Ch VIR MVA Death Bird PA

1st Classic Trial CAS XLII
3rd Marathon Trial CAS XLII
3rd Hiekkamyrsky CAS XXXII

Ch VIR MVA tittelit myönnettty 05.09.2016
KTK-I palkittu 08/2016 tilaisuudessa (80 p)
SHLA-II palkittu 10/2016 tilaisuudessa (101,5 p)
PLJ-II palkittu 05.11.2016 (53 p)
VVJ-II palkittu 28.02.2017 (97,5 p)
ERJ-I palkittu 31.03.2017 (100 p)
YLA1 palkittu 30.04.2017 (100 p) parhaat kailpailupisteet

Rotu
shetlanninponi
Skp säkä
ori 101 cm
Väri
mustanruunikko
Genotyyppi
gg Ee Aa CC
Syntm pvm
05.12.2011
VH-tunnus
VH12-017-0357
Kasvattaja
Omistaja
Micram / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
yleis, laukat
Koulutustaso
heC, 50cm, noviisi
 
 
 
 
Laukkapainotus
sileät
Tasot
r ug / s grade I
Risut
5: 0-2-1-0 (3)
Voittosumma
2 600v€
Sileät
14: 6-0-5-2 (13)
Voittosumma
131 800v€
Risu prosentit
0 % / 60 %
Sileä prosentit
43 % / 93 %

Kuvat

 

© Raza

Historia

Lintu polveutuu yksistä ensimmäisistä laukkaponeistani Death Songista ja Vanessasta. Tarkoitus oli jatkaa upeaa laukkaponilinjaa, mutta Linnun kanssa olemme innostuneet myös kokeilemaan vähän sitä sun tätä lajia. Lintu on aina ollut rauhallinen ja helppo poni, jonka kanssa on mukava touhuta kaikkea ja kiertää kilpailuita. En alkuun odottanut suuria meidän näyttelyuralta, sillä Lintu oli varsana melkoisen omalaatuisen näköinen, mutta lopulta se miehistyi ja alkoi pärjätä myös niissä. Siitä tulikin oikea mammanpoika ja poni, joka otetaan aina mukaan kun jossain tapahtuu jotain. Pian alkoikin olla selvää, että tästä ponista olisi tuleva se tallin edustustapaus, jolla olisi pisin meriittilista tähän mennessä. Vielä on arvoitus, miten tiukkaa linjaa omistaja pitää kullanmurunsa naisseuran suhteen, mutta sekin nähtäneen lähivuosina.

Luonne

Lintu on rauhallinen ori joka harvoin innostuu liikaa tai alkaa höseltää. Osaa nauttia harjauksesta ja muusta hoidosta, sekä keskittyä selästä tuleviin ohjeisiin. Uteliaisuutta löytyy silti ja poni tykkää kaikesta uudesta ja erilaisesta nauttien haasteista.

Hoitaessa ottaa kaiken vastaan tyynen kiinnostuneesti. Antaa hoitaa itsensä joka puolelta hienosti nostaen jalat valmiiksi ja avaten suun suitsille nätisti. Joskus voi hieman pullistella satulan kanssa, mutta sekin menee yleensä nopeasti ohitse. Tutkii paljon ympäristöään ja haluaa haistella harjat ja satulan aina läpi. Pesuista ottaa ilon irti roiskien vettä joka paikkaan. Ei koskaan näyki ja harvoin edes luimii. Antaa varustaa ongelmitta ja taluttaessa kulkee lähellä kiltisti. Traileri on hieman pelottava paikka, mutta menee sinnekin jos kopissa on jo toinen poni odottamassa tai taluttajana on luotettava hoitaja. Kilpailupaikoilla on hieman hermostuneempi ja hoitaessa voi joutua vähän komentamaan oria jotta se jaksaa seisoa aloillaan varustamisen ajan. Kengittäessä hieman voi olla haasteita ja vaatii tutun hoitajan viereensä rapsuttelemaan, että malttaa odotella kengityksen loppuun saakka.

Ratsastaessa voi aluksi hieman olla turhankin innokas, mutta yleensä rauhoittuu pian kuuntelemaan ohjeita. Toimii hyvin niin sileillä kuin esteilläkin ja maastossa ei juuri pelkää mitään. Herkkä suuhun tuleville avuille ja joskus hieman ylireagoi painoapuja. Harvoin tarvitsee raippaa käyttää Linnun kanssa, yleensä syy huonoon käytökseen on ratsastajan liika roikkuminen ohjissa johon ori vastaa aina lopettamalla työskentelyn. Kilpailuissa innostuu ja vauhtia löytyy pyytämättäkin. Varsinkin laukoissa ponin jarrut vaativat hieman treenausta, vaikka koskaan ei tarvitse pelätä sen karkaavan käsistä. Esteillä joutuu aina olemaan valppaana että saa ponin pidettyä kunnolla kuulolla ja riemupukkeja voi lentää kesken radan, mutta muuten poni on helppo ratsastettava.

Sukutaulu

i. Mic Death Runner
LJP-II risut G2 sileä G3 103 cm m
ii. Death Song
LJP-I, SHLA-II, KTK-III risut G1 102 cm m
iii. Commando (evm)
103 cm rn
iie. Modern Girl (evm)
101 cm rn
ie. Vanessa
LJP-III, VVJ-II sileä G2 101 cm m
iei. Vivaldi DaH (evm)
102 cm m
iee. Elämääkin Enemmän (evm)
105 cm rn
e. Hardcore Caoileann
risut G1 100 cm m
ei. Became the Raw Terror
LJP-II sileä G1 96 cm m
eii. Over Ripe Billy (evm)
98 cm m
eie. The Island's Rascal (evm)
95 cm rn
ee. Cat Baineann
sileä G3 102 cm rnkm
eei. Mr. Rogers (evm)
102 cm m
eee. Iron Hand (evm)
104 cm rnkm

i. Mic Death Runner oli komea musta poniori, joka menestyi ponilaukoissa ja sen jälkeen estekilpailuissa. Valjakkoajossakin se ehti pyörähtää hyvällä menestyksellä. Näyttelyissä poni ei juuri pärjännyt paria mätsärisijoitusta kummemmin. Erikoisuutena ponilla kisattiin muutamia startteja gymkhanaa ja maastoesteitä. Seitsemän varsaa jättänyt Deri oli melkoinen vekkuli luonteeltaan aiheuttaen välillä ongelmia hoitajalle ja ratsastajalle.

ii. Death Song on yksi virtuaalisen ponilaukkamaailman tunnetuimpia laukkaponeja. Se on menestynyt useissa arvo- ja suurkilpailuissa, kuten voittanut Sandstormin ja sijoittunut Gaalalaukoisas toiseksi. Se on lisäksi palkittu vuoden 2011 gaalassa vuoden parhaaksi poniksi. Varsoja tälle aikansa tähdelle on kertynyt tiedettävästi 13, mutta enemmänkin voi olla.

iii. Commando on vieläkin paljon laukkapainotteisten ponien sukuihin vaikuttava ori, joka on vanhemmalla iällä kunnostautunut myös esteratsastuksessa. Ori kilpaili nuorempana risulaukkoja menestyksekkääsi aina G2 tasolle saakka ja on periyttänyt taitojaan myös varsoille, erityisesti jo vanhemmat jälkeläiset ovat niittäneet palkintoja niin sileillä- kuin risuesteradoillakin ihan arvokilpailuita myöten. Tummanruunikko ja erityisen hyväkäytöksinen ori omaa epäponimaisen ja laadukkaan laukan sekä ravin, se on helppo käsitellä ja sopii jopa todella pienten lasten ratsuksi.

iie. Death Songin emä Modern Girl on varmasti se, jolta ori on perinyt luonteensa. Modern Girl on tummanruunikko ponitamma, jolla on aina pieni pilke silmäkulmassa ja jekkuja mielessä. Nuorempana joitakin ponilaukkastartteja kisannut tamma ei onnistunut radoilla niskurointinsa takia, muiden ponien aiheuttama hälinä esti tammaa keskittymästä ja se jäi usin yksin pukittelemaan ja hyppelemään lähtöporteille. Modern Girl on kuitenkin osoittautunut oivaksi esteratsuksi päättäväisellä poniratsastajalla. Se nauttii hyppäämisestä ja omaa hyvä, kuitenkin shetlanninponille ominaisen tikuttavan laukan.

ie. Vanessa kilpaili pitkän laukkauran ja päälle jonkin verran koulu- ja valjakkokilpailuissa. Näyttelyissä se ei juuri pärjännyt, mutta luonne ja suku vakuuttivat kilpailunäyttöjen lisäksi niin hyvin, että ponilla on kymmenen varsaa. Näistä Mic Death Runner on yksi parhaiten menestyneistä

iei. Vivaldi DaH on todellinen koulu- ja laukkaratojen ennakkosuosikki joka kerta. Ori on herkkä, helppo käsiteltävä ja uskomattoman kilpailuhenkinen. 102 cm korkea musta poni tekee aina parhaansa kilpailuissa ja on kerännyt sileiltä laukoilta statistiikan 23: 11-4-1-3. Kouluradoilla se on kerännyt itselleen useita sijoituksia helppo C ja helppo D luokista. Ori on kantakirjattu kotimaassaan Norjassa toisella palkinnolla ja jättänyt jälkeensä tiedettävästi ainakin kolmekymmentä varsaa.

iee. Eläämääkin Enemmän tunnetaan parhaiten upean rakenteensa puolesta. Tammalla kilpailtiin muutaman vuoden ajan risuesteillä Ruotsissa, mutta valitettavan loukkaantumisen takia kilpaura tyssäsi. 105 cm korkea shetlanninponi ehti kuitenkin voittaa grade 1 tason arvokilpailun ja alemmilla tasoilla pari kilpailua ja ura päättyi prosentteihin 60 % / 100 %. Poni myös kantakirjattiin toisella palkinnolla. Ruunikko poni kesti hyvin kaksi varsaa, mutta kolmannen odotuksen aikana vammat jalassa alkoivat vaivata ja se jäi ponin viimeiseksi varsaksi.

e. Hardcore Caoileann on kaunis musta tamma. Se kilpaili upeilla prosenteilla laukkauransa risuilla, voittoprosentti 50% ja sijoitusprosentti 91,67%. Valitettavasti tammasta jäi vain kaksi varsaa, jotka kumpikin on kisanneet hyvällä menestyksellä risuilla. Lisäksi se on käynyt pari kertaa näyttelyissä, muttei saavuttanut suurempaa menestystä.

ei. Became the Raw Terror oli vuoden kilpaileva laukkaponi 1. rymässä ja vuoden poni 2009. Upealla ponilla on useita varsoja, jotka ovat jatkaneet isänsä upeaa uraa. Upealla luonteella ja persoonalla varustettu poni on ollut suosittu aikanaan ja lähes kaikki 2009-2010 laukkaponeja harrastaneet muistavat tämän orin.

eii. Over Ripe Billy oli komea musta ori, joka kilpaili laukkojen lisäksi esteradoilla. Poni oli melkoinen pelleilijä ja hieman vaativa hoidettava. Laukoissa g2 tasolla kilpaillut ja näyttelyissä muutamia sertejä kerännyt ori kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Poni ruunattiin muutaman varsan jälkeen, sillä se muuttui vanhemmiten vaikeammaksi käsitellä. Over Ripe Billy polveutuu pitkältä perusponeista, ratsastuskoulujen tammoista ja vastaavista.

eie. The Island's Rascal oli 95cm korkea ruunikko tamma, joka eli lyhyen, mutta aktiivisen elämän. Tamma aloitti laukkaradoilla jo ennen nelivuotis syntymäpäiviään. Se voitti kaksi varsanäyttelyä ja ehti käydä pari kertaa esteradoilla. Tamma ehti grade III tasolle ja loukkasi jalkansa laitumella. Tamma sai kolme varsaa ennen kuin loukkasi jalkansa uudelleen ja erittäin energinen tamma ei olisi selvinnyt viikkojen karsinalevosta vaan yritti jo toisena päivänä hypätä karsinastaan ulos jääden jumiin. Se jouduttiin lopettamaan välittömästi lihasten repeytymisen vuoksi.

ee. Cat Baineann on melko vaatimaton tamma niin luonteeltaan ja ulkonäöltään vaatimaton tamma. Sen kilpailu-ura oli kohtuullinen, ei mikään paras, mutta sijoitusprosentti kuitenkin 90%. Kuitenkin sen upea suku ja riittävä kilpailumenestys takasivat, että sillä on kertynyt seitsemän varsaa, joista suurin osa on menestynyt kohtuullisesti, vaikka mitään supertähteä ei niistä kenestäkään tullut.

eei. Mr. Rogers oli upealuontoinen ja hieno ori, joka oli erittäin suosittu jalostuksessa aikanaan Ruotsissa. Ori kilpaili estekilpailuissa 40-50 cm luokissa jonkin verran ja pääosin teki uransa laukkaradoilla grade I luokissa. Se starttasi useassa suurkilpailussa, muttei juuri pärjännyt niissä. Poni kehittyi hitaasti ja alkoi pärjätä näyttelyissä vasta vanhemmalla iällä. Ori valmistui muotovalioksi juuri täytettyään 15. Mr. Rogersin suku on pääosin näyttelylinjaisia ja/tai valjakossa pyörineitä poneja ja sen suku on ollut melko suosittu Englannissa. Orilla on jälkeläisiä useammassa Euroopan maassa ja niitä on ainakin toistasataa. Pakasteita oli vielä vähän aikaa sitten saatavilla.

eee. Iron Hand oli kaunis ja hyvätapainen tamma, joka toimi monitoimiponina Iso-Britanniassa rikkaan perheen lapsilla. Tamma pyörähti pari kertaa näyttelyissä ja satunnaisesti koulu- ja valjakkokisoissa, mutta se myytiin myöhemmin vanhalla iällä Ruotsiin siittolaan, kun perheen lapset kasvoivat siitä yli. Siellä se ehti saada kaksi varsaa ennen kuolemaansa.

Ikääntyminen ja jälkeläiset

1 vuotta - 26.12.2011
2 vuotta - 19.03.2012
3 vuotta - 11.06.2012
4 vuotta - 03.09.2012
5 vuotta - 26.11.2012
6 vuotta - 18.02.2013
7 vuotta - 13.05.2013
8 vuotta - 05.08.2013
9 vuotta - 28.10.2013
10 vuotta - 01.06.2016
11 vuotta - 01.010.2016

s. 10.11.2016 o. Yentel Jungle Bird (e. Kevolehdon Frida)
s. 11.09.2016 o. Death Note HV (e. Banshee HV)

Kilpailutulokset

Sileät laukat

10v kausi (2: 1-0-1-0)
31.07.2016 PLJ, 3/6, grade I 5F sileä (20 000ve) Marathon Trial
29.07.2016 PLJ, 1/6, grade I 5F sileä (50 000ve) Classic Trial

9v kausi (3: 1-0-2-0)
13.04.2014 PLJ, 3/4, grade I 4,5F sileä (16 000ve) Hiekkamyrsky finaali
07.04.2014 PLJ, 1/3, grade I 4,5F sileä (15 000ve) Hiekkamyrsky karsinta
04.04.2014 PLJ, 3/3, grade I 4,5F sileä (6 000ve) Hiekkamyrsky karsinta

6v kausi (1: 1-0-0-0)
19.03.2013 PLJ, 1/3, grade II 4F sileä (8 000ve)

5v kausi (6: 3-0-1-2)
14.01.2013 PLJ, 3/3, grade II 4F sileä (3 200ve)
01.01.2013 PLJ, 4/7, grade II 4F sileä (1 600ve)
26.12.2012 PLJ, 1/5, grade III 3F sileä (5 000ve)
15.12.2012 PLJ, 1/3, allowance 2,5F sileä (4 000ve)
12.12.2012 PLJ, 1/6, maiden 2F sileä (2 000ve)
09.12.2012 PLJ, 4/5, maiden 2F sileä (200ve)

4v kausi (2: 0-0-1-0)
19.11.2012 PLJ, 3/7, maiden 2F sileä (800ve)
13.11.2012 PLJ, 5/9, maiden 2F sileä

Risuestelaukat

4v kausi (5: 0-2-1-0)
11.11.2012 PLJ, 2/5, maiden 3F risut (600ve)
05.11.2012 PLJ, 5/6, maiden 3F risut
24.10.2012 PLJ, 5/6, maiden 2F risut
06.10.2012 PLJ, 2/8, maiden 3F risut (1 200ve)
28.09.2012 PLJ, 3/3, maiden 2F risut (800ve)

Match show't ja näyttelyt

13.08.2017 VSN, SW3
11.08.2017 VSN, 02/12, RCH
15.05.2017 VSN, 02/10, RCH
05.05.2017 VSN, SW1
24.12.2016 VSN, 02/12, RCH
12.12.2016 VSN, SW2

09.04.2015 NJ, BIS1, MVA-SERT
17.02.2015 NJ, BIS2, MVA-SERT
28.05.2014 NJ, 01/13, irtoSERT
04.05.2014 NJ, 02/15, irtoSERT

30.01.2015 MSY, PUN1
25.04.2014 MSY, SIN1, BIS6
18.04.2014 MSY, SIN

Valjakko (55 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)
24.07.2016 VVJ, 01/33, noviisi yhd. yksilö
27.07.2016 VVJ, 05/30, noviisi yhd. yksilö
26.07.2016 VVJ, 01/30, noviisi yhd. yksilö
25.07.2016 VVJ, 01/30, noviisi yhd. yksilö
21.07.2016 VVJ, 02/30, noviisi yhd. yksilö
17.07.2016 VVJ, 02/30, noviisi yhd. yksilö
15.07.2016 VVJ, 01/30, noviisi yhd. yksilö
30.04.2015 VVJ, 02/30, noviisi yhd. yksilö
24.02.2015 VVJ, 03/44, noviisi yhd yksilö
23.04.2015 VVJ, 02/40, noviisi yhd. yksilö
16.04.2015 VVJ, 02/38, noviisi yhd. yksilö
08.04.2015 VVJ, 01/30, noviisi yhd. pareille
04.04.2015 VVJ, 03/30, noviisi yhd. pareille
25.02.2015 VVJ, 01/14, noviisi yhd. pareille
22.02.2015 VVJ, 03/34, noviisi yhd yksilö
20.02.2015 VVJ, 02/34, noviisi yhd yksilö
18.02.2015 VVJ, 01/30, noviisi yhd. yksilö
17.02.2015 VVJ, 06/40, noviisi yhd. yksilö
16.02.2015 VVJ, 01/30, noviisi yhd. yksilö
15.02.2015 VVJ, 03/38, noviisi yhd yksilö
09.02.2015 VVJ, 03/40, noviisi yhd. yksilö
09.02.2015 VVJ, 05/30, noviisi yhd. yksilö
08.02.2015 VVJ, 03/09, noviisi yhd. yksilö
05.02.2015 VVJ, 03/26, noviisi yhd. pareille
04.02.2015 VVJ, 01/28, noviisi yhd. yksilö
01.02.2015 VVJ, 04/26, noviisi yhd. pareille
27.01.2015 VVJ, 01/26, noviisi yhd. pareille
14.09.2014 VVJ, 05/31, noviisi yhd. pareille
27.08.2014 VVJ, 01/27, noviisi yhd. yksilö
22.08.2014 VVJ, 01/05, noviisi yhd. pareille
20.08.2014 VVJ, 02/05, noviisi yhd. pareille
25.07.2014 VVJ, 02/26, noviisi yhd. pareille
24.07.2014 VVJ, 02/26, noviisi yhd. pareille
23.07.2014 VVJ, 04/26, noviisi yhd. pareille
16.07.2014 VVJ, 02/04, noviisi yhd. yksilö alue
15.07.2014 VVJ, 04/20, noviisi koulu yksilö
15.07.2014 VVJ, 01/03, noviisi yhd. yksilö alue
14.07.2014 VVJ, 01/03, noviisi yhd. yksilö alue
04.07.2014 VVJ, 04/26, noviisi yhd. yksilö
02.07.2014 VVJ, 04/30, noviisi yhd. pareille
30.06.2014 VVJ, 13/28, noviisi yhd. pareille, VVJ-Cup tarina
29.06.2014 VVJ, 01/20, noviisi yhd. pareille
27.06.2014 VVJ, 04/26, noviisi yhd. pareille
26.06.2014 VVJ, 03/24, noviisi yhd. pareille
25.06.2014 VVJ, 03/26, noviisi yhd. pareille
24.06.2014 VVJ, 03/26, noviisi yhd. pareille
23.06.2014 VVJ, 01/13, noviisi tark. yksilö alue
20.06.2014 VVJ, 01/24, noviisi yhd. pareille
19.06.2014 VVJ, 01/24, noviisi yhd. pareille
19.06.2014 VVJ, 02/19, noviisi yhd. pareille
17.06.2014 VVJ, 03/24, noviisi yhd. pareille
17.06.2014 VVJ, 01/19, noviisi yhd. pareille
14.06.2014 VVJ, 03/19, noviisi yhd. pareille
10.06.2014 VVJ, 01/03, noviisi tark. yksilö seura

Este (64 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

28.02.2017 ERJ, 06/60, 40 cm, ERJ-Cup
15.09.2016 ERJ, 03/11, 50 cm, SHLA-Cup
31.08.2016 ERJ, 02/27, 40 cm, ERJ-Cup
06.03.2016 ERH, 01/01, 50 cm
06.03.2016 ERH, 01/01, 40 cm
05.03.2016 ERH, 01/01, 40 cm
18.04.2015 ERJ, 04/23, 40 cm
18.04.2015 ERJ, 03/29, 50 cm
17.04.2015 ERJ, 03/23, 50 cm
16.04.2015 ERJ, 05/23, 50 cm
15.04.2015 ERJ, 05/29, 50 cm
05.03.2015 ERJ, 05/33, 40 cm
04.03.2015 ERJ, 01/33, 40 cm
02.03.2015 ERJ, 01/33, 40 cm
28.02.2015 ERJ, 01/99, 50 cm, ERJ-Cup
27.02.2015 ERJ, 05/33, 40 cm
07.02.2015 ERJ, 04/30, 50 cm
03.02.2015 ERJ, 05/30, 40 cm
31.01.2015 ERJ, 03/50, 40 cm ERJ-Cup
29.01.2015 ERJ, 02/30, 50 cm
24.01.2015 ERJ, 03/20, 50 cm
14.09.2014 ERJ, 01/06, 50 cm
13.09.2014 ERJ, 02/06, 50 cm
13.09.2014 ERJ, 01/05, 40 cm
10.09.2014 ERJ, 02/05, 40 cm
09.09.2014 ERJ, 01/06, 50 cm
08.09.2014 ERJ, 02/06, 50 cm
07.09.2014 ERJ, 01/09, 40 cm
31.08.2014 ERJ, 07/104, 50 cm, ERJ-Cup
24.08.2014 ERJ, 02/04, 50 cm
24.08.2014 ERJ, 01/02, 40 cm
22.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
22.08.2014 ERJ, 01/02, 40 cm
19.08.2014 ERJ, 01/02, 40 cm
18.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
17.08.2014 ERJ, 01/02, 40 cm
16.08.2014 ERJ, 01/02, 40 cm
10.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
09.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
07.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
07.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
06.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
05.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
04.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
03.08.2014 ERJ, 01/03, 50 cm
12.07.2014 ERJ, 02/30, 50 cm
30.06.2014 ERJ, 02/05, 50 cm
30.06.2014 ERJ, 02/05, 40 cm
30.06.2014 ERJ, 06/64, 40 cm, ERJ-Cup
29.06.2014 ERJ, 01/05, 50 cm
28.06.2014 ERJ, 02/06, 50 cm
27.06.2014 ERJ, 05/05, 50 cm tarina
27.06.2014 ERJ, 03/05, 40 cm tarina
26.06.2014 ERJ, 02/17, 50 cm
25.06.2014 ERJ, 06/40, 50 cm
23.06.2014 ERJ, 02/40, 50 cm
22.06.2014 ERJ, 01/03, 40 cm
20.06.2014 ERJ, 01/03, 40 cm
20.06.2014 ERJ, 02/05, 50 cm
11.06.2014 ERJ, 01/06, 40 cm
09.06.2014 ERJ, 03/10, 50 cm
06.06.2014 ERJ, 04/04, 50 cm tarina
03.06.2014 ERJ, 04/25, 50 cm
01.06.2014 ERJ, 06/50, 50 cm
19.05.2014 ERJ, 03/10, 40 cm
13.05.2014 ERJ, 01/13, 40 cm seura
19.04.2014 ERJ, 02/05, 50 cm

Koulu (57 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

31.01.2018 KRJ, 01/136, HeD, KRJ-Cup
30.11.2016 KRJ, 03/69, HeD, KRJ-Cup
30.10.2016 KRJ, 01/13, HeC, tarina
15.09.2016 ERJ, 01/17, HeC, SHLA-Cup
15.09.2016 ERJ, 02/14, HeD, SHLA-Cup
30.04.2015 KRJ, 08/88, HeD, KRJ-Cup
28.02.2015 KRJ, 05/81, HeD, KRJ-Cup
30.06.2014 KRJ, 08/276, HeC, KRJ-Cup
22.06.2014 KRJ, 01/03, HeC tarina
22.06.2014 KRJ, 02/03, HeD tarina
01.06.2014 KRJ, 05/50, HeC
28.06.2014 KRJ, 02/40, HeC
27.06.2014 KRJ, 04/40, HeC
26.06.2014 KRJ, 05/40, HeC
24.06.2014 KRJ, 01/40, HeC
24.06.2014 KRJ, 02/40, HeC
23.06.2014 KRJ, 02/40, HeC
23.06.2014 KRJ, 03/40, HeC
23.06.2014 KRJ, 02/30, HeC
22.06.2014 KRJ, 01/30, HeC
14.06.2014 KRJ, 04/50, HeC
14.06.2014 KRJ, 04/30, HeC
12.06.2014 KRJ, 06/40, HeC
11.06.2014 KRJ, 02/30, HeC
08.06.2014 KRJ, 03/30, HeC
08.06.2014 KRJ, 01/40, HeC
07.06.2014 KRJ, 01/04, HeC tarina
07.06.2014 KRJ, 01/03, HeD tarina
07.06.2014 KRJ, 05/30, HeC
04.06.2014 KRJ, 01/40, HeC
04.06.2014 KRJ, 04/40, HeC
03.06.2014 KRJ, 05/40, HeC
03.06.2014 KRJ, 06/40, HeC
02.06.2014 KRJ, 05/40, HeC
31.05.2014 KRJ, 05/40, HeC
29.05.2014 KRJ, 05/30, HeC
29.05.2014 KRJ, 01/40, HeC
29.05.2014 KRJ, 05/40, HeC
28.05.2014 KRJ, 06/40, HeC
27.05.2014 KRJ, 03/40, HeC
27.05.2014 KRJ, 02/05, HeD
27.05.2014 KRJ, 04/40, HeC
26.05.2014 KRJ, 02/40, HeC
26.05.2014 KRJ, 01/05, HeC
25.05.2014 KRJ, 04/40, HeC
25.05.2014 KRJ, 04/40, HeC
25.05.2014 KRJ, 04/04, HeC tarina
24.05.2014 KRJ, 02/40, HeC
14.05.2014 KRJ, 02/12, HeC alue
11.05.2014 KRJ, 05/08, HeC tarina
09.05.2014 KRJ, 03/13, HeC seura
07.05.2014 KRJ, 04/40, HeC
07.05.2014 KRJ, 06/37, HeC
06.05.2014 KRJ, 03/40, HeC
05.05.2014 KRJ, 05/37, HeC
05.05.2014 KRJ, 02/34, HeC
04.05.2014 KRJ, 05/37, HeC
26.04.2014 KRJ, 01/03, HeD
25.04.2014 KRJ, 01/03, HeD

Valmennukset ja päiväkirja

Valjakkovalmennus 01.02.2017 valmentajana Jannica
Linnun kanssa seuraavana päivänä jatkettiin valjakkoajon parissa valmentautumista. Pitkien ohjien myötä alkukäynneissä aloimme vähitellen työskentelyn ja valjakko sai siirtyä raville. Alkuun otettiin taas ympyröitä ja voltteja, Lintu toimi tänään paljon paremmin ja ravasi ajoittain oikein kivassa muodossakin. Vaihdettuaan täyskaarrolla suuntaa jatkettiin toiseen suuntaan samankaltaisia tehtäviä. Sitten otettiin hetki pujottelutehtäviä keilojen kanssa, ne tuottivat vähän ongelmia, mutta vähitellen tarkkuus alkoi parantumaan. Sen jälkeen he saivat siirtyä tekemään ravissa ympyröitä jälleen ja nostaa sitten ympyrällä aina puoleksi kierrokseksi laukan. Eilisen teemalla siirtymisiä hetken tehtyään he saivat laukata muutamia kierroksia koko maneesia molempiin suuntiin. Lopuksi otettiin ravissa pujottelua ja verryttelyjä ennen kuin Tierra sai antaa Linnulle pitkät ohjat ja kävellä loppukäynnit.

Valjakkovalmennus 31.01.2017 valmentajana Jannica
Aloittelimme valmennuksen vapaalla käynnillä, jonka aikana kertasimme Tierran kanssa kuulumisia ja pohdimme tälle kerralle harjoiteltavia asioita, vaikka tietenkin alustavan suunnitelman jo olinkin mielessäni tehnyt edellisenä iltana. Lintu tuntui tänään reippaalta, tai niin kai se aina oli ajaessa. Ainakin näin voisin kuvitella, koska ratsunakin ori oli energinen. Käveltyään kymmenisen minuuttia valjakko sai ottaa ohjat tuntumalle ja siirtyä pikkuhiljaa raviin. He saivat ensin tulla keskiympyrälle hakemaan vähän tuntumaa työskentelyyn valjakkokärryjen kanssa pitkästä aikaa ja sen jälkeen jatkettiin koko maneesia tehden ympyröitä sinne tänne. Aluksi ympyrät olivat enemmänkin soikeita ja Tierra sai kiinnittää enemmän huomiota niiden muotoon. Sen jälkeen jatkoimme tekemällä kulmiin voltit, vähän suuremmat kuin ratsain, tietenkin. Sen jälkeen vaihdettiin suuntaa, kun poni alkoi tuntua hyvältä. He saivat kävellä, kun harjoitukset oli toiseenkin kierrokseen tehty. Sitten otimme loppuun vielä laukkatehtävää lähinnä laukannostoin ja siirtymisin laukasta raville. Lopuksi valjakko sai ravailla loppuravit ja sitten kävellä itsenäisesti käynnit suunnatessani siinä kohtaa seuraavaan paikkaan.

Valjakkovalmennus 20.12.2016 valmentajana pierre
Saavuin pitämään shetlanninponiori Lintua valjakkoajon parissa. Neljän päivän aikana tulisin valmentamaan tätä ponia yhteensä neljä kertaa, joskin kärryjen sijaan poni saisi välillä selkäänsä satulan ja eteensä esteet. Aloittelimme ensimmäisen valjakkovalmennuksen tehokkailla alkuverryttelyillä, joihin kuului oleellisena osana askellajin nopeat muutokset, joilla haettiin ponilta kuuliaisuutta ja vaadittiin siltä hereillä oloa. Alkuosuuden jälkeen aloittelimme itse tehtävä, joka oli lyhykäisyydessään erikokoisten ympyröiden teko. Tarkoituksena oli saada Lintu asettumaan hyvin kierroksiin ja liikkumaan sulavasti eri käynnissä sekä ravissa. Isoilla ympyröillä haastetta ei ollut juuri nimeksikään etenkään käynnissä, joten ne oli helposti suoritettu. Pienemmillä reiteillä taivuttamista vaadittiin enemmän ja etenkin vasen kierros tuotti orille päänvaivaa sen ajautuessa jatkuvasti ulos määrätyltä uralta. Käskin koota ponin paremmin ja kävin lisäksi avustamassa valjakkoa kulkemalla tehtävän ajan orin ulkopuolella estäen sen poistumisen ympyrältä. Lopulta pienetkin ympyrät sujuivat hyvin sekä käynnissä että ravissa ja vieläpä molempiin suuntiin.

Estevalmennus 18.12.2016 valmentajana pierre
Toisena valmennuspäivänä kärryt jätettiin tallin viereen ja siirryttiin esteratsastuksen pariin. Lintu köpötteli ratsastaja selässään uraa pitkin painaen kuolaimelle ja yrittäen lähteä lisäämään vauhtia. Ratsastajan pidättäessä ponia viskeli se päätään ja osoitti tyytymättömyytensä. Nähtyään kantamani puomit ori innostui entistä enemmän ja ensimmäisille puomeille se tulikin erittäin vauhdikkaasti eikä malttanut astella niiden yli vaan päätti yllättää ratsastajansa kunnon loikalla. Pyysin ratsastajaa tekemään aina pienen voltin ennen puomeille tuloa, jotta ori rauhoittuisi ennen tehtävää. Kikka toimikin niin kauan, kunnes siirryimme kavalettien pariin. Valmennus näytti kuluvan pitkälti ponin pidättelyyn, joten käskin ratsastajan ottaa sen kanssa muutamia laukkakierroksia molempiin suuntaan ja tulla sitten vasta kavalettisarjalle. Laukan aikana ratsastaja sai pidettyä poninsa tasaisessa tempossa ja kavaleteille ratsukko tuli varsin maltillisesti ja lähestymiset hoidettiin hyvin loppuun asti. Linnun laukkataustan huomasi, sillä sen hypyt eivät olleet kaikista tarkimpia, mutta toistomäärien kasvaessa ja orin keskittyessä enemmän ja enemmän myös laatu parani.

Valjakkovalmennus 16.12.2016 valmentajana pierre
Kolmas valmennuspäivä sarasti ja tänään valmennus pidettäisiin jo ennen puoltapäivää. Lajina toimi taas valjakkoajo ja tänään harjoittelisimme tarkkuusajoa kartioiden avulla. Lintu-orin verryttelyt olivat jo hyvässä vauhdissa saapuessani paikan päälle, joten pystyimme aloittamaan lähes heti itse tehtävillä. Ensimmäisenä oli paperilla yksinkertaisen kuuloinen pysähdystehtävä, jossa valjakon tulisi ajaa neljästä kartiosta muodostetun neliön sisään, pysähtyä paikoilleen pariksi sekunniksi ja jatkaa matkaa. Neliö oli vain hieman valjakon pituutta isompi, joten ensimmäisellä ja toisellakin kerralla ponin pää ja etujalat jäivät kuvion ulkopuolelle, sillä pysähdys ei tapahtunut riittävän rivakasti. Käskin ohjastajaa ennakoimaan ja koska Lintukin alkoi jo hoksata tehtävän luonteen, osasi se valmistautua tulevaan pysähdykseen. Kuin kiusallaan käskin ohjastajan ajaa viimeisellä kerralla neliön lävitse ilman pysähdystä ja vaikka aluksi näyttikin, että poni pysähtyisi niille sijoilleen sai ohjastaja sen jatkamaan ravia. Loppuun teimme vielä pujotteluharjoituksia kartioiden ympäri, mikä sujui hyvin sekä käynnissä että ravissa.

Estevalmennus 14.12.2016 valmentajana pierre
Viimeinen valmennuspäivä ja oli toisen estevalmennuksen vuoro, kun neljäs päivä valkeni. Tällä kertaa ratsukko kävi lämmittelemässä omatoimisesti maastossa sillä aikaa kun kasasin pieniä esteitä. Ratsukon palattua käskin heidän tulla heti muutamat maapuomit ja kavaletit, joilla Lintu työskenteli hyvin, eikä minulla ollut juurikaan moitteen sijaa entiselle laukkaponille tai sen ratsastajalle. Seuraavaksi siirryimme treenaamaan sarjaestettä, joka koostui kahdesta peräkkäisestä ristikosta sekä niiden perässä olevasta pystyesteestä. Ristikoille ori tuli tarkasti keskelle, mutta pystyesteellä hyppylinja ei säilynyt koskaan keskellä, vaan jalustimet ja ratsastajan jalat lähes kolisivat tolppiin ponin lähtiessä kääntymään jo ennen hyppyä. Käskin ratsastajaa pitämään sisäpohkeen jämäkkänä ja löysäämään hieman saman puolen ohjaa ja kohta homma alkoikin jo luistaa. Toiseen suuntaan mentäessä samaa ongelmaa ei ollut, kun viimeisenä esteenä oli ristikko, joka ohjasi orin hypyt keskelle. Loppuun otimme vielä korkeushyppyjä yksittäisillä esteillä ja Lintu loikkasi jopa 65 senttisen esteen ylitse varsin tyylikkäästi!

Estevalmennus 12.12.2016 valmentaja pierre
Viimeinen valmennuspäivä ja oli toisen estevalmennuksen vuoro, kun neljäs päivä valkeni. Tällä kertaa ratsukko kävi lämmittelemässä omatoimisesti maastossa sillä aikaa kun kasasin pieniä esteitä. Ratsukon palattua käskin heidän tulla heti muutamat maapuomit ja kavaletit, joilla Lintu työskenteli hyvin, eikä minulla ollut juurikaan moitteen sijaa entiselle laukkaponille tai sen ratsastajalle. Seuraavaksi siirryimme treenaamaan sarjaestettä, joka koostui kahdesta peräkkäisestä ristikosta sekä niiden perässä olevasta pystyesteestä. Ristikoille ori tuli tarkasti keskelle, mutta pystyesteellä hyppylinja ei säilynyt koskaan keskellä, vaan jalustimet ja ratsastajan jalat lähes kolisivat tolppiin ponin lähtiessä kääntymään jo ennen hyppyä. Käskin ratsastajaa pitämään sisäpohkeen jämäkkänä ja löysäämään hieman saman puolen ohjaa ja kohta homma alkoikin jo luistaa. Toiseen suuntaan mentäessä samaa ongelmaa ei ollut, kun viimeisenä esteenä oli ristikko, joka ohjasi orin hypyt keskelle. Loppuun otimme vielä korkeushyppyjä yksittäisillä esteillä ja Lintu loikkasi jopa 65 senttisen esteen ylitse varsin tyylikkäästi!

Valjakkovalmennus 11.12.2016 valmentaja pierre
Kolmas valmennuspäivä sarasti ja tänään valmennus pidettäisiin jo ennen puoltapäivää. Lajina toimi taas valjakkoajo ja tänään harjoittelisimme tarkkuusajoa kartioiden avulla. Lintu-orin verryttelyt olivat jo hyvässä vauhdissa saapuessani paikan päälle, joten pystyimme aloittamaan lähes heti itse tehtävillä. Ensimmäisenä oli paperilla yksinkertaisen kuuloinen pysähdystehtävä, jossa valjakon tulisi ajaa neljästä kartiosta muodostetun neliön sisään, pysähtyä paikoilleen pariksi sekunniksi ja jatkaa matkaa. Neliö oli vain hieman valjakon pituutta isompi, joten ensimmäisellä ja toisellakin kerralla ponin pää ja etujalat jäivät kuvion ulkopuolelle, sillä pysähdys ei tapahtunut riittävän rivakasti. Käskin ohjastajaa ennakoimaan ja koska Lintukin alkoi jo hoksata tehtävän luonteen, osasi se valmistautua tulevaan pysähdykseen. Kuin kiusallaan käskin ohjastajan ajaa viimeisellä kerralla neliön lävitse ilman pysähdystä ja vaikka aluksi näyttikin, että poni pysähtyisi niille sijoilleen sai ohjastaja sen jatkamaan ravia. Loppuun teimme vielä pujotteluharjoituksia kartioiden ympäri, mikä sujui hyvin sekä käynnissä että ravissa.

Estevalmennus 10.12.2016 valmentaja pierre
Toisena valmennuspäivänä kärryt jätettiin tallin viereen ja siirryttiin esteratsastuksen pariin. Lintu köpötteli ratsastaja selässään uraa pitkin painaen kuolaimelle ja yrittäen lähteä lisäämään vauhtia. Ratsastajan pidättäessä ponia viskeli se päätään ja osoitti tyytymättömyytensä. Nähtyään kantamani puomit ori innostui entistä enemmän ja ensimmäisille puomeille se tulikin erittäin vauhdikkaasti eikä malttanut astella niiden yli vaan päätti yllättää ratsastajansa kunnon loikalla. Pyysin ratsastajaa tekemään aina pienen voltin ennen puomeille tuloa, jotta ori rauhoittuisi ennen tehtävää. Kikka toimikin niin kauan, kunnes siirryimme kavalettien pariin. Valmennus näytti kuluvan pitkälti ponin pidättelyyn, joten käskin ratsastajan ottaa sen kanssa muutamia laukkakierroksia molempiin suuntaan ja tulla sitten vasta kavalettisarjalle. Laukan aikana ratsastaja sai pidettyä poninsa tasaisessa tempossa ja kavaleteille ratsukko tuli varsin maltillisesti ja lähestymiset hoidettiin hyvin loppuun asti. Linnun laukkataustan huomasi, sillä sen hypyt eivät olleet kaikista tarkimpia, mutta toistomäärien kasvaessa ja orin keskittyessä enemmän ja enemmän myös laatu parani.

Valjakkovalmennus 09.12.2016 valmentaja pierre
Saavuin pitämään shetlanninponiori Lintua valjakkoajon parissa. Neljän päivän aikana tulisin valmentamaan tätä ponia yhteensä neljä kertaa, joskin kärryjen sijaan poni saisi välillä selkäänsä satulan ja eteensä esteet. Aloittelimme ensimmäisen valjakkovalmennuksen tehokkailla alkuverryttelyillä, joihin kuului oleellisena osana askellajin nopeat muutokset, joilla haettiin ponilta kuuliaisuutta ja vaadittiin siltä hereillä oloa. Alkuosuuden jälkeen aloittelimme itse tehtävä, joka oli lyhykäisyydessään erikokoisten ympyröiden teko. Tarkoituksena oli saada Lintu asettumaan hyvin kierroksiin ja liikkumaan sulavasti eri käynnissä sekä ravissa. Isoilla ympyröillä haastetta ei ollut juuri nimeksikään etenkään käynnissä, joten ne oli helposti suoritettu. Pienemmillä reiteillä taivuttamista vaadittiin enemmän ja etenkin vasen kierros tuotti orille päänvaivaa sen ajautuessa jatkuvasti ulos määrätyltä uralta. Käskin koota ponin paremmin ja kävin lisäksi avustamassa valjakkoa kulkemalla tehtävän ajan orin ulkopuolella estäen sen poistumisen ympyrältä. Lopulta pienetkin ympyrät sujuivat hyvin sekä käynnissä että ravissa ja vieläpä molempiin suuntiin.

Kouluvalmennus 08.12.2016 valmentaja Miia
Olin tänään pitämässä Tierralle ja hänen ponilleen Linnulle kouluvalmennusta. Ratsukko oli jo ehtinyt verrytellä saapuessani paikalle, joten aloitimme valmennuksen heti jo valmiiksi suunnitellulla tehtävällä. Tehtävänä oli ratsastaa keskihalkaisijaa harjoitusravissa ja keskihalkaisijan keskikohdalle tehtiin pysähdyksen kautta peruutus, jonka jälkeen siirryttiin takaisin raviin. Lintu muutamalla ensimmäisellä kerralla peruutti hieman vinoon, mutta peruutus alkoi onnistumaan nopeasti. Kun tehtävä alkoi sujumaan hyvin, keskihalkaisijalta jätettiin peruutus pois ja keskihalkaisijan keskikohdasta nostettiin aina sen puolen laukka, kumpaan suuntaan oltiin menossa ja pitkän sivun puolessa välissä siirryttiin takaisin raviin. Ensimmäisellä kerralla ratsukko mutkitteli aika pahasti laukannoston jälkeen, mutta seuraavalla kerralla kaksikko tuli huomattavasti paremmin. Tehtävä toistettiin noin 8 kertaa, jonka jälkeen valmennusaika alkoi olla lopussa ja annoin Tierralle palautetta valmennuksesta. Lintu teki ravitehtävässä peruutukset hyvin ja laukkatehtävässä poni suoristui lopussa oikein mallikkaasti. Olin tyytyväinen ratsukon yhteistyöhön tänään ja loppupalautteen jälkeen jätin heidät loppuverryttelemään itsenäisesti.

Kouluvalmennus 04.12.2016 valmentaja Miia
Tänään olin pitämässä valmennusta Tierralle ja hänen suloiselle ponilleen Linnulle. Kaksikko oli ehtinyt kävelemään maneesissa jo jonkin aikaa saapuessani paikalle, joten pyysin Tierraa heti ottamaan ohjat lyhyiksi ja ponin tuntuessa käynnissä hyvältä hän siirsi ponin raviin. Ratsukko alkoi tulemaan kolmikaarista kiemurauraa, jonka toinen kaari ratsastettiin käynnissä. Tehtävää toistettiin molempiin suuntiin jonkin aikaa, kunnes poni asettui joka kaarteessa hyvin. Tierra onnistui tekemään hyvät siirtymiset lähes joka kerta, kun hän siirsi ravista toiselle kaarelle käyntiin. Laukkatehtävä jatkui myös kolmikaarisella kiemurauralla. Tällä kertaa koko kiemuraura ratsastastettiin muuten ravissa, mutta kolmannen kaaren alussa nostettiin laukka ja laukattiin pitkän sivun puoleen väliin asti. Ratsukko tuli tehtävän muutaman kerran molempiin suuntiin. Nostot olivat hyviä, mutta välillä Linnulta meinasi nousta vastalaukka asetuksen jäädessä välillä väärään suuntaan. Olin tyytyväinen Tierran ratsastukseen ja Lintukin liikkui oikein hyvin. Kaksikko jäi vielä loppuverryttelemään itsenäisesti poistuessani maneesista.

KRJ tarinakilpailu 30.10.2016
Tehtävä: Kuvatehtävä. Etsi netistä kuva, joka sopii mahdollisimman hyvin hevosesi nimeen (esim. hevosen nimeltä "Sunshine" suoritus voisi olla kuva auringosta). Arvostelussa huomioidaan osuvuus ja se, että tuomari ymmärtää kuvan ja nimen yhteyden.
Tarina: kuva

Päiväkirjamerkintä 19.10.2016, hoitaja Jannica
Auringonvalo herätti minut aikaisin tunkemalla läpi verhojen. Nousin tympääntyneenä ja menin laittamaan aamukahvia. Sitten muistin mikä päivä tänään oli ja hymy nousi väkisinkin huulille. Tänään pääsisin taas Micramiin ratsastamaan Lintua. Huomasin tallille saapuessani orin tarhassa, joten nappasin sen matkalta mukaani. Heitin reppuni hoitajienhuoneen sohvalle, missään ei näkynyt ristinsielua. Sitten otin varustehuoneesta Linnun tavarat ja vein ne käytävällä odottavan orin luokse. Ilma oli aivan ihana, joten päätin uhrata vähän enemmän aikaa tänään tallilla käymällä orin kanssa kunnon maastoretkellä. Avasin harjapakin, joka näytti todella vanhalta, samaan lopputulokseen tulin harjojen suhteen, ne kai kannattaisi aina välillä pesaista? Ori nautti harjaamisesta ja selvitin vielä jouhia hyvän tovin, koska ne olivat aivan takussa. Pari tyttöä astui tallinovesta, tervehdin heitä, mutta koska he jatkoivat vain matkaansa hoitajien huoneeseen, en viitsinyt pyytää heitä maastokaveriksi, kyllä me yksinkin pärjäisimme..

Saatuani ponin varustettua talutin sen tallipihalle ja nousin selkään. Ori lähti innokkaasti tarpomaan kohti tuttuja maastopolkuja ja jouduin pari kertaa siirtämään sen takaisin käyntiin, koska se olisi heti halunnut ravata. Käännyimme kivikkoiselle polulle metsästä, joten ei auttanut kuin jatkaa kävelemistä. Heti sen päätyttyä aukeni kuitenkin metsäaukio, joka oli sopiva pienelle ravipätkälle. Kevensin reippaassa ravissa aukion yli ja sen jälkeen pyysin takaisin käyntiin. Käänsin orin hiekkapolulle, joka kiersi kokonaisen ympyrän. Lintu kyllä tiesi mitä se merkitsi, eikä malttanut odottaa apuja. Saatuani sen muutaman kerran pysähdyksiin se nosti nätisti viimein laukan ja niin siinä viiletimme mukavaa polkua pitkin eteenpäin. Nousin kevyeen istuntaan varmistettuani ettei orilla ollut aikomus tehdä mitään typerää. Tullessamme takaisin aloituskohtaan alkoi ori olla jo väsyneempi ja valkoinen vaahto nousi kyljille ja lavoille. Annoin sen kävellä koko kotimatkan ja tallille päästyäni ori pääsi suihkun ja loimituksen kautta syömään päiväheiniä.

Päiväkirjamerkintä 18.10.2016, hoitaja Jannica
Lintu oli ulkona tullessani tallille. Niinpä lähdin hakemaan sitä sieltä. Se ei tietenkään olisi halunnut liikutusputken jatkuessa lähteä lenkille, tyypillinen poni. Onneksi olin ennakoinut tilanteen lastaamalla taskut täyteen herkkuja. Porkkanat ja omenat kelpasivat nälkäiselle orille ja se tepasteli kiltisti perässäni talliin. Talutin sen karsinaan hoidettavaksi, koska ori oli todella onnistunut piehtaroimaan tarhan ainoassa märässä kohdassa. Selasin aikani lehtiä ja söin eväät ennen kuin arvelin orin olevan kuivempi. Arvioni osoittautui melkein oikeaksi ja sain kuin sainkin harjattua lähes koko ponista kuivan mudan irti. Ainoastaan lautasiin ja reisiin oli jäänyt vielä märkää mutaa, joka sai odotella lenkin ajan kuivumista kun ei haitannut varustelua. Saatuani satulan ja suitset laitetuksi suuntasimme kentälle, koska ilma oli mitä mainioin! Tehtyäni perusverryttelyt paneuduimme tänään taivutteluun ja pohkeenväistöihin. Lopeteltuamme oli Lintu jälleen aivan hikinen ja saikin hyvän hoitelun.

Päiväkirjamerkintä 17.10.2016, hoitaja Jannica
Edellisen päivän hyvästä estetreenistä innostuneina uskaltauduin Tierran pakeille kysymään olisiko Linnulla saanut osallistua läheisen tallin estevalmennukseen. Tierra suostui ilomielin ja suuntasimme hänen kyydillään naapuriin valmentautumaan tuona iltapäivänä. Odotin jännityksellä miten ori käyttäytyisi valmennuksessa. Alkuverryttelyn aikana se hieman katseli tammoja ja huuteli, mutta onneksi kun aloittelimme laukkaamista ja puomeja se rauhoittui ja keskittyi enemmänkin siihen mitä minulla oli sanottavana.

Aloitimme laukkaverryttelyn isoilla ympyröillä, jonne meidät oli jaettu kolme ratsastajaa kullekin. Micramista valmennukseen osallistui myös kaksi muuta shetlanninponia, joten meidät luonnollisesti laitettiin samalle ympyrälle pikkuponeinemme ja toiset saivat mennä isojen hevosten kanssa porttipäätyyn. Lintu vaikutti olevan hienosti kuulolla ja saimme myös valmentajalta kehuja orin hyvästä laukkatyöskentelystä sekä sileällä että puomitehtävissä. Kavaletteihin siirtyessämme Lintu halusi pukittaa aina puomisarjojen välillä, mutta ehkä tuollainen pikkuinen ilottelu sallittakoot.. Seuraavaksi laukkasimme vielä uralla tehden jokainen aina keskiympyrän laukassa. Sen jälkeen saimme hetkeksi siirtyä ravin kautta kävelemään kymmenisen minuuttia.

Välikäyntien jälkeen meille annettiin tehtävä, jossa aloitettiin tulemalla ravipuomit, sitten nostettiin laukka ja hypättiin lyhyen sivun keskellä oleva ristikko, joka oli korkeudeltaan melko iso verryttelyesteeksi meidän pienille poneille, noin 40-50cm. Lintu karkasi esteelle ihan liian lujaa ja saimme ottaa heti uudelleen toisten huokaillessa jonossa hevosineen. Rauhoitin oria uudelle kierrokselle toisten ohi ja tällä kertaa se ponnisti todella hyvissä kohdin, eikä turhaan kiirehtinyt esteelle. Kaksi kertaa ristikon ylitettyämme molemmista suunnista tehtävään tuli mukaan pieni kavaletti pitkän sivun keskellä, jonka jälkeen tultiinkin uudelleen ravipuomit. Kontrollitehtävä oli meille todella hyvä (ja haastava!) Seuraavaksi tehtävään otettiin mukaan vielä toisella pitkällä sivulla olevat sarjaesteet kolmen askeleen laukalla. Lintu kiihdytti sarjalle melkoisesti, mutta sain sen kuitenkin ihan otolliseen ponnistuskohtaan vauhdista huolimatta ja sarja meni hyvin.

Niinkin hyvin, että valmentaja oli oitis nostamassa jälkimmäistä estettä 60 senttimetriin. Katsoin kysyvästi katsomossa seisovaa Tierraa, joka nyökkäsi hymyillen. Orillahan ei oltu hypätty kuin 50-senttisiä esteitä aiemmin. Hypyt menivät kuitenkin todella hyvin, eikä Lintu epäröinyt lainkaan, pikemminkin vauhti vain lisääntyi! Lopuksi otimme pidemmällä ohjalla kevyttä ravia vielä hevosten saadessa venyttää kaulaa. Sen jälkeen kävelimme vielä molempiin suuntiin tovin. Tallille päästyäni lainasin tallin pesukarsinaa ja suihkuttelin sekä loimitin siellä ihan märän ponin ja talutin sen sitten traikkuun suojat laitettuani. Kotimatka sujui normaalisti, Tierra heitti minut matkalla kotiin ja lupasi hoitaa ponin tarhaan.

Päiväkirjamerkintä 16.10.2016, hoitaja Jannica
Vilkaisin Micramiin tullessani, että Lintu oli ulkona omassa tarhassaan. Hain sen sieltä vietyäni reppuni hoitajienhuoneeseen ja aloin sitten harjailemaan oria. Saatuani sen kuntoon menimme tänään maneesiin, koska olin ajatellut hypätä, eikä kentällä ollut enää estekalustoa lähestyvän syksyn vuoksi. Tuuli oli melkoinen, mutten ajatellut sen rohkeaa pikkuoria haittaavan kuitenkaan. Otin varastosta muutamia tolppia ja tuplamäärän puomeja, jotka asettelin noin 50-senttisiksi esteiksi jättäen muutaman kavaletin ja ristikon alkuverryttelyyn. Taluttelin ponia maneesissa hetken aikaa, ennen kuin nousin kyytiin. Sitten aloimme tehdä käynnissä heti voltteja, pysähdyksiä ja ympyröitä.

Sen jälkeen työstin samoja asioita ravissa ja laukassa. Lintu taipui oikein hyvin, oli kiltisti kuulolla, eikä kiinnittänyt kovassa tuulessa rämisevään oveen mitään huomiota, kuten olin ajatellutkin. Muutaman jumppaesteen jälkeen ja hypättyämme ravissa ristikkoa kävelimme noin kymmenisen minuuttia ennen tosi toimiin ryhtymistä. Otin laukkaa pari kierrosta molempiin suuntiin tehden päätyihin ympyrät ja sitten ylitin ristikon pariin otteeseen. Sen jälkeen hyppäsimme pientä neljän esteen rataa pari kertaa molemmista suunnista. Lintu oli oikein kiva, vaikka vähän innostuikin isommille esteille päästyään. Lopuksi otin vielä pitkällä ohjalla kevennellen loppuravit ja kävimme kävelemässä lähimaastossa lyhyen lenkin, koska ilma oli aivan vastustamaton!

Päiväkirjamerkintä 15.10.2016, hoitaja Jannica
Saatuani ponin varustetuksi olin päättänyt lähteä sen kanssa pidemmälle maastolenkille, koska orilla riitti virtaa, eikä viime liikutus ollut tapahtunut ihan hetki sitten. Noustuani selkään lyhensin jalustimia ja suuntasimme tutulle hiekkatielle. Hiljainen tallitie sopi kuin nakutettu alkukäyntien kävelyyn pitkin ohjin, ei ainakaan liikenteestä ollut pelkoa. Lintu oli vähän häslä ja hermostunut, viime käynnistä maastossa oli tainnut vierähtää tovi, josko ori oli edes yksinään siellä käynyt. Olemalla itse rauhallinen sain sen kuitenkin rentoutumaan kääntäessäni metsäpolulle. Lintu olisi tietenkin heti halunnut laukata, mutta pidin pääni ja menimme reipasta ravia polun pätkän. Vartin kuluttua saavuimme uudelle hiekkatielle, jota Lintu vähän kummasteli, koska se oli saanut uuden punaisen hiekan. Vastaan tuli muutama koiranulkoiluttaja ja Linnun olisi tehnyt mieli paeta paikalta. Sain sen kuitenkin onneksi pidettyä hallinnassa ja käänsin koirien jälkeen pienelle pellolle ponin. Siinä näkyi selviä kavionjälkiä, joten päättelin, että siellä saisi ratsastaa.

Hyppäsimme pellolle minimaalisen ojan yli, josta Lintu yllätyksekseni selviytyi ongelmitta, oli se siis ainakin kaverien kanssa tästä mennyt joskus. Ravailin ensiksi ympyrällä reipasta ravia, jotta näin miten Lintu reagoi isoon pinta-alaan. Se oli kuitenkin suhteellisen rauhallinen, joten päätin nostaa kokeeksi laukan ympyrällä. Ori pukitti ainakin kolme kertaa peräjälkeen, mutta päätti sitten kuitenkin pysytellä allani. Laukattuamme noin nelisen kierrosta isolla ympyrällä vaihdoin vielä suuntaa. Tällä kertaa Linnulla olikin mielenkiintoinen kikka takataskussa, ori ponkaisi nimittäin laukkaan kaikki neljä jalkaa ilmassa sen mitä pienistä kavioistaan pääsi.

Siirsin orin pienemmälle ympyrälle niin kauan että se hiljensi raviin ja jäi hermostuneena nykimään ohjista ja heittelemään päätään. Ravailimme pellolta kotiinpäin rauhalliseen tahtiin, toki orin piti muutama jännittävä varjokohta loikata sivuun, mutta muuten reissu meni oikein hyvin pellolla oloon verrattuna. Siirryimme käyntiin, kun matkaa oli jäljellä kymmenen minuutin verran. Annoin tallitielle päästyäni pidempää ohjaa ja kävelimme pihaan. Sitten tulin ratsailta, löysäsin vyötä ja nostin jalustimet ylös. Taputin ponia kaulalle ja siirryin selostamaan tallin puolelle retkeni jännittäviä yksityiskohtia tallityttöjen ruodittavaksi, jotka seisoivat ovella leveänä rintamana.

Valjakkovalmennus 08.11.2016 valmentaja reibili
Olin saapunut taas Micramiin Tierran luo valmentamaan häntä ja shetlanninponiori Lintua. Odottelin hetkisen kentällä, jonne ratsukkokin aika pian saapui. Annoin luvan alkaa tehdä jo alkuverryttelyjä, silmäilin ponia ja sen liikkumista sen aikaa. Linnulla oli todella paljon virtaa heti näin alkuun, joten ehdotin Tierralle, että jos hän tekisi muutaman kerran siirtymisiä käynnistä raviin ja ravista käyntiin niin, että ori olisi ehkä paremmin kuulolla kun joutuisi heti töihin. Pikkuhiljaa meno alkoikin rahoittua ja ori oli hienosti kuulolla. Tämän päivän tehtävät olivat melko helppoja, joista uskoin kokeneen kisaponin selviävän leikiten. Pyysin ensin ottamaan koko rata leikkaa käynnissä, ja pidentämään sitten askelta kun tulette pitkälle sivulle. Ratsukko teki työtä käskettyä, jouduin huomauttamaan ainoastaan siitä, että pohkeet voisivat olla vielä lähempänä hevosta, Tierra osasi hyvin aktivoida oria joka askeleella ja Lintu oli sopivan eteenpäinpyrkivä koko ajan. Seuraavaksi teetin parit pääty-ympyrät harjoituslaukassa, jossa ratsukolla ei myöskään ollut ongelmia. Tierralla oli koko ajan hyvä ulko-ohjan tuki ja Lintu asettui ympyrälle nätisti. Tämän jälkeen kehotin ratsukkoa pysähtymään keskelle pitkää sivua, ja ottamaan siitä 4 peruutusaskelta. Lintu otti yhden askeleen liikaa, joten pyysin ottamaan tehtävän uudelleen toisen pitkän sivun puolivälissä, ja keskittymään nyt siihen, että niitä askelia tulee tosiaan se 4. Tällä kertaa ratsukko suoriutui tehtävästä oikein hienosti, ori oli kuuliainen ja tosi ryhdikkään näköinen koko ajan, askeliakin saitten tällä kertaa sen 4 kappaletta.

Valjakkovalmennus 20.10.2016 valmentaja reibili
Saavuin taas Micramiin, jossa edellisen kerran tapaan valmennettavanani oli shetlanninponiori Lintu. Tällä kertaa valmennuksen aiheena oli valjakkovalmennus, kentälle saapuessani Tierra ja Lintu siellä jo odottelivatkin suorittaen alkuverryttelyjä itsenäisesti, mikä sopi minulle, sillä nyt päästäisiin heti tositoimiin. Valjakkoajossakin tämä parivaljakko oli jo niin kokenut kisakentillä, että keskityttäisiin tänään lähinnä hiomaan jo olemassa olevia taitoja, liikkeellelähtöä huomaamattomin avuin ja vähän peruuttelua suoralla uralla. Aloitettiin helpommalla tehtävällä, eli liikkeelle lähdöllä. Ponin tuli seistä alkutilanteessa ryhdikkäästi niin, että paino on tasaisesti jakautunut kaikille jaloille, tähän ei kylläkään tarvinnut puuttua lainkaan sillä parivaljakko tasan tiesi, kuinka asiat tehdään oikein. Annoin luvan lähteä liikkeelle, ja valjakko teki työtä käskettyä. Tehtävä suoritettiin käynnissä, jossa säilyi koko ajan hyvä tahti ja poni oli hyvin kuulolla. Pyysin suorittamaan tehtävän vielä pari kertaa, jonka jälkeen pysähdyksestä sitten muutama askel peruuttaen. Tämän parivaljakon valmentaminen oli todella helppoa ja mielekästä katsottavaa, ori toimi kuin ajatus, ja Tierran avut olivat huomaamattomia. Peruuttaessa vaunut pysyivät hyvin suorassa. Pyysin toistamaan saman vielä kertaalleen, eikä tälläkään kertaa mitään ongelmia ollut. Koko valmennushetki oli niin onnistunut, että olin yhtä hymyä sen jälkeen, kun jätin Tierran ja Linnun suorittamaan loppuverryttelyt itsenäisesti.

Estevalmennus 10.10.2016 valmentaja reibili
Saavuin jo kolmatta kertaa valmentamaan Tierraa ja poniaan Lintua, tällä kertaa esteratsastuksen merkeissä. Odottelin hetkisen ratsukkoa kentälle, jona aikana pystytin sinne muutaman ristikon ja pieniä pystyjä, muodostaen niistä radan, jota tänään hypättäisiin. Ristikoilla korkeutta oli 20cm, ja radan viimeinen pystyeste oli korkeudeltaan 50cm joka oli orin oman koulutustason mukaan mietitty, loput pystyesteet olivat 20-30cm korkuisia. Alkuverryttelyjen jälkeen annoin ratsukolle luvan suunnata kohti rataa. Annoin vapauden Tierralle valita sopivin tie seuraavalle esteelle, ja ratsukko suorittikin koko radan ihan leikitellen, ori nosteli hyvin jalkojaan, ja Tierra sai hyvin säädettyä laukan tempoa esteiden välillä niin että ratsukko pystyi lähestymään estettä hyvässä tasapainossa. Viimeinen 50cm pystyestekin sujui oikein hyvin. Kehotin ratsukkoa ottamaan radan uudelleen, eikä se tälläkään kertaa tuottanut päänvaivaa, vaikka selkeästi ori vähän väsähti ensimmäisen kierroksen jälkeen ja viimeisellä esteellä se kolautti puomiin, muttei tiputtanut. Suoritus oli kaikenkaikkiaan onnistunut, ja koska meidän valmennusaikamme alkoi päättyä, kehotin ratsukkoa suorittamaan alkuverryttelyt itsenäisesti samalla, kun keräsin estekaluston pois kentältä.

Päiväkirjamerkintä 03.10.2016, hoitaja Jannica
Talutin seuraavana yön mustan shetlanninponioriin talliin. Sen karsinanovessa riippui jos minkälaista opastusta ja saavutusta. Luettuani ohjeet pikaisesti läpi aloin harjaamaan oria. Olin jo melko väsynyt aiemmista ratsastuksista tänään, joten päätin viedä Linnun maneesiin riekkumaan ja juoksuttaa sen sitten vielä liinassa lopuksi, jotta sen kanssa tulisi jotakin tehtyäkin. Laitettuani maneesinoven perässämme visusti kiinni päästin orin irti, eikä riemulla tuntunut olevan rajaa! Se spurttaili laukassa pitkin isoa maneesia, pukitteli ja pysähtyi välillä hirnumaan kavereille. Noin vartin verran iloteltuaan otin orin liinan päähän ihan vain riimussa ja annoin sen kävellä hetken. Sitten otimme ravia molempiin suuntiin kymmenisen kierrosta, joiden jälkeen poni sai laukata vielä rauhallisesti liinassa. Lopeteltuani sain pestä koko ponin, niin hikiseksi se oli tullut riehuessaan vapaana. Loimitin orin ja vein sen sitten takaisin ulos. Palasin vielä puhdistamaan käytävän ja vein liinan paikoilleen.

Kouluvalmennus 08.07.2014 valmentaja Suppura
Tänään minulla oli valmennettavani musta shetlanninponiori, Lintu. Näin pienen ponin valmentaminen oli minulle uutta, mutta olin innoissani haasteesta. Katse tiukasti uraa kiertävässä ponissa istahdin kentän aidalle ja aloin valmennuksen. Ennen varsinaista työskentelyä ratsastaja oli verrytellyt ravaamalla temponvaihteluja ja taivuttamalla ponia loivalla kiemurauralla. Lintu oli vastannut etenkin eteenajaviin apuihin innokkaasti ja tehnyt hienoja pätkiä ravissa. Päivän varsinainen tehtävä oli salmiakkikuvio, jossa keskityttiin ponin suoruuteen, sekä huolelliseen kääntämiseen. Aloitimme tehtävän käynnissä, ja Lintu oli alusta asti hyvin kuulolla. Alkuun se jäi suorilla pätkillä hieman sisäänpäin asettuneeksi, mutta ratkaisu löytyi, kun ratsastaja suoristi sisäkyljen, ja muisti pitää ulko-ohjan tuntumalla. Ravissa taas käännöksistä tuli helposti liian hätäisiä, ja suorat pätkät kärsivät tästä, kun poni ajautui ulos kuviolta. Ulkopohje ja seuraavalle tötterölle kohdistettu katse auttoivat pysymään oikealla reitillä, ja tiivis istunta sekä puolipidätteet saivat vauhdin hidastumaan käännöksen kohdalla. Toiseen suuntaan ratsukko kärsi samoista ongelmista, mutta yhden kierroksen jälkeen oikea tahti löytyi. Laukat laukattiin pääty-ympyröillä molempiin suuntiin, ideana laukata ympyrän toinen puolisko reippaasti, toinen hitaasti. Alkuun oli hakemista rauhallisen tahdin löytämisessä, mutta muutamalla pienellä voltilla tahti saatiin rauhoittumaan reippaamman puoliskon jäljiltä. Toiseen suuntaan vaihdettaessa Lintu oli ymmärtänyt tehtävän, ja laukkatehtävä onnistui hienosti. Loppuverryttelyt tehtiin ravaamalla rentoa ravia uraa pitkin, ja taivutellen ponia volteilla, kaarilla, sekä erinäisillä kiemuroilla.

VVJ-cup tarinakilpailu 30.06.2014
Tehtävä: Etsi kappale, jonka lyriikat kuvaavat kisapäiväänne tai yksittäistä suoritustanne. Muutama rivi riittää eli koko kappaleen ei tarvitse sopia tehtävänantoon. Kielenä saa käyttää suomea tai englantia. Liitä osallistumiseesi kappaleen nimi sekä esittäjä. Tuomarointiperusteena ennen kaikkea mielikuvituksellisuus, yllätyksellisyys ja hauskuus. Tehtävä on valjakkokohtainen!
Tarina: The Rasmus - F-f-f-falling
"I don't go to school every monday
I've got my reason to sleep
Don't you tell me how I should be"

ERJ tarinakilpailu 27.06.2014
Luokka 1 Tehtävä: Kuvaile kilpailupäiväänne kahdeksalla sanalla.
Tarina: Vainoharhainen ja säikky pomppuponi toimi loppujen lopuksi pakolla.

Luokka 2 tehtävä: Olet toimittaja, joka on seuraamassa suoritusta kentän laidalla. Mitä hän kirjoittaa sinun ja ratsusi suorituksesta?
Tarina: Jos joku on joskus luullut shetlanninponien olevan jääräpäisiä, tämä poni korjasi hieman ennakkoluuloja. Ori ravasi kentälle kauniisti ja kuunteli ratsastajan ohjeita tarkkaavaisena. Kun ratsukko lähti kohti ensimmäistä estettä, ponin korvat suorastaan ponnahtivat pystyyn, mutta tahti säilyi samana. Vaikka poni oli melko pieni, se hyppäsi melkoisia loikkia ja suoriutui radan läpi helpon näköisesti totellen erittäin tarkkaavaisesti ratsastajan ohjeita. Edes radan varrella hyppivät ja huutelevat lapset eivät häirinneet ponin suoritusta.
¨

KRJ tarinakilpailu 22.06.2014
Luokka 1 Tehtävä: Ratsullasi on hieman huono päivä ja se yrittää jopa näykkäistä kun purat sitä autosta. Kuvaile tarkasti kuinka lämmittelet ratsusi ja miten rata meni. Saitko uljaan kilpurisi viritettyä lämmittelyn aikana, vai joudutko radallakin tekemään kaikkesi, jotta näyttäisitte hyvälle?
Tarina: Varustin kiukkuisen ja vastustelevan Linnun hyvissä ajoin ennen luokan alkua, sillä poni oli ollut erittäin pahalla tuulella koko aamun. Kävelin sen kanssa lämmittelyalueelle ja aloitin verryttelyn käynnissä peruutuksilla, pysähtymisillä ja temmon vaihteluilla. Sain käyttää paljon suostuttelua, kiristystä ja raakaa voimaa, jotta poni teki yhtään mitään. Ravissa pyysin pari kertaa raipan kanssa ponia keskittymään kun sain pieniä pukkeja jatkuvasti. Kun rentoutin itseni ja tein paljon puolipidätteitä ja voltteja, ori alkoi hiljalleen rentoutua ja kuunnella. Silti vielä kun menimme radalle ja tuomarien tervehtimisen jälkeen lähdimme liikkelle, sain käyttää kaikki taitoni, että poni näyttäisi edustavalle. Jouduin komentamaan sitä reippaasti eteenpäin ja ennakoimaan käännökset reilusti, tuntui välillä että etanalla olisi ratsastanut. Pääsimme radan loppuun ja poni pudisteli tyytyväisenä päätään kun purin siltä varusteet päältä. Ei mennyt ihan nappiin tämä päivä!

Luokka 2 Tehtävä: Vaikka itse olisit valmistautunut miten hyvin tahansa, aina voi joku muu järjestää päänvaivaa. Olette jo radalla kun joku aiheuttaa ongelmia säikäyttäen ratsusi. Kerro mitä tapahtui ja miten siitä selvittiin.
Tarina: Olemme ratsastamassa rataamme kaikessa rauhassa, kun yllättäen kuuluu huutoja. En heti vilkaise huutojen suuntaan kun keskityn saamaan Linnun ravaamaan reippaasti ja tyylikkäästi. Kuulen uuden kovemman huudon ja kovaa kolinaa. Käännyn vilkaisemaan sivulle ja sieltä tulee kookas Nissan Qashqai traileri perässään suoraan meitä kohti ilman kuljettajaa! Joku oli vahingossa jättänyt auton niin, että se pääsi vierimään loivaa rinnettä alas kiihtyvällä nopeudella ja suoraan kentälle. Auto rikkoo jo aidan ollen vain muutamien metrien päässä meistä. Sekunnin pysähtyneen hetken jälkeen herään ja pakotan ponin ravaamaan pois auton tieltä. Joku mies juoksee auton vierellä yrittäen avata ovea, jotta saisi auton pysähtymään. Viimein hän pääsee vetäisemään käsijarrusta ja perään sammuttamaan auton, juuri ennen ojaa. Lintu steppaili silmät pyörien paikallaan ihmeissään tilanteesta. Siinä menivät kentän aidat uusiksi! Pääsemme jatkamaan suoritusta vähän ajan päästä kun auto siirretään pois kentältä. "Tarina oli osallistumisista yllätyksellisin ja siinä oli rutkasti jännitystä."

KRJ tarinakilpailu 07.06.2014
Luokka 1 Tehtävä: Hevostasi ei aamulla tunnu koko kilpailut kiinnostavan lainkaan. Mitä temppuja teet, jotta saat sen innostumaan? Riittääkö vain tiukka lämmittely vai kutsutaanko paikalle poppamies? Ehkä joku musiikki tai hieronta? Kirjoita enintään kymmenen virkkeen verran kuinka sait ratsusi kilpailuvireeseen.
Tarina: Poni oli karsinassa korvat luimussa vastassa. Ei lainkaan normaalia Death Birdiä, joten menin karsinaan hetkeksi sen seuraksi. Tarkistin ponin joka puolelta ja mitään vikaa ei löytynyt. Talutin vielä ponia hetken pihalla ja luimiminen vain jatkui, mutta poni liikkui silti reippaasti. Talutin sitä traileriin ja siellä seisoi valmiina meidän poniruuna, joka oli siirretty pari päivää sitten Death Birdin naapurista tallin toiseen päähän. Poni kiljaisi ja säntäsi traileriin pää viidentenä jalkana hieromaan turpaa ruunan turpaa vasten. Kiukkupussi oli kadonnut kuin tuhka tuuleen, ilmeisesti ponilla oli vain ollut ikävä omaa kaveriaan, jonka kanssa se on ollut seinänaapurina ihan varsasta asti. Pääsimme matkaan ja kilpailupaikalla meillä oli normaali rauhallinen ja iloinen poniori.

Luokka 2 Tehtävä: Kuvaile kilpailusuoritustanne hevosen näkökulmasta 5-10 virkkeellä.
Tarina: Mikä siinä on että kun päästään radalle, ratsastaja muuttuu aina kireäksi kuin viulun kieli. Taas selässä melkein vapistiin kun ravasin kentän keskelle. Hieman turhan kovasti kyllä nyki suusta ja yritin vähän vihjailla viskomalla päätä, mutta sain siitä hyvästä vain raipasta. Kiitti vaan ymmärryksestä taasen! Osaanhan minä kaiken mitä pyydetään, mutta kun et pyydä nätisti niin en kyllä tottele! Heitin varoitukseksi vähän takasia kun taas tuli hidastuspyyntö kovakouraisesti, mutta kun taas sain vain raipasta niin pakko kai se on alistua ja tehdä rata äkkiä loppuun että tämä hullutus päättyy. Sitten menin muka liian lujaa laukkapätkän, minkäs entinen laukkaponi luonnolleen voi.

ERJ tarinakilpailu 06.06.2014
Tehtävä: Kuvaile kisapäiväänne enintään kolmella virkkeellä. Mukaan täytyy mahtua seuraavat sanat: ilmapallo, jättimäinen, siili, ämpäri ja puomi. Sanoja saa taivuttaa.
Tarina: Poni oli aamulla täynnä energiaa ja muka säikkyi ilmapalloja, ämpäreitä ja jopa jättimäistä siiltä joka oli asettunut taloksi kilpailupaikan viereen. Puomiin sidottuna se touhotti ja poukkoili ja radalla sain tehdä töitä täysin voimin, että poni suoritui siitä kunnialla läpi.

KRJ tarinakilpailu 25.05.2014
Tehtävä: Oliko kisamatka hirveä katastrofi vai uinuvan rauhallinen matka? Kuvaile yhdellä virkkeellä tätä kisamatkan auvoa ja sisällytä lauseeseen sanat siili, jalka ja puu. Sanoja saa taivuttaa mihin tahansa muotoon.
Tarina: Kilpailuihin ajaessamme näimme matkalla auton ajaneen puuhun väistäessään siiliperhettä, joka eteni vaivalloisesti emon jalan vaivan vuoksi.

KRJ tarinakilpailu 11.05.2014
Tehtävä: Minulla on lyhyt tarina josta puuttuu sanoja, tehtävänäsi on antaa nuo puuttuvat sanat alla olevassa järjestyksessä ja minä sijoitan ne tarinaan. Hupaisin lopputulos voittaa.
substantiivi, adjektiivi, adjektiivi, adjektiivi, substantiivi, verbi, verbi, verbi, adjektiivi, substantiivi
Tarina: kissa likainen takkuinen mahtava jumppapallo kiitää takoa viheltää epämääräinen ämpäri

Päiväkirjamerkintä 18.08.2013 hoitaja kizzie
Saavuin tallille ja vettä satoi kuin esterin p**seestä. Pinkit hai-saappaani uivat kurassa kun hain oria tarhasta. Onnekseni se tuli iloisesti portille vastaan, eikä minun tarvinnut sitä alkaa metsästämään ympäri tarhaa. Kaikesta päätellen sekin oli kyllästynyt ikuiseen kuraan ja vesisateeseen. Taluttelin sen talliin ja hain harjat satulahuoneesta. harjaussessio oli todella mieluinen molemmille. Poni pääsisi eroon kurasta ja minä nautin orin hoitamisesta. Se oli todella utelias ja halusi koko ajan tietää mitä puuhailen tuuppien minua turvallaan jatkuvasti. Harjaus kesti noin puoli tuntia, jonka jälkeen vielä hemmottelin ponia porkkanoilla ja rapsutuksilla. En olisi malttanut millään lähteä herttaisen ponin luota. Jätin Linnun karsinaan odottamana iltaruokaa.

Design by Namuless. Modified by Tierra. Wood pattern by Shizoo, Thank you!
Ulkoasun kuvien © / Layout pictures © missery., Rachin, josh, AE ja mmeiju, thank you!

Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen!
This is a sim-game stable / horse!