. Sen kuudesta varsasta neljä on nähty laukkakilpailuissa hyvällä menestyksellä ja kaksi muuta on suoraan koulutettu kouluratsuiksi.

Isän emä Loranna ox on kaunis 150 cm korkea ruunikonkimo tamma joka on pärjännyt hyvin näyttelyissä. Laukkaradoilla sitä kokeiltiin, mutta tammasta ei ole kilpailuihin luonteensa vuoksi. Esteillä se sen sijaan on tehnyt vaikutuksen ja erinomaisen uran keräten myös kansallisia sijoituksia. Tamma jäi siitokseen voitettuaan muutamia arvokilpailuita ja sen jälkeläiset ovat lähes kaikki perineet sen hyppykyvyt. Laukoissa sen jälkeläisiä ei juuri ole näkynyt.

Isän emän isä Wirtin ox on 152 cm korkea ruunikonkimo ori toimi lähinnä esteradoilla. Laukoissa se kävi pari kertaa, mutta ei juuri menestynyt joten sen kanssa keskityttiin esteradoille. Ori menestyikin hyvin 100 cm luokissa ja myös isommissa kilpailuissa. Se kiersi myös näyttelyissä, muttei juuri saanut irtoSertiä parempaa, jonka vuoksi myös kantakirja jäi haaveeksi. Helposta luonteestaan tunnetusta orista on jäänyt vain neljä jälkeläistä ja nekin varmasti osaksi vain hyvän suvun ansiosta.

Isän emän emä Layana Zere ox on 159 cm korkea rautiaankimo tamma, joka ei juuri esittelyitä kaipaa. Energinen, mutta kiltti tamma on aikansa yksi menestyneimmistä laukkahevosista, voittaen yhtä kilpailua lukuunottamatta kaiken mihin osallistui. Tamma jättikin jälkeensä seitsemän varsaa, joista viisi on voittanut myöhemmin jonkun arvokilpailun.

Emä Samantha v. Aman on Amerikasta tuotu kaunis tamma, joka on pärjännyt niin koulussa kuin laukoissakin. 134 cm korkea rautias tamma oli kaunis ulkomuodoltaan ja menestyi hyvin näyttelyissä. Esteponiksi tästä tammasta ei ollut, mutta kouluradoilla se pärjäsi hyvin. Poni oli luonteeltaan herkkä ja kuuliainen. Valitettavasti tamma jouduttiin lopettamaan sen saatua vain kaksi varsaa sen loukkaannuttua laitumella pahoin. Näiden varsojen arvo onkin sen mukainen.

Emän isä Sirakuko on hyväluontoinen rautiaankimo ori joka teki uraa laukkaradoilla ja myöhemmin estekentillä. 133 cm korkean orin parhaita piirteitä oli sen mahtavat hyppylahjat, sekä komea ulkomuoto. Ori onkin usean maan muotovalio ja periyttänyt useita hyvärakenteisia varsoja. Poni oli myös lähes ruunamainen luonteeltaan ja erittäin helppo käsiteltävä.

Emän isän isä Sultana on 137 cm korkea rautias ori joka menestyi lähinnä näyttelyissä. Se kiersi näyttelyitä orina kunnes oli saanut Suomen ja Ruotsin muovovalion tittelit ja sitten se ruunattiin. Siitä on kaksitoista varsaa, jotka ovat pärjänneet hyvin esteradoilla, sekä valjakossa, mutta itse poni oli niin hankala käsitellä ettei sen kanssa juuri kotoa poistuttu.

Emän isän emä Acence on 122 cm korkea ruunikonkimo poni, joka teki uransa valjakkoajon parissa, sekä esteradoilla. Se menestyi hyvin kilpailuissa ja voitti muutaman isomman arvokilpailun. Tamma pärjäsi myös näyttelyissä ja sen varsoista useat ovat perineet sen hyvän rakenteen. Poni oli luonteeltaan rauhallinen ja tarkkaavainen, sekä erittäin hyvä emä varsoille. Vanhoilla päivillään se saikin olla paljon nuorempien tammojen ja varsojen seuralaisena ja opettajana.

Emän emä 135 cm korkea rautias Always YES on ehkä tämän suvun musta lammas, sillä tamma oli peräpihan tamma eikä juurikaan kilpaillut. Se on kuitenkin erittäin hyväluontoinen ja olisi varmasti pärjännyt näyttelyissä. Omistaja kuitenkaan ei välittänyt tällaisista vaan piti tammaa omaksi ilokseen ja ratsasteli sillä tilallaan. Tamman suvusta kuitenkin löytyy useita upeita nimiä ja sillä olisi ollut kapasitettia korkealle.

Emän emän isä Hinzke on 127 cm korkea rautias ori. Se menestyi hyvin laukoissa voittaen grade 1 tason suurkilpailun ja useita pienempiä nimikkolähtöjä. Orilla riitti kysyntää ja se keräsi mainetta myös esteillä nopeana, herkkänä ja tarkkana hyppääjänä. Poni oli rauhallinen ja kuuliainen ja sillä pystyi ratsastamaan lähes kuka tahansa. Siitä on kaikkiaan parikymmentä varsaa, ja poni näkyy tänäkin päivänä welshien sukutaulussa.

Emän emän emä Yepal Nuria on 131 cm korkea ruunikko tamma. Poni kilpaili aktiivisesti estekilpailuissa pärjäten hyvin. Se oli erittäin hyväluontoinen ja täyspäinen, herkkä ratsastettava sekä tarkka hyppääjä ja poni onkin periyttänyt näitä ominaisuuksia hienosti. Se varsoi neljä varsaa, jotka ovat menestyneet hyvin estekilpailuissa Always YESiä lukuunottamatta.

Ikääntyminen ja jälkeläiset

3 vuotta - 24.01.2011
4 vuotta - 18.04.2011
5 vuotta - 11.07.2011
6 vuotta - 15.07.2011
7 vuotta - 03.10.2011
8 vuotta - 26.12.2011
9 vuotta - 01.03.2012
10 vuotta - 01.10.2012
11 vuotta - 01.12.2013

Ponista on muutamia pakasteita joita voidaan käyttää myös tallin ulkopuolisille tammoille.
s. 30.04.2014 t. Avril 51 (e. Cosmic Thrill ox
s. 22.01.2014 o. Mic Tiger (e. Speed BEM)
s. 01.01.2012 o. Mic Ilary (e. Twister II)
s. 24.10.2011 o. Irwin Mic (e. Morwen)

Kilpailutulokset

Sileät laukat

11v kausi (1: 0-0-0-1)
31.07.2016 PLJ, 05/07, grade I 10F sileä, Marathon Challenge
29.07.2016 PLJ, 4/5, grade I 8F sileä (10 000ve) Classic Challenge

6v kausi (2: 1-0-0-0)
20.07.2011 PLJ, 1/5, grade II, 5F sileä (8 000ve)
17.07.2011 PLJ, 5/5, grade II, 5F sileä

5v kausi (3: 3-0-1-0)
14.07.2011 PLJ, 1/3, grade III, 5F sileä (6 000ve)
13.07.2011 PLJ, 3/3, Grade III, 5F sileä (2 400ve)
12.07.2011 PLJ, 1/9, allowance, 3F sileä (2000ve)

3v kausi (1: 1-0-0-0)
kesäkuu - Schecke-Ponys, 1/3, Maiden 4f (2 000ve)

Risuestelaukat

7v kausi (6: 0-1-3-0)
16.02.2012 PLJ, 3/3, maiden 3F risut (800ve)
01.01.2012 PLJ, 9/9, maiden 2F risut (500ve) Toivon tuoja 2011
23.12.2011 PLJ, 2/3, maiden 3F risut (1 200ve)
08.12.2011 PLJ, 3/3, maiden 4F risut (800ve)
17.11.2011 PLJ, 3/3, maiden 3F risut (800ve)

Este (yhteensä 69 sijoitusta, joista 57 ERJ sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

01.11.2016 ERJ, 03/03, 80 cm tarina
29.10.2016 ERJ, 03/05, 80 cm, tarina
21.10.2016 ERJ, 06/11, 80 cm tarina
21.10.2016 ERJ, 02/09, 70 cm tarina
31.08.2016 ERJ, 04/113, 120 cm, ERJ-Cup
31.01.2015 ERJ, 05/221, 120 cm ERJ-Cup
30.06.2014 ERJ, 08/10, 120 cm, ERJ-Cup tarina
27.06.2014 ERJ, 03/04, 120 cm tarina
27.06.2014 ERJ, 04/05, 110 cm tarina
06.06.2014 ERJ, 03/04, 120 cm tarina
06.06.2014 ERJ, 05/05, 110 cm tarina
03.05.2014 ERJ, 05/30, 120 cm
29.04.2014 ERJ, 03/40, 120 cm
27.04.2014 ERJ, 02/21, 100 cm alue
26.04.2014 ERJ, 02/21, 100 cm alue
26.04.2014 ERJ, 01/30, 120 cm
25.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
25.04.2014 ERJ, 05/30, 120 cm
24.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
23.04.2014 ERJ, 01/30, 120 cm
23.04.2014 ERJ, 04/40, 120 cm
22.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
22.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
21.04.2014 ERJ, 03/30, 120 cm
20.04.2014 ERJ, 03/30, 120 cm
18.04.2014 ERJ, 06/40, 120 cm
18.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
17.04.2014 ERJ, 03/30, 120 cm
15.04.2014 ERJ, 02/30, 120 cm
14.04.2014 ERJ, 04/24, 120 cm
14.04.2014 ERJ, 01/09, 90 cm seura
13.04.2014 ERJ, 02/11, 100 cm seura
13.04.2014 ERJ, 03/24, 120 cm
12.04.2014 ERJ, 05/30, 120 cm
12.04.2014 ERJ, 02/11, 100 cm seura
11.04.2014 ERJ, 02/11, 100 cm seura
06.04.2014 ERJ, 05/30, 120 cm
06.04.2014 ERJ, 05/30, 120 cm
05.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
03.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
31.03.2014 ERJ, 03/40, 120 cm
29.03.2014 ERJ, 03/40, 120 cm
22.03.2014 ERJ, 06/40, 110 cm
17.03.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
16.03.2014 ERJ, 02/30, 120 cm
15.03.2014 ERJ, 01/09, 110 cm
11.03.2014 ERJ, 01/30, 110 cm
10.03.2014 ERJ, 03/09, 110 cm
06.03.2014 ERJ, 03/14, 110 cm
28.02.2014 ERJ, 35/357, 110 cm ERJ-Cup
14.02.2013 ERJ, 06/40, 120 cm
04.02.2013 ERJ, 04/30, 120 cm
27.11.2012 ERJ, 04/16, 110 cm
03.11.2012 ERJ, 06/50, 120 cm
24.10.2012 ERJ, 05/30, 120 cm
23.10.2012 ERJ, 05/30, 120 cm
19.10.2012 ERJ, 06/40, 120 cm
11.10.2012 ERJ, 05/40, 120 cm
05.10.2012 ERJ, 01/60, 120 cm
03.10.2012 ERJ, 06/40, 120 cm
29.09.2012 ERJ, 02/40, 120 cm
29.09.2012 ERJ, 02/40, 120 cm
15.09.2012 ERJ, 04/50, 120 cm
11.09.2012 ERJ, 08/90, 120 cm
11.09.2012 ERJ, 08/90, 110 cm
10.08.2012 ERJ, 04/18, 120 cm
02.08.2012 ERJ, 04/40, 110 cm
14.07.2012 SISF, 02/10, 120 cm
28.06.2012 villit, 03/23, 120 cm
25.06.2012 SISF, 02/10, 120 cm
30.04.2012 SISF, 01/10, 120 cm
26.02.2012 SISF, 05/10, 110 cm
26.02.2012 SISF, 03/10, 120 cm
31.01.2012 villit, 03/13, 120 cm
31.01.2012 villit, 03/09, 110 cm
29.01.2012 villit, 1/13, 120 cm
18.01.2012 SISF, 04/10, 120cm

Gymkhana (4 sijoitusta)

02.12.2011 GY, 02/11, sword lancers, pariluokka
02.12.2011 GY, 03/11, flag flyers, pariluokka
29.11.2011 GY, 02/09, sword lancers, pariluokka
29.11.2011 GY, 03/08, flag flyers, pariluokka

Kenttäratsastus (9 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

30.07.2014 KERJ, 09/103, helppo, KERJ-Cup
30.04.2014 KERJ, 01/01, helppo, KERJ-Cup tarina
30.04.2014 KERJ, 01/50, helppo
29.04.2014 KERJ, 03/50, helppo
18.04.2014 KERJ, 01/15, tutustumisluokka seura
17.04.2014 KERJ, 02/15, tutustumisluokka seura
16.04.2014 KERJ, 02/16, tutustumisluokka seura
16.04.2014 KERJ, 03/30, helppo
27.09.2011 KERJ, 04/29, HeB, 100, 95

Koulu (3 sijoitusta)

23.01.2012 SISF, 05/09, VaB
23.01.2012 SISF, 05/09, VaB
11.12.2011 SISF, 05/09, HeC

Maastoeste (11 sijoitusta)

15.06.2014 MEJ, 02/50, 100-110 cm, MEJ-Cup
15.06.2014 MEJ, 04/54, 90-100 cm, MEJ-Cup
10.03.2013 MEJ, 04/22, 100 cm
07.03.2013 MEJ, 01/22, 100 cm
07.03.2013 MEJ, 01/22, 100 cm
15.10.2012 MEJ, 01/13, 100-110cm, MEJ-cup
27.08.2012 MEJ, 01/14, 110 cm
15.08.2012 MEJ, 05/25, 100-110 cm, MEJ-CUP
23.08.2012 MEJ, 02/50, 120 cm
22.08.2012 MEJ, 03/50, 120 cm
25.03.2012 MEJ, 01/07, 90 cm

Match show't ja näyttelyt

16.10.2012 MSY, PUN1, BIS4
14.10.2012 MSY, PUN1, BIS6
22.12.2011 MSY, PUN2
13.12.2011 MSY, PUN2
15.12.2011 MSY, PUN1, BIS6
01.12.2011 MSY, PUN2, luokan vauhdikkain
16.11.2011 MSY, SIN1
30.11.2011 MSY, PUN2
16.09.2011 villit, SIN1, BIS3 rakennekuvattomien kehä

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

ERJ tarinakilpailut 01.11.2016
Tehtävä: Ei virheitä ja tiedät olevasi kärkisijalla, mutta jonkunlainen otus häiritsi suoritustanne. Millainen tämä olento oli esteiden juurelle tai katsomossa, joka pilasi suorituksenne?
Tarina: Kesken erittäin nopeaa ja hyvää rataa havahdun epämiellyttävään oloon, että jokin tarkkailee. Sinällään hyvä havainto, kun olet keskellä esteratsastusrataa ja suuri yleisöjoukko seuraa katseellaan sinua. Tässä oli kuitenkin jotain epämiellyttävää ja painostavaa. Jatkan rataa, mutta Iqbal vaistoaa jotain myös tai vähintään epämukavuuteni. Poni hieman vikuroi vastaan, mutta toimii kuitenkin hienosti ja pääsemme viimeisille esteille, kun huomaan hahmon katsomon laidalla, joka aiheuttaa ouot tunteeni. Se on epämääräinen varjo, enkä ehtinyt hahmottaa tarkemmin sen muotoa otuksen kadotessa kokonaan ennen kuin ehdin sen luokse.

ERJ tarinakilpailu 29.10.2016
Tehtävä: Laadi ratsustasi vapaamuotoinen etsintäkuulutusilmoitus. Siitä on käytävä ilmi millaiseen kolttoseen se on syyllistynyt tai miksi se on pakosalla. Vapaamuotoinen toteutus joko kirjallisesti tai kuvana. Kuvatuotoksen kohdalla liitä osallistumiseen linkki toimivaan osoitteeseen.
Tarina: WANTED rautias poniruuna! Tuntomerkkeinä valkoinen laukki, ylimielinen ilme ja maha täynnä Aino-mummun rinkeleitä! Poliisi varoittaa jättämästä rinkeleitä tai muita leivonnaisia ikkunalaudoille jäähtymään rikollisen ollessa vapaana! Poni on ovela, liikkuu mihin aikaan tahansa ja iskee mihin tahansa. Havainnot pyydetään ilmoittaamaan pikimmin lähimmälle poliisilaitokselle. Emme suosittele lähestymään yksin etsintäkuulutettua, vaikka tämä saattaa yrittää lähestyä näennäisen ystävällisesti kaikia. Mikäli etsintäkuulutettu näkyy, pyrkikää heittämään kaikki syötävä hänelle ja juoskaa henkenne edestä.

ERJ tarinakilpailu 21.10.2016
Tehtävä: Kuvaile suoritustanne viidellä (5) adjektiivilla. Hauskimmat ja kuvaavimmat adjektiivit keksinyt voittaa.
Tarina: homssuinen, nopsa, liitävä, kekseliäs, helppo

ERJ tarinakilpailu 21.10.2016
Tehtävä: Olette menossa suorittamaan omaa rataanne. Ratsusi ei kuitenkaan suostu menemään kentälle sisään, ennen kuin eräs katsoja on siirtänyt koiransa pois ratsusi silmien edestä. Etsi netistä kuva tai piirrä, millainen koira oli niin pelottava, ettei ratsusi voinut sitä ohittaa!
Tarina: kuva

ERJ-Cup tarinakilpailu 30.06.2014
Tehtävä: Olet viettänyt railakkaan juhannuksen ja siitä seuraa raju pudotus todellisuuteen: Olet unohtanut ERJ Cupin. Tajuat olevasi useiden satojen kilometrien päässä sieltä missä sinun pitäisi olla, nimittäin tallilta jossa hevonen seisoo laitumella yllään komea mutakuorrutus ja tavaratkin on pakkaamatta. Sekunnin sadasosan aivosi raksuttavat kuin vimmattu, kaivat puhelimen taskustasi ja sormesi takovat kosketusnäyttöä kuin viimeistä päivää. Kun tekstiviesti viimein lähtee vastaanottajalleen, voit melkein huokaista helpotuksesta. Pyysitkö kenties tallityttöjä laittamaan ratsusi kilpailukuntoon? Järjestitkö itsellesi näyttävän kyydin tallille? Tekstiviesti saa olla enintään 3 viestin mittainen (480 merkkiä) ja sen tulee sisältää seuraavat sanat vararengas, hajusuola ja muistomerkki. Sanoja saa taivuttaa. Kirjoita tekstiviestin loppuun kenelle viesti on tarkoitettu sekä viestin sisältämien merkkien määrä (näitä ei lasketa mukaan tekstiviestin merkkimäärään). Arviointikriteerinä on luettavuus (oikeinkirjoitus), mielikuvituksellisuus (hauskuus/huumori) ja kokonaisuus (yhteys viestin, tapahtuman ja vastaanottajan välillä).
Tarina: Jes, mahtavaa! Se ERJ-Cup olikin tänään! Iksu on varmaan ku joku muistomerkki tarhassa kurassa kun sillä oli vapaapäivä. Koitakko pestä sitä vähän, pakkaa tavarat ja heitä poni kisapaikalle niin ajelen täältä niin nopeasti kuin pääsen. Tosin ensin pitää etsiä vararengas, näköjään tuo on taas puhki. Ota mulle hajusuolaa mukaan, löyhkään varmaan kilometrin päähän eikä tässä enää ehdi suihkuunkaan. Kysy tallitytöiltä jos tarvit apua!

ERJ tarinakilpailu 27.06.2014
Luokka 8 tehtävä: Olet toimittaja, joka on seuraamassa suoritusta kentän laidalla. Mitä hän kirjoittaa sinun ja ratsusi suorituksesta?
Tarina: Iqbal for Auro osoitti miten estekilpailu voi olla myös hauska juttu. Hieman sekopäisen näköisenä ruuna saapui kentälle hyppelehtien ja päätään viskoen kieli ulkona. Kun ratsukko sai aloittaa radan ja ratsastaja pyysi laukkaa, poni säntäsi hirnuen pukkilaukkaan kohti ensimmäistä estettä. Ratsastaja sai sen hallintaan nopeasti ja ratsukko hyppäsi varman näköisesti. Kuitenkin koko radan poni esitti mielenkiintoisia ilmeitä, kiljahteli ja huuteli muille poneille eikä tuntunut lainkaan keskittyvän itse suoritukseen kiitäessään häntä kaarella kentällä. Kyseessä taisi olla melkoinen show-mies, sillä kuitenkin pari sai puhtaan radan suoriutuen esteistä moitteetta.

Luokka 9 Tehtävä: Kirjoita suorituksestanne, aloittaen jokaisen sanan ratsusi nimen viimeisellä kirjaimella.
Tarina: Olimme odotetusti oksettavan onnellisia onnistumisesta oikukkaissa olosuhteissa. Omenoita onnenpojalle omistaja osoitti, omistajalle ojennettiin olut onnitteluiden ohella. Opetettiin omaperäisesti ojentaen oppipoikia.

ERJ tarinakilpailu 06.06.2014
Tehtävä: Kirjoita vähintään kymmenen sanan runo suorituksestanne.
Tarina: Energiaa täynnä ja vaahdossa suu
poni rautias radalla eikös juu!
Se hieman yrittää vesiestettä väistää
ja hästää ja säätää,
mutta lopulta kaiken yli hyppää
vaikka hieman katsojaa kirkuvaa säikähtää.

ERJ tarinakilpailu 06.06.2014
Tehtävä: Kuvaile kisapäiväänne enintään kolmella virkkeellä. Mukaan täytyy mahtua seuraavat sanat: ilmapallo, jättimäinen, siili, ämpäri ja puomi. Sanoja saa taivuttaa.
Tarina: Iqbal oli koko päivän kuin jättimäinen ilmapallo poukkoillen sinne tänne ja lopulta melkein astuen siilin päälle. Kun kilpailusuoritus oli saatu kunnialla läpi, herra rikkoi vielä ämpärin touhottaessaan puomiin sidottuna ja pelätessään mitä valtavimmin jokaista ohi kulkevaa ihmistä. Päästiin lopulta kotiin asti, mutta pitänee selvittää kuka laittoi hieman liikaa Ediä Iqbalin aamujuomaan.

Päiväkirjamerkintä 23.05.2014 hoitaja Jemina R.
Seisoin Micram Raceponiesin pihalla kännykkäni kelloa vilkuillen. Olin saanut aamulla tekstiviestin Tierralta, missä hän kyseli, pääsisinkö kuvaamaan hänen rautiasta welararuunaansa tänään. Hetken odotettuani Tierra käveli luokseni ja kehotti minua seuraamaan itseään talliin. Tallin käytävällä odotti suloinen pikkuponi, jonka ympärillä pyöri vaaleatukkainen tyttö harjaamassa selvästi kurakylvyn ottanutta ponia. "Se on ihan kohta valmis. Pistänkö sille varusteet?" tyttö kysyi Tierralta. "Pistä sille suitset, juoksutusvyö ja sivuohjat", Tierra totesi. Tierra talutti ponin kentälle ja antoi minulle vapaat kädet kuvien suhteen: "Koita saada hyviä kuvia." Säätelin hetken kamerani asetuksia Tierran lämmitellessä ponia. Pieni ponipallero keskittyi ennen kaikkea maisemien ihailuun, ja Tierran kuuntelu jäi vähemmälle huomiolle. Toisaalta tammoille machoileva poniruuna oli kuitenkin varsin hauska tapaus kuvata ja ainakin kameran näytöltä ponista ottamani kuvat näyttivät varsin kivoilta!

Estevalmennus 20.05.2014 valmentaja yaren
Seuraavana Tierra ratsastikin kentälle pikkuisen ruunan kanssa, jonka nimi oli kuulemma Iqbal for Auro. Kun Tierra huomasi ilmeeni, hän sanoi naureskellen, että voi sitä tuttavallisemmin kutsua Ibiksi. Kehtasi vielä lisätä, että enhän minä ole tottunut moisiin nimiiin niiden suomiputtejeni kanssa! Näytin muka loukkaantuneelta, mutta seurasin kuitenkin samalla ruunan mahtipontisia liikkeitä. Kyseessä oli selvästi poni, joka ei päästäisi ratsastajaansa helpolla. Kehoitin kaksikkoa menemään hetken perusharjoituksia lämmittelyksi, niin minä pääsisin kokoilemaan esterataa edellisten valjakkovalmennusten jälkeen. Ibi vaikutti alkuun hyvinkin kankealta ja ei selvästikään ollut ottaa totellakseen Tierran apuja. Tottunut ratsastaja tiesi kuitenkin selkeästi, miten ponin sai rentoutumaan. Oli kuitenkin selvää, että ponilla oli menohaluja ja varsinkin esteille, sillä jokaisen esteen lähestyessä, ruunan askeleet alkoivat kiihtymään ja sen korvat sojottivat hörössä kohti estettä. Vielä en kuitenkaan antanut kaksikolle lupaa lähteä hyppäämään varsinaista rataa, vaan lähdimme liikkeelle parista alle metrin esteestä. Kun ratsukko sitten lopulta lähestyi ensimmäistä estettä, Ibi ryösti hallitsemattomaan laukkaan ja hyppäsi mahtavalla ilmavaralla ylitse. Tierra ei ennättänyt tehdä mitään asian korjaamiseksi, mutta pysyi kuitenkin taidokkaasti selässä. Ennen uusintayritystä käskin Tierraa hieman ennakoimaan tilannetta ja painotin puolipidätteiden tärkeyttä. Tällä kertaa parannusta oli jo huomattavasti ja Ibikin pysyi paremmin hallinnassa. Vieläkin se kuitenkin kuumui ja kyllähän nuo takajalatkin hieman ilmaa haroivat. Nyt pääsimme jo varsinaiseen tehtävään eli koko radan suorittamiseen 120cm korkeudessa. Ratsukko lähti liikkeelle hallitusti ja Ibi lensi ensimmäisten esteiden yli kauniisti. Kolmannelle esteelle lähestyminen epäonnistui hieman, sillä kaarre oli liian tiukka ja ratsukko oli vähällä tiputtaa ylimmän puomin. Ihmeekseni Ibi suoriutui kuitenkin tästäkin ja jatkoi matkaa seuraavalle esteelle, nyt jo tosin aika reippaanlaisesti kuumuneena. Tällä kertaa Tierralla oli taas vaikeuksia saada ruunaa hallintaan ja tämän seurauksena ponnistuskohta ei ollut ihan paras mahdollinen ja Ibin etujalat pudottivat pystyn ylimmän puomin. Loppuun kumpikin saivat koottua itsensä, eikä valittamista enää ollut. Ratsukko ansaitsi jälleen paljon kehuja minulta ja hienon suorituksen päätteeksi annoin heidän mennä omatoimiset loppuverkat.

Päiväkirjamerkintä 13.05.2014 hoitaja Dora
Tierran ollessa kilpailumatkalla ponineen päivineen, olin lupautunut tulla liikuttamaan hänen Ibi-ruunansa. Harjailin ensin mukavan ruunapojan lävitse, tarkistin kaviot ja sitten lähdin sen kanssa kentälle. Ystävälliset tallityöntekijät olivat luoneet sinne pienen irtohypyytyskujan, jota meidän oli Ibin kanssa tarkoitus kokeilla. Alkuun kuitenkin juoksutin ponia liinassa. Ensin käyntiä ja sitten jo ravia siistillä ympyrällä. Ibi ei turhia ryntäillyt ja toimi oikein mukavasti. Laukkakin liinassa onnistui molempiin suuntiin puhtaasti ja ilman turhia rynnimisiä. Irtohypyytykseen sitten siirryttäessä, empi Ibi hetken mutta rohkaisulla ja avustuksella se suostui yksinäänkin hyppäämään. Ruuna ylitti kevyesti 80 senttiä korkeat pystyt joten korkeutta nosteltiin ensin metriin ja sitten ihan 120cm korkeudelle. Ibi hyppäsi mielellään ja ei aina malttanut odottaa esteiden korotusten välissä, että pääsisi jälleen itsenäisesti pomppimaan. Ruunan menoa oli mukava seurata, varsinkin kun huomasi että poni todella tykkää siitä mitä tekee. Irtohyppyytyksen jälkeen juoksutin vielä hetken Ibiä liinassa ja käytin sitä myös lyhyesti kävelemässä lähimaastossa. Tämän jälkeen vein ponin takaisin talliin, viilensin hiukan sen jalkoja ja harjasin vielä ruunan lävitse ennen lähtöäni.

Estevalmennus 11.05.2014 Heli Korpivaara Valkoranta
Yksi valmennettavista ratsukoista oli Tierra ja Iqbal. Poniruuna näytti hyvin virkeältä jo verryttelyissä, kun pistin ratsukon hyppäämään helpohkoa kavaljettitehtävää. Kun sekä ratsastaja että poni näyttivät lämmenneen tarpeeksi, annoin heille uuden tehtävän. Nyt heidän olisi tultava kolmen esteen sarja, jolla heidän olisi sovitettava askelia. Iqbalin kokoinen poni suoriutuisi tehtävästä suunnilleen viidellä askeleella. Ruuna tuli esteille hyvin reippaasti, ja jättikin väleihin neljä askelta. Kehotin Tierraa pidättämään sitä hieman, ja yrittää tulla esteiden välit viidellä askeleella. Kun tehtävä näytti sujuvan hyvin, käskin ratsukon tulla vielä kerran neljällä askeleella. Kun sarja oli moneen otteeseen läpikäyty, neuvoin ratsukolle helpohkon ratatehtävän. Estekorkeus oli noin 120cm. Iqbal näytti menevän todella hienosti, tosin yhdessä tiukemmassa mutkassa nopeus oli liian suuri ja sitä seurannut este tippui huono lähestymisen takia. Kehotin ratsukon ottamaan radan uusiksi alusta asti, ja tällä kertaa hiljentämään enemmän mutkissa. Nyt rata näytti sujuvan hyvin, joten päästin heidät aloittelemaan itsenäisiä loppuverryttelyjä.

Estevalmennus 02.05.2014 valmentaja Pöpi
Hyppäämisestä selkeästi nauttivalle Ibille oli tänään tarjolla reippahat alkuhyppelyt. Ruuna liiteli kentällä vähän turhankin vikkelään, eikä ratsastaja aluksi saanut siihen kunnollista tuntumaa. Kunnollinen ratsastus ja vahvat avut saivat raudikon kuitenkin asettumaan, ja lopulta kavalettien yli päästiin ilman haavereita. Ruunalta löytyi vieläkin intoa hyppäämiseen, joten vaihdoin kavaletit kahdeksi okseriksi. Ketterää ratsua ei pieni hypyn venyttäminen estellyt, sillä yhdellä liitävällä loikalla se ylitti esteet joka kerta. Valitettavasti ratsastaja ei aivan pysynyt hevosensa tahdissa. Ratsukon lähestyessä toista okseria, ruuna päättikin ponnistaa vain yhden laukka-askeleen jälkeen. Valitettavasti tähän ei selässä keikkuva ollut varautunut, ja hetkessä makasikin ratsastaja esteen vierellä hölmistyneen näköisenä. Saatuani karkulaisen kiinni (se oli kiltisti hypännyt okserin yli ja jatkanut tuttuun tapaan “maaliin” asti) ratsastaja kipusi rohkeasti selkään, ja ohjasi ruunansa uuteen hyppyyn. Tällä kertaa yhteistyö sujui, eikä pudotus toistunut. Hienon työskentelyn jälkeen Ibi ansaitsi pitkät loppuverryttelyt, ja ne se myös sai. Hienoa työtä molemmilta.

KERJ-Cup tarinakilpailu 30.04.2014
Tehtävä: Vaikka pääsiäinen varsinaisesti meni jo, on cup kuitenkin aiheeseen liittyväinen. Tehtävänä on kirjoittaa vapaa valintainen teksti (pituus 200-400 sanaa), josta löytyy seuraavat sanat: muna, tipu, pajunkissa, yllätys, noita, suklaa.
Tarina: Päivän viimeisenä luokkana oli erikoisuus johon päätin osallistua Iqbalin kanssa, se kun on poneista se luottotapaus joka ei vähästä hätkähdä. Tehtävänä oli pukeutua noidaksi ja etsiä radoilta munia ja muita yllätyksiä, sekä jonkin luokan aikana virpoa tuomaristo. Tarkistin vitsani, pajunkissat olivat ihanan pehmeitä ja koristeet tiukasti kiinni jotta ne pysyisivät radalla mukana. Pienet tiput roikkuivat oksissa ja paperikoristeet havisivat tuulessa. Haukkasin vielä palan suklaata ennen kouluradalle lähtöä. Iqbal ei erikoisista vaatteistani välittänyt kun ratsastimme radan läpi ja suoritimme samalla virvonnan vauhdista. Löysin aidan vierestä kaksi munaa ja nappasin ne mukaani pienen voimisteluliikkeen avulla, onneksi olemme harjoitelleet gymkhanaa varten! Esteradalta löytyi tolppien päältä yksi muna ja toisen löysin vahingossa kun Iqbal kielsi ensin muurin ja huomasin siinä, että muurin koloihin oli laitettu pieniä suklaapatukoita. Otin yhden mukaan ja sen jälkeen Iqbal suostui hyppäämään pelottavan muurin. Muu rata meni helposti, mutta en löytänyt kolmatta piilotettua yllätystä vaikka yritin lähestyä esteitä normaalia hitaammin ja tarkkailla joka puolelta esteiden ympäristöä. Kenttäradalta oli tavoite jokaiselle ratsukolle löytää vähintään neljä yllätystä. Lähdimme matkaan reippaasti ja ensimmäinen yllätys olikin ripustettu matkan varrelle puun oksaan roikkumaan ja sain sen vauhdista kiinni. Toinen oli ilkeästi heti esteen jälkeen pensaassa jalustimen korkeudella ja jouduimme palaamaan hieman takaisin, jotta sain sen. Iqbal kuunteli hienosti ja teki parhaansa hypyssä kun seuraavaa estettä lähestyessä ohjasin sen aivan esteen tolpan vierestä saadakseni tolpan päällä olleen ison suklaamunan. Kädet alkoivat jo olla hieman täynnä kun yritin vauhdista tunkea yllätyksiä noita-asun taskuihin. Pääsimme radan helposti läpi, Iqbal oli hyvässä vedossa ja viimeinen yllätys olikin odottamassa maalisuoralla maassa ja jouduin hyppäämään alas selästä ja äkkiä takaisin siepatakseni senkin mukaan. Hauska ja erilainen luokka, jossa sai käyttää aivojaan vaikkakin itse suoritukset eivät ehkä olleet kaikkein tyylikkäimpiä.

Estevalmennus 21.04.2014 valmentaja Gabi
Valmennuksessa oli tänään vuorossa Iqbal. Ori tuntui jo tutulle, vaikka tämä olikin vasta kolmas kerta ratsukon kanssa. Alkuverryttelyn jälkeen pyysin ratsukkoa hyppäämään kahta pystyestettä, jotka oli asetettu radalle niin, että ne vaativat temmonmuutoksia väleillä ja tarkkaa silmää ja laskentaa esteille tultaessa. Suoriuduitte niistä jokaisella hypyllä hyvin. Seuraavaksi kiinnitimme huomiota esteiden lähestymiseen. Pyysin teitä tulemaan rauhallisella laukalla pystyesteelle, jonka juureen piirtin viivan, mistä tulisi ponnistaa. Sait orin osumaan oikeaan kohtaan lähes joka kerralla. Vain yhdellä kerralla hyppy alkoi hieman ajoissa ja puomi putosi. Lopuksi vielä katsoimme kolmen pystyesteen sarjan välien askeleita. Laskit askeleet ääneen ja sait orin ponnistamaan oikealla kohdalla. Alastulos sujuivat myös hyvin pehemästi ja vaikutitte molemmat tyytyväisille. Lopuksi vielä laitoin teidät menemään esteet ratana, miettien tempoja sekä esteille tuloa, kuten olimme harjoitelleet. Rata sujui hyvin ja päästin teidät suorittamaan loppuverryttelyn itsenäisesti. Pieni palaute lopuksi samalla kun esteet kasasin.

Estevalmennus 10.04.2014 valmentaja Miltsu
Tierra ja hänen welararuunansa Ibi pääsivät tänään hyppäämään erilaisia sarjoja. Ratsukon lämmitellessä itsenäisesti, Ibi näytti varsin tahmealta. Kuitenkin ratsukon aloittaessa itse esteiden hyppääminen sitten aloitettiin, oli ponissa puhtia vähän liiaksikin. Annoin ratsukolle tehtäväksi hypätä kummatkin maneesin pitkillä sivuilla olevat sarjat. Toinen sarjoista piti tulla pienellä, hallitulla laukalla ja toiselle sarjalle ponia taas piti ratsastaa eteenpäin, jotta askeleet sopisivat esteiden väliin. Ensimmäisillä kerroilla Ibi ei tuntunut kuuntelevan Tierran pidätteitä eivätkä sen askeleet sopineet pienempää laukkaa vaativan sarjan esteiden väliin lainkaan. Lopulta ruuna kuitenkin alkoi hoksata tehtävän idean, ja kuunnella ratsastajaansa. Nyt, kun Tierra oli saanut Ibin herkäksi avuille, päästin ratsukon hyppäämään, paljon temmonvaihtelua vaativaa rataa joka sujuikin varsin siististi. Tierraa kehottaisin olemaan vielä päättäväisempi Ibin kanssa, jos hän tahtoo vauhdin hidastuvan, sitä todella on vaadittava. Tällä kertaa Ibi tajusi kyllä itsekin lopulta hidastaa menoaan, mutta ratsastajan tulisi kuitenkin olla se, joka päättää milloin ja missä hidastetaan! Ibistä taas voin sanoa, että ruunalla on hyvä hyppytyyli ja se vaikutti varsin fiksulta.

Päiväkirjamerkintä 05.04.2014 hoitaja Nerita
Olimme sopineet Tierran kanssa että tulisin touhuamaan jotain Ibin kanssa. Jos suunnitelmani pitäisi, menisimme maastoilemaan ruunan kanssa. Tallilla haen suloisen rautiaan tarhasta ja hoitelen ruunan rauhassa. Tiedustelen muilta tallilaisilta, minkälainen Ibi on maastossa. Kaikki sanovat että ruuna toimii hyvin maastossa, joten uskaltaudun lähtemään ilman satulaa. Suuntaamme hyvin merkitylle reitille, muuten oltaisiin varmaan eksytty. Tai ainakin minä. Ibi askeltaa reippaasti ja itsevarmasti eteenpäin. Kävelyiden jälkeen ravaillaan ja laukkaillaan sopivissa kohdissa. Välillä laukassa ruuna innostuu, mutta pysyy kuitenkin hallinnassa. Ibi on oikein kiva maastoratsu, sille joka tykkää reippaista ratsuista. Tallilla vien ruunan suoraan tarhailemaan, onhan sillä vain suitset jotka on helppo napata pois. Sinne Ibi jääkin tyytyväisenä mutustamaan heiniään.

Estevalmennus 31.03.2014 valmentaja Näpsä.
Iqbaliksi kutsuttu ruuna kuumui heti nähdessään kentälle jääneet esteet eikä se meinannut pysyä käsissä ollenkaan. Se tuntui olevan ruutitynnyri joka vain odotti lähtölupaa. Pyysinkin Tierraa menemään ensin muutaman pystyn nähdäkseni miten ruuna käyttäytyy ja kaikeksi yllätykseksi se hyppäsi nätisti ja vaivattomasti. Se ei ryöstänyt, eikä se myöskään ennakoinut esteelle. Ainoastaan esteiden välillä se tuntui olevan järkyttävä pideltävä, vaikka se esteet hoitikin mallikkaasti. Harjoittelimmekin sarjojen välillä vauhdin kontrolloimista, sillä näissä ongelma tuli todella hyvin esille. Tein pidemmän estesarjan, joissa oli mahdollista pysäyttää poni esteiden väliin. Muutama kerta, kuten arvata saattaa meni täysin metsään ja poni hyppäsi esteen täysin valmistautumatta. Muutaman kerran jälkeen turhautunut ruuna pysähtyi, ja huomattuaan kehujen määrän ja sen, että heti pysähdyksen jälkeen saikin jatkaa, se tajusi homman nimen se alkoi toimia täysin eri tavalla. Sen meno muidenkin esteiden välillä alkoi rauhoittua ja Tierrakin tunsi selästä käsin ruunan rauhattomuuden vaihtuneen tasaisemmaksi. Se oli edelleen kuuma ja painoi käsille, mutta sen menossa oli tiettyä tasaisuutta. Kokeilimme ruunan ketteryyttä ja laitoin estekorkeutta matalammaksi ja tein pieniä teitä jossa meno oli paljon kuulaisuudesta kyse. Ruuna joutui tosissaan kuuntelemaan komentosiltaa että se pääsi puhtaasti radasta läpi, ja muutaman kerran jälkeen homma alkoi vasta sujua. Se ei meinannut millään haluta luovuttaa menon hallintaa selässä olevalle, mutta tajuttuaan sen toimivammaksi se antoi periksi. Olin todella tyytyväinen ruunaan ja pistinkin sen korvan taakse jos joskus saisin itselleni sopivan tamman kun kerran pakasteita kuulema vielä olisi.

Estevalmennus 21.03.2014 valmentaja Gabi
Esteiden kasaaminen radaksi oli vielä kesken kun astelitte kentälle. Annoin teidän suorittaa alkuverryttelyn itsenäisesit, jotta saisin 8 esteen radan valmiiksi. Radassa oli 5 pystyestettä, joista yhden alle levitin vesimaton ja loput 3 oli oksereita. Kahden pystyesteen asetin sarjaksi, jossa oli muutaman askeleen väli. Kun rata oli valmis, olitte tekin Iqbalin kanssa suorittaneet verryttelyn loppuun. Ori kuumui radalle lähtiessä hieman mutta sait pidettyä sen kurissa hienosti ja esteet sujui hyvin. Hyppäsitte radan muutaman kerran erittäin hyvin läpi, joten pääsimem seuraavaan tehtävään. Pystyesteet oli asetettu ovelasti, niin että pääty-ympyröillä olisi hypättävänä yksi pysty. Pyysinkin sinua ottamaan rennossa, ei liian vauhdikkaassa laukassa kahdeksikkoa pääty-ympyröillä, hypäten samalla noita kahta estettä. Esteet vaativat tasapainoa, sekä tarkkaa silmää ja askelten soveltamista. Onnistuit kuitenkin hyvin ja Iqbal suoriutui kiitettävästi. Lopuksi pyysin teitä tulemaan vielä rataa kertaalleen. Rata sujui jälleen hyvin, ja päästin teidän loppuverryttelyyn, jonka aikana annoin palautetta purkaessa esteitä.

Estevalmennus 17.03.2014 valmentaja mibula
Alkuverkat näyttivät alkuun todella jäykältä hommalta ja ponikin yritti luistaa hommistaan parhaansa mukaan. Muutamalla napakalla raipaniskulla ja päättäväisillä pohjeavuilla homma alkoi kuitenkin luistaa ja työnteko maistua. Ponista kuoriutuikin laukan aikana todella komea ilmestys, jonka laukka oli tahdikasta ja etenevää. Verkkaesteen virkaa piti 100cm okseri, jota lähestyttiin todella kovassa vauhdissa. Selkeillä puolipidätteillä Ibi jaksoi kuitenkin malttaa mielensä ja ylitti esteen toisensa jälkeen komeasti. Pienen kävelytauon jälkeen siirryimme rataan, joka hypättiin ensin pienissä osissa ja sen jälkeen kokonaisuutena. Lähestyitte estettä tahdikkaasti, mutta ette kuitenkaan liian lujaa. Hypyt olivat puhtaita ja ponnistuskohdat olivat juuri siellä missä pitikin eikä melkein! Ponista todellakin näkee, että se rakastaa hyppäämistä. Yhteistyönne oli mutkatonta ja kummatkin tiesivät mitä toinen haluaa. Tdella hyvin meni, jatkakaa samaan malliin!

Estevalmennus 01.03.2014 valmentaja Gabi
Odottelin kentällä laittaen esterataa valmiiksi. Valmennettavaksi tänään oli tulossa Tierra poninsa Iqbalin kanssa. Alkuverryttely oli parivaljakolla itsellään hallussa, joten sain kasattua lopunkin radasta valmiiksi. Aloittaessamme valmennuksen kunnolla huomasin ponin reipastuneen kentälle saapumisesta, ja ensimmäisillä esteillä siltä löytyikin hieman liikaa vauhtia. Seurailin hetken ratsukkoa, ja poni rauhoittuikin yllättävän nopeasti. Loput radasta sujuikin erinomaisesti. Toisella kierroksella harjoituksena oli askeleet sarjan välillä. Aluksi otimme sarjan, jossa oli kaksi pystyestettä. Tierra laski askeleet hyvin, ja poni aloitti hypyn oikeasta kohdasta. Toisella kerralla poni taisi hieman seota omiin jalkoihinsa ja toisen pystyn puomi putosi. Ruuna ei näyttänyt kovinkaan tyytyväiselle itseensä. Päästin ratsukon vaihtelun vuoksi menemään radan kertaalleen kokonaan läpi, ja ponilla oli jälleen virtaa kuin pienessä kylässä. Tierra sai todellakin toppuutella, ettei rata menisi ihan juosten läpi. Seuraavaksi purin osan radasta, ja laitoin tilalle kolmen vain 50m korkeuden ristikkoa sarjaksi. Pyysin ratsukkoa menemään ensin, niinkuin minua ei olisikaan. Suoriutuminen oli hyvää, vaikkakin poni näytti hieman tympiintyneeltä mataluuteen. Seuraavaksi pyysin Tierraa suorittamaan sarjan toinen käsi irti ohjista ja sivulle päin osoitten. Toisella kädellä sait pitää harjasta tietty kiinni tarvittaessa. Tierralla piti tasapaino hienosti, ja ponikin näytti ymmärtäneen tilanteen ja suoritti sarjan puhtaasti ja tasaisilla hypyillä. Laskin ristikot 40cm ja pyysin nyt ilman kumpaakaan kättä tekemään saman. Tasapaino edelleen täydellinen ja poni meni vielä tasaisemmin esteet. Lopuksi nostin sarjan vielä 120cm tasolle, ja päästin ratsukon suorittamaan radan, tehtävänään laskea askeleet esteiden välillä ääneen. Radassa oli nyt uuden sarjan vuoksi tiukka käännös, jonka ratsukko suoritti hienosti. Lopuksi annoin vielä palautetta ratsukolle sekä sovimme seuraavan ajan kun tulisin taas heitä valmentamaan.

Päiväkirjamerkintä 14.02.2014
Olin järjestänyt tallilla ystävänpäivämaaston kaikille työntekijöille. Itse valitsin ratsuksi Iqbalin ja talli täyttyi puheesta ja naurusta kun harjailimme ponit valmiiksi. Varustin ruunan ja talutin sen ulos mukavan lauhaan säähän. Aurinko paistoi ja pakkanen oli sopivasti hieman miinuksella. Kiipesimme ratsujen selkään ja lähdimme minun johdolla kohti maastoa. Alkuun käveltiin rauhassa ristiin ja rastiin polkuja. Kun kaikki olivat lämpimiä, nostimme ravin. Ruuna tarjoili jatkuvasti laukkaa, mutta päästin sen laukkaamaan vasta kun pääsimme lumiselle pellolle jonka tunsin. Ponit levittäytyivät viuhkaksi kun annoimme niiden nelistää minkä halusivat. Nautimme vauhdikkaiden laukkaponien kyydeistä kunnes metsän raja alkoi lähestyä ja käskin asettua takaisin jonoksi raviin. Ravissa jatkoimme vielä puolisen tuntia ja siihen mahtui yksi lyhyempi hillitty laukkapätkä. Ponit olivat energisiä ja eloisia kun tulimme takaisin tallille ja halukkaat saivat vielä käydä kentällä hyppäämässä hieman. Itse lähdin purkamaan Iqbalin varusteista ja antamaan sille kunnon harjauksen.

Päiväkirjamerkintä 30.01.2014
Päivällä oli hieman aikaa, joten hain uuden järkkärini ja tein kentälle muutamia irtoesteitä. Kaveri tuli mukaan kun haimme Iqbalin tarhasta ja harjailimme sen kiiltäväksi. Poni oli energisellä tuulella ja lämmittelin sitä ensin juoksuttamalla hetken kumpaankin suuntaan. Kun päästin sen irti, poni oli jo itse suuntaamassa esteille. Kaveri huolehti ponin ohjailusta ja minä yritin selvitä kameran kanssa. Asetuksia sai säätää melkoisesti että sain suunnilleen hyviä kuvia, mutta loppua kohti parani. Iqbal tarjoili myös sarjan pukkilaukkoja ja muuta riehumista ja annoin kameran räpsiä. Kun ruuna alkoi rauhoittua, otimme sen kiinni ja lähdimme vielä metsään kävelemään jäähdytelläksemme sitä. Annoin ponin kävellä pitkällä narulla perässä ja tutkia rauhassa kaikkea. Kuparin värinen karva loisti valkoista hankea vasten ja otin muutaman poseerauskuvan vielä pihalla ennen kuin päästimme ponin takaisin tarhailemaan.

Päiväkirjamerkintä 10.12.2013
Iqbalilla oli vapaapäivä. Se pääsi aamusta isompaan tarhaan parin ponikaverin kanssa riehumaan ja jaoin sille päiväruoat sinne. Iltapäivällä iski pieni tylsyys ja päätin hakea ponin sisään harjattavaksi. Iqbal oli kavereidensa kanssa piehtaroinut urakalla ja pieni epätoivo iski kun katselin yleensä hehkuvan punaista ponia, joka oli nyt lähes musta. Päätin ensin pestä sen ja sitten vasta harjata ja siistiä harjaa. Iqbal hieman yritti väistellä vesiletkua mutta tyytyi sitten korviaan luimien ja häntää viuhtoen jäämään aloilleen. Sain käyttää aimo annoksen vettä ja saippuaa, että ponista lähti kaikki kura. Viime pesusta olikin jo reilusti aikaa. Kun poni oli viimein puhdas kavioita myöten, kuivasin sitä parhaani mukaan ja lopuksi hieroin ponia vielä isolla pyyhkeellä joka puolelta. Tästä vaiheesta Iqbalkin selvästi nautti. Harjasin seuraavaksi harjan ja hännän huolella selviksi. Muutama isompi takku löytyi joita ei meinannut millään saada auki. Hain lopulta sakset ja tasasin ponin harjaa ja häntää hieman leikkoen samalla isoimmat takut auki. Tämän jälkeen poni pääsi karsinaansa odottamaan iltaruokaa.

Päiväkirjamerkintä 10.08.2013
Olin kutsunut pari kaveria meille ja keksimme idean lähteä maastoon eväsretkelle. Varustimme ponit rauhassa kesän viimeisistä lämpimistä päivistä nauttien. Ibi oli innokkaalla tuulella ja varustaminen oli melkoista taiteilua kun se olisi jo halunnut lähteä liikkeelle. Nousimme pihalla selkään ja tarkistin että repussa oli kaikki eväät ja poneille riimut ja pidemmät liinat. Lähdimme käynnissä pihasta metsäpolulle. Kävelimme rauhassa rupatellen kiemurtelevia polkuja kohti paikkaa, jonka tiesin täydelliseksi piknikkiä ajatellen. Välissä ravasimme pätkiä ja löytyi yksi sopiva laukkasuorakin. Perillä riisuimme ponien suitset ja sidoimme ne naruista puuhun antaen niiden syödä heinää rauhassa. Itse asetuimme mukavasti viltille ja keskityimme nauttimaan eväistä. Aika meni siviillä kun juttelimme kaikesta maan ja taivaan välillä. Kun ponit alkoivat käydä levottomiksi, päätimme purkaa leirin ja lähteä takaisin. Menimme nyt toista reittiä jossa saatoimme antaa ponien laukata sydämensä kyllyydestä. Ibi oli heti kilpailemassa muiden kanssa ja hetken saimme nauttia kilpaponien vauhdista kun ne nelistivät kiitolaukkaa yhden suoran verran. Tallin lähestyessä hidastimme käyntiin jotta ponit rauhoittuisivat ja jäähtyisivät kunnolla. Tallissa kaikki ponit saivat kunnon harjauksen ja annoksen heinää.

Päiväkirjamerkintä 16.07.2012, kirjoittaja miisa
Yksi päivä tässä hoitelin Ibiä yhden päivän ajan Tierran pyynnöstä. Sinä päivänä oli tosi lämmin ja aurinkoinen sää, enkä malttanut olla testaamatta tallin lähellä olevaa hevosuimarantaa. Menin noutamaan ruunan tarhasta, mutta siihen se sitten jäikin, sillä sorruin vain silittelemään ruunaa - niin syötävän söpö se oli. Tokenin kuitenkin hetken kuluttua ja raahustin kesäkuumassa Ibin kanssa laiskasti talliin.

Tallissa ihan kaikessa rauhassa harjaillessani ponia, yhtäkkiä tämä säikähtää jotain ja onkin loppuajan ihan kireänä. Päätän säästellä ponia ja menenkin pelkällä maastakäsin-linjalla tänään Ibin kanssa. Hain satulahuoneesta Ibille riimun, deltan ja suitset, joista irrotin ohjat. Suojautin kuolaimet Ibin suuhun ennenkuin tämä ehti kissaa sanoa, kuolaimiin kiinnitin deltan ja kauniin värisen riimun deltaan. Irrotin kiinnitysremmit ja lähdimme taputuksien jälkeen iloisesti matkaan.

Kävelimme lähes tukahduttavan kuumassa ilmassa reppuni heiluen. Siellä minulla oli itselleni kuivat vaatteet, sillä bikinit minulla oli jo päälläni. Käännyimme ensin vasemmalle, mutta toiseen risteykseen saavuttuamme olin jo hukassa, onneksi tilanteen pelasti puhelimeni navigaattori, josta selvisi että edellisestä olisin täytynyt jatkaa suoraa kääntymisen sijaan. Palasimme takaisin ja monesti ehdimme molemmat me huokailla, että nytkö me tänne metsään eksyimme. Hetken kuluttua kuitenkin olimme takaisin risteyksessä ja lähdimme oikeaan suuntaan. Kasvuston takaa näkyi jo kauniin sinisenä liplattava järvi. Jo alkumatkasta rentoutunut Ibi jäykistyi taas niille sijoilleen ja tapitti suoraan eteenpäin korvat höröttäen. Itsekin aloin kuulla töminää, joka osottautui ratsukoksi joka oli valinnut mutkan takana olevan pätkän laukkapätkäkseen. Kirjavalla ponilla ratsastava poika kuitenkin veti käsijarrusta meidät nähtyään niin lujasti, että poni seisahtui kuin seinään ja poikaparka tipahti maahan. Poni säntäsi luoksemme ja Ibikin rauhottui nähtyään selvästi pelottavan asian olleenkin vain kaverinsa. Nappasin ponin kiinni ja vähän pölyjä pyyhittyään hän tuli hakemaan ponia ja naurahti vähän, että säikähdyksissään kiskaisi liian kovaa ja herkkäsuinen ruunan totteli hieman liiankin kiltisti. Eipä mitäättelin ja jatkoimme molemmat matkaa.

Päästyämme veden äärelle, tiputin riimun maahan ja poni säntäsi suoraan veteen räiskimään vettä. Heitin vaatteet pois ja jätin vain bikinit ja nappasin vauhdista riimun maasta. Juoksin veteen ja ruunakin innostui. Se juoksi mukanani ja pian meillä kummallakaan ei yltänyt jalat pohjaan. Kävimme hengähtämässä vähän matalammalla, jossa kampesin itseni selkään. Kävelimme rauhallisesti syvälle ja huomasin että ponin jalat potkivatkin enää tyhjää. Pudottauduin kyydistä ja uin sen vierellä. Melkein heti ponille tuli tarve päästä hieman levähtämään ja käännyimme takaisin.

Olimme uineet reilut kolme varttia, kunnes olimme jo ihan poikki. Vaihdoin kuivat vaatteet ja suuntasimme takaisin tallille. Matkalla näimme lauman hevosia taluttajineen ja ratsastajineen menossa kans uimaan. Ibin piti vähän pörhistellä muutamalla tammalle ja esitti jotain kauheata kovista vähän steppailemalla. Esitys meni ohi, kun tammatkin olivat menneet. Loppumatka meni rattoisasti ja linnut visersivät meille kauniisti laulujaan.

Tallilla harjasin ponin pikaisesti, sillä Ibillä oli kauhea kiire syömään. Viskasin ponin tarhaansa ja tulin talliin viemään varusteet paikalleen ja kiinnitin ohjat suitsiin. Kaivelin jostain salaisista kätköistä hevosten ruokintaohjevihkon ja etsien sieltä Ibin ohjeet, joiden mukaan väsäsin tälle aamu- ja iltamuonat valmiiksi turpoamaan. Kävin tarhalla vielä nakkaamassa ruunaherralle ja tämän tarhakavereille namit.

Design by Namuless. Modified by Tierra. Wood pattern by Shizoo, Thank you!
Ulkoasun kuvien © / Layout pictures © missery., Rachin, josh, AE ja mmeiju, thank you!

Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen!
This is a sim-game stable / horse!