Attendant

YLA2 palkittu 20.05.2014 (95 p)
ERJ-III palkittu 25.05.2014 (81,4 p)
LJP-II palkittu 01.06.2014 (41,25 p, 76,4 %)

Rotu
connemara
Skp säkä
ori 139 cm
Väri
ruunivoikko
Genotyyppi
gg Ee AA CCcr
Syntm pvm
24.10.2009
VH-tunnus
VH11-035-0006
Maahantuoja
Omistaja
Micram / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
este, laukat
Koulutustaso
heA, 100cm
 
 
 
 
Laukkapainotus
sileät
Tasot
r maiden / s grade I
Risut
8: 1-1-3-1 (6)
Voittosumma
8 200v€
Sileät
8: 5-0-2-0 (7)
Voittosumma
46 000v€
Risu prosentit
13 % / 75 %
Sileä prosentit
63 % / 88 %

Ex-omistaja Dundee

Kuvat

   

© Kaksi ensimmäistä Tory, viimeisen kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Historia

Kun Dundeen ilmoitus myytävistä hevosista ja poneista löysi meille, olin juuri etsimässä vahvistuksia laukkaponikantaamme. Tarkoitus oli löytää potentiaalisia poneja ainakin pari kappaletta ja hyppäsin autoon katsomaan mitä tällä tallilla olisi. Kävin omistajan kanssa läpi poneja ja silmäni osuivat connemaraoriin joka juuri suoritti esterataa kentällä. Orin askelet olivat pitkät ja se tuntui innostuvat esteistä helposti. Sain kuulla, että ori oli heille vasta pari viikkoa sitten muuttanut Ruotsista, missä se oli kilpaillut esteillä aktiivisesti. Pyysin josko ratsukko voisi näyttää tiellä pienen laukkaspurtin ja ponihan innostui siitä pieniin pukkeihin. Kuitenkin se oli helppo käsiteltävä ja innosta tuhisten antoi minun tarkastaa itsensä. Ei nyt rakkautta ensi silmäyksellä, mutta heti näki että siinä oli laadukas ja potentiaalinen ratsu niin esteille kuin laukkoihin ja kaupat sovittiin heti. Päivääkään ei ole tarvinut katua, sillä Atte on mitä ihanin poni kaikin puolin. Aluksi sen valmennus laukkoihin oli haastavaa kun ori oli niin täynnä energiaa, mutta ajan kanssa olemme oppineet tulemaan toimeen ja tuntemaan toisemme.

Luonne

Attenakin tunnettu ori on perusluonteeltaan kiltti ja kaikkien kaveri, vaikka välillä energiaa on hieman turhankin paljon. Kun ponin saa keskittymään itseensä, mikä ei ole vaikeaa sen suunnattoman uteliaisuuden vuoksi, Atte tekee mitä pyydetään ja osaa käyttäytyä asiallisestikin. Se on mitä herttaisin seuraponi tuttujen hoitajien kesken ja osaa todella nauttia kun saa huomiota ja rapsutuksia.

Hoitaessa voi vahingossa töniä hoitajaa tai astua tämän varpaille keskittyessään naapuritarhan tammoihin tai johonkin muuhun sen mielestä mielenkiintoisempaan. Kun ponin herättelee haavemaailmoista, se väistää pyydettäessä, avaa suunsa suitsille ja antaa muutenkin hoitaa hienosti tehden homman mahdollisimman helpoksi. Atte antaa hoitaa itseään joka puolelta, ei arastele mistään ja nostaa kaviot ylös kun jalkaan koskee. Tämä voin olla ongelma kun pitäisi saada suojat paikalleen, mutta muuten ori toimii kuin unelma. Kun varusteet tulevat esille, poni voi käydä hieman levottomaksi, sillä se on aina innoissaan päästessään töihin. Taluttaessa kulkee perässä kiltisti ja reippaasti, eikä yritä päästä irti tai lähteä omille teilleen. Hieman Atte yrittää aina tammoille esittää ja kulkee silloin kaura kaarella oikein lennokkain askelin yrittäen esittää isompaa kuin onkaan, mutta muuten helppo hallittava. Traileri on hieman pelottava paikka ja vaatii aina pientä valmistelua ja ripeää toimintaa jotta Atte saadaan kyytiin sujuvasti. Epävarma taluttaja ei saa sitä sisälle, se on ihan varma!

Ratsastaessa reipas ja lennokas poni, joka ei karsasta mitään työtä vaan tekee aina mitä pyydetään. Vaikka Atella on upeat askelet ja se suoriutuu moitteetta ja herkillä avuilla kaikista pyydetyistä tehtävistä, esteet ja laukat ovat tämän ponin juttu. Risuesteillä hieman koheltaa ja ei tahdo jaksaa keksittyä, mutta sileillä antaa parhaansa ja ei voi sietää muiden takana juoksemista. Rataesteillä taas tekee aina parhaansa kun ratsastaja pitää vain vauhdin tasaisena ja hillittynä, sillä liiasta vauhdista Atte alkaa epäröidä ja voi kieltäytyä. Ja vauhtihan nousee helposti sillä poni innostuu esteillä helposti. Hankala yhtälö, mutta kokenut ratsastaja saa ponin pidettyä hallinnassa ja saa alleen estetykin joka yrittää aina hypätä ylitse, vaikka esteelle tultaisiin huonosta kulmasta. Hieman poni pelkää vesiesteitä ja arastelee muureja ja mikäli ratsastaja on epävarma, Atte voi yrittää kieltää. Maastossa varmatoiminen ja ei helposti hätkähdä mitään vaan nautiskelee niin rauhallisista lenkeistä kuin vauhdikkaista laukkapätkistäkin. Kilpailuissa hieman turhankin innoissaan kaikesta hälinästä ja vaatii hyvän ja paljon tekemistä sisältävän lämmittelyn jotta alkaa keskittyä itse suoritukseen.

Sukutaulu

i. Renaissance (evm)
142 cm rnvkk
ii. Zips Dima A Day (evm)
144 cm rnvkk
iii. Triock Tsharik (evm)
147 cm mkm
iie. Selinde (evm)
131 rnvkk
ie. Shimatique (evm)
145 cm rn
iei. Rauter (evm)
144 cm rnkm
iee. Ayla Uviala (evm)
141 cm m
e. Jewelclaw (evm)
137 cm rn
ei. Screwball (evm)
144 cm m
eii. Sarraskoli (evm)
147 cm mkm
eie. Mina II (evm)
144 cm rt
ee. Aletheia GG (evm)
133 cm rnkm
eei. Duald VoL (evm)
139 cm rnvkk
eee. Omeid Yanis (evm)
145 cm mkm

Isä Renaissance on melko tuntematon 142 cm korkea ruunivoikko ori Ruotsista. Se oli estepainotteinen ja kilpaili jonkin verran seuratasolla, mutta omistajan rahavaikeuksien vuoksi se myytiin perheponiksi ja ruunattiin. Se ehti jättää jälkeensä vain kaksi varsaa joista toisesta ei tiedetä mitään muuta kuin se, että se myytiin ratsastuskouluun Pohjois-Ruotsiin. Renaissance oli rauhallinen ja lempeä ruuna, mutta orina se oli hieman haastava käsiteltävä ja tuntui keskittyvän kilpailuissakin usein vain pelleilyyn ja muille hevosille uhoamiseen. Perheponina se toimi hienosti koko loppuelämänsä ja pyörähti pari kertaa näyttelyissäkin pärjäten kohtuullisesti.

Isän isä Zips Dima a Day oli puolestaan hyvin esteillä menestynyt poni, jonka jälkeläisiä on useita kymmeniä. Näistä osa on jatkanut sen uraa näyttelytähtenä ja osa on menestynyt este- ja kenttäkilpailuissa erinomaisesti. Ori on palkittu useassa maassa komean ulkomuotonsa vuoksi ja otti nimiinsä muutamia ponien arvokilpailuitakin. Tämä rauhallinen ja lempeä 144 cm korkea ruunivoikko oli erittäin helppo käsiteltävä ja periytti upeaa luonnettaan jälkeläisilleen hyppykykynsä lisäksi.

Isän isän isä Triock Tsharik oli hieman tempperamanettinen ja haastava, mutta hyppykykyä sillä riitti. 147 cm korkea mustankimo ori kilpaili kansallisellakin tasolla jonkin aikaa. Se hyväksyttiin ensimmäisellä palkinnolla kantakirjaan ja estelaatuarvostelussa se sai toisen palkinnon. Ori olikin aikanaan paljon jalostuksessa käytetty ja suosittu.

Isän isän emä Selinde oli vain 131 cm korkea ruunivoikko tamma. Poni kilpaili aktiivisesti sileissä laukoissa grade 1 tasolle asti, muttei koskaan voittanut sen tason lähtöä. Tämän lisäksi poni kilpaili monipuolisesti esteillä, koulussa ja kävipä muutaman kerran aloittelijaluokissa kenttäkilpailuissakin. Lempeäluontoinen ja kiltti tamma sai viisi varsaa ennen luonnollista kuolemaansa 21 vuotiaana.

Isän emä Shimatique oli ruunikko 145 cm korkea tähtönen, joka pärjäsi hyvin koulussa. Näyttelyissä se ei juuri menestynyt ja tamma oli aivan liian varovainen esteille, vaikka kilpaili pienissä luokissa silloin tällöin. Shimantique nähtiin myös valjakossa silloin tällöin, mutta pääasiassa se menestyi koulukilpailuissa keräten itselleen runsaasti sijoituksia. Se ehti tehdä elämänsä aikana kahdeksan varsaa ja Renaissance oli niistä nuorimmainen. Poni menehtyi yli 25 vuotiaana ja ehti toimia pitkään vanhuuspäivillään nuorempien opettajana ja seuralaisena.

Isän emän isä Rauter oli ruunikonkimo valjakkoponi. Se kilpaili vaativissa luokissa isommissakin kilpailuissa keräten mukavasti menestystä. Mitään suurta tähteä siitä ei kuitenkaan tullut, sillä sen kilpailu-ura ei ollut kovin pitkä. Poni myytiin perheelle joka haaveili sitä kilpailuihin, mutta jostain syystä perhe ei koskaan lähtenytkään sen kanssa kilpailemaan. 144 cm korkea poni jätti jälkeensä toistakymmentä varsaa ennen myyntiä.

Isän emän emä Ayla Uviala oli 141 cm korkea musta tamma, joka kilpaili paljon kouluradoilla ja valjakossa. Sillä oli hyvä luonne ja se selvästi rakasti kilpailemista pärjäten aluetasolla loistavasti. Kansallisiin sitä ei koskaan viety, vaikka mahdollisuuksia olisi ollut. Tammasta on kaikkiaan seitsemän varsaa, joista useimmat ovat pyörineet paljon koulukilpailuissa. Tamma kantakirjattiin toisella palkinnolla.

Emä Jewelclaw ei itse juurikaan kilpaillut, vaan se eli elämänsä kotisiittolassaan paimentaen varsoja ja jättäen jälkeensä upeita varsoja. Jewelclaw oli erittäin rauhallinen ja hyväluontoinen poni, jolla olisi riittänyt kapasiteettia estekilpailuihin pitkällekin, mutta kun se muutamissa kilpailuissa oli näyttänyt kykynsä, se joutui onnettomuuteen kilpailumatkalla eikä sitä sen jälkeen saatu enää traileriin. Pienikokoinen ruunikko poni sai silti jäädä talliin hyvän sukutaulunsa ja ulkomuotonsa vuoksi, varsinkin kun se periytti hyvin parhaita ominaisuuksiaan eteenpäin.

Emän isä Screwball oli musta 144 cm korkea esteponi, joka kilpaili aktiivisesti pitkin Eurooppaa niin esteillä kuin kenttäkilpailuissakin. Se oli oriksi uskomattoman lempeäluontoinen ja kaikkien käsiteltävissä. Ori oli myös helppo ratsastaa ja sillä kilpailikin usein nuoria tyttöjä. Se oli vuosien 2008-2010 suosituin poni jos katsotaan astutusmääriä. Jostain syystä sen astumat tammat jäivät todella usein tyhjäksi ja lopulta ponin suosio laantui ja se jättikin jälkeensä vain parikymmentä varsaa.

Emän isän isä Sarraskoli mustankimo ori, joka kilpaili aktiivisesti aikanaan esteillä. Se kävi pari kertaa kansallisissakin kilpailuissa, mutta pääasiassa kilpaili kotimaassaan Saksassa. Poni kantakirjattiin toisella palkinnolla ja 147 cm korkea lempeä komistus pärjäsi myös näyttelyissä saavuttaen muotovalion tittelin.

Emän isän emä Mina II oli 144 cm korkea yleisponi. Se kävi pari kertaa laukoissa, satunnaisesti koulukilpailuissa, toimi valjakossa ja kilpaili aktiivisesti esteillä. Rautias poni oli luonteeltaan erinomainen kilpaponi, sitkeä mutta herkkä ja kuuliainen. Se palkittiin näyttelyissä usein ja tamma oli suosittu jalostusponi. Siitä onkin yli kymmenen varsaa.

Emän emä Aletheia GG oli pikkuinen 133 cm ruunikonkimo poni, joka kilpaili pääasiassa valjakossa, mutta satunnaisesti seura- ja aluetason este- ja koulukilpailuissa. Poni oli syntynyt Ranskassa, mutta muutti jo varsana Suomeen jossa se kilpaili koko uransa. Suomessa se sai kolme jälkeläistä, jonka jälkeen se ostettiin takaisin syntymämaahansa. Aletheia oli hieman hankala käsiteltävä ja erittäin pippurinen luonne, joka ei sopinut kovin monien hoidettavaksi. Kilpailuissa se kuitenkin menestyi hyvin ja suoritti aina tehtävät parhaansa mukaan.

Emän emän isä Duald VoL oli ruunivoikko 139 cm korkea poniori. Poni eli koko ikänsä syntymämaassaan Ranskassa kilpaillen estekilpailuissa. Sillä oli hyvä hyppytyyli ja erinomainen kilpailupää. Oriksi se oli helppo käsiteltävä ja sillä menivät kilpailuissa pienet lapsetkin. Poni kiersi myös näyttelyitä hyvällä menestyksellä ja se on kantakirjattu toisella palkinnolla.

Emän emän emä Omeid Yanis eli elämänsä ensimmäiset kymmenen vuotta esteponina siittolassa jossa syntyikin. 145 cm korkea mustankimo tamma oli kaunis ja hyväluontoinen menestyen hyvin näyttelyissä ja esteillä aluetasolla. Se myytiin 11-vuotiaana eteenpäin kun omistaja ei enää sitä tarvinut, kun tamma oli jo jättänyt sille neljä varsaa. Tamma päätyi tästä kiertoon ja lopulta se ostettiin ratsastuskouluun Etelä-Ranskaan. Siellä se eli lopun elämäänsä ja jätti vielä pari varsaa, joiden kohtaloista ei ole tarkempaa tietoa.

Ikääntyminen ja jälkeläiset

1 vuotta - 30.11.2009
2 vuotta - 22.02.2010
3 vuotta - 17.05.2010
4 vuotta - 09.08.2010
5 vuotta - 01.11.2010
6 vuotta - 23.01.2011
7 vuotta - 18.04.2011
8 vuotta - 11.06.2011
9 vuotta - 15.07.2011
10 vuotta - 03.10.2011
11 vuotta - 10.11.2011
12 vuotta - 19.04.2012
13 vuotta - 01.12.2013

s. 14.04.2016 o. A.D. Aladino (e. Rominique)
s. 01.06.2014 t. Linyan Winnie (e. Dashook's Wyalla)
s. 15.03.2013 o. Akuleradu Ni (e. Blackest Nights)
s. 01.10.2012 o. Antonio Ni (e. Little Miss Misery)
s. 15.08.2012 t. Willy's Social Butterfly (e. Emmy's Wild And Free)
s. 10.10.2011 t. Belladonna Mic (e. Becky Raindancer)
s. 09.09.2011 t. Flake Vandella (e. Suicide Illyria)

Kilpailutulokset

Sileät laukat

13v kausi (1: 0-0-0-0
13.04.2014 PLJ, 7/8, grade I 8F sileä, PP Derby Mile

10v kausi (1: 1-0-0-0)
04.10.2011 PLJ, 1/3, grade I 7F sileä (12 000ve) Micram GP karsinta - finaaliin

9v kausi (3: 2-0-1-0)
27.07.2011 PLJ, 1/3, grade II, 5F sileä (8 000ve)
20.07.2011 PLJ, 1/3, grade III, 5F sileä (6 000ve)
17.07.2011 PLJ, 3/3, grade III, 4F sileä (2 400ve)

8v kausi (3: 2-0-1-0)
14.07.2011 PLJ, 1/3, allowance, 3F sileä (4 000ve)
13.07.2011 PLJ, 1/4, maiden, 3F sileä (2 000ve)
11.07.2011 PLJ, 3/6, maiden, 3F sileä (1 600ve)

Risuestelaukat

11v kausi (8: 1-1-3-1)
14.04.2012 PLJ, 3/3, allowance 3,5F risut (1 200ve)
24.03.2012 PLJ, 5/5, allowance 3,5F risut
05.03.2012 PLJ, 3/3, allowance 4F risut (1 600ve)
19.02.2012 PLJ, 4/4, allowance 3,5F risut (600ve)
16.02.2012 PLJ, 2/4, allowance 4F risut (2 400ve)
12.02.2012 PLJ, 1/3, maiden 3F risut (2 000ve)
14.12.2011 PLJ, 6/7, maiden 4F risut
12.11.2011 PLJ, 3/3, maiden 4F risut (400ve)

Kenttä (5 sijoitusta)

15.06.2014 KERJ, 01/09, CIC1 alue
11.06.2014 KERJ, 02/07, CIC1 alue
28.04.2014 KERJ, 07/50, CIC1
26.04.2014 KERJ, 02/09, tutustumisluokka alue
23.04.2014 KERJ, 07/50, CIC1

Este (Yhteensä 61 sijoitusta, joista 59 ERJ sijoitusta)

30.04.2017 ERJ, 10/135, 100 cm, ERJ-Cup
28.02.2017 ERJ, 08/250, 90 cm, ERJ-Cup
06.11.2016 ERJ, 05/08, 100 cm tarina
01.11.2016 ERJ, 02/02, 120 cm tarina
29.10.2016 ERJ, 05/05, 50-60 cm, tarina
21.10.2016 ERJ, 06/09, 70 cm tarina
21.10.2016 ERJ, 01/01, 60 cm tarina
30.04.2015 ERJ, 07/303, 100 cm, ERJ-Cup
12.08.2014 ERJ, 06/08, 100 cm tarina
30.06.2014 ERJ, 06/10, 100 cm, ERJ-Cup tarina
27.06.2014 ERJ, 04/09, 100 cm tarina
27.06.2014 ERJ, 07/07, 90 cm tarina
23.06.2014 ERJ, 05/30, 100 cm
22.06.2014 ERJ, 03/30, 90 cm
21.06.2014 ERJ, 02/30, 90 cm
09.06.2014 ERJ, 02/15, 90 cm
05.06.2014 ERJ, 03/30, 100 cm
04.06.2014 ERJ, 05/30, 100 cm
04.06.2014 ERJ, 03/30, 100 cm
01.06.2014 ERJ, 03/38, 100 cm
16.05.2014 ERJ, 03/40, 90 cm
16.05.2014 ERJ, 04/40, 100 cm
15.05.2014 ERJ, 05/40, 90 cm
10.05.2014 ERJ, 03/40, 90 cm
08.05.2014 ERJ, 02/40, 90 cm
29.04.2014 ERJ, 03/40, 90 cm
28.04.2014 ERJ, 01/22, 90 cm alue
27.04.2014 ERJ, 03/40, 100 cm
27.04.2014 ERJ, 04/22, 90 cm alue
25.04.2014 ERJ, 02/30, 100 cm
23.04.2014 ERJ, 04/17, 80 cm alue
23.04.2014 ERJ, 02/15, 100 cm seura
23.04.2014 ERJ, 04/30, 100 cm
23.04.2014 ERJ, 01/30, 110 cm
22.04.2014 ERJ, 03/30, 100 cm
21.04.2014 ERJ, 05/30, 100 cm
20.04.2014 ERJ, 04/21, 100 cm seura
20.04.2014 ERJ, 03/30, 100 cm
20.04.2014 ERJ, 03/40, 90 cm
20.04.2014 ERJ, 02/30, 100 cm
26.04.2014 ERJ, 05/40, 90 cm
24.04.2014 ERJ, 03/40, 90 cm
24.04.2014 ERJ, 04/40, 90 cm
19.04.2014 ERJ, 03/40, 90 cm
18.04.2014 ERJ, 01/30, 100 cm
18.04.2014 ERJ, 01/40, 90 cm
18.04.2014 ERJ, 01/40, 100 cm
15.04.2014 ERJ, 04/21, 100 cm
31.03.2014 ERJ, 19/249, 100 cm, ERJ-cup
31.03.2014 ERJ, 04/40, 100 cm
31.03.2014 ERJ, 06/40, 100 cm
28.03.2014 ERJ, 01/40, 100 cm
06.03.2014 ERJ, 01/13, 100 cm
06.03.2014 ERJ, 03/09, 90 cm
02.03.2014 ERJ, 03/14, 100 cm
02.03.2014 ERJ, 03/10, 90 cm
01.03.2013 ERJ, 07/50, 100 cm
01.03.2013 ERJ, 04/30, 100 cm
26.02.2013 ERJ, 03/30, 100 cm
18.02.2013 ERJ, 01/30, 100 cm
06.02.2013 ERJ, 04/30, 100 cm
05.02.2013 ERJ, 06/50, 100 cm
05.11.2012 ERJ, 02/50, 100 cm
28.10.2012 ERJ, 02/30, 100 cm
08.10.2012 ERJ, 06/50, 100 cm
29.08.2012 ERJ, 07/50, 100 cm
28.08.2012 ERJ, 03/50, 100 cm
15.03.2012 ERJ, 04/31, 80 cm
02.03.2012 SISF, 03/10, 100 cm

Gymkhana (9 sijoitusta, 2 voittoa)

04.05.2012 GY, 04/14, tötterö, yksilöluokka
04.05.2012 GY, 02/10, este, yksilöluokka
04.05.2012 GY, 03/14, speed weavers, yksilöluokka
20.04.2012 GY, 01/08, stepping stones, yksilöluokka
20.04.2012 GY, 03/09, sword lancers, pariluokka
07.03.2012 GY, 01/14, speed weavers, pariluokka
30.10.2011 SAI, 02/06, flag flyers, yksilöluokka
26.10.2011 GY, 02/09, stepping stones, yksilöluokka
26.10.2011 GY, 03/10, tötterö, yksilöluokka

Koulu (6 sijoitusta)

16.03.2013 KRJ, 03/40, HeA
10.03.2013 KRJ, 01/40, HeB
03.03.2013 KRJ, 02/40, HeA
28.02.2013 KRJ, 01/40, HeA
10.03.2012 SISF, 02/10, HeA
09.01.2011 SISF, 01/08, HeA

Maastoeste (4 sijoitusta)

12.03.2013 MEJ, 03/19, 90 cm
07.03.2013 MEJ, 02/19, 90 cm
16.09.2012 MEJ, 03/24, 90 cm
27.08.2012 MEJ, 05/41, 100 cm

Match show't ja näyttelyt

29.03.2014 NJ, 06/06
28.03.2014 NJ, 10/10
25.03.2014 MSY, SIN
10.03.2014 MSY, SIN
02.02.2013 NJ, 8/8
31.01.2013 MSY, PUN1, BIS3
04.12.2012 NJ, 4/6, Kuma, JS
15.11.2012 MSY, PUN
02.11.2012 MSY, SIN3
05.08.2012 MSY, SIN
30.04.2012 MSY, SIN
16.02.2012 MSY, PUN
09.02.2012 MSY, SIN
16.11.2011 MSY, SIN

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

ERJ tarinakilpailut 06.11.2016
Tehtävä: Illan lopuksi kokoonnutaan isoon saliin katsomaan videoita päivän suorituksista. Joku löytää pöytälaatikosta vaivihkaa Jannican päiväkirjan ja alkaa selaamaan sitä naisen ensimmäisten kilpailujen kohdalta. Mitä päiväkirjasta paljastuu? Täytä seuraavat kohdat valitsemillasi sanoilla (tarina julkaistaan tulosten yhteydessä):
1. adjektiivi | 2. verbi | 3. estetyyppi | 4. adjektiivi | 5. hevosen nimi | 6. adjektiivi | 7. verbi | 8. väri | 9. ruoka | 10. eläin | 11. adjektiivi | 12. maa | 13. sanonta
Tarina: Lastasin epämääräisen ponini traileriin ensimmäistä kertaa elämässäni. Matka kisapaikalle taittui nopeasti ja kävin ilmoittautumassa. Ponia kuntoon laittaessani huomasin, että jotakin elintärkeää oli unohtanut. En voinut käsittää miten olin ollut niin tyhmä! Miten olinkaan voinut unohtaa pakata suitset mukaan aamulla kahvia julmistellessani. Onneksi sain kisatallilta lainaan suitset, jotka olivat kyllä hieman reilut, mutta ajoivat asiansa parempien puutteessa. Saatuani ponini kuntoon suuntasimme jännittyneinä verryttelyyn. Olin huomannut heti kentälle siirtyessämme jättikokoisen trippelille keskellä verryttelyaluetta ja automaattisesti pohtinut, että toivottavasti tuo ei ollut meidän luokkaamme tarkoitettu! Hurjapäisesti kuitenkin lähestyimme muiden mukana verryttelyesteitä ja yllätyksekseni Atten selviytyvän niistä mielettömästi!

Onneni kukkuloilla suuntasimme nimemme kuultuamme kohti kilpailuareenaa, jossa odotti valehtelematta suurin näkemäni yleisö. Hömelösti kuitenkin tallustimme radalle ja lähtömerkin kuultuamme säntäsimme matkaan kirjavan lipun vilahtaessamme takanamme. "Mitähän tuo tarkoitti" jäin miettimään, koska minulla ei ollut aavistustakaan, että lähtiessä liputettiin muillakin kuin valkoisilla lipuilla. Rata meni ihan suhteellisen hyvin ja päätin ponin hoidettuani käydä syömässä vielä buffetissa. Nälkäisenä lastasin lautaselleni munakasta ja menin läheiseen pöytään nauttimaan.

Pöydän alta alkoi kuulumaan eriskummallista ääntä ja liinaa raottaessani yllätykseni oli suuri, kun pöydän alta minua tapitti silmäpari. Hetken ihmetyksestä toinnuttuani tajusin niiden kuuluvan kissalle. Se oli kyllä elämäniloisinta mitä tänään olin kokenut ja liikuttuneena lähdin kertomaan äidille näkemästäni. Lopuksi vielä jäimme katsomaan kansainvälisen luokan, jossa etenkin Suomen osallistujalla oli varsin meneväisen näköinen ratsu allaan. Loppujen lopuksi hän ei kuitenkaan luokassa sijoittunut ja kuulin miehen tokaisevan hoitajalleen, joka tuli hevosta hakemaan, että "ei kahta ilman kolmatta."

ERJ tarinakilpailut 01.11.2016
Tehtävä: Kirjoita vapaa aiheinen tarina, joka sisältää seuraavat sanat: lippu, varaani, varjo, syyssade. Sanoja saa taivuttaa.
Tarina: Olimme saapuneet tallialueelle jo hyvissä ajoin. Kirosimme matkalla riehunutta syyssadetta, joka oli kurannut vaivalla putsaamani kärryn. Atte ei ollut moksiskaan, vaikka kilpailualueella liehui useita upeilla väreillä koristeltuja viirejä ja ritareita kulki alueella enemmän kuin olisin uskonut koskaan näkeväni yhdessä paikkaa. Verryttelyalueella häiriköi pari kiukkuista varaania, jotka onneksi saatiin lopulta vietyä pois paikalta. Paikalla leijui outo tunnelma ja ajoittain varjot näyttivät tummemmilta ja pidemmiltä kuin olisi pitänyt. Viimein pääsimme suorittamaan ratamme ja se sujuikin oikein mukavasti, Atte hyppäsi hienosti ja ei välittänyt, vaikka outoja otuksia pyörähteli kentän laidalla. Olin melkoisen ylpeä ponistani, joka toimi upeasti. Kotimatkalle päästiin ilman suurempia kommelluksia. Tuntuipa hyvälle päästä viimein kotiin kilpailupäivän ahdistavan synkeän tunnelman jälkeen.

ERJ tarinakilpailu 29.10.2016
Tehtävä: Kerro kisasuorituksesta tai -päivästä. Sisällytä tarinaan seuraavat sanat: katin kontit, neliapila, ryöväri & pöly. Sanoja saa taivuttaa. (max. 250 sanaa)
Tarina: Olimme lämmittelemässä hyvissä ajoin ennen suoritustamme. Atte tuntui mukavalle ja reippaalle ja hyppelimme rauhassa muutamia esteitä. Kun palasimme trailerille, huomasin juuri kissan, joka hiippaili trailerin sisällä. Kissa huomasi meidät ja säntäsi pakoon, mutta pikku ryöväri oli ehtinyt napata mukaansa välipalaleipäni. Kaverini yritti lähteä karkulaisen perään, mutta tuumasin hänelle, että katin kontit yhdestä leivästä, kun kanttiini on täynnä pullaa. Onneksi sentään onnen neliapilani oli säilynyt laukussa, se oli ollut juuri leivän vieressä. Pian olikin jo meidän vuoro lähteä radalle ja ravailin kentälle pölyn leijuessa vielä edellisen jäljiltä kimaltaen auringossa.

ERJ tarinakilpailu 21.10.2016
Tehtävä: Olette menossa suorittamaan omaa rataanne. Ratsusi ei kuitenkaan suostu menemään kentälle sisään, ennen kuin eräs katsoja on siirtänyt koiransa pois ratsusi silmien edestä. Etsi netistä kuva tai piirrä, millainen koira oli niin pelottava, ettei ratsusi voinut sitä ohittaa!
Tarina: kuva

ERJ tarinakilpailu 21.10.2016
Tehtvä: kirjoita päivästänne ruonomuodossa. Ei pituus- tai tyylirajoituksia. Voittoon tarvitaan nokkelaa tekstiä, kuvailevaa kieltä ja ehkä ripaus huumoria!
Tarina: Kiersimme rataa vauhtia hurjaa!
Oli jarrut hukassa ja järki jäässä
pysyi tuskin pinni tukassa ja kypärä päässä.
Oli chillailu kaukana meistä,
kun päätimme tehdä selvää teistä
kaikista kilpailijoista ja heistä,
jotka eivät meihin uskoneet.

Rata loppua lähestyi
kun viimeisiin hyppyihin ponini lähti.
Se viimeiseen asti venyi
ja viimein voitonlippu heilahti!

ERJ tarinakilpailu 12.08.2014
Tehtävä: Ratsastuskilpailuissa harvoin on kunnon selostusta mukana. Leiki olevasi jääkiekkoselostaja, joka kuvailee vaihe vaiheelta ratsukon suorituksen. Radalla on yhteensä 12 estettä, kolmas este on muuri, viides vesieste, kuudes kolmoissarja ja muut pystyjä, trippeleitä ja oksereita joiden paikat saat itse valita. Yritä luoda kunnollista kilpailumeininkiä ja jännitystä. Mukaansatempaavin kirjoitus voittaa.
Tarina: Vuorossa on seuraavaksi kokenut ja paljon radoilla nähty Attendant. Ori saapuu paikalle sen näköisenä, että tietää olevansa tunnettu ja vastaa kohteliaasti yleisön huokauksiin päätään kumartelemalla. Ratsukko saa luvan siirtyä hyppäämään ja se lähtee hallitun näköisesti kohti ensimmäistä pystyä. Ori ylittää sen helposti ja siirtyy kohti okseria. Ratsastus näyttää naurettavan helpolle ja kaikki jännittävät, orihan on yksi ennakkosuosikeista. Hieno hyppy jälleen ja parivaljakko lähtee kohti haastavaa muuria. Poni laukkaa sitä kohti itsevarmana ja yleisöstä kuuluu kevyt huokaus kun se ylittyy kepeän näköisesti. Pystyn jälkeen vielä vuorossa haastava vesieste. Katsomo hiljenee ja kuuluu vain ponin kavioiden kapse ja puuskaisut kun ratsukko lähestyy kohti vesiestettä. Ja niin he hyppäävät ja ylitse menee! Hienosti hypätty! Haastava kolmoissarja on seuraavana, suoriutuvatko he tästäkin kuin koira veräjästä vai mitä tapahtuu. Ensimmäinen osa helposti yli, toinen osa kauniisti yli ja viimeinenkin osa ylittyy kuin leikkiä vain! Seuraavalle okserille on hieman haastava tie tiukan mutkan kautta. Poni ei ihan saa askeliaan kohdilleen ja horjahtaa hieman vain kolme askelta ennen okseria! Yleisöstä kaikuu pelästynyt hengähdys, mitä tapahtuu! Attendant korjaa itsensä ja ratsastaja ohjaa sitä viimeiset askelet ja poni ponnistaa! Se ponnistaa lähes paikaltaan, katsokaa mikä hyppy, mikä ilmiömäinen hyppy kun ratsukko ylittää esteen! Upeaa kerta kaikkiaan! Nyt poni on taas kasassa ja lähestyy seuraavaa estettä varman näköisenä. Ratsastaja yrittää ottaa aikaa kiinni ja poni kiristää tahtiaan suorilla pätkillä pudotustenkin uhalla. Trippeli menee helposti ylitse ja ratsastaja hillitsee sitä hieman ennen pystyä. Tämän jälkeen pitkä suora jolloin voi antaa kaikkensa ja kiitää kuin tuuli ja senhän parivaljakko tekeekin! Vielä pari estettä jotka ylittyvät helposti ja siinä se oli. Nolla virhepistettä, hieno aika ja ratsukko on maalissa! Tässä teille tyylinäytettä!

ERJ-Cup tarinakilpailu 30.06.2014
Tehtävä: Olet viettänyt railakkaan juhannuksen ja siitä seuraa raju pudotus todellisuuteen: Olet unohtanut ERJ Cupin. Tajuat olevasi useiden satojen kilometrien päässä sieltä missä sinun pitäisi olla, nimittäin tallilta jossa hevonen seisoo laitumella yllään komea mutakuorrutus ja tavaratkin on pakkaamatta. Sekunnin sadasosan aivosi raksuttavat kuin vimmattu, kaivat puhelimen taskustasi ja sormesi takovat kosketusnäyttöä kuin viimeistä päivää. Kun tekstiviesti viimein lähtee vastaanottajalleen, voit melkein huokaista helpotuksesta. Pyysitkö kenties tallityttöjä laittamaan ratsusi kilpailukuntoon? Järjestitkö itsellesi näyttävän kyydin tallille? Tekstiviesti saa olla enintään 3 viestin mittainen (480 merkkiä) ja sen tulee sisältää seuraavat sanat vararengas, hajusuola ja muistomerkki. Sanoja saa taivuttaa. Kirjoita tekstiviestin loppuun kenelle viesti on tarkoitettu sekä viestin sisältämien merkkien määrä (näitä ei lasketa mukaan tekstiviestin merkkimäärään). Arviointikriteerinä on luettavuus (oikeinkirjoitus), mielikuvituksellisuus (hauskuus/huumori) ja kokonaisuus (yhteys viestin, tapahtuman ja vastaanottajan välillä).
Tarina: Olipa mahtava päivä eilen! Auto on täynnä hajusuolaa, onnistuttiin likkojen kanssa vaihtamaan vararengas autoon (tosin se irtosi alle 2km päästä ja sitten saatiin miehistä apua), tehtiin muistomerkki vanhasta koivusta (ja poltettiin se) ja nyt tajusin justiinsa että 4h päästä alkaisi ERJ-Cup. Ehdin just ja just paikalle jos lainaan täältä pyörää, mutta jonkun pitäisi hoitaa siellä poni valmiiksi. Tai ehkä saisin liftattuakin, jos sallit. Olisitko niin ihana?

ERJ tarinakilpailu 27.06.2014
Luokka 6 Tehtävä: Kuvaile kilpailupäiväänne kahdeksalla sanalla.
Tarina: Komea ori hyppäsi puhtaasti pitäen pintansa isompiaan vastaan hienosti.

Luokka 7 tehtävä: Kirjoita suorituksestanne, aloittaen jokaisen sanan ratsusi nimen viimeisellä kirjaimella.
Tarina: Topakka tapaus tykitti täysin tehoin taaten tähtitieteellisen tuloksen tallilleen. Tokko toista tiedetty tehdyn toviin. Totaalisen täydellinen tapaus tämä tähtiratsu.

Päiväkirjamerkintä 10.05.2014
Päätin pitää Attelle hemmottelupäivän. Aamuruokinnan jälkeen hain sille vielä ison kasan heinää eteen ja aloitin harjauksen. Harjasin karvaa kunnes sitä ei enää juurikaan irronnut. Siistin harjan ja hännän tasoitellen saksilla loput. Sen jälkeen vein orin pesupaikalle ja jynssäsin sen puhtaaksi pesuaineella ja kuivasin huolella pyyhkeeseen. Öljysin kaviot ja tarkistin jalat huolellisesti. Atte otti kaiken vastaan rauhallisesti ja mutusti ruokaa rentona minun touhutessa. Lopuksi vielä hieroin sen aloittaen päästä ja lopettaen jalkoihin. Kävin joka lihaksen läpi rauhallisesti ja huolella kummaltakin puolelta. Ori alkoi nuokkua ja huokaisi välillä syvään nauttien täysin siemauksin. Lopuksi vielä annoin sille annoksen herkkuja ennen kuin jätin ponin tarhaan nuokkumaan auringon lämittäessä mukavasti.

Päiväkirjamerkintä 30.04.2014
Tänään oli Aten vuoro irtohypytykseen ja muuhun vapaaseen touhuamiseen. Hain kuraisen orin tarhasta ja sain käyttää aika tovin sen putsaamiseen. Atte oli energisellä tuulella. Se sieppaili harjaa kädestäni, yritti karata karsinasta kun hain juoksutuspäitset ja lopulta joudin sitomaan sen kiinni jotta sain kaviot putsattua kun ori hyppeli karkuun. Päitset sain helposti päähän ja talutin orin ulos. Ensin juoksutin sitä kumpaankin suuntaan kymmenisen minuuttia. Atte alkuun riehui ja kiiti pukkilaukkaa narun päässä, ilmeisesti ponillakin kevättä rinnassa västäräkkien sujahdellessa kentän yllä. Kun poni alkoi rauhoittua, uskalsin päästää sen irti ja kaverin kanssa ohjasin kohti tekemiämme irtoesteitä. Poni innostuikin niistä ja hyppäsi hienosti useamman kerran läpi. Kaveri räpsi samalla kuvia orin jalostusesitettä varten. Olin tehnyt muutaman erikoisemman esteen vappukoristeista ja Atte kävi välillä niitä tutkimassa ja repimässä. Annoin ori touhuta ja välillä poni kävi hakemassa taskustani porkkanapalan ennen kuin ohjailimme sitä taas esteille. Kuvista tuli upeita ja tunnin jälkeen Attekin sen verran rauhoittunut että sain sen helposti kiinni. Talutin rauhallisen ja hikisen orin pihalle pesupisteelle ja huuhtelin sen viileällä vedellä kauttaaltaan. Aurinko lämmitti mukavasti ja varjossakin oli toistakymmentä astetta. Poni pääsi vielä tarhaan odottamaan iltapäivän ruokintaa.

Päiväkirjamerkintä 13.04.2014
Olin päättänyt ilmoittaa Aten vielä kerran koitokseen, tällä kertaa arvokilpailuun PP Derby Mileen joka on grade I tason sileä lähtö. Kaikkiaan kahdeksan kiiltävää ponia oli saapunut paikalle. Atte tuntui rauhalliselle ja haukotteli leveästi jopa lämmittelyssä, mistä tiesin aavistaa pahaa. Poni ei ollut startannut laukoissa pariin vuoteen ja olimme tätä varten treenanneet jonkin verran. Heti lähdössä Atte otti hyvin paikkansa joukon kärkipäästä. Ensimmäisen puolikkaan lauma pysyi hyvin kasassa ja Atte oli kolmantena pussissa sisäpuolella. Sen edestä ja rinnalta ponit lähtivät ottamaan eroa, mutta jostain syystä Atte jäi pitämään oman tahtinsa vaikka ratsastaja pyysi lisää vauhtia. Muut alkoivat tulla viereltä ohitse ja Atte tyytyi vauhtiinsa luimien komennuksille lähteä mukaan. Lopulta se hieman alkoi ottaa muita kiinni, mutta liian myöhään. Olikohan tänään huono päivä vai joko poni alkaa olla liian vanha laukkamaailmaan, sillä sijoitus oli vasta seitsemäs.

Estevalmennus 01.04.2014 valmentaja Meow
Saavuin kuraiselle kentälle ja löysin ratsukon sieltä jo lämmittelemästä. Ensin treenattiin pientä jumppasarjaa, jonka tarkoituksena oli yksinkertaisesti saada poni kunnolla kuulolle. Esteet olivat vain 70cm korkeita, ja tarkoituksena oli suorittaa nämä seuraavanlaisesti: ristikko, 2 laukka-askelta, 70cm korkea pysty, 1 laukka-askel, 70cm korkea pysty. Tierra ohjasi Aten esteille rohkeasti ja vauhtia hyvin säädellen, joten ristikko ylittyi hienosti. Atte ahnehti vain liikaa vauhtia toiselle esteelle, pudotti puomin ja ilmeisesti menetti puhtiaan niin, että rymisteli kolmannesta esteestä yli pudottaen ylimmät puomit. Uudella yrityksellä pyysin Tierraa nappaamaan ponin kunnolla haltuunsa jo ensimmäisellä esteellä, ja jumppasarja onnistui paljon paremmin. Korotin esteet vielä 80cm korkeudelle, jolloin poni hidasti vauhtiaan ihan oma-aloitteisesti ja sarja ylittyi oikein hienosti pienen ponin puhistessa innoissaan. Lopulta harjoittelimme vielä pientä vesiestettä, sillä kuulin ponin vähän hermoilevan niiden kanssa. Ensimmäisellä yrityksellä Atte väisti estettä toisella yrityksellä se ponnisti niin valtavaan loikkaan, että Tierra jäi matkan varrelle ja tipahti suoraan vesilätäkköön esteen toisella puolella. Kurainen Tierra loikkasi takaisin Aten selkään ja pisti ponin niin rautaisella otteella ruotuun, ettei sillä ollut yksinkertaisesti muuta vaihtoehtoa kuin mennä esteestä ylitse nätisti. Tähän oli hyvä lopettaa tämänpäiväinen treeni!

Päiväkirjamerkintä 31.03.2014
Tänään olisi tärkeä päivä, sillä olimme menossa ERJ-Cupiin hyppäämään 100 cm rataa. Tämä olisi ehkä isoin estekilpailumme tähän asti ja odotukset olivat korkealla. Atte oli ollut hyvässä vireessä viime aikoina ja takana oli useita peräkkäisiä sijoituksia 90 cm ja 100 cm luokista. Saavuimme hyvissä ajoin kilpailupaikalle ja purin ponit auton viereen puomiin kiinni. Atte oli oma itsensä, höselsi ja hirnui kaikille. Jouduin todella ärähtämään sille jotta sain ponin varustettua ja pääsin selkään. Lämmittelyn alussa poni pomppi ja säpsyi kaikkea ja joudin tekemään todella töitä jotta sain sen keskittymään. Harjoitusesteet menivät hienosti, poni hyppäsi ilmavasti ja puhtaasti. Itse radalle lähdin hyvissä tunnelmissa. Atte hyppäsi varmasti, kuunteli tarkkaan ja teki parhaansa. Käännökset jäivät hieman pitkiksi ponin vauhdin vuoksi jota en ehtinyt hidastamaan joka välissä. Lopulta kuitenkin saimme puhtaan radan ja jäimme odottamaan muiden suorituksia. Purin ponin varusteet jäähdyttelyn jälkeen ja rauhoittunut Atte jäi traileriin mutustamaan heinää tyytyväisenä. Lopulta sijoituksemme oli hienosti yhdeksästoista, mikä oli hyvin odotettua luokan valtavaan kokoon nähden.

Estevalmennus 20.03.2014 valmentaja misery
Ratsukko verrytteli itsenäisesti käyttäen apunaan muutamaa maapuomia ja pientä kavalettia. Päivän aiheena olisi käännökset. Ensimmäisenä harjoituksena oli loivalla kiemura-uralla kolmen kavaletin hyppääminen siksak-tyyliin. Atte punki huomattavasti sisäpohjetta vastaan muutaman ensimmäisen kerran ja tiet olivat kaikkea muuta kuin kehuttavat. Pyysin kolmannella kerralla huomauttamaan raipalla napakasti, jotta tästä tulisi jotain. Se tehosi ja Tierra sai ratsastaa hyvin kulmat ja tiet kumpaankin suuntaan. Tämän jälkeen oli luvassa ympyrän kaarella samaisten kavalettien hyppäämistä. Yhdellä isolla ympyrällä oli neljä estettä. Tällä kertaa Atte tuntui olevan hyvin kuulolla, mutta ratsastaja ohjasi hieman minne sattui, eikä hypyt osuneet keskelle. "Lyhennä laukkaa ja käännä sitä hevosta ja ohjaa keskelle puomia!" Tierra sai uutta puhtia työskentelyyn pienen komentamisen jälkeen ja ratsukko teki hyvät suoritukset kumpaankin suuntaan laukalla. Annoin heille luvan itsenäiseen eteen-alas loppuverryttelyyn.

Estevalmennus 17.03.2014 valmentaja mibula
Alkuverryttelyt olivat jo alkanut, kun saavuin kentälle. Atte kulki todella mukavasti eteenpäin ja pyrki kuuntelemaan ratsastajaansa parhaansa mukaan. Laukka oli tahdikasta ja tasaista eikä mitään valittamisen aihetta löytynyt. Verkkaesteiksi olin eilen pystyttänyt pystyn ja okserin, joita alettiinkin pian hypellää. Vauhtia oli ensimmäisillä kerroilla aivan liikaa, jonka vuoksi tiet olivat epätarkkoja ja puomeja putoili. Toisella kerralla homma oli kuitenkin enemmän hallussa ja ratsastustiet näyttivät hyvältä ja harkituilta. Poni ylitti esteet kovaa ja korkealta ja näytti todella komealta! Pidimme pienen kävelytauon, jonka jälkeen aloimme ratsastaa rataa läpi. Menimme sitä ensin muutamassa osassa, jonka jälkeen kokonaan. Vauhti pysyi koko radan ajan juuri sopivana eikä puomejakaan lennellyt ympäri ämpäri. Yhteistyönne sujui loistavasti ja ratsastus näytti vaivattomalta ja kivalta, hyvin meni!

Estevalmennus 10.03.2014, valmentaja Hessi
Ratsastaja ja Atte saapuivat kentälle ja aloittivat alkuverryttelyt. Ratsastaja ilmoitti oriin olevan vauhdikas esteillä, joten pyysin aluksi ratsastajaa tekemään pääty-ympyröitä ravissa ja asettelemaan Attea, jotta ori alusta asti kuuntelisi mahdollisimman hyvin ratsastajaa. Tämän jälkeen otettiin vielä laukkaympyrät kumpaankin suuntaan, minkä jälkeen siirryttiin itse treeniin. Ensin hypättiin yhtä 60 cm pystyestettä niin, että ratsukko teki ravissa ympyrän ennen estettä, minkä jälkeen vasta lähestyttiin estettä ja hypättiin. Ensimmäisellä kerralla Atte yritti työntyä ympyrältä estettä kohti eikä ympyrästä tullut kovin onnistunutta, mutta lähestyminen ja hyppy itsessään olivat rauhallisia. Kehotin ratsastajaa pitämään pohkeet tiukemmin kyljissä. Toisella yrityksellä ori pysyi ympyrällä ja hyppäsi hyvin esteen. Sama toistettiin vielä laukassa, minkä jälkeen siirryttiin hyppäämään kahden esteen sarjaa: ensimmäinen oli 80 cm pystyeste ja toinen 70cm pystyeste. Esteiden väliin mahtui kaksi laukka-askelta. Atte tuntui innostuvan nähdessään kaksi estettä. Ensimmäisellä yrityksellä oriilla oli liikaa vauhtia, minkä takia ori otti vain yhden laukka-askeleen esteiden välissä ja ponnisti liian kaukaa, jolloin etujalat pudottivat ylimmän puomin. Oriita rauhoiteltiin hetki ympyrällä, minkä jälkeen oli uusi yritys, mikä jo sujui paremmin, vaikka vauhtia yhä riitti. Lopuksi hypättiin vielä yhden 60 cm ja kahden 70 cm pystyesteen sarjaa, joissa ongelmia tuotti viimeisen esteen selvittäminen puhtaasti. Ratsukko sai suorittaa loppuverryttelyn vapaasti.

Päiväkirjamerkintä 13.10.2013
Tänään oli suunnitelmissa irtohypyttää Attea. Päästin orin irti maneesiin ja kasailin sille sivuille muutaman esteen hypättäväksi. Poni laukkaili pitkin maneesia innoissaan ja hyppeli maapuomeja ennen kuin ehdin saada esteet valmiiksi. Tämän jälkeen ei tarvinutkaan juuri oria ohjailla esteille kun se ampaisi niille ja hyppi innoissaan puomit kolisten kaikki nurin. Kasasimme esteet uudelleen ja poni näytti ottaneen hieman opikseen tullen aavistuksen rauhallisemmin seuraavat. Aavistuksen epävarmalta se vaikutti kun kyydissä ei ollut ratsastajaa antamassa ohjeita, mutta helpon oloisesti se hyppäsi myös 120 cm esteet mitä emme ole päässeet puhtaasti ratsastaen. Tein myös pari Atten pelkäämää muuria ja vesiesteen ja houkuttelin sen hyppäämään niitä. Ensin poni kiersi ne pari kertaa, mutta kun sain kaverin ohjausavuksi, Atte hyppäsi nekin ja sen jälkeen säntäsi hirmuista pukkilaukkaa kuin karistaen kammottavan esteen kannoiltaan. Saimme sen hyppäämään esteet vielä pari kertaa ja poni tuntui rentoutuvan kerta kerralta. Kun poni alkoi olla hiestynyt ja into alkoi hiipua, nappasin sen kiinni ja heitin loimen päälle. Kävimme kävelemässä maastossa pienehkön lenkin ponia jäähdyttääksemme.

Päiväkirjamerkintä, 07.02.2013, kirjoittaja Mistelia
Tänään saavuin Micram Raceponiesiin hoitamaan minulle tuntematonta connemarra-ori Attea. Atte oli todella mukava tuttavuus, ja Tierra tulikin jo minua vastaan pamauttaessani auton oven kiinni. Moikkasin häntä ja lähdimme kävellen Aten tarhaan. Puikkelehdin lankojen valistä ja otin tolpasta riimunarun. Laitoin Aten siihen kiinni ja lähdimme kohti talleja. Tallissa vein Aten karsinaan ja menin sen jälkeen hakemaan orin pakkia. Pidin Atesta kovasti, oli ori niin kiltti. Otin harjan, jolla harjasin Aten päästä varpaisiin. Tänään en ratsastaisi, kun en tuntenut Attea niin hyvin. Harjasin myös Aten harjan ja hännän, sekä letitin ne. Putsasin kavioita huolellisesti ja harjasin vielä kavioharjalla. Lopuksi vielä harjasin koko ponin ihanan pehmeällä harjalla. Vein pakin pois ja otin tallista Aten fleeceloimen. Heitin sen ponin selkään ja laitoin paikalleen. Sen jälkeen vein Aten takaisin tarhaan, ja kiitin Tierraa.

Estevalmennus 12.10.2012, valmentaja Vicky
Suloinen poniherra ravaili kiltisti ympyrällä. Se vaikutti hyvin koulutetulta ja hyväluonteiselta. Aloittelimme pienellä esteharjoituksella. Asettilin hieman uran sisäpuolelle hieman kaarevalle uralle neljä kavalettiä lyhyille väleille. Aloitimme menemään sitä. Atte alkuun ihmetteli pieniä välejä ja yritti kaasuttaa vain läpi. Hetkessä orin kuitenkin sai hallintaan ja se hyppäsi varsin hienosti. Ratsastaja osasi istua ponin selässä hienosti. Nostin pikkuesteitä hieman ja nyt ne olivat noin 60cm kokoisia. Alkuun Atte pudotti pari, mutta sitten se ymmärsi että sen pitää hypätä kunnolla, ja ori ponnistikin varsin hienosti. Toiseen suuntaan menimme ensin samaa asiaa. Sitten tein kolmen esteen sarjan keskihalkaisijalle. Viimeinen esteistä oli 80cm okseri, ja kaksi ensimmäistä 70cm pystyjä. Aloititte tulemaan sitä laukassa. Atte eteni reippaasti kokoajan ja se loikkasi varsin vauhdilla. Okserilla ori teki varsin suuren loikan ja Tierra meinasi tippua, mutta luiskahti onneksi vain kaulalle. Nostin okseni 90cm ja pystyt 80cm. Nekin sujuivat hienosti mutta okserin jälkimmäinen puomi tippu, joten tulitte sen uudestaan. Toisella kerralla esteet menivät hienosti. Lopuksi kohotin okserin 100cm ja pystyt 90cm. Atte katseli ensin suurta estettä kummissaan, mutta Tierra ratsasti sen hyvin eteen ja hypyt sujuivat loistavasti. Kokosin esteet pois ja jätin ratsukon loppuverryttelyitä tekemään.

Estevalmennus 07.08.2012, valmentaja Reeta
Kentälle saapuessani uraa pitkin ravasi innokkaan näköinen connemaraori. Pysähdyksessä ratsastaja esitteli itsensä Tierraksi ja ratsunsa Ateksi. Käskin ratsukon vielä verryttelemään hetkeksi laukassa, jotta sain kannettua esteet kentälle. Aloittelimme puomeilla- ja kavaleteilla, joiden yli Atte mennä puksutteli kiltisti. Nostin puomit noin 50 sentin ristikoiksi ja pystyiksi, joita ratsukko sai hypätä. Aina hyppykierroksen jälkeen nostin esteet metriin asti ja rakensin pysty-okseri sarjan. Ensimmäisellä kerralla ratsastajan paino oli turhan paljon vasemmalla, joten hyppy tuli reunaan ja okserista ori sujahti ohi. Käskin Tierran korjata asentonsa ja siirtyä keskelle satulaa, jolloin hyppykin tulee keskelle. Näin sujui paljon paremmin ja ratsukko sai hypätä sarjan pariin otteeseen. Loppuverryttelyt ratsukko sai hoitaa itsenäisesti. Valmennus sujui hyvin, ratsukon menossa ei ole korjattavaa, kunhan Tierra muistaa istua keskellä satulaa.

Päiväkirjamerkintä 16.07.2012, kirjoittaja miisa
Tulin tallille hoitamaan Attea Tierran pyynnöstä. Pikkumies oli tarhattu ja ruokittu jo hyvin, joten menin marhamintan kanssa tervehtimään Attea. Jätin narun portille ja itse sujahdin tarhaan tervehtimään oria. Hetken rauhallisesti minua nuuskittuaan ja maisteltuaan Atte päätti, olleensa käyttäneensä jo tarpeeksi aikaa minuun ja siirtyi hamustelemaan maasta heinänkorsia. Keskeytin Aten syömisyritykset ja vein sen talliin. Tallissa harjasin oria pitkään ja hartaasti, lähes tulkoon joka karvan erikseen. Sudin myös jouhet nopsahti puhtaiksi ja takuttomiksi. Olin jo menossa hakemaan varusteita Atelle, mutta jäinkin vielä hetkeksi paijailemaan Attea. Kyllästyin paljon nopeammin kuin Atte ja Aten puolesta olisin voinutkin ilmeisesti vielä jatkaa, mutta menin vasten tämän tahtoa hakemaan satulan ja suitset.

Orin sai helposti varustettua, vaikka välillä minun pitikin muistuttaa että olen paikalla änähtämällä oudosti, jonka jälkeen ori katsoi minua kuin alienia. Vähän ajan päästä se kuitenkin taas keskittyi johonkin ei-niin-olennaiseen. Kentällekin tulimme mutkan kautta, sillä Aten mielestä oli pakko käydä moikkaamassa jotain rautiasta naapuritarhan tammaa. Olin mutkista välittämättä päässyt kentällä jo selkäänkin ja kiristelin satulavyötä ja pidensin reilusti jalustinhihnoja - Atella oli joku todella tappi ratsastanut viimeksi.

Alkukäyntien aikana joku mukava tallityttö oli tullut katselemaan meitä ja luvannut auttaa jos jotakin tarvisisin. Päätinkin heti orjuuttaa tyttöparkaa ja laitoin tämän kantamaan kentälle paljon puomeja ja kavalettejä. Pyörittelin Atella voltteja molempiin suuntiin ja väänsin jotain pientä kaarta siellä sun täällä väistelessämme apulaistani. Ravattuani hetken käänsin Aten isonnetulle voltille ja pyörittelin tällä voltilla hetken Attea, sillä siihen oli tehty ravipuomeja sekä yksi sarja lisätyn ravin puomeja. Tein toisellekkin puolen yhtäpitkän harjoituksen. Tyttö sääti meille kahdeksikolle muuan kavalettia ja paljon laukkapuomeja. Pari kasia väännettyämme kävelimme sillä aikaa kun apurini suunnitteli meille melko alkeellisen radan puomeja ja enimmäkseen kavalettejä käyttäen. Parin kierroksen ravuutuksen jälkeen nostin laukan ja menin radan etu- ja takaperin. Tämän jälkeen käskin orjapiiskurimaisesti tytön siivota radan pois ja ravailin pari kierrosta. Siirryin loppukäyntien ajaksi tallitielle kävelemään ja annoin Aten ihmetellä maailman ihmeitä, jatkuvasti liikkeessä kuitenkin pysyen. Käynnit vähän venähti, ennen kuin tajusin sen. Palasin kuitenkin tallille ja hoidin Aten huolellisesti. Letitin vielä jepen etutukkaan pienen letin todistamaan tämän miehisyyttä, tietenkin punaisella ponkkarilla. Usutin ponin tarhaan ja palasin talliin, jossa sitten Tierran mieliksi harjasin satulahuovan puhtaaksi, putsasin kaikki Aten harjat ja rasvasin suitset ja satulan.

Estevalmennus 17.03.2012, valmentaja Sorja
Kun saavuin kentälle, ratsukko oli jo alkuverryttelemässä. Energisen tuntuinen connemaraori vaikutti vähän turhankin energiseltä ja näytti olevan keskittynyt aivan kaikkeen muuhun kuin ratsastajan ohjeisiin. Alkuverryttelyn jälkeen laitoin ympyrälle puomeja, niin Atenkin olisi jo pakko keskittyä. Ensimmäisellä kerralla kuului vaan kolinaa, mutta toisella kertaa Atte oli jo mukana ja Tierra sai orinsa täysillä keskittymään. Pitkällä sivulla oli 60cm este jonka ratsukko sai hypätä pariin kertaan. Tierra oli toivonut että hioisimme lähestymisiä. Ensin katsoin miten ori oikein hyppäsi ja laitoin puomin maahan ponnistuskohdan merkiksi. Atte oli vähän ihmeissään ensin kun ponnistuskohta olikin lähempänä estettä, mutta löysi pian oikean kohdan. Nostin estettä ja ratsukko sai hypätä sen vielä muutamaan kertaan, näytti oikein hienolta! Atte vaikutti tarkalta ja hyvin koulutetulta, vaikka ihan pientä hiomista löytyi. Loppuun tein vielä kentälle pienen esteradan, jonka ratsukko sai hypätä pariin otteeseen. Atte esitteli hienoja käännöksiä ja upeaa ponnistusvoimaa, myös ponnistuskohdat löytyivät ihan itsekseen ilman merkkipuomin apua. Tätä ratsukkoa oli oikein miellyttävä valmentaa, hienoa!

Päiväkirjamerkintä 11.07.2011
Tänään olisi Aten ensimmäinen laukkastartti. Poni oli harjattu ja puunattu heti aamusta viimeisen päälle, mutta se oli ehtinyt jo piehtaroimaan uudelleen juuri ennen lähdön esittelyä. Kiireessä harjailin sitä puhtaaksi ja varustimme tallitytön kanssa nopeammin kuin koskaan. En päässyt itse ratsastamaan ponia jalkani loukkaantumisen vuoksi, joten hieman jännitti miten poni toimii kaverini ratsastamana vaikka he olivatkin harjoitelleet yhdessä muutaman kerran. Talutin Aten lähtöalueelle ja ratsukko lähti kohti muita poneja. Atte oli innoissaan pörhistellen minkä ehti ja poukkoillen välillä sinne tänne. Lähtö tapahtui nopeasti ja Atte tuntui hieman jäävän paikoilleen hämmentyneenä. Pian se sai jutusta kiinni ja lähti tavoittamaan muita. Onneksi pari muutakin oli yhtä hukassa ja parin sadan metrin jälkeen kaikki kuusi ponia olivat kasassa. Kuusisataa metriä taittui nopeasti ja Atte lähti hyvin kirimään muiden mukana maalisuoraa, mutta se tuntui olevan hieman hämillään tilanteesta ja vilkuili taakseen kavereita jotka jäivät sen perään. Loppusijoitus kuitenkin kolmas, mihin olen erittäin tyytyväinen kun kyseessä ensimmäinen lähtö.

Design by Namuless. Modified by Tierra. Wood pattern by Shizoo, Thank you!
Ulkoasun kuvien © / Layout pictures © missery., Rachin, josh, AE ja mmeiju, thank you!

Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen!
This is a sim-game stable / horse!