Idiot, ha?

Kuollut 09.05.2023

Gaala Winner 2010 -lähdön 3.
Micram GP XXI finaalin 3.
LJP-II palkittu 01.12.2011, alkup. LJP-III
YLA2 palkittu 20.06.2014 (86,5 p)
ERJ I palkittu 31.08.2016 (101,5p) (ent ERJ-III palkittu 25.06.2014 89,5 p)

Rotu skp
new forest
Skp säkä
ori 144 cm
Väri
rautias
Genotyyppi
gg ee aa CC
Syntm pvm
15.04.2009
VH-tunnus
VH11-027-0155
Kasvattaja
Siittola ha?, USA
Omistaja
Micram / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
este, laukat
Koulutustaso
heA, 120cm
 
 
 
 
Laukkapainotus
sileät
Tasot
r grade II / s grade I
Risut
8: 4-2-0-1 (7)
Voittosumma
25 600v€
Sileät
16: 9-3-3-1 (16)
Voittosumma
84 800v€
Risu prosentit
50 % / 88 %
Sileä prosentit
56 % / 100 %

Kuvat

     

© Tierra

Historia

Epäröin hieman kun maahantuoja kertoi ponin nimen. Soittelin siittolaan ja kyselin tarkemmin orista, jonka suku oli mukava ja kuvauskin kiinnosti, mutta mistä moinen nimi. Poni oli ostettu kasvattajalta USA:sta alle vuoden ikäisenä. Maahantuoja oli sitä pitänyt itsellään harkiten siitä esteponia, mutta mielenkiinto oli loppumassa, joten Iksu oli etsimässä uutta kotia. Sitä oli harjoitettu pienestä pitäen päivittäin käsittelyyn ja maastakäsin oli jo tehty harjoituksiakin säännöllisesti. Sain videon kolmevuotiaasta orista jota harjoitettiin kentällä maasta käsin. Ponilla oli kyllä mukavat askelet ja se totteli hyvin nuoresta iästään huolimatta. Pientä ylimääräistä touhuamista sillä oli, mutta kun pääsimme hinnasta vielä yhteisymmärrykseen, päätin ottaa sen muiden ponien mukana. Ei ole tarvinut katua sitä päätöstä myöhemmin, sillä Iksu näytti että se osaa asiansa niin laukkaradoilla kuin esteilläkin.

Luonne

Nimensä mukaan hieman koheltaja ja hömelö. Hoitaja saa varoa itseään tallissa jos poni on irti, sillä Iksu ei aina ihan huomaa. että pienempi ihminen ei kestä kovin lujaa tönäisyä päällä tai muuta vastaavaa. Tahtoo myös olla perillä kaikesta mitä tallissa tapahtuu, joten heiluu välillä puolelta toiselle yritteässään nähdä kaiken. Ratsastaessa välillä jopa hieman laiska. On jostain syystä myös hulluna ämpäreihin ja jos tallissa näkyy yhtään ämpäriä, on aina tunkemassa niiden luo turpa pitkällä.

Hoitaessa nauttii kyllä huomiosta ja antaa harjata joka puolelta ilman vastalauseita. Suitsien kanssa saa aina hieman taistella, mutta yleensä nykyään luovuttaa helposti myös niiden kanssa. Hieman saa olla varuillaan vaikka ori olisi kiinni, sillä se saattaa heilua puolelta toiselle sen mukaan missä kuuluu ääntä ja on kiinnostavia tapahtumia. Taluttaessa yleensä ei yritä mitään ja seuraa kiltisti, paitsi jos kyse on muovipusseista. Iksulla on joskus varsa-aikoina käynyt pieni ikävä tapahtuma, kun tuulisella säällä oli muovipussi lentänyt suoraan sen tupaan. Tämän vuoksi hieman pelkää lepattavia muovipusseja yhäkin. Lastaus sujuu helposti, sillä poni kävelee itse traileriin jos sellainen pihalta löytyy. Kuljetuksen aikana se osaa olla rauhassa aloillaan eikä juuri pidä meteliä itsestään.

Ratsastaessa välillä hieman laiska ja sitä saakin patistaa alkutunnin liikkeelle. Kun pääsee vauhtiin, yleensä pitää vauhdin yllä ja kulkee reippaasti. Ei kovin herkkä, mutta todella upeat ja pehmeät askelet pienen lämmittelyn jälkeen. Esteillä hyppää rohkeasti ja varmasti esteiden yli myös huonosta kulmasta, eikä helpolla kiellä vaikka ratsastaja ei olisi ihan mukana. Kilpailuissa selvästi terävämpänä kuin kotona ja taistelee voitosta aina viimeiseen asti. Kilpailutilanteissa usein myös herkempi ja ei juuri tarvitse lämmittelyitä ollakseen kuulolla, sillä kilpailupaikka saa sen selvästi virittymään.

Sukutaulu

i. Stupid, ha? (evm)
145 cm rn
ii. Los Handen (evm)
146 cm rnkm
iii. Los Pesos (evm)
147 cm m
iie. Hasta Ma'ana (evm)
144 cm rt
ie. Skorpion DES (evm)
139 cm rt
iei. Cobra (evm)
145 cm rn
iee. Prudence (evm)
135 cm rt
e. Negative, ha? (evm)
139 cm rtkm
ei. Derex (evm)
143 cm rtkm
eii. Berex (evm)
144 cm rt
eie. Daria (evm)
141 cm rnkm
ee. Positive Energy (evm)
140 cm rn
eei. Battery (evm)
139 cm rt
eee. Missy May (evm)
132 cm rnvkk

Isä Stupid, ha? on kummallisesta nimestään huolimatta USAlaisen ha? -siittolan yksi suosituimpia siitosoreja. 145 cm korkealla ruunikolla orilla on näppärä hyppytyyli ja se onkin kilpaillut rataesteillä menestyksekkäästi. Ori on nuorempana kokeillut myös sileän radan laukkakilpailuita, niillä se eteni G3-tasolle asti kunnes omistajalta loppui kiinnostus ja hän siirtyi esteradoille. Orilla on useita jälkeläisiä pääasiassa Pohjois-Amerikassa mutta on niitä muuallekinpäin maailmaa muutamia eksynyt. Stu on luonteeltaan peruskiltti, rauhallisen käsittelijän kanssa se on oikea luottoponi.

Isän isä Los Handen on yllättäen meksikolainen newforestinponi, yleensä rodun edustajat ovat ihan muualta kotoisin. Hansu on 146 cm korkea ruunikonkimo ori, rakenteeltaan oikein hyvä ja se onkin kantakirjattu toisella palkinnolla. Ori on luonteeltaan jokseenkin hankala, kuitenkin hyvin ratsastettava vaikka vaatiikin kokeneen kuskin. Hansu hyppää mielellään ja poni onkin kilpaillut rataesteillä kansainvälisellä tasolla. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen hyvää hyppykykyä ja onneksi vähemmän luonnettaan.

Isän isän isä Los Pesos on myös Meksikosta, 147 cm korkea musta ori. Peso muutti jo pikkuvarsana kauas Ranskaan risuestelaukoissa kilpailemaan. Ori juoksikin menestyksekkäästi G2-tasolla ja tienasi mukavan voittopotin vaikkei koskaan G1-tasolle yltänytkään. Vauhdin ja hyppykykynsä ansiosta Peso pärjäsi myöhemmin myös rataesteillä missä se kilpaili pikkuluokissa eläkepäivilleen asti. Peso on luonteeltaan hyvin temperamenttinen mutta kuitenkin päättäväisen ihmisen käsiteltävissä. Oria käytettiin siitokseen erityisesti rauhallisempien tammojen kanssa ja varsoista onkin tullut melko onnistuneita luonteeltaan.

Isän isän emä, 144 cm korkea Hasta Ma'ana asui koko elämänsä Meksikossa kasvattajallaan. Tamma oli puhtaasti siitoskäytössä, sitä ei luultavasti edes koulutttu ratsuksi koskaan. Näyttelyissä tamma kävi jonkin verran, se oli ihan hyvärakenteinen ja kivannäköinen rautias perusponi muttei mitenkään erityisen säväyttävä. Luonteeltaan tamma oli kiltti ja lempeä, erinomainen siitostamma siis. Se opetti tavoille useita varsoja omiensa lisäksi ja tamman kanssa harjoitteli hevosenhoitoa myös useampi ihmislapsi. Tamman varsoista suurin osa oli siivoluonteisia ja reippaita harrasteponeja.

Isän emä Skorpion DES on kanadalainen 139 cm korkea rautias ponitamma. Pistävästä nimestään huolimatta tamma on leppoisa luonne, se ei pahemmin mistään hätkähdä. Laiska se ei silti ole vaan hyvinkin reipas, erityisesti esteillä. Tammalla ei ole kovin mainittavaa kilpailumenestystä, sen kanssa on pyöritty lähinnä seuratasolla monen eri lajin parissa. Lasten monitoimiratsuna Skorpion onkin ollut omiaan. Myöhemmin tamma siirtyi siitoskäyttöön ja on saanut kolme varsaa jotka kaikki ovat olleet mainioita hyppääjiä.

Isän emän isä Cobra oli tappavan tasainen ruusukehai kansallisen tason rataesteillä. Se teki pitkän ja menestyksekkään kilpauran, ori palkittiinkin estelaatuarvostelun ykköspalkinnolla. Cobra oli luonteeltaan hyvin ruunamainen, tammoista se ei välittänyt normaalia enempää ja toiset oritkin se ohitti kiinnittämättä huomiota. Tämä 145 cm korkea kaunis ruunikko oli rakenteeltaan moitteeton ja esiintyi näyttelyissäkin nätisti, ori kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Kilpauran jälkeen Cobraa käytettiin runsaasti siitokseen, siltä jäi kymmeniä jälkeläisiä.

Isän emän emä Prudence oli 135 cm korkea, kauniin punarautias ponitamma. Pikkuisella Prulla ei kovasti riittänyt ponnua korkeampiin esteluokkiin, mutta se kuljetti nuorempia ratsastajia pomminvarmasti pienemmissä kilpailuissa. Pru ehti kiertää Kanadassa muutamallakin eri omistajalla, mutta sopeutuvaisena ponina se ei muutoksista juuri hätkähtänyt. Kiltti ja rauhallinen tamma oli erittäin suosittu lasten ratsu ja se siirtyikin siitokseen vasta vanhemmalla iällä. Siinä vaiheessa tamma ei enää tiinehtynyt kovin hyvin ja se ehtikin saada vain kaksi varsaa.

Emä Negative, ha? on nimensä mukaisesti hyvin pessimistinen tamma. Kiltti se on käsitellä, mutta usein vastassa on ilmeeltään Ihaa-aasia muistuttava poni. Väriltäänkin Nega on oikein sopiva, rautiaankimo 139 cm korkea tamma on melko harmaan näköinen. Tamma on kilpaillut lähinnä sileän radan laukoissa hyvällä menestyksellä, se on G2-voittaja ja sijoittunut muutaman kerran G1-tasollakin vaikka sieltä ei voittoa koskaan tullut. Negan varsoista on herkästi tullut laiskahkoja jos valittu ori on ollut yhtään lepsumpi, hieman energisemmän orin kanssa on tullut toimivampia käyttöponeja.

Emän isä Derex on reipas ja kokenut kilpaponi. Se aloitti uransa sileän radan laukoissa ja pinkoi kohtalaisella menestyksellä G3-tasolle asti. Siellä eteneminen tyssäsi ja ori siirrettiin kokeilemaan rataesteitä. Derex rakasti hyppäämistä, se innostui aina kun näki kentällä esteitä ja saattoi joskus hieman kiikuttaa ratsastajaansa jos tämä ei ollut varuillaan. Päättäväisen ratsastajan kanssa ori oli oivallinen kilpaponi. Derex on väriltään rautiaankimo ja 143 cm korkea, näyttelyissä se ei koskaan ole käynyt vaikka onkin ulkonäöltään komea poni. Ori on nykyään siitoskäytössä ja laitumella laiskottelemassa.

Emän isän isä Berex oli tunnettu laukkaponi. Ori kilpaili erinomaisella menestyksellä G1-tasolla ja voitti useita suurkilpailuja, sen voittoprosentti oli hieno 53 ja sijoitusprosentti täysi 100. Komea 144 cm korkea rautias ori kiersi kilpailemassa ulkomailla asti ja myöhemmin näyttelyissäkin. Ori oli melkoisen luonteikas ja sen kilpailupaikalle tulon kuuli jo kaukaa kun ori hirnui ilmoille haasteen muille kilpakumppaneille. Berex oli kuitenkin ihan käsiteltävissä, ei aiheuttanut kuin korkeintaan muutamia mustia varpaita pyöriessään ja tanssahdellessaan. Ori oli laajalti siitokseen käytetty erinomaisen menestyksensä takia, sillä on kymmenittäin jälkeläisiä ympäri maailman.

Emän isän emä Daria oli erittäin omanarvontuntoinen ja kipakka laukkatamma. Se oli tarkka omasta tilastaan ja huomautti äkkiä jos joku hevonen tai ihminen punki liian lähelle. Laukoissa se juoksikin kuonokopan kanssa, muuten ratsastaja olisi saanut vahtia koko ajan ettei se nipistele rinnalle pyrkiviä. Tämän taipumuksen takia tamma lopulta siirtyikin G3-voittoa saamatta kouluradoille missä se menestyikin kohtalaisesti. Sadekelit olivat tammalle hankalia, se kertakaikkiaan inhosi kentällä olevia lammikoita ja lisäsi sadepäivinä ohjelmaan aina ylimääräisiä kiemurauria ja pohkeenväistöjä. Loppuvuotensa tamma vietti siitosponina ja ehti saamaan kolme varsaa ennen tapaturmaista loukkaantumista laitumella. Daria oli 141 cm korkea ja väriltään ruunikonkimo, 10-vuotiaasta eteenpäin aivan vitivalkoinen.

Emän emä Positive Energy oli nimestään huolimatta vähän toista maata. Tamma vaikutti miltei syntymämasentuneelta, sitä oli vaikea saada innostumaan yhtään mistään. Kyllä se tasaisen varmasti mennä puksutti eteenpäin ja totteli ratsastajaansa jos vain ymmärsi mitä siltä haluttiin, mutta mitään elämää tammasta ei saanut irti. Tamma oli pääasiassa koulupainotteinen, mutta sillä ei paljoa kilpailtu koska se yksinkertaisesti oli todella tylsä ratsastettava. Ulkonäöltäänkin se oli hyvin tavallinen, 140 cm korkea perusruunikko, ei rakenteeltaan erityisen nappi muttei huonokaan. Siitoskäytössä tamma pukkasi tasaiseen tahtiin varsan vuodessa kunnes eräänä päivänä löytyi laitumelta kuolleena.

Emän emän isä Battery eli tuttujen kesken Barre oli mainio yleisponi. Sen kanssa saattoi huoletta lähteä kokeilemaan vaikka mitä lajia ilman yhtään ennakkokokemusta, kilttiin oriin pystyi luottamaan kaikissa tilanteissa. Se ei juurikaan toisista poneista välittänyt kunhan ne eivät aivan iholle tunkeneet riitaa haastamaan. Barren kanssa kokeiltiin varmaan tusinaa eri lajia ja kaikista tuli toisinaan sijoituksia, toisinaan ei. Ori oli 139 cm korkea, komea tummanrautias, rakenteeltaankin ok sillä näyttelyistä tuli muutama ruusukekin. Barrea käytettiin runsaasti jalostukseen mutta lähinnä tuntemattomammille puskatammoille, sen kilpailusaavutukset jäivät sen verran perustasolle etteivät parempien tammojen omistajat siitä kiinnostuneet.

Emän emän emä Missy May eli Misu oli koko ikänsä samassa ratsastuskoulussa ensin tuntiponina ja myöhemmin siitoskäytössä. Tamma oli kaikkien suosikki niin reippaan luonteensa kuin kauniin kultaisen ruunivoikon värinsä takia. 132 cm korkea tamma oli passelin kokoinen, sillä pystyivät menemään monet tallin asiakkaat ja tamma olikin aina liki tappelun aihe kun kilpailuihin poneja jaettiin. Misu toimi hienosti niin alkeistunneilla kuin edistyneempienkin, se osasi hypätä näppärästi metriin asti ja koulupuolelta sujui helppo B -tason liikkeet. Tamma oli reipas mutta hyvin käsissä pysyvä ratsu, se periytti varsoilleenkin tasaisen varmaa luonnettaan.

Sukuselvityksestä kiitos sandi

Ikääntyminen ja jälkeläiset

3 vuotta - 30.11.2009
4 vuotta - 02.03.2010
5 vuotta - 13.05.2010
6 vuotta - 28.08.2010
7 vuotta - 01.01.2011
8 vuotta - 01.03.2011
9 vuotta - 01.05.2011
10 vuotta - 11.07.2011
11 vuotta - 19.03.2012
12 vuotta - 11.06.2012
13 vuotta - 01.10.2012
14 vuotta - 01.11.2013
15 vuotta - 01.11.2014
16 vuotta - 01.11.2015
17 vuotta - 01.11.2016
18 vuotta - 01.11.2017
19 vuotta - 01.11.2018
20 vuotta - 01.11.2019
21 vuotta - 01.11.2020
22 vuotta - 01.11.2021
23 vuotta - 01.11.2022

s. 27.07.2014 t. Bridgeroom Cavantelli (e. Macaroni Casserole)
s. 16.09.2013 o. Maniac Nips (e. Hysterisch)
s. 02.12.2012 t. Mic Tildy (e. Tell A Lie)
s. 16.09.2012 t. Mic Grimlyn (e. Geometric Problem)
s. 26.12.2011 o. Mic Ichar (e. Aiyah)
s. 14.07.2011 o. Indivar Mic (e. Eliray AB)
s. 13.07.2011 t. Mic Ananana (e. Aiyah)
s. 13.07.2011 t. Vanessa Mic (e. Danielles FIU)
s. 12.07.2011 o. Mic Lier Lier (e. Tell A Lie)
s. 25.01.2011 o. Mic Twistit (e. Twister II)
s. 20.11.2010 t. Mic Good Girl (e. Twister II)
s. 14.11.2010 o. Mic Idiot (e. Ur mine, ha?)

Kilpailutulokset

Sileät laukat

10v kausi (1: 1-0-1-0)
17.07.2011 PLJ 3/4, Grade I, 5F sileä (12 000ve) Micram GP:n finaali
12.07.2011 PLJ 1/3, Grade II, 5F sileä (12 000ve) Micram GP:n 2. karsinta

7v kausi (1: 0-0-1-0)
01.01.2011 PLJ 3/3, Grade I, 5F sileä (12 000ve) Gaala Winner 2010 -lähtö

6v kausi (2: 0-1-0-1)
02.09.2010 PLJ 4/5, Grade I, 4F sileä (1600ve)
28.08.2010 PLJ 2/4, Grade I, 5F sileä (4800ve)

5v kausi (8: 6-1-1-0)
18.07.2010 PLJ 1/4, Grade I, 5F sileä (8000ve)
09.07.2010 PLJ 1/3, Grade I, 5F sileä (8200ve)
30.06.2010 PLJ 3/3, Grade I, 5F sileä (3200ve)
22.06.2010 PLJ 1/3, Grade II, 4F sileä (6000ve)
06.06.2010 PLJ 1/2 (ei eten.oik.), Grade II, 4F sileä (3000ve)
15.05.2010 PLJ 1/2 (ei eten.oik.), Grade II, 2F sileä (3000ve)
14.05.2010 PLJ 2/2, Grade II, 2F sileä (1800ve)
13.05.2010 PLJ 1/3, Grade III, 2F sileä (4000ve)

4v kausi (3: 2-1-0-0)
04.04.2010 PLJ 2/2, Grade III, 3F sileä (1200ve)
02.04.2010 PLJ 1/5, Allowance, 3,5F sileä (3000ve)
02.03.2010 PLJ 1/3, Maiden, 4F sileä (1 000ve)

Risuestelaukat

12v kausi (4: 3-0-0-0)
30.07.2012 PLJ 1/3, grade II 4F risut (8 000ve)
29.06.2012 PLJ 1/3, grade III 4F risut (6 000ve)
27.06.2012 PLJ 1/6, allowance 3,5F risut (4 000ve)
25.06.2012 PLJ 6/6, allowance 4F risut

11v kausi (4: 1-2-0-1)
10.05.2012 PLJ 4/6, allowance 4F risut (800ve)
03.05.2012 PLJ 2/4, allowance 4F risut (2 400ve)
27.04.2012 PLJ 2/3, allowance 4F risut (2 400ve)
14.04.2012 PLJ 1/3, maiden 3F risut (2 000ve)

Maastoeste (10 sijoitusta)

15.03.2014 MEJ, 02/35, 90-100 cm, MEJ-Cup
11.03.2013 MEJ, 01/22, 100 cm
06.03.2013 MEJ, 01/22, 100 cm
03.03.2013 MEJ, 01/22, 100 cm
05.09.2012 MEJ, 04/32, 100 cm
29.08.2012 MEJ, 04/40, 110 cm
27.08.2012 MEJ, 03/41, 100 cm
11.03.2012 villit 01/12, 80cm
23.03.2012 MEJ 04/20, 70 cm
10.11.2011 MEJ 04/27, 80 cm

Este (yhteensä 62 sijoitusta, joista 59 ERJ sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

31.08.2016 ERJ, 02/113, 120 cm, ERJ-Cup
12.08.2014 ERJ, 01/02, 120 cm tarina
30.06.2014 ERJ, 10/10, 120 cm, ERJ-Cup tarina
30.06.2014 ERJ, 05/310, 120 cm, ERJ-Cup
27.06.2014 ERJ, 02/04, 120 cm tarina
06.06.2014 ERJ, 02/04, 120 cm tarina
16.05.2014 ERJ, 01/11, 120 cm alue
15.05.2014 ERJ, 01/04, 120 cm alue
14.05.2014 ERJ, 02/10, 120 cm alue
03.05.2014 ERJ, 01/40, 120 cm
30.04.2014 ERJ, 07/11, 120 cm ERJ-Cup tarina
30.04.2014 ERJ, 02/30, 120 cm
26.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
26.04.2014 ERJ, 05/40, 120 cm
26.04.2014 ERJ, 05/40, 120 cm
25.04.2014 ERJ, 04/24, 100 cm seura
23.04.2014 ERJ, 01/40, 120 cm
20.04.2014 ERJ, 05/30, 120 cm
19.04.2014 ERJ, 02/30, 120 cm
18.04.2014 ERJ, 02/30, 120 cm
17.04.2014 ERJ, 03/30, 120 cm
16.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
14.04.2014 ERJ, 01/30, 120 cm
14.04.2014 ERJ, 02/30, 120 cm
14.04.2014 ERJ, 02/09, 90 cm seura
13.04.2014 ERJ, 01/24, 120 cm
11.04.2014 ERJ, 03/30, 120 cm
10.04.2014 ERJ, 03/30, 120 cm
03.04.2014 ERJ, 04/30, 120 cm
25.03.2014 ERJ, 06/40, 120 cm
25.03.2014 ERJ, 01/40, 120 cm
21.03.2014 ERJ, 03/30, 120cm
20.03.2014 ERJ, 02/30, 120cm
16.03.2014 ERJ, 03/30, 120 cm
17.03.2014 ERJ, 02/30, 110cm
17.03.2014 ERJ, 05/30, 120cm
16.03.2014 ERJ, 05/30, 120cm
15.03.2014 ERJ, 02/30, 120cm
10.03.2014 ERJ, 02/07, 120 cm
02.03.2014 ERJ, 01/07, 120 cm
21.02.2013 ERJ, 05/29, 110 cm
19.02.2013 ERJ, 04/30, 110 cm
10.02.2013 ERJ, 06/40, 110 cm
17.11.2012 ERJ, 03/30, 110 cm
28.10.2012 ERJ, 05/35, 110 cm
27.10.2012 ERJ, 06/40, 110 cm
24.10.2012 ERJ, 04/24, 110 cm
21.10.2012 ERJ, 05/40, 110 cm
28.10.2012 ERJ, 03/30, 110 cm
15.10.2012 ERJ, 01/40, 110 cm
07.10.2012 ERJ, 01/50, 110 cm
29.09.2012 ERJ, 04/50, 110 cm
16.09.2012 ERJ, 05/50, 120 cm
07.09.2012 ERJ, 06/50, 110 cm
06.09.2012 ERJ, 05/50, 110 cm
05.09.2012 ERJ, 03/50, 110 cm
03.09.2012 ERJ, 05/50, 110 cm
29.08.2012 ERJ, 05/50, 110 cm
27.08.2012 ERJ, 03/50, 110 cm
29.06.2012 villit 06/51, 80 cm
12.03.2012 ERJ 04/38, 70 cm
28.01.2012 villit 02/10, 80 cm
03.10.2011 ERJ 01/30, 80 cm

Gymkhana (26 sijoitusta)

28.08.2012 GY, 01/31, speed weavers, yksilöluokka
15.05.2012 GY 03/10, tötterö, yksilöluokka
15.05.2012 GY 01/12, sword lancers, yksilöluokka
15.05.2012 GY 03/12, flag flyers, yksilöluokka
15.05.2012 GY 04/13, speed weavers, yksilöluokka
11.05.2012 GY 02/08, stepping stones, yksilöluokka
11.05.2012 GY 02/09, tötterö, yksilöluokka
08.05.2012 GY 01/10, stepping stones, yksilöluokka
08.05.2012 GY 04/13, flag flyers, yksilöluokka
04.05.2012 GY 01/05, speed weavers, pariluokka
13.04.2012 GY 02/13, tötterö, yksilöluokka
06.04.2012 GY 03/13, speed weavers, yksilöluokka
26.03.2012 GY 04/22, este, yksilöluokka
16.03.2012 GY 05/19, flag flyers, yksilöluokka
07.03.2012 GY 01/14, speed weavers, pariluokka
18.02.2012 GY 01/7, speed weavers, pariluokka
14.02.2012 GY 03/08, sword lancers, pariluokka
14.02.2012 GY 01/08, speed weavers, pariluokka
07.02.2012 GY 01/07, stepping stones, pariluokka
31.01.2012 GY 01/04, speed weavers, pariluokka
16.12.2011 GY 03/15, stepping stones, pariluokka
16.12.2011 GY 02/15, speed weavers, pariluokka
29.11.2011 GY 02/08, stepping stones, pariluokka
29.10.2011 GY 03/26, flag flyers, yksilöluokka
11.10.2011 GY 02/05, speed weavers, pariluokka

Kenttä (10 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

13.07.2014 KERJ, 01/01, CIC1 kansallinen
12.07.2014 KERJ, 01/01, CIC1 kansallinen
30.05.2014 KERJ, 12/24, CIC2, KERJ-cup tarina
15.05.2014 KERJ, 04/20, CIC2
26.04.2014 KERJ, 03/09, tutustumisluokka alue
22.04.2014 KERJ, 06/50, CIC2
18.04.2014 KERJ, 02/30, CIC2
17.04.2014 KERJ, 03/40, CIC2
16.04.2014 KERJ, 01/30, CIC2
16.03.2014 KERJ, 04/30, CIC2

Koulu (5 sijoitusta)

02.03.2012 SISF 03/10, HeA
02.12.2011 villit 01/72, HeA
23.01.2012 SISF 02/18, HeD
23.01.2012 SISF 01/18, HeD
05.10.2011 KRJ 01/47, HeA

Matkaratsastus (48 pistettä)

01.06.2014 VMRJ, 01/06, 80 km nopeus (10 p)
30.05.2014 VMRJ, 02/07, 80 km ihanneaika VMRJ Cup (8 p)
30.04.2014 VMRJ, 07/08, 50 km ihanneaika VMRJ Cup (8 p)
05.04.2014 VMRJ, 04/12, 30 km ihanneaika (7 p)
01.04.2014 VMRJ, 03/14, 30 km ihanneaika (8 p)
30.03.2014 VMRJ, 23/38, 30 km ihanneaika (2 p) VMRJ Cup
20.02.2014 VMRJ, 06/11, 15 km ihanneaika (5 p)

Suunnistus (1 sijoitusta)

21.11.2011 SRY 04/11, keskitason nopeusluokka

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 09.05.2023
Viimeinen hetki, vielä yksi yhteinen hengenveto. Sitten olet poissa. Oli aika päästää irti, aika murtaa kaksi sydäntä. Ilman tätä meistä kumpikaan ei pääsisi eteenpäin. Kiitos kaikesta, juokse vapaana. Tervehdi minua tuulen mukana.

ERJ tarinakilpailu 12.08.2014
Tehtävä: Kuvaile täydellistä, harmonista ja upeaa suoritustanne niin kliseisesti ja siirappisesti kuin osaat. Ällöttävin ja sokerisin kuvailu voittaa.
Tarina: Jälleen kerran oli aika lähteä Iksun kanssa näyttämään muille kuinka esteitä hypätään. Tulimme kentälle komeassa ravissa ja näytti kuin ratsuni jalat eivät olisi koskettaneet maata lainkaan. Yleisö kiljui ihastuksesta ja kuulimme vain vaivoin merkkiäänen suosionosoitusten takaa. Fanimme hiljentyivät kun lähdimme sulavassa helpossa laukassa kohti ensimmäisiä esteitä. Rata oli haastava, muttei lainkaan liian haastava upealle ja mahtavalle ratsulleni! Kuiskin rohkaisevia sanoja ratsuni korvaan kun ensimmäinen este lähestyi meitä. Iksu vastasi heti pyyntöihini ja ylitimme sulavasti ja ilmavasti ensimmäisen esteen kuin leikkiä vain. Minun tarvitsi vain aavistus korjata istuntaa tai käyttää pienen pieniä apuja kun orini teki välittömästi mitä pyysin ja lähestyimme täydellisesti toista estettä. Harja hulmahteli hypyissä sivellen hellästi kasvojani kun mukauduin hyppyihin. Mikään este ei ole liian vaikea ponilleni, joka hyppää aina parhaansa mukaan ja mistä kulmasta tahansa. Esteiden välillä orini hörähteli itseensä tyytyväisenä ja esiintyi upeasti kaula ja häntä kaarella yleisölle. Tiukat mutkat onnistuivat täydellisesti rakkaan ratsuni pyörähtäessä niistä kuin karusellihevonen. Viimeisen esteen jälkeen saimme huumaavat aplodit ja silitin onnellisena upean rautiaani karvaa.

ERJ-Cup tarinakilpailu 30.06.2014
Tehtävä: Olet viettänyt railakkaan juhannuksen ja siitä seuraa raju pudotus todellisuuteen: Olet unohtanut ERJ Cupin. Tajuat olevasi useiden satojen kilometrien päässä sieltä missä sinun pitäisi olla, nimittäin tallilta jossa hevonen seisoo laitumella yllään komea mutakuorrutus ja tavaratkin on pakkaamatta. Sekunnin sadasosan aivosi raksuttavat kuin vimmattu, kaivat puhelimen taskustasi ja sormesi takovat kosketusnäyttöä kuin viimeistä päivää. Kun tekstiviesti viimein lähtee vastaanottajalleen, voit melkein huokaista helpotuksesta. Pyysitkö kenties tallityttöjä laittamaan ratsusi kilpailukuntoon? Järjestitkö itsellesi näyttävän kyydin tallille? Tekstiviesti saa olla enintään 3 viestin mittainen (480 merkkiä) ja sen tulee sisältää seuraavat sanat vararengas, hajusuola ja muistomerkki. Sanoja saa taivuttaa. Kirjoita tekstiviestin loppuun kenelle viesti on tarkoitettu sekä viestin sisältämien merkkien määrä (näitä ei lasketa mukaan tekstiviestin merkkimäärään). Arviointikriteerinä on luettavuus (oikeinkirjoitus), mielikuvituksellisuus (hauskuus/huumori) ja kokonaisuus (yhteys viestin, tapahtuman ja vastaanottajan välillä).
Tarina: Jes, mahtavaa! Se ERJ-Cup olikin tänään! Millä sinut pitäisi lahjoa että hakisit Iksun, pesisit sen ja hätistäisit tyypit pakkaamaan meidän tavarat autoon? Ne tietää mitä me tarvitaan. Taisin kavereiden kaa unohtaa koko Cupin ja ollaan nyt noin 270 km päässä. Ajelen pika pikaa sinne, toivo että porot on vielä nukkumassa. Jos voisit viedä ponin jo valmiiksi kisapaikalle ja lämmitellä vähän. Sattuuhan näitä, nähdään pian!

ERJ tarinakilpailu 27.06.2014
Tehtävä: Kirjoita suorituksestanne, aloittaen jokaisen sanan ratsusi nimen viimeisellä kirjaimella.
Tarina: Aivan armottoman auliisti ahersimme aamun. Ajoitus aivan aavistuksen aikainen, aerodynamiikkaa arvuutellen. Ahmimme aikamoisen ajan alituksen aikaansaaden ainutlaatuisen aplodit.

ERJ tarinakilpailu 06.06.2014
Tehtävä: Kirjoita vähintään kymmenen sanan runo suorituksestanne.
Tarina: Onnistuipas tämäkin rata
kun alla on meidän Idiot, ha?
jolla pomppu on varma
ja taitoa piisaa vaikka taivas ois harmaa
ja sataisi ukkoja akkoja, sekä mitä lie.
Kas uusintaan vie aina meidän tie!

KERJ-Cup tarinakilpailu 30.05.2014
Tehtävä: "Leijonat rulaa!" "Koska olemme sen arvoisia!" Koska kaikilla tiimeillä on motto niin nyt esitellään juuri teidän mottonne.
Tarina: "Kun meno käy kovaksi, kovat panee menoksi!"

Estevalmennus 20.05.2014 valmentaja yaren
Iksu oli selvästi rauhallisempi tapaus kuin edelliset Tierran valmennettavat ponit. Tämä new forest vaikutti jopa laiskalta ja Tierra saikin toden teolla käyttää pohkeita ja muitakin taitoja hyväkseen, että sai orin edes alkuun jollakin tavoin liikkumaan. Päätinkin antaa heti alkuun ratsukolle omatoimiseksi tehtäväksi saada poni kunnolla liikkeelle ja vetreytymään sillä välin, kun minä hieman korjailin Ibin jäljiltä esterataa ja muutin muutamat esteet hiukan matalammiksi, jotta Iksunkin kanssa päästäisiin alkuun. Saatuani oman hommani valmiiksi, aloin taas seuraamaan kaksikkoa ja huomasin jo orin piristyneen. Vieläkin se kulki melko tahmeasti, mutta kuitenkin jo selkeästi reippaammin. Hassua kyllä, että vaikka Tierrallakin oli raippa mukana, ei sen olemassaolo tuntunut paljoa vaikuttavan kyseisen hevosen vireystilaan. Kun ravi ja laukka alkoi kuitenkin luonnistua jo melko hyvin, pyysin ratsukkoa tulemaan ensimmäisen esteen, joka oli normaali metrin korkuinen pysty. Nyt alkoi jo Iksultakin löytymään sitä kaivattua innostusta, mutta ei kuitenkaan kuumunut. Este ylitettiin varsin mallikkaasti ja vielä toisellakin kierroksella meno oli yhtä kepeää. Vasta nyt alkoi tulemaan esille Iksun askeltenkin pehmeys ja nyt olisin jopa toivonut itse istuvani kyseisen orin selässä. Tierra jo naurahtelikin, että siitä vain kun hyppään selkään ja annan mennä. Aloin jo toppuuttelemaan ja totesin hymyillen, että kumman tässä pitikään se valmentaja olla! Seuraavaksi käskytin ratsukon ylittämään sarjan, joka ei sekään tuottanut minkäänmoisia ongelmia. Päätin laittaa peliin astetta kovemmat panokset ja nostin viimeisetkin esteet 120cm korkeuteen ja tarkistin, että rata olisi valmis hypättäväksi. Kun annoin ratsukolle lopulta luvan lähteä kohti ensimmäistä estettä, pysyin koko ensimmäisen kierroksen vaiti. Iksu hyppäsi kaikki esteet ilman virheitä, vaikka parille Tierra ei ennättänytkään sitä ihan täysin suoristamaan. Halusinkin hänen panostavan enemmän lähestymisiin, sillä vaikka poni ne hyvin hyppäsikin, voisi aina sattua joku vahinko, jos ponilla ei olisi riittävästi aikaa valmistautua hyppyyn. Toinen kierros meni jo huomattavasti paremmin ja ei siihen enää paljoa ollut lisättävää. Pystyin jälleen vain kehumaan näitä kahta ja toteamaan, että menestys olisi kyllä varmaa.

Päiväkirjamerkintä 08.05.2014 hoitaja Veera
Tänään pääsin liikuttamaan Iksua, komeaa nyffioria, jota ajattelin irtohypyttää hieman maneesissa. Orin omistaja oli minulle aikaisemmin puhunut idiootista ja ajattelin orin olevan täyskahjo, kunnes ymmärsin orin nimen olevan Idiootti. Ensimmäiseksi menin hakemaan oria tarhasta, jossa se innokkaana tuli tutkimaan taskujani. Sainkin sen helposti siis kiinni ja talutin talliin ilman suurempia kohelluksia. Tallissa laitoin sen käytävälle molemmin puolin kiinni ja hain satulahuoneesta orin harjapakin. Harjasin orin läpi kotaisin ja vaihdoin sille suitset päähän. Hain vielä juoksutusliinan ja -raipan ja sitten suunnistimme maneesiin. Päästin orin vapaaksi maneesiin ja aloin rakentamaan estekujaa maneesin toiselle reunalle. Olin ajatellut juoksuttaa oria hieman ennen irtohypytystä, mutta ori juoksuttikin oma toimisesti itsensä rakentaessani kujaa. Kun kuja oli rakennettu ojasin orin kujan suulle ja aluksi pistin sen hyppäämään n. 40cm korkeita pystyjä. Heti tämän jälkeen korotin ne 60cm ja uudestaan sama. Tämän jälkeen korotin ne jo 90cm ja nämä esteet ori tuli muutamaan oteeseen molemmista suunnista. Pidimme välissä hieman taukoa ja uudestaan. Ori alkoi tässä vaiheessa olemaan jo melko hikinen ja laskin esteet 70cm korkeiksi. Muutaman kerran ori sai vielä hypätä, vaikka se yrittikin esteitä kiertää. Lopetimme tämän jälkeen ja kasasin esteet pois. Iksu kerkesi piehtaroimaan sillä välin, kun esteitä kasasin joten vielä ennen takaisin tarhaan vientiä harjasin sen tallissa.

Päiväkirjamerkintä 06.05.2014
Aloitimme päivän ruokinnan jälkeen rauhallisella lenkillä metsään. Otin orille juoksutusnarun, jotta sillä olisi reilusti tilaa kävellä mihin mieli. Tallustin itse polkua pitkin omissa ajatuksissani ja Iksu käveli pääasiassa vierellä, pysähtyen välillä tutkimaan jotain jännittävää maassa. Sieltä täältä löytyi jo vihreää uutta ruohoa jonka ori veti heti suihinsa. Kun tulimme sopivalle tienpätkälle, hyppäsi ponin kyytiin ja kiinnitin riimunnarun päitsiin toiselle puolen alkeellisiksi suitsiksi. Poni nosti pienestä pyynnöstä laukan ja hetkessä olimme mäen päällä. Pyysin hidastamaan vauhtia, mutta poni ei innoissaan heti halunnut reagoida. Jouduin ärähtämään hieman ääneen ennen kuin Iksu rauhoittui ja hidasti raviin. Ravailimme takaisin tallia kohti ja pyysin käyntiin kun talli alkoi vilkkua puiden lomasta. Tallilla harjasin sen huolella ennen tarhaan päästämistä.

ERJ-cup tarinakilpailu 30.04.2014
Tehtävä: Jättäessäsi kisaosallistumista puhelimitse, saat kuulla tallin sihteeriltä juorun. Täti supattaa niin hiljaa luuriin, että tuskin kuulet mitä tämä sanoo ja lisäksi tämä keskeyttää välillä tarinointinsa, jonkun kulkiessa ohi toimistossa. Saat selville juorueukon supinoinnista, että luokassasi jaetaan arvokas erikoispalkinto. Olet hämmentynyt kuullessasi, että palkinnon saavat kaikki radalta pääsiäismunan löytäneet henkilöt. Kysyt vielä tarkentavan kysymyksen, että niin mikä oli löydettävä ja mistä? Täti linjan toisessa päässä on jo sulkemassa luuria, mutta supisee vielä, että munat on piilotettu radalle ja ne pitää poimia ratasuorituksen aikana, tyyli on kuulemma vapaa. *piip piip piip* Tuijotat luuria ihmetyksen vallassa, päässäsi raksuttaa. Tänään on kyllä huhtikuun ensimmäinen, eli aprillipäivä, voisiko kyseessä olla aprillipila? Toisaalta ajatus erikoispalkinnosta kutkuttaa...
Kirjoita tarina siitä, miten pääsiäismunan metsästys sujui teidän osaltanne. Oliko kyseessä vain aprillipila, vai löytyikö radalta oikeasti munia? Jos onnistuit bongaamaan ne, miten toimit? Sujuiko ratasuorituksesi puhtaasti, vai diskattiinko teidät kun lähdit hullunkiilto silmissä munajahtiin? Mitä ratsusi ajatteli tästä? Saitko palkinnon? Jos, niin minkälaisen?

Tarina: Idiootti tuntui hyvälle lämmittelyssä kun hyppäsimme esteitä. Se puhkui intoa, mutta oli erittäin herkkänä ja kuunteli tarkkaan ohjeita. Itse en keskittynyt juurikaan. Mietin pääni puhki vihjettä jonka nainen ilmoittautumisia jättäessä oli kertonut. Mistä ihmeen munista se oikein puhui. Olin seurannut rataa tarkasti jo aiempien luokkien aikana ja varsinkin kun pääsimme kävelemään sitä läpi, mutta mitään ratkaisevaa ei ollut löytynyt. Radalla oli kyllä runsaasti kukkapuskia ja koristekasveja, mutta niissä ei näkynyt mitään. Huomasin muidenkin tonkivan kukkia ja potkivan maata esteiden edessä ja seurailin siksi tarkkaan heitäkin. Lähdimme radalle vauhdilla. Idiootti hyppäsi hienosti vaikka hieman epäröiden kun itse tuijottelin vielä esteitä ja koristeita. Ensimmäiset esteet ylittyivät puhtaasti. Kolmannella esteellä Idiootti ponnisti hieman sivusta tiukan kaarroksen jälkeen ja jalustimeni luiskahti jalasta. Horjahdin sen vuoksi hieman oikealle ja tarrasin ponin harjasta kiinni. Huomasin sivusilmällä hopean välähdyksen estettä pitävän tolpan päästä! Ohjasin ponin neljännelle esteelle kun samalla aivoni työskentelivät kiivaasti, kuinka pääsen hakemaan tolpan päähän upotetun munan! Jätänkö suorituksen kesken vai haenko sen radan jälkeen, mitä ihmettä tekisin! Muistelin radan pikakelauksella päässäni ja huomasin että toiseksi viimeiselle esteelle tultiin tuon esteen vierestä. Onnistuisinko nappaamaan munan siinä? Olemme Idiootin kanssa kilpailleet myös gymkhanaa joten kaikki akrobatia on tuttua ja poni oli erittäin vastaanottavaisen oloinen. Ratsastin huolella lopun radan läpi, mutten edes muista osuimmeko puomeihin tai tippuivatko esteet. Kolmanneksi viimeinen este lähestyi. Idiootti hyppäsi sen puhtaasti. Nyt tarkkana! Ratsastin orin ihan esteen viereen josta munan huomasin ja juuri ennen estettä hidastin sen laukasta lähes pysähdyksiin. Hyppäsin satulan päälle, sieppasin munan ja istuin takaisin satulaan kannustaen ponin välittömästi laukkaan viimeiselle esteelle. Matkaa oli vain muutaman laukka-askelen verran ja sain juuri ja juuri jalustimet jalkaan kun jo hyppäsimme. Esteen päällä kaikki oli kuin hidastuksesta, kun yritin kerätä ohjat kunnolla, saada jalat kunnolla jalustimiin, myödätä hyppyä ja muna luiskahti käsistä! Viimeinen este oli vain parin askelen päässä ja annoin ponin hypätä sen ennen kuin käännyin katsomaan munaa. Se oli särkynyt maahan osuessaan tolpan metalliseen jalkaan ja tuomari näytti että jättää se sinne. Voi harmi, me löysimme sen ja sitten onnistun rikkomaan munan! Jäimme odottamaan tuomariston päätöstä ja luokan loppuja tuloksia. Idiootti suoritti kaiken hienosti ja lähdin antamaan sille sen ansaitsemat herkut ja harjauksen.

Estevalmennus 13.04.2014 valmentaja Meow
Tierra saapui rautiaan nyffin kanssa kentälle juuri, kun minä astuin ulos autosta. Ratsukko sai lämmitellä rauhallisesti omaan tahtiinsa ennen kuin tein läsnäoloni tiettäväksi. Rautias poni venkoili minkä vain jaksoi, ja minä suunnittelin pistäväni ponin samantien ruotuun. Tierra sai lämmitellä ponin apinan raivolla kuntoon sillä välin, kun minä kokosin kentälle esteet. Ensimmäisenä esteenä oli 100cm korkuinen pysty, jota piti lähestyä hieman vinosti, toisena esteenä samanlainen pysty, jolle tultiin suoraan ja kolmantena esteenä oli 90cm korkea okseri, jolle piti ottaa vain 3 laukka-askelta toiselta pystyltä tullessa. Idiootiksi kutsuttu poni tuli ensimmäiselle esteelle reippaasti Tierran napautettua sitä raipalla ja ylitti sen kunnollisella loikalla. Toiselle esteelle se ehti ottaa vain kaksi laukka-askelta ja se pudotti ylimmäisen puomin, ja kolmannelle esteelle tullessaan se yritti väkisin tunkea neljännen laukka-askeleen väliin, jolloin koko okseri meni ihan pieleen. Toisella yrityksellä Tierra sai poniin vähän enemmän vauhtia, jolloin ensimmäinen este ylittyi upeasti, toiselle estelle päästiin reippain askelin ja kolmatta estettä varten ratsukko onnistui venyttämään askeleensa niin, että saivat tarvittavat kolme askelta väliin ennen hyppyä. Tämä suoritus laskettiin sitten hyväksytyksi, joten tähän olikin hyvä lopettaa päivän treenit.

Estevalmennus 31.03.2014 valmentaja Näpsä.
Rautias nyffiori oli kentällä jo valmiina lämmittelemässä kun saavuin paikalle. Tarkistin kalenteristani, että oli Idiot Ha'n vuoro. Iksuksi kutsuttu ori tuntui silmiini laiskalta ja tahmealta, se tuntui olevan hyvinkin yhteistyöhaluton. Kokosin esteet ja huomasin orissa muutoksen. Ei se nyt liikaa innostunut mutta se alkoi selkeästi työskentelemään ja olemaan kiinnostuneempi. Pyysin oria aloittamaan pääty-ympyrällä sijaitsevien pystyjen hyppäämisen, neljä yhteensä. Koko ajan asetuksen ollessa oikein. Kun nämä sujuivat ja ori pysyi koko ajan tasaisessa laukassa, pyysin heitä vaihtamaan toiselle pääty-ympyrälle laukkaa vaihtaen, josta taas ympyrän sisälle pystylle. Näin saatiin harjoiteltua laajoja teitä, sillä ori oli todella hyvä huonoissa paikoissa ja pienissä teissä mutta usein laajoilla teillä ori tuntui lamaantuvan. Se ikäänkuin vaati toimintaa. koko ajan ratsastajaltaan, muuten sen hypyistä tuli laiskoja ja voimattoman oloisia jolloin puomejakin kolahteli alas. Vaihdoin esteen järjestystä niin, että pistin pitkälle sivulle sarjan, kentän keskelle muutaman ja toiselle sivulle muutaman. Näin saatiin laajat reitit käyttäen koko kenttää joka osakseen oli myös raskas sillä pitkiä laukkapätkiä oli paljon mutta esteet olivat maksimikorkeudella.(120cm) Ensimmäiset esteet menivät hyvin, mutta sen jälkeen puomit kolisivat kun orin liikkuminen muuttui taas hieman tahmeaksi. Jätettiin esteet hetkeksi, pyysin Tierraa ottamaan muutaman kovemman laukkapätkän innostaen oria, jonka jälkeen kokeiltiin uudestaan. Orin mielenkiinto säilyi ja ratakin sujui todella hyvin. Kiitin oria ja Tierraa, ja jätin kaksikon loppuverkkaamaan.

Estevalmennus 20.03.2014 valmentaja misery
En tiennyt yhtään mitä odottaa, kun Idiootiksi kutsuttu poni ja Tierra saapuivat maneesiin. Mahtaisiko nimi olla enne? Pyysin tekemään itsenäisesti alkuverryttelyn ja kasasin samalla pientä rataa maneesiin. Luvassa olisi hieman erikoisempia esteitä ja laukanvaihtoja esteen päällä. Rata ei ollut alkuunsa kuin ristikkokorkeudella, mutta siitä oli hyvä lähteä. Ratsukon ensimmäinen yritys meni hieman haaveillen. Tierra ei vaatinut tarpeeksi ja Idiootti kyttäili erikoisesteitä. Pyysin napakkuutta suoritukseen ja ratsastamaan erikoisesteet samalla tavalla, kuin normaalitkin. Idiootti huomasi, että esteet eivät olleet mitään ihmeellisiä, kun ratsastajakaan ei niitä jännittänyt. Pienten välikäyntien kautta korotin esteet 60cm korkeiksi. Ratsukko teki pari hyvää rataa ja korotin lopulta 90cm korkeuteen kaikki esteet. Idiootti olisi korkeammistakin päässyt ylitse, mutta nyt treenattiin enemmän tekniikkaa, ei korkeutta. Yllättäen Idiootti kielsi vesimatolle pudottaen pahaa aavistamattoman ratsastajan hiekan sekaan. "Ylös ja takaisin selkään", komensin varmistettuani, että kaikki oli ok. "Idiootti hevonen", Tierra mutisi selässä. Nimi taisi olla siis enne. Pyysin menemään koko radan vielä pari kertaa ja lopulta sain hyviä suorituksia kummaltakin. Tähän oli hyvä lopettaa tunti!

Estevalmennus 10.03.2014, valmentaja Hessi
Alkuverryttelyssä keskityttiin oriin herättelyyn tekemällä temponmuutoksia. Aluksi ori reagoi hitaasti ratsastajan apuihin, mutta pian Idiot alkoi vastata nopeasti apuihin. Kun vauhdit alkoivat olla kohdillaan, hypättiin ensin ravista 60 cm pystyestettä. Ori hyppäsi moitteetta pari kertaa esteen, minkä jälkeen estettä lähestyttiin laukalla, ja este korotettiin ensin 70 senttimetriin ja sitten 80 senttimetriin. Lähestymiset ja ponnistukset olivat kohdillaan, joten alettiin hypätä tasaokseria, ensin 80 cm korkuisena. Ratsukko lähestyi estettä laukassa hyvällä tempolla ja selvitti ensimmäiset hypyt ongelmitta. Este korotettiin 90 senttimetriin, minkä ratsukko myös selvitti. Sen jälkeen takaestettä siirrettiin hieman kauemmaksi, jotta Idiot joutuisi venymään enemmän. Idiotia alkoi tässä vaiheessa hieman laiskottaa eikä siitä löytynyt tarpeeksi vauhtia esteelle, jolloin ori tiputti takajaloillaan takaesteen ylimmän puomin. Tämän jälkeen otettiin uusi yritys, ja kehotin ratsastajaa reippaasti käskemään Idiotia ennen estettä. Nyt ori selvitti esteen, ja ratsukko hyppäsi vielä kerran sellaisenaan esteen ennen kuin este muutettiin nousuokseriksi nostamalla takaesteen 100 senttimetriin. Siirsin samalla esteitä hieman lähemmäksi toisiaan. Ensimmäisellä hypyllä toistui sama ongelma kuin aikaisemmin: oriilla oli liian vähän vauhtia esteelle tultaessa, jolloin se pudotti takajaloillaan takimmaisen esteen ylimmän puomin. Toisella yrittämällä kerättiin enemmän vauhtia, ja tällä kertaa Idiot selvitti esteen juuri ja juuri. Ratsukko hyppäsi esteen vielä kerran, minkä jälkeen annoin ratsukon suorittaa vapaasti loppuverryttelyn.

Päiväkirjamerkintä 28.02.2014
Tallillamme kävi tänään hieroja, jota pyysin käsittelemään myös Iksun. Poni oli ollut hieman kuikkuinen ja jäykkä ratsastettava, joten epäilin että jumeja voisi löytyä. Hieroja aloitti ponin päästä ja Iksu vain ihmetteli korvat höröllä. Siitä jatkettiin kaula ja lopulta hieroja kävi koko ponin läpi. Hieroja sekä hieroi, että venytti ponin jalkoja ja kaulaa. Iksu hieman vastusteli välillä jotain venytyksiä, mutta lopulta suostui kaikkeen hienosti. Kuulema löytyi paljonkin jumittumia jotka tuskin yhdellä kertaa aukeaisivat kaikki. Sovimme toisesta hieronnasta muutaman päivän päästä. Loppupäivän Iksu sai viettää pienemmässä tarhassa loimi päällä. Toivottavasti tämä helpottaa ponin oloa ja saamme iloisen ja energisen Iksun takaisin. Ainakin loppupäivän poni oli melkoisen raukean ja rauhallisen oloinen.

Päiväkirjamerkintä 22.02.2014
Päätin pitää tänään tehorääkin itselleni ja Iksulle. Hain ponin tarhasta ja harjasin sen pikaisesti. Varustin orin ja talutin ponin maneesiin ja kiipesin selkään. Heti alkulämmittelyissä keskityin tarkasti istuntaani ja seurasin sitä peileistä. Pyysin Iksulta väistöjä, taivutuksia ja kiemuroita niin että ori herkistyisi kunnolla. Se hieman yritti luistella töistä, mutta totteli kuitenkin ja pian pystyin ohjaamaan sitä erittäin pienillä avuilla. Pyysin kaveria tekemään meille 120 cm radan, joka olisi täynnä tiukkoja mutkia ja haastavia lähestymisiä. Sillä aikaa hyppäsin lämmittelyksi pienempiä 100 cm sarjoja jotka olivat jääneet viime tunnilta jollain. Iksu totteli hyvin ja kuunteli mitä pyysin tehden reilusti töitä. Kun rata oli valmis, ohjasin ponin sinne. Sain todella keskittyä että sain ponin pidettyä kunnolla hallinnassa ja selviydyimme äkkikäännöksistä ja sain sen ylittämään tiukasta kulmasta esteitä. Muutama puomi putoili, mutta hyppäsimme niin kauan että selvitimme radan puhtaasti. Iksu ja minä olimme kumpikin hikisiä kun viimein maltoin lopettaa onnistuneen suorituksen jälkeen. Loppuverryttely meni käynnissä taivutellen ja väistöjä tehden.

Päiväkirjamerkintä 08.01.2014
Olin ajatellut tälle päivää pitkää maastolenkkiä Iksun kanssa. Harjailin orin ensin tallissa rauhassa ja annoin sille tupon heinää mussutettavaksi samalla. Poni nautiskeli selvästi kun hiljaisessa tallissa hoidin sen perusteellisesti. Hain varusteet ja Iksu ei olisi malttanut olla aloillaan kunnes saan ne kaikki laitettua. Hain vielä oman kypärän ja talutin orin ulos. Kiipesin selkään ja ohjasin ponin kohti metsää. Kävelimme rauhassa pitkin ohjin narskuvassa pakkasessa pitkän matkaa kuunnellen syvää hiljaisuutta, johon sekoittui ajoittain metsän eläinten ääniä. Ravailimme rennosti isommilla poluilla ja annoin ponin päättää tahdin. Kun se halusi nostaa laukan, keräsin hieman ohjia ja annoin ponin mennä heti kun löytyi pätkä jossa ei autoja liiku ja tie on riittävän hyvässä kunnossa. Iksu yritti tarjoilla kiitolaukkaa, mutta rauhoittelin sen menoa jonkin verran. Hiljalleen lähdin kaartamaan sitä kotia kohti ja hölläsin raviin. Poni oli pirteällä tuulella ja ravaili reippaasti korvat hörössä kun kevensin kyydissä. Alkoi sataa hieman lunta ja kiristin tahtia että ei vain jäätäisi pyryn alle. Tallin valot alkoivat vilkkua kun alkoi tulla lunta kunnolla ja hidastin käyntiin. Kävelimme loppumatkan rauhassa tallille asti ja jätin ponin purkamisen jälkeen sisälle iltaruokaa odottamaan.

Päiväkirjamerkintä 24.12.2013
Jouluaatto alkoi tallissa normaaliin tapaan ruokien jakamisella. Ponit saivat normaalin ruokansa lisäksi jokainen yhden punaposkisen omenan, osa kaksikin. Iksu touhotti karsinassaan haluten pihalle heti ruoan jälkeen. Olimme kuitenkin sopineet joulumaastosta tallin väen kanssa ja minä halusin orin itselleni ratsuksi. Iksu ei olisi malttanut pysyä paikallaan kun varustin sen. Talutin ponin ulos narskuvaan pakkaseen joka sai ilman höyrämään hengittäessäni. Kun kaikki olivat valmiina, lähdin johtamaan joukkoa kohti maastoa. Kävelimme rauhassa pitkin metsäpolkua joka haarautui aina uusiin mahdollisuuksiin. Nostimme ravin kun ponit olivat lämmenneet. Iksu tarjoili laukkaa, mutta hillitsin sen kunnes eteen tuli sopiva aukea. Annoin Iksulle luvan laukata ja se nosti heti pehmeän nopean laukan. Hillitsin sen menoa hieman jotta kaikki pysyivät perässä ja hidastin taas metsän laidassa. Palasimme takaisin pienille poluille joilla ei voinut kuin ravailla. Iksu pörhisteli tyytyväisenä ja ei olisi malttanut hidastaa käyntiin kun saavuimme tallille. Purimme ponien varusteet ja päästimme ne ulos tarhoihin loppupäiväksi.

Estevalmennus 12.10.2012, valmentaja Vicky
Heti alkutunnista Tierra joutui ratsastamaan Idiotia reippaasti eteen. Poni ei olisi malttanut oikein liikkua, mutta Tierra pysyi topakkana. Aloitimme heti tekemään kahdeksikolla laukanvaihtoja pienen esteen kautta. Idiot hyppäsi laiskahkosti, eikä jaksanut oikein nostaa jalkojaan. Laukka vaihtui aika huonosti. Kehotin Tierraa laukkaamaan orilla pari kierrosta kevyessä istunnassa. Sen jälkeen ori virkistyikin huomattavasti ja vaihtoi laukat siististi. Kokosin kentälle pari 60cm estettä ihan satunnaisiin paikkoihin. Hioisimme hieman hyppytekniikkaa ja keskelle ohjausta. Tierra ratsasti ponin hyvin pohkeittensa väliin ja kehotti sen reippain ottein esteiden ylitse. Muutaman kertaa esteelle vinosti, mutta Idiot hyppäsi kuitenkin varsin hyvin. Poni hyppäsi hieman kulmikkaasti ja pompauttavaisesti. Saimme ponin hyppäämään paremmin kun sitä kehotti tarpeeksi eteen juuri ennen estettä. Kohotin kaikki esteet 90cm ja ratsukko sai tulla ne ratana. Idiot hyppäsi kaikki esteet hyvin. Emme korottaneet esteitä enempää, koska olimme hypänneet pieniä niin paljon. Loppuverryttelyssä Tierra sai vapaat kädet.

Päiväkirjamerkintä 07.10.2012, kirjoittanut Britta
Aikaisemmin tänään hoidin Essiä, ja nyt hoidin Idiot, ha?:ta, toisin sanoen Iksua. Kun menin Iksun karsinalle, se kurkisteli jo kaltereiden raosta pää pystyssä pöristen. Utelias tuo ainakin oli jos ei muuta. Menin sisälle karsinaan ja sain osakseni tarkat haistelut. Silittelin oria jonkun aikaa, ja otin sitten harjat esiin. Kun yritin harjata sitä, rautias pomppi puolelta toiselle tahtoen nähdä, mitä kaikkialla tapahtuu. En jaksanut katsella sellaista joten sidoin sen kiinni. Hetken aikaa ori näytti loukkaantuneelta, mutta sen jälkeen rauhoittui ja rupesi hetkeksi nuokkumaan. Sain harjattua orin hyvin joka paikasta, mutta välillä se tuuppi minua halutessaan nähdä ja kuulla kaiken. No jo oli ori. Harjattuani Iksun puhdistin sen kaviot ja selvitin harjan ja hännän. Tällainen käsittely sai riittää tältä kertaa, ja rapsutusten saattelemana poistuin tallilta.

Kouluvalmennus 07.08.2012, valmentaja Reeta
Saavuin valmennuksen pitoon kentälle, jossa Tierra kävelytti rautiasta oria. Aloittelimme valmennuksen käynti- ja ravityöskentelyllä, jossa pyrimme saamaan orin kulkemaan reippaasti ja tahdikkaasti eteenpäin. Iksu oli alkuun hieman tahmea, mutta Tierran heräteltyä oria alkoi löytyä liikettä. Tehtäväksi annoin raviväistöt toisella pitkällä sivulla ja ravilisäys diagonaalilla. Väistöissä ori poikitti hieman liikaa ja eteenpäin liikkuminen jäi turhan vähälle. Pyysin ratsastajaa käyttämään tarvittaessa raippaa, jos pohje ei auta eteenpäin viemisessä. Lisäykset olivat koko ajan hyviä ja lopulta sain ratsukolta hyvän väistön, joten pyysin Tierraa siirtämään orin laukkaan. Laukassa ratsukko sai harjoitella myötä- ja vastalaukkaa kahdeksikolla. Rautias aina vastalaukkapuolella kaatui sisällepäin, joten ratsastaja sai koko ajan olla korjaamassa. Tässäkin tehtävässä saimme lopuksi hyviä pätkiä, joten saatoin lopettaa valmennuksen tähän ja antaa ratsukon hoitaa loppuverkat.

Päiväkirjamerkintä 03.08.2012
Eläinlääkäri ja kengittäjä kävivät tänään. Ensimmäinen kävi tarkistamassa ja kuvaamassa orin jalat, sillä Idiot on ontunut muutaman päivän hieman. Olemme antaneet sen levätä rauhassa ja odotimme jännittyneinä tuomiota. Lääkärin mukaan vain vaaraton pieni revähdys ja paranee levolla. Poika siis saa nyt ainakin viikon verran olla kevyemmällä reenillä ja tarhassa enemmän. Kengittäjä kävi iltapäivästä laittamassa ponille uudet kevyemmät kengät jalkaan. Seuraavan kerran selkään vasta ensi viikolla, saas nähdä mikä pommi meitä sitten odottaa. Jouduimme jo laittamaan ponin pienempään tarhaan, sillä se alkoi laitumella ravata turhautuneena edestakaisin halutessaan päästä töihin. Kun Iksu on tervehtynyt, alkaa estekilpailuihin treenaaminen. Poni onkin ollut hyvässä vedossa ennen loukkaantumista.

Design by Namuless. Modified by Tierra. Wood pattern by Shizoo, Thank you!
Ulkoasun kuvien © / Layout pictures © missery., Rachin, josh, AE ja mmeiju, thank you!

Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen!
This is a sim-game stable / horse!